Ministerstvo financí má problémy s paragrafy

Ministerstvo financí má problémy s paragrafy
Novela zákona o správě daní a poplatků umožňuje učinit elektronické daňové podání. V případě přiznání k dani z příjmu, je to ale v praxi nemožné. Větší problém však má ministerstvo s nesplněním mezinárodních standardů a s porušováním úplně jiného zákona.

V současné době je možné prostřednictvím datové zprávy opatřené zaručeným elektronickým podpisem podat daňové přiznání k silniční dani a k daním z nemovitosti a z přidané hodnoty. S podobnou aplikací pro příjmové daně se v ideálním případě počítá až pro příští rok. "Ministerstvo má problém technický a časový," naznačil pracovník ministerstva financí. "Zatím nevíme, jak z technického hlediska naložit s přílohami daňového přiznání," uvedl. "Ministr informatiky navíc urgoval hlavně elektronické podávání DPH, takže to bylo prioritou," dodal zdroj.

Email ani disketa nepomohou

Ačkoli má správce daně podle zákona povinnost zveřejnit elektronickou adresu své podatelny, není možné uskutečnit elektronické podání ani e-mailem. "Elektronická pošta nemá dostatečné zabezpečení a navíc není možné potvrdit doručení," uvedl kompetentní pracovník ministerstva. K informačním povinnostem dále patří zveřejnit formu technického nosiče pro doručování podání v elektronické podobě. Sobotkův resort jako technický nosič uvádí Internet a disketu. Na internetových stránkách ministerstva financí ale není ke stažení odpovídající e-tiskopis. "Na disketě není možné přiznání daně z příjmu podat. Na našem webu proto tento formulář nenaleznete," dodal úředník.

Nemáte-li Microsoft Explorer, stránky ministerstva jsou pro vás bezcenné

Webové stránky ministerstva jsou optimalizovány pouze pro konkrétní produkt konkrétní soukromé firmy. Navštívíte-li stránky z jiného prohlížeče, nebudou fungovat nebo alespoň ne plně. Podle zákona o svobodném přístupu k informacím jsou subjekty povinnými svobodně poskytovat informace především státní orgány, orgány územní samosprávy a veřejné instituce hospodařící s veřejnými prostředky. Tyto organizace jsou pak povinné zveřejňovat informace též způsobem umožňujícím dálkový přístup, což podle zákona znamená přístup neomezeného okruhu žadatelů pomocí telekomunikačního zařízení (například prostřednictvím sítě Internet).

Musí-li ale uživatel použít operační systém Microsoft Windows, prohlížeč MS Internet Explorer verze 5.01 a vyšší s nainstalovaným prostředím Java (což jsou ministerstvem financí stanovené podmínky), určitě se nejedná o přístup pro neomezený okruh návštěvníků Internetu. Ministerstvo tak porušuje mezinárodně uznávané standardy pro tvorbu www dokumentů vydávané konsorciem W3C. Tento problém se netýká pouze ministerstva financí, ale většiny státních institucí. To nicméně Sobotkův resort nijak neomlouvá.

Ministerstvo financí se hájí tím, že elektronické zpracování písemností pro daňovou správu je stále ve vývoji. "Vycházeli jsme z toho, že operační systém Windows, v němž lze MS Explorer bezplatně užívat, je nejrozšířenějším systémem v ČR," uvedl webmastr aplikace pro elektronická daňová přiznání. "Ke konci druhého čtvrtletí 2003 je plánováno zavedení možnosti zpracování a podepsání přiznáních i v aplikaci jiných výrobců a jejich přímé odeslání na server daňové správy," vyjádřil se k tématu ministr Mlynář.

Do třetice všeho špatného

Ministerstvo financí se ale potýká s ještě dalšími závažnými problémy. Jak je uvedeno na stránce ministerstva, hlavní dodavatel programového vybavení pro daňová přiznání použil jako jednu z komponent systému knihovnu, která je šířena za podmínek licence GNU GPL (General Public License). "Tyto podmínky vyžadují, aby při použití knihovny pod GPL licencí, byla pod touto licencí šířena celá aplikace. Právě z důvodu, že program knihovnu obsahuje," uvedl správce sítě Štěpán Liška. Tuto podmínku ale ministerstvo nesplnilo. Nesplnilo ani další podmínku, která požaduje, aby k aplikaci byl ke stažení zdrojový kód programu. Důvod je hlavně bezpečnostní. "Zná-li uživatel zdrojové texty, může si před použitím programu zkontrolovat jeho obsah. Banky si mohou chtít například ověřit, že aplikace někde něco nekopíruje a neposílá informace na finanční úřad," dodal Liška.

S licenčními podmínkami souvisí ještě jeden problém. "Ministerstvo knihovnu upravilo, ale nedostálo podmínce, která vyžaduje, aby každá úprava byla zřetelně vyznačena v hlavičce souboru. Spolu s datem úpravy a podpisem toho, kdo změnu učinil," zhodnotil situaci Štěpán Liška. 

Ministerstvo si chybu nepřipouští

"Aplikace využívá knihovnu výhradně pro práci se soubory Adobe Acrobat PDF, tedy v případě, kdy data z aplikace má uživatel zájem vytisknout. Pokud byly v této knihovně provedeny autory programu změny, jsou to změny v souladu s podmínkami GNU licence. Ta část, na kterou se zmíněné podmínky vztahují, je zveřejněna. Vlastní program při zpracování přiznání s uvedenou knihovnou vůbec nepracuje, a tedy není nutno zdrojový kód v celém rozsahu zveřejňovat," vyjádřil se k problému webmastr aplikace pro elektronická daňová přiznání.

Situace je každopádně znepokojující. Řešení jsou možná tři. Ministerstvo dá vše v nejbližší době do pořádku, aplikaci stáhne a nebo před nastalou situací zavře oči. Poslední situace bude ale obtížnější, neboť ministru informatiky, který do toho má také jistě co říct, byla odeslána výzva týkající se porušení zákona o svobodném přístupu k informacím a podmínek GNU GPL. Tento otevřený dopis je vystaven na internetu a k dopisu existuje také dodatek upouštějící od tlaku na využívání OpenSource software ve státní správě. Přečíst si můžete i odpověď ministra Mlynáře. Poté, co autor otevřeného dopisu obdržel od ministra Mlynáře odpověď, ukončil veřejné podepisování svého dopisu, který do 25. března podepsalo 867 osob.

Může si nikdo menší než ministerstvo financí takovéto "prohřešky" dovolit? Podepsali byste dopis pro ministra Mlynáře? Může si ministerstvo dovolit podporovat jeden konkrétní produkt jedné konkrétní firmy? Je správné používat ke komunikaci s občany mailový program, který automaticky otevírá přílohy, skrývá jejich přípony a nabízí psaní mailů v MS Wordu? Napište, co si o stávající situaci myslíte!

Vše o různých typech daní, včetně možnosti nechat si zpracovat daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob online, naleznete v naší stejnojmenné sekci!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Oblíbená témata

Internet, ministerstvo

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňový silvestr už klepe na trezor

17. 3. 2003 | Simona Ely Plischke

Daňový silvestr už klepe na trezor

Tak jako každý rok i letos je 31. březen "šibeničním" termínem pro podání daňových přiznání i pro samotnou platbu daně. Pro ty, kteří se s růžovými listy rozhodli poprat sami, jsme... celý článek

Elektronické podání daňového přiznání je na světě

13. 3. 2003 | Simona Ely Plischke

Elektronické podání daňového přiznání je na světě

Ministerstva financí a informatiky společně představila program, který umožňuje podávat online daňová přiznání se zaručeným elektronickým podpisem. Přiznání k příjmovým daním zatím... celý článek

Finanční úřad je lépe nedráždit

27. 3. 2002 | Martin Pawinger | 3 komentáře

Finanční úřad je lépe nedráždit

Finanční úřady patří v České republice, alespoň ve vztahu k drobným plátcům, k nejrazantněji a nejúčinněji fungujícím správním orgánům. Rozhodně tudíž není na škodu seznámit se... celý článek

Kde budete danit?

26. 3. 2002 | Petra Lampová | 1 komentář

Kde budete danit?

Odjeli jste pracovat do zahraničí, přežili jste kulturní šok i své jazykové nedostatky? Potom už zbývá pouze promyslet, zda bude výhodnější podat daňové přiznání doma či v cizině, a... celý článek

Partners Financial Services