Zítra už může být pozdě

Zítra už může být pozdě
Stát hospodaří se ztrátou, chystá se zvyšovat daně a škrtat ve výdajích. Jednou z prvních obětí restrikcí budou také finanční produkty se státní podporou. Dvanáct miliard korun, které stát letos vyplatí jako příspěvek na stavebním spoření, je na očích a láká ke snížení, stejně jako podpora penzijního připojištění nebo hypotečních úvěrů.

Stavební spoření stojí stát nejvíce, není divu, vždyť se jedná opravdu o bezkonkurenčně výhodný finanční produkt. Veškeré výnosy včetně úroků i státní podpory ve výši až 4500 korun ročně, jsou osvobozeny od daní. Navíc jsou úvěry od stavební spořitelny až do tří set tisíc korun odpočitatelnou položkou z daňového základu. Stejně jako u stavebního spoření lze snížit daňový základ o úroky také u hypotečních úvěrů. Plánované úpravy povedou především k tomu, že státní podpora bude vázána na využití naspořené částky pro bytové účely. Těžko půjde vybrat po pěti letech své "stavebko" včetně státní podpory a roztočit je třeba na dovolené.

Přímé státní podpory (až 1800 korun ročně) a snížení daňového základu až o 12 tisíc korun ročně, docílíte také založením penzijního připojištění. Při nadprůměrné mzdě tak lze při spoření patnácti set korun měsíčně, ročně zaplatit na daních bezmála o čtyři tisíce korun méně. Tato část systému zůstane zřejmě beze změn, proměnu k horšímu ale pocítí ti, kdo si budou chtít po odchodu do důchodu užít naspořených peněz. Zatímco nyní můžete peníze po dovršení šedesátky vybrat najednou nebo si nechat vyplácet doživotní rentu, v návrhu novely je omezení státní podpory jen na ty klienty, kteří si nechají vyplácet doživotní rentu.

Snížit daňový základ až o 12 tisíc korun ročně zatím můžete také uzavřením životní pojistky. Její hlavní podmínkou je, aby šlo o pojistku kapitálovou nebo investiční, tedy typu u které dochází ke vzniku úspor, které jsou vypláceny až po uplynutí pojistné doby. Kvůli dírám v zákoně v současnosti pojišťovny nabízejí jako pojistku s daňovou úlevou různé formy spořících programů, jejichž pojistná složka je velmi nízká nebo dokonce nulová a vybrat je, oficiálně formou půjčky, je možné okamžitě. Je jen otázkou času, kdy státu dojde trpělivost a "termínované vklady" s úlevou na daních zatrhne.

A nakonec hypotéky. Ministr pro místní rozvoj již ohlásil záměr srovnat dotaci úroků hypoték pro pořízení nových (1 %) a starých (3 %) bytů. Že se nebude jednat o zvýšení dotace pro pořízení nových bytů je jasné.

Z makroekonomického pohledu nelze než s návrhy, které se rodí na pražských ministerstvech, souhlasit. Z pohledu vlastní peněženky ale vypadá situace jinak. Pokud produkty se státní podporou ještě nemáte, pořiďte si je ještě letos. Změny k horšímu se dotknou jen nově uzavíraných smluv!

Kdy zakročí stát proti prvním finančním produktům? Nebo myslíte, že naštvat lidi tímto způsobem, se bude ministerstvo financí bát? Už máte celou paletu dotovaných produktů nakoupenou? Nebo myslíte, že některé je lepší nemít? Podělte se o své názory!


UZAVŘETE SMLOUVU ONLINE NA PENÍZE.CZ A VYUŽIJTE DAŇOVÉ VÝHODY
STAVEBNÍ SPOŘENÍ PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 12. 2002 11:03, holes

Vážený pane Rypáčku, Vaše názory, které se na tomto serveru vyskytují už delší dobu, jsou čím dál, tím zajímavější. Nejdříve jste začal útočit na Českorakouskou spořitelnu a musím uznat, že v mnohém jste měl pravdu. Moje zkušenosti s touto institucí byly asi podobné. Posléze jste se začal pouštět do všeho, co bylo byť trochu v nepořádku, ale nyní útočíte na nejlepší finanční produkt na českém trhu. Existuje vůbec něco, do čeho se nebudete trefovat?

Zobrazit celé vlákno

+23
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 12. 2002 7:48, holes

Jestliže socání zruší státní podporu na spoření (tzn. na moji dovolenou), pak stavební spořitelny nebudou mít prostředky na poskytování úvěru, tzn. že nedostanu ani možnost odečíst si z daní úroky z úvěru, protože nebude z čeho ho poskytnout.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

VZP zaskočil zájem o zdravotní bonusy. Na proplacení si počkáte

16. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

VZP zaskočil zájem o zdravotní bonusy. Na proplacení si počkáte

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) hlásí rekord v zájmu o zdravotní příspěvky. Za první čtvrtletí eviduje na 465 tisíc podaných žádostí, což je oproti stejnému období loni nárůst... celý článek

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

10. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

Jste v práci svědkem nějaké nečekané dramatické události – začne hořet, kolega spadne z výšky nebo se ocitnete u dopravní nehody. Po čase se u vás projeví posttraumatický syndrom. Jde... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

Partners Financial Services