Navěky spolu…

Navěky spolu…
… budeme platit daně! I tak by se dalo charakterizovat společné zdanění manželů, které se ocitlo trochu na vedlejší koleji, ačkoli je v programovém prohlášení vlády. Co toto opatření přinese a kdo díky němu ušetří na daních?
V současnosti tolik diskutované zvýšení progrese u daně z příjmu posunulo do pozadí jinou připravovanou reformu – společné zdanění manželů. Přitom nebýt katastrofálních záplav to měl být společně s harmonizací sazeb spotřebních daní jeden z nejvýznamnějších zásahů nové vlády do daňové soustavy. Poněkud paradoxně by právě společné zdanění příjmů mohlo v některých případech zmírnit účinky plánovaného růstu progresivity daně z příjmu.

Jedna kasa, jedna daň

Společné zdanění manželů znamená, že příjmy obou manželů se sečtou do jednoho společného daňového základu, ze kterého se pak počítá daň. Tedy vydělá-li například muž 200 000 korun a žena 150 000 korun ročně, společný základ bude 350 000 korun. Z něho se pak po snížení o odčitatelné položky (opět společné pro celý pár) vypočte daň. V některých státech se využívá jiná verze. Společný základ se rozdělí rovným dílem mezi oba manžele a daň se stanoví pro každého zvlášť. Jaká verze bude zavedena od roku 2004 v ČR, zda vůbec nějaká bude, se zatím neví.

V každém případě toto opatření nejvíce ulehčí párům, kde oba partneři mají výrazně odlišné příjmy nebo vydělává jen jeden z nich. Vzhledem ke konstrukci daně tato změna mnoho nepomůže lidem s nízkými příjmy (pokud oba pracují), protože ty spadají do nejnižšího daňového pásma. Z toho vyplývá, že největší daňové úspory by dosáhla dvojice, ve které jeden z partnerů vydělá velmi mnoho a druhý nic. Například vrcholový manažer a jeho žena v domácnosti.

Jde o desetitisíce

Kolik tedy výše popsaný pár může reformou daně ušetřit? Zatím není jasné, jak budou vypadat konkrétní podmínky. Vedle toho, zda se vybere varianta s přesunem části příjmů od více vydělávajícího člena rodiny do daňového základu hůře placeného nebo varianta jednoho základu pro oba, závisí hlavně na výši odčitatelných položek a stanovení jednotlivých pásem progrese – tedy částek, od kterých příjem podléhá vyšší sazbě. V první variantě může obojí zůstat při starém. U jednoho základu musí být změněny. Zkušenosti z ostatních zemí a s dosavadním chováním státní správy nasvědčují, že tyto parametry nebudou ani jednoduše zdvojnásobeny, protože pak by na změně prodělal pouze stát. Všem ostatním by daň z příjmu zůstala v nejhorším případě stejná.

V USA, kde je společné zdanění manželů zavedeno od roku 1948, jsou odčitatelné položky pro pár ve výši asi devadesát procent dvojnásobku toho, co uplatňuje jednotlivec. Ani částky, při nichž dochází k přechodu na vyšší sazbu, nejsou pro pár dvojnásobné než u jednotlivců. Pokud bychom kopírovali americký model, mohla by nezdanitelná částka na manželský pár činit šedesát osm tisíc korun a tabulka pro výpočet daně by vypadala takto (viz tabulka).

 Sazba daně pro manželský pár

 Příjem (Kč)  Sazba daně
 do 196 000  15 %
 196 000 - 393 000  29 400 Kč + 20 % z částky nad 196 000 Kč
 393 000 - 596 000  68 800 Kč + 25 % z částky nad 393 000 Kč
 596 000 a více  119 550 Kč + 32 % z částky nad 596 000 Kč

Kolik by v takovém případě ušetřila rodina Blechova? Pan Blecha pracuje jako ředitel stavební firmy s ročním příjmem 1 200 000 korun, paní Blechová je v domácnosti bez příjmu. Malé Blešky nemají. Zavedením společného zdanění by Blechovi ušetřili více než čtyřicet tisíc korun (viz tabulka). Je to způsobeno jednak zvýšením nezdanitelné částky, která v prvním případě zcela propadla u manželky, a jednak posunem části příjmu rodiny do nižších pásem.

 Srovnání variant

 Položka  Současné zdanění  Společné zdanění
   Blecha  Blechová  Blechovi
 Roční příjem (Kč)

 1 200 000

 0

 1 200 000

 Nezdanitelná částka (Kč)

 38 040

 38 040

 68 000

 Daňový základ (Kč)

 1 162 000

 0

 1 132 000

 Daň celkem (Kč)

 332 276

 291 070

 Rozdíl

 41 206 Kč

                              Pozn.: Vychází ze zákona o dani z příjmu a výše popsaného modelu

Je jasné, že pokud by bylo zavedeno další (nejvyšší) daňové pásmo, tento rozdíl by se ještě zvětšil. Po zavedení sazby 37 procent pro příjmy nad 1 100 000 korun by úspora společného zdanění dosáhla ještě o 1 426 korun více. Zatímco v současné úpravě by část příjmu podlehla nejvyšší sazbě, v případě společného zdanění by mezní sazba ležela vysoko nad.

Zdanění jednotlivců vede

Rozšíření společného zdanění manželů není mezi státy OECD příliš velké. Šestnáct zemí zdaňuje výhradně příjmy jednotlivců. V některých státech, například v Rakousku, Belgii nebo Španělsku, je možné převést část výdělku vydělávajícího do daňového základu partnera s nižším příjmem. Německé zákonodárství umožňuje takzvaný úplný daňový splitting. To znamená, že příjmy obou partnerů se sečtou a vydělí dvěma tak, aby oba platili stejnou daň. V Irsku, Norsku a USA jsou oba partneři zdaněni společně jednou daní. Tento systém vyžaduje zvláštní sazby a nezdanitelné částky pro manželské páry a vedle úspor je možné i znevýhodnění některých manželských párů. Ve čtyřech státech, Francii, Portugalsku, Lucembursku a Švýcarsku, existuje společné zdanění rodiny. To znamená, že se vedle příjmů rodičů přičítají do společného daňového základu i příjmy nedospělých dětí.

Jaký je váš názor na společné zdanění manželů? Uvítali byste ho? Myslíte si, že k jeho zavedení skutečně dojde nebo půjde jen o další nesplněný slib vlády? Podělte se s námi o vaše názory.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 9. 2002 11:49, HermanJ

Máte pravdu, chybu jsem přepsal. Děkuji za upozornění.

Zobrazit celé vlákno

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 9. 2002 23:22, Honza

Jsem v naprosto stejné situaci a také v to doufám

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Lepší bonusy od zdravotních pojišťoven? Na změnu zbývá pár dnů

20. 3. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Lepší bonusy od zdravotních pojišťoven? Na změnu zbývá pár dnů

Do konce března můžete požádat o změnu zdravotní pojišťovny. Prošli jsme seznamy benefitů a bonusů. Podívejte se, na co zdravotní pojišťovny letos lákají klienty.

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Partners Financial Services