Mzda a to ostatní

Jan Heřman | 17. 9. 2002 | 1 komentář
Mzda a to ostatní
Výrazně ušetřit na mzdových nákladech může firma, která využívá nepeněžní formy odměňování. Většinou se navíc ani nemusí bát, že talentované zaměstnance ztratí. Předpokládá se, že mimomzdové odměny na významu ještě nabudou.

Mzda rozhodně není jediným způsobem, jak ohodnotit práci zaměstnanců. Nepeněžní formy odměňování se rozšiřují stále více. Některé jsou již naprostou samozřejmostí, jiné jsou jakýmsi bonusem, který zvýší atraktivitu firmy pro talentované uchazeče i stávající zaměstnance. Společným jmenovatelem většiny výhod oproti klasické výplatě jsou daňové úspory.

Věrnost prochází žaludkem

Ne každý má potenciál na provoz vlastní zaměstnanecké jídelny. Situaci je možné vyřešit pomocí stravenek. Stravovací poukázky jsou pro firmu výhodné především z daňových důvodů. Příspěvek zaměstnavatele je až do výše 55 % z ceny jídla (ta může podle vyhlášky ministerstva financí činit maximálně 87 korun) daňově uznatelným nákladem a z pohledu pracovníka není příjmem, který by vstupoval do základu daně z příjmu a odvodů na zdravotní a sociální pojištění. To dělá ze stravovacích poukázek jeden z nejméně nákladných způsobů zvýšení čistého příjmu zaměstnanců. Stejná suma navíc vyjde formou stravenek až o sedm tisíc korun levněji než růst hrubé mzdy. Jak na stravenky si přečtěte v naší nové sekci Stravenky.

Ve stáří na Bahamy

Daňové úlevy v kombinaci se státní podporou zatraktivnily příspěvky firem na životní pojištění a penzijní připojištění jejich zaměstnanců. U životního pojištění si může firma za každého zaměstnance od daňového základu odečíst příspěvek až osm tisíc korun za rok, v případě penzijního připojištění se vyplatí přispívat do výše tří procent ze mzdy před odvody na pojištění a daně z příjmu. To znamená, že pokud vydělám například 24 000 korun hrubého, firma každý měsíc přispěje částkou 720 korun. Příspěvky zaměstnavatele nejsou pro pracovníky příjmem, který by podléhal zdanění ani odvodům pojistného.

Tímto způsobem tedy může firma zvýšit čistý příjem zaměstnanců a zároveň ušetřit na nákladech spojených se zvýšením hrubé mzdy. Rozdíl u obou finančních produktů bude činit dohromady více než sedm tisíc korun ročně na jednoho pracovníka. Více o výhodách finančních produktů v nových sekcích Penzijní připojištění a Životní pojištění.

Jízda ve firemním

Další formou nepeněžního odměňování je poskytnutí určité věci k soukromým účelům. Všechny tyto předměty vstupují do nákladů buď přímo nebo prostřednictvím odpisů a snižují tak firmě daně. Pro zaměstnance představuje jejich užívání nepeněžní příjem, který musí zdanit. U osobního automobilu je to jedno procento z ceny vozidla za každý měsíc užívání. Pokud tedy užívám auto v hodnotě půl milionu korun, každý měsíc se mi zvýší příjem o pět tisíc korun. Pracovníky potěší alespoň to, že z tohoto příjmu se neodvádí pojistné. O poskytnutí osobního automobilu čtěte v sekci Služební automobil.

Stejně je z daňového hlediska ošetřen i nákup výrobků a služeb vlastní firmy ze strany zaměstnanců za zvýhodněnou cenu. I zde tento příjem podléhá pouze dani z příjmu a základem je rozdíl mezi zvýhodněnou cenou a cenou, kterou by běžně zaplatil zákazník v obchodě.

Udržet a motivovat

Velice často je management velkých společností odměňován formou opcí na vlastní akcie. Tato otázka bude aktuální i pro řadu českých firem, protože vláda připravuje zvýšení zdanění příjmů v nejvyšším pásmu.

Opce je cenný papír, který dává svému vlastníkovi právo koupit (kupní opce) nebo prodat (prodejní opce) k určitému datu stanovené množství akcií za předem sjednanou cenu. V praxi se nejčastěji využívá kupní opce s realizační cenou rovnou kurzu akcie ke dni vydání. Po uplynutí určité lhůty má manažer právo nakoupit akcie za dohodnutou cenu a protože se předpokládá, že kurz akcie bude růst, může obratem akcie se ziskem prodat. Tento způsob nejen, že odměňuje, ale také motivuje management k maximalizaci tržní hodnoty firmy. Více o opcích v sekci .

Dáme vám to v naturáliích

Firma může přispívat na zlepšení pracovních podmínek a zdraví svých zaměstnanců. Mezi obvyklé způsoby patří poskytnutí nápojů zdarma, vybavení kanceláře kávovarem, lednicí a podobně, vstupenky na různé kulturní a společenské akce, pronájem posilovny, bazénu a jiných sportovišť pro zaměstnance.

Zaměstnavatel může rovněž buď zcela nebo částečně hradit vitamíny, rehabilitace a nadstandardní lékařskou péči (která není vyplácena pojišťovnou). Oblibě se těší také delší dovolená. Tím vedení firem samozřejmě nesleduje jen zvýšit příjmy a výhody zaměstnanců, ale především prosperitu vlastní společnosti. Vždyť zdravý a spokojený zaměstnanec dosahuje lepších pracovních výsledků a snižuje se riziko jeho odchodu.

Co nejvíc letí

Podle studie Pay Well 2001, kterou každoročně provádí společnost PricewaterhouseCoopers, nabízí téměř všichni zaměstnavatelé stravování za dotovanou cenu. Dále se velké oblibě těší firmou sponzorované společenské akce a nápoje na pracovišti. Téměř dvě třetiny zaměstnavatelů poskytují pět týdnů dovolené, méně než polovina z nich přispívá zaměstnancům na penzi formou penzijního připojištění nebo životního pojištění. Studie se zúčastnilo 161 firem, z nichž naprostou většinu tvořily pobočky zahraničních společností.

 Rozšíření jednotlivých zaměstnaneckých výhod

 Zaměstnanecká výhoda  Využití (% zaměstnavatelů)
 Stravování za dotovanou cenu

 98

 Firmou sponzorované společenské akce

 81

 Nápoje na pracovišti

 76

 Pět týdnů dovolené

 63

 Firmou sponzorované sportovní akce

 63

 Penzijní plán (pojištění, připojištění)

 47

 Příspěvky při nemoci

 39

Zdroj: Pay Well 2001, PricewarehouseCoopers

Jakých zaměstnaneckých výhod požíváte vy? Jsou pro vás důležité? Podělte se s ostatními o své názory.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Lepší bonusy od zdravotních pojišťoven? Na změnu zbývá pár dnů

20. 3. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Lepší bonusy od zdravotních pojišťoven? Na změnu zbývá pár dnů

Do konce března můžete požádat o změnu zdravotní pojišťovny. Prošli jsme seznamy benefitů a bonusů. Podívejte se, na co zdravotní pojišťovny letos lákají klienty.

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Partners Financial Services