Co by měla vláda udělat, než zavede povodňovou daň

David Marek | rubrika: Sloupek | 19. 8. 2010 | 1 komentář
Co by měla vláda udělat, než zavede povodňovou daň
Vláda navrhuje vytvářet rezervu na příští povodňové škody snížením slevy na dani z příjmu fyzických osob. Než to ale udělá, měla by si vyjasnit, jak velkou rezervu potřebuje, a zda je daň z příjmu opravdu správný nástroj pro její naplnění.

Českou republiku letos postihly již tři povodně. Poslední předminulý víkend smetla sever Čech a zanechala vysoké škody. Dosavadní odhady škod na Liberecku mluví zhruba o 5 miliardách korun, přičemž zhruba polovina škod vznikla na veřejném majetku. O pěti miliardách se mluvilo také v souvislosti s květnovými záplavami na Moravě a ve Slezsku, kde lze očekávat podobný podíl škod na veřejném majetku. Jak tyto škody pokrýt?

Ve státním rozpočtuje podle ustanovení zákona č. 128/2000 Sb. vytvářena vládní rozpočtová rezerva v minimální výši 0,3 procenta z celkových rozpočtovaných výdajů. Letošní rozpočet počítá s výdaji 1 185 miliard korun a vládní rozpočtová rezerva činí 3,654 miliardy korun. Na pokrytí všech škod by tedy letošní rezerva stačit nemusela.

Patrně proto se objevil návrh na změnu daně z příjmu fyzických osobsnižující základní slevu na dani o 100 korun měsíčně. Dosud byly přímé daně pro vládní koalici tabu, povodně tuto hráz prolomily. Nicméně řešení by mělo být raději systémové a dlouhodobé místo narychlo vymyšlené stokorunové daně povodňové solidarity.

Na prvním místě by měla být otázka, zda je vládní rozpočtová rezerva dostatečná, a pokud nikoli, o kolik by se měla zvýšit. Druhým krokem by mělo být nalezení způsobu financování této rezervy. Bude se škrtat někde jinde v rozpočtu nebo zvyšovat daně, případně které? A to vše by mělo být zasazeno do celkového rámce hospodářské politiky.

Konkrétně by navrhované stokorunové snížení slevy na dani mělo zvýšit celkové inkaso daně z příjmu fyzických osob zhruba o 4,7 miliardy korun (podle našeho vlastního modelu daňového systému), z toho do státního rozpočtu by mělo směřovat asi 3,1 miliardy korun. Pokud by vše směřovalo do vládní rozpočtové rezervy, zvýšilo by jí to na 6,7 miliardy korun, tj. 0,5-0,6 procenta celkových rozpočtových výdajů.

Tlak na snižování výdajů bude enormní i bez zvýšení vládní rozpočtové rezervy. Nezbytný rozsah rozpočtové konsolidace nabádá k úvaze, zda by zátěž alespoň částečně neměly nést také jiné daně. Například majetkové, spotřební daněči sblížení sazeb DPHnabízí prostor ke zvýšení rozpočtových příjmů. Pokud bychom chtěli zvýšit příjmy veřejného sektoru o 5 až 10 miliard korun, můžeme například zvýšit sníženou DPH o 1 procentní bod (výnos: 7,5 mld. Kč) nebo daň z příjmu právnických osob o 1 procentní bod (výnos: 7 mld. Kč). Pokud bychom chtěli použít daň z příjmu fyzických osob, lze použít navrhované snížení slevy na dani o 100 korun, ekvivalentním krokem z pohledu daňového inkasa je zvýšení sazby daně o 0,3 procentního bodu.

Rozdíl v obou řešeních prostřednictvím daně z příjmu fyzických osob je ovšem ve změně progrese daňového systému. Je něco jiného, když zaplatí o sto korun na daních více člověk s měsíčním příjmem 15 tisíc nebo 150 tisíc korun. Předtím, než se sáhne na tuto daň, měla by mít vláda jasno ve dvou otázkách: kolik chce z této daně získat a jaká progrese odpovídá její představě o „společenské spravedlnosti“ s přihlédnutím k distorzím, které daňový systém v ekonomice vytváří.

Autor je hlavní ekonom společnosti Patria. Další články autora si přečtete na serveru patria.cz.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Desetitisíce za opravy po povodních pomůže zaplatit dotace Zelená úsporám

18. 8. 2010 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Desetitisíce za opravy po povodních pomůže zaplatit dotace Zelená úsporám

Na rekonstrukci domů či výměnu vytopených kotlů mohou lidé ze zatopených oblastí použít dotace z programu Zelená úsporám. Podmínkou je, aby po opravě byl dům energeticky úspornější... celý článek

Kalouskova povodňová stokoruna a další změny nové vlády

13. 8. 2010 | Petr Kučera | 12 komentářů

Kalouskova povodňová stokoruna a další změny nové vlády

Stokoruna měsíčně od každého, kdo vydělává, s níž přišla vláda jako s plánem na získání peněz na povodně, vlastně se záplavami původně neměla vůbec nic společného.

Pomoc po povodních: Výběry peněz z bank a úvěry bez poplatku

11. 8. 2010 | Jan Stuchlík

Pomoc po povodních: Výběry peněz z bank a úvěry bez poplatku

Klienti dvou českých bank, které vytopily povodně, mají možnost vybrat peníze vázané na termínovaných účtech bez poplatku. Zdarma bude i změna splácení úvěrů. Ostatní banky budou řešit... celý článek

Jak zjistíte, na jakou částku si nejlépe pojistit nemovitost

28. 6. 2010 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Jak zjistíte, na jakou částku si nejlépe pojistit nemovitost

Mít dům či chatu se špatnou pojistkou nemovitosti se příliš nevyplácí, jak upozorňuje Česká asociace pojišťoven (ČAP). Při škodě můžete od pojišťovny dostat méně peněz. Aby vlastníci... celý článek

Partners Financial Services