Jak na daň z příjmu za rok 2007

redakce Peníze.CZ | rubrika: Jak na to | 11. 2. 2008 | 5 komentářů
Jak na daň z příjmu za rok 2007
Přiznání k dani z příjmu musí podat každý, jehož roční příjmy neosvobozené do daně přesáhly 15 tisíc korun. Buď to za něj může udělat jeho zaměstnavatel, nebo poplatník musí vyplnit přiznání sám. Tito lidé mají pro podání přiznání čas do konce března. Aby to měli jednodušší, mohou využít interaktivních daňových formulářů.

Na podání přiznání k dani z příjmu mají lidé a firmy ještě necelé dva měsíce, pokud sestavení daňového přiznání nesvěří daňovému poradci. V tomto případě mají čas do konce června. Pokud nepodnikáte, potřebujete pro vyplnění daňového přiznání přehled příjmů od všech zaměstnavatelů či potvrzení o ostatních příjmech. Rovněž je potřeba mít potvrzení pro uplatnění odpočtů od daňového základu – třeba o zaplacených úrocích z hypotéky či úvěru ze stavebního spoření, o zaplacených příspěvcích na životní pojištění či penzijní připojištění, nebo potvrzení o poskytnutých darech či o dárcovství krve.

Pak je třeba vše vyplnit buď do papírového tiskopisu, nebo můžete použít interaktivní formuláře, které nám dala k dispozici poradenská firma Aspekt HM. Na rozdíl od loňského roku ovšem Aspekt HM poněkud omezil používání svých formulářů. Bezchybně budou fungovat jen do určité výše příjmu poplatníka, která je uvedena na první straně formuláře. Lidé či firmy s vyššími příjmy si musí plnou verzi formuláře koupit.

Interaktivní daňové formuláře umožňují jednoduché spočítání společného zdanění manželů. Pro živnostníky a podnikatele rovněž vytvoří splátkový kalendář pro placení záloh na sociální a zdravotní pojištění. Formuláře pro podnikatele obsahují i tiskopis přehledů příjmů pro Českou správu sociálního zabezpečení a pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu.


Čtěte více k tématu Daně 2007

Vyplňte s námi daňové přiznání krok za krokem
Ještě dlouho nebudeme daňové přiznání z příjmů fyzických osob odesílat na finanční úřad jako pohlednici. Také v letošním roce je zapotřebí vyplnit poměrně rozsáhlý formulář. Chce to hlavně trpělivost a přesnost.

Společné zdanění manželů: letos naposled
Potřetí a naposledy je letos možné uplatnit společné zdanění manželů. Mohou je využít pouze manželé, kteří vyživují alespoň jedno nezaopatřené dítě a žijí spolu s dětmi ve společné domácnosti.

Jak se připravit na společné zdanění manželů za rok 2007
Připravili jsme návod, jaké dokumenty si musíte připravit pro uplatnění společného zdanění manželů za rok 2007 pro finanční úřad.

Společné zdanění manželů 2007: provedeme vás krok za krokem
Společné zdanění manželů sice již není novinkou, podoba formuláře daňového přiznání se ale opět o něco změnila. I letos jsme proto pro vás připravili podrobný, ale srozumitelný návod, jak v 10 krocích společné zdanění manželů vyplnit a spočítat.

OSVČ: Jak na přehled za rok 2007 zdravotní pojišťovně
Přehled o příjmech a výdajích musí zdravotním pojišťovnám odevzdat všichni živnostníci. Tedy i ti, kteří ukončili živnost loni nebo před podáním Přehledu. Kdo změnil pojišťovnu, odevzdává tiskopisy dva.

Co potřebujete pro uplatnění daňových odpočtů za rok 2007
Od základu daně z příjmu si lze odečíst příspěvky na životní pojištění, penzijní připojištění, úroky z hypoték a úvěru ze stavebního spoření či hodnotu darů. Pokud za vás sestavuje daňové přiznání zaměstnavatel, musíte mu potvrzení o těchto platbách dodat do 15. února.

OSVČ: Jak a kdy odevzdat Přehled o příjmech a výdajích
Přehled o příjmech a výdajích musí vyplnit a odevzdat České správě sociálního zabezpečení i ti, kdo si vloni nevydělali na živnostenský list ani korunu. Kdo Přehled neodevzdá včas nebo vůbec, hrozí mu pokuta ve výši 20 tisíc korun.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

OSVČ: Jak a kdy odevzdat Přehled o příjmech a výdajích

8. 2. 2008 | Eva Sovová | 5 komentářů

OSVČ: Jak a kdy odevzdat Přehled o příjmech a výdajích

Přehled o příjmech a výdajích musí vyplnit a odevzdat České správě sociálního zabezpečení i ti, kdo si vloni nevydělali na živnostenský list ani korunu. Kdo Přehled neodevzdá včas nebo... celý článek

Co potřebujete pro uplatnění daňových odpočtů za rok 2007

7. 2. 2008 | Jan Pekař | 2 komentáře

Co potřebujete pro uplatnění daňových odpočtů za rok 2007

Od základu daně z příjmu si lze odečíst příspěvky na životní pojištění, penzijní připojištění, úroky z hypoték a úvěru ze stavebního spoření či hodnotu darů. Pokud za vás sestavuje... celý článek

Partners Financial Services