Paralelní Polis: EET je nemorální

Josef Tětek | rubrika: Publicistika | 15. 12. 2016 | 32 komentářů
Prvního prosince byla na občany České republiky uvalena elektronická evidence tržeb. Většina drobných podnikatelů se podřídila, někteří skončili. Hrstka se rozhodla zákon ignorovat.
Paralelní Polis: EET je nemorální

Elektronická evidence tržeb se patrně zařadí mezi nejkontroverznější porevoluční zákony. Stát efektivně outsourcuje vlastní kontrolní mechanismy na samotné podnikatele, kteří jsou navíc čím dál častěji osočováni ze zlodějství a příživnictví – ačkoli jsou, na rozdíl od úředníků a politiků, součástí produktivní části společnosti, té které výš zmíněné chtě nechtě živí svými daněmi.

Vláda, která v rámci boje proti hazardu zavádí cenzuru internetu, navíc chystá v další fázi EET spustit masový celospolečenský gembl v podobě státní účtenkové loterie.

Propojeno!

Michal Kašpárek: „Elektronická evidence tržeb dělá z Česka zemi, ve které se blbě žije. Bolet bude nejen její neúspěch, ale i její úspěch.“

EET: Kdokoli vyhraje, my prohrajeme

Udavačský web, který ani neumožňuje podat teplý bonz s uvedením vlastních kontaktních údajů, je pak očekávatelnou samozřejmostí. Během prvního týdne od spuštění zaznamenal už přes 700 „hlášení“.

U samotných podnikatelů se lze setkat s celou škálou názorů na EET. Někteří ji vítají, jiní s podnikáním končí a (patrně nejmenší) část se rozhodla zákon ignorovat.

Jedním z podniků, který EET ignoruje, je malebná hospůdka v obci Pohleď, kde svítí petrolejkou a topí kachlovými kamny.

Další bojkotující podnik je paradoxně z naprosto opačného světa: průkopník moderních technologií v podobě kryptoměn, 3D tisku a hackingu. Paralelní Polis podle vlastního prohlášení EET neakceptuje a nikdy na její pravidla nepřistoupí. Několik otázek jsme proto položili Martinu Šípovi, koordinátorovi projektu Paralelní Polis (na úvodní fotografii).


Vyjádření Paralelní Polis k EET. Zvětšíte klikem

Bitcoinová kasa v Paralelní Polis. Zvětšíte klikem

Proč jste se v Paralelní Polis rozhodli otevřeně bojkotovat elektronickou evidencí tržeb?

Paralelní Polis byla založena ke vzdělávání v oblasti decentralizace a propagace technologií, které umožňují větší individuální svobodu. EET považujeme za nemorální a další krok státu špatným směrem. Jedná se o nástroj centralizace ekonomické moci. V Paralelní Polis ji z ideových důvodů prostě zavést nemůžeme, jednalo by se o přímé popření toho, co propagujeme.

V Paralelní Polis nepřijímáte jiné peníze než bitcoin. Myslíte si, že se EET na tržby v bitcoinech vztahuje? V důvodové zprávě k zákonu o evidenci tržeb je bitcoin výslovně uveden. 

Názory na povinnost zavést EET při platbě bitcoinem se liší. Fakt, je že důvodová zpráva na virtuální měny pamatuje, takže ve smyslu předběžné opatrnosti předpokládáme, že se na nás EET vztahuje, odmítáme ji ale. Pokud se v rámci nějakého soudního rozhodnutí ukáže opak, náš vztah k EET to nezmění.

Obáváte se případného postihu ve formě až půlmilionové pokuty nebo nuceného uzavření provozovny? Jak se případně hodláte bránit?

Cílem Paralelní Polis je o problému EET mluvit, a nikoli se mu vyhnout. S konfliktem tedy počítáme jako s příležitostí. Konkrétní kroky budeme volit podle konkrétní situace.

Na papíře i do čtečky

Kontaktoval vás už v souvislosti s bojkotem někdo z Ministerstva financí, případně jiného úřadu?

Úřady nás zatím přímo nekontaktovaly. Jedinou indicií, že o nás vědí, je vyjádření generálního ředitele Finanční správy pro lidovky.cz.

Doporučil byste ostatním živnostníkům přidat se k bojkotu?

Ano, nicméně vzhledem k potenciálně hrozícím sankcím chápeme i většinu podnikatelů a firem, kteří se tomuto autoritativnímu tlaku státu rozhodli podvolit a EET zavést.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 32 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 12. 2016 10:13, kodiak medvěd

Z většiny příspěvků v diskuzích k EET mám pocit, že před příchodem spasitele a počátkem nové epochy v dějinách národa zvěstované zavedením EET, v této zemi neexistovala povinnost vydávat účty, vést účetnictví (nebo evidenci) a platit daně. Nikoli, vážení, ta povinnost tu byla už předtím. To jen stát i přes neustále narůstající počet státních zaměstnanců, které z těch daní živíme, není schopen plnit své povinnosti. Jsem zvědav, kolik neschopných a po zavedení EET především nadbytečných zaměstnanců rezortu ministerstava financí bude propuštěno.

Pokud přijmeme logiku EET, nic nebrátní tomu, abychom například v autech měli zařízení, které bude monitorovat naši jízdu a online odesílat tyto informace do registru ministerstva dopravy, nebo rovnou vnitra. Jsme přece povinni dodržovat dopravní předpisy a přesto je mnozí porušují. Elektronická evidence jízd v tom konečně udělá pořádek.

Možná by se to ale zavedlo jen pro podnikatele, ti určitě porušují dopravní předpisy mnohem víc, jsou to totiž z podstaty lotři.

Nebo bychom mohli všichni dostat domů takový šikovný monitorovací systém, který by kontroloval, jestli nedochází k domácímu násilí. Že se to u vás doma neděje? Ale kampak na nás, máte domácnost, manželku, děti a tím pádem jste pro nás sprostý podezřelý. A chránit práva žen a dětí je přece věc nejvyššího zájmu, tak se moc necukejte, nebo vám ty děti sebereme preventivně rovnou.

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 12. 2016 18:36, PEPA

ano a Josef Tětek je nemorální moralista

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (32 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

EET: Kdokoliv vyhraje, my prohrajeme

9. 12. 2016 | Michal Kašpárek | 87 komentářů

EET: Kdokoliv vyhraje, my prohrajeme

Elektronická evidence tržeb dělá z Česka zemi, ve které se blbě žije. Bolet bude nejen její neúspěch, ale i její úspěch.

Očima expertů: EET startuje a už by se měla měnit?

2. 12. 2016 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Očima expertů: EET startuje a už by se měla měnit?

Ministr financí Andrej Babiš by rád udělal v elektronické evidenci tržeb další změny. Rád by ulevil nejmenším živnostníkům a e-shopům. Svůj návrh ale netakticky oznámil přesně v době... celý článek

EET za dveřmi: Manuál pro opozdilce

7. 11. 2016 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

EET za dveřmi: Manuál pro opozdilce

Čeká vás od prosince elektronická evidence tržeb? Ještě nevíte? Poradíme, jak zbytečně nedráždit úřady, všechno včas stihnout a vyhnout se zbytečným pokutám.

Kavárník: Starosti s novou byrokracií a EET nám snížení DPH nevynahradí

27. 10. 2016 | Vlasta Holéciová | 27 komentářů

Kavárník: Starosti s novou byrokracií a EET nám snížení DPH nevynahradí

V podnikání nejde jenom o peníze. „Vadí mi, že jsme automaticky označováni jako podvodníci,“ říká kavárník z pražských Holešovic o atmosféře, kterou ve společnosti šíří vláda.

Elektronická evidence tržeb: Bez odkladu

2. 8. 2016 | Ondřej Tůma | 18 komentářů

Elektronická evidence tržeb: Bez odkladu

Hospodářská komora se snažila prosadit měsíční odklad elektronického evidování tržeb. Andrej Babiš ale řekl ne. Jaké další změny by chtěli do evidence tržeb protlačit lidé z profesních... celý článek

Partners Financial Services