Omyl se školkovným vás připraví o peníze

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 15. 2. 2015
Školkovné lze u zaměstnavatele uplatnit nejpozději v pondělí. Lidé podávající daňové přiznání mají čas do začátku dubna. A pohlídejte účetní, aby neudělali chybu!
Omyl se školkovným vás připraví o peníze

Už jen dva dny zbývají lidem, kteří chtějí prostřednictvím svého zaměstnavatele uplatnit novou daňovou slevu za umístění dítěte – takzvané školkovné. Potřebné dokumenty musí dodat mzdové účtárně nejpozději v pondělí 16. února.

Zájemce o slevu musí přinést potvrzení z mateřské školy nebo jiného zařízení péče o děti předškolního věku. Potřeba je také potvrzení od druhého z rodičů, že slevu neuplatňuje u svého zaměstnavatele nebo ve vlastním daňovém přiznání. U zaměstnavatele pak zájemce musí vyplnit také přílohu k Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob.

Pokud zaměstnanec musí nebo chce podat daňové přiznání, má na uplatnění slevy čas do 1. dubna, stejně jako například živnostníci a další osoby samostatně výdělečně činné. Slevu zahrne mezi další daňová zvýhodnění ve svém daňovém přiznání.

Za celý loňský rok

Nová daňová sleva sice byla definitivně schválena až v listopadu, přesto ji lze využít už pro snížení daně z příjmů za celý rok 2014.Rodič tedy může uplatnit náklady, které za celý loňský rok prokazatelně vydal za pobyt dítěte v předškolním zařízení. Výši těchto výdajů potvrdí provozovatel školky nebo obdobného zařízení. Případných poplatků na základní škole se už sleva netýká.

„Výdaj vynaložený za umístění dítěte lze připodobnit ke školnému. Do výdajů za umístění dítěte tak nelze zahrnout výdaje související s pobytem v tomto zařízení, například výdaje na stravování,‘ upřesnil už loni on-line deníku Aktuálně.cz mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka. Stejně tak se od daně nemohou odečíst například náklady na dopravu dítěte.

Skutečná sleva, ne jen snížení základu

Maximální výše roční slevy na jedno dítě je ohraničena částkou měsíční minimální mzdy. Pro daně za rok 2014 jde tedy o 8500 korun, počínaje příjmy za rok 2015 se hranice zvýší na 9200 korun.

Novinka má formu slevy na dani, tedy částky odečítané přímo z daní, nikoliv „jen“ ze základu daně. Výslednou daň za loňský rok si tedy lze snížit skutečně až o 8500 korun (nikoliv jen o 15 procent z této částky, jako by tomu bylo v případě odečitatelné položky od daňového základu). Někteří mzdoví účetní přitom podle čtenářů Aktuálně.cz tvrdí opak, takže se vyplatí zkontrolovat si pak skutečně vrácenou částku ve výplatě za březen (obdržené v dubnu).

Dosavadní daňové zvýhodnění na vyživované dítě („slevu na dítě“) tato novinka nijak neruší ani neomezuje.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Rodina kalkulaček

Pro rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kalkulačka čisté mzdy 2015: Kolik dostanete a kolik vám vezmou

19. 1. 2015 | Petra Dlouhá | 19 komentářů

Kalkulačka čisté mzdy 2015: Kolik dostanete a kolik vám vezmou

Naše mzdová kalkulačka pro rok 2015 přehledně a jednoduše propočte čistou, hrubou i superhrubou mzdu. Dozvíte se z ní, kolik vám každý měsíc vezme z platu stát, kolik jde na zdravotní... celý článek

Velký přehled: Jak si rodiny s dětmi přilepší v roce 2015

10. 11. 2014 | Petra Dlouhá | 21 komentářů

Velký přehled: Jak si rodiny s dětmi přilepší v roce 2015

Na rodiny s dětmi cílí hned několik změn a novinek. Společný jmenovatel: víc peněz do rodinných rozpočtů. S čím mohou rodiče v roce 2015 počítat?

Naši nejdražší: S mámou do práce

8. 10. 2013 | Lucie Kocurová | 8 komentářů

Naši nejdražší: S mámou do práce

Že je narození dítěte tím nejlepším, co je v životě potkalo, na tom se většina žen shodne. Některé matky se dokonale realizují v péči o potomka a návrat do zaměstnání odsouvají, jak... celý článek

Naši nejdražší. Mateřská školka. První investice do vzdělání

20. 2. 2013 | Jitka Šorfová

Naši nejdražší. Mateřská školka. První investice do vzdělání

V březnu proběhnou zápisy do mateřských škol. Mnoho rodičů bude očekávat rozhodnutí o přijetí či nepřijetí s napětím, jaké zažívá hráč nad stolem s ruletou. Rodiče, kterým končí rodičovská... celý článek

Naši nejdražší: Líbejte babičkám ruce, chůva stojí majlant!

11. 12. 2012 | Jitka Šorfová | 7 komentářů

Naši nejdražší: Líbejte babičkám ruce, chůva stojí majlant!

Pro rodiny s malými dětmi může být babička či dědeček, kterým můžou v případě potřeby svěřit ratolesti na hlídání, artikl k nezaplacení. Doslova. Jak a za kolik můžete sehnat hlídání... celý článek

Partners Financial Services