Očima expertů: Kdes vzal na to auto, chatu, byt? Zabavuje se!

Ministerstvo financí připravuje zákon o prokazování původu majetku. Jedni se radují, že si stát konečně posvítí na podvodníky, druzí upozorňují, že nelze z každého majetnějšího člověka dělat „sprostého podezřelého“. Jak se na věc dívají naši experti?
Očima expertů: Kdes vzal na to auto, chatu, byt? Zabavuje se!

V polovině října prezentoval ministr financí Andrej Babiš se svou náměstkyní Simonou Hornochovou návrh zákona o prokazování původu majetku. Když finanční správa zjistí, že má někdo velký majetek, který na pohled neodpovídá dosud odevzdávaným daňovým přiznáním, vyzve ho k prokázání jeho původu. Pokud se mu to nepodaří, bude mu neprokázaný majetek zdaněn, v extrémních případech klidně i sto procenty. Finanční správa by se měla zabývat až majetkem do deseti milionů výš. Ministerstvo financí si od zákona slibuje, že se s jeho pomocí podaří postihnout podvodníky a zloděje, na které byla dosud státní správa krátká. Zní to snad hezky, ale kolem připravovaného zákona se vznáší i mnoho otazníků.

Presumpce viny?

Ministerstvo financí ještě nepředložilo konečnou podobu zákona, ale pouze koncept řešení, který vysvětluje záměry úřadu a popisuje možné varianty fungování zákona v praxi. Předkladatelé připomínají, že hlavní působení změn by nemělo být v oblasti soudů, ale v posílení kompetencí finanční správy. Nešlo by tedy o zabavování majetku, ale o jeho zpětné zdanění – což je podstatný rozdíl, byť v případě stoprocentního zdanění je výsledek na pohled stejný. „Zabavování majetku získaného z trestné činnosti je věcí orgánů činných v trestním řízení a příslušných soudů. Cílem připravovaného zákona je rozšíření možností správce daně zdanit příjmy, které zcela zjevně zdaněny nebyly, a uplatnit v takovém případě razantní sankce,“ vysvětluje Simona Hornochová. Zásadní změnou oproti dosavadnímu stavu je však to, že by důkazní břemeno už nenesly úřady, ale naopak podezřelí lidé. To se však nelíbí kritikům zákona, podle kterých půjde o nastolení presumpce viny. Podle plánu ministerstva by měl zákon projít standardní legislativním procesem a nabýt účinnosti 1. ledna 2016. Uvidíme, jak bude vypadat jeho finální podoba. Čert bude jako obvykle ukrytý v detailech…

Jak ministerský záměr hodnotí ekonomové, finanční analytici, zástupci neziskových organizací, podnikatelů a živnostníků? V čem tuší jeho slabiny? Souhlasí vůbec s tím, aby se musel prokazovat původ majetku? A je správné, aby člověk musel prokazovat svou nevinu, místo aby se úřady snažily dokázat, že je vinen?

Aleš Michl

analytik Raiffeisenbank a poradce ministra financí

Aleš Michl
+28
+
-

Jde o to posílit berňák. Potřebuje víc lidí, hlavně analytiků vyhodnocujících data. Pak potřebuje vyšší platy. A pak větší pravomoci – o to jde. Pro slušného člověka se nic nezmění. Je třeba ale dodržet cíl: rozšíření možností správce daně zdanit příjmy, které zcela zjevně zdaněny nebyly, a uplatnit v takovém případě razantní sankce. Sorry, vy co kradete, jde se po vás.

David Ondráčka

ředitel české pobočky Transparency International

David Ondráčka
+9
+
-

Prokazování původu majetku a hlavně odčerpávání nelegálních či nezdaněných příjmů je velké téma a velmi podporuji hledání funkčního řešení. Ale je to složitý oříšek, aby to byl efektivní nástroj a zasáhl jádro pudla. Problém zatím je, že vláda hotový návrh nezveřejnila a k dispozici jsou jen různé verze a nápady. Zdá se, že nakonec vypadne varianta určitého soudního řízení a všechno půjde čistě správně-daňovým směrem. Zůstává však spousta neznámých – co bude považováno za dostatečné prokázání původu majetku, jak hluboko kontrola půjde, jak vysoká bude daň a zda to celé bude děláno plošně. Problematické je, i kdo bude odhadovat, že neevidovaný majetek je větší než deset milionů a jestli to nerozjede byznys s posudky.

Lukáš Kovanda

hlavní ekonom Roklen24.cz

Lukáš Kovanda
+267
+
-

Stát má již nyní páky na to, aby nelegální výnosy potíral. Zjevně tak nečiní. Teoreticky bych byl plně pro to, aby byli šíbři s neprokázaným původem majetku extrémně daněni, aby jim byl majetek třeba i zabavován. Jenže když nedochází k potírání nyní, bude k němu docházet poté, co úředníci dostanou do rukou mocnější legislativní zbraně? Neskončí to nakonec hlavně u toho, že budou žádat vyšší „výpalné“ a „všimné“ za to, že selektivně zavřou oči? Jediným realistickým řešením je minimalizovat šance přijít k neprokázanému majetku, tedy razantně redukovat objem přerozdělování a objem veřejných zakázek.

Karel Havlíček

předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR

Aleš Michl
+35
+
-

Souhlasím s tím, že je třeba prokazování původu majetku uzákonit, ale nikoliv zpětně. Retroaktivní opatření by se měla dělat jen v naprosto výjimečných případech, třeba v situaci obecního ohrožení.  A je jedno, jedná-li se o zdanění fotovoltaiky nebo třeba o původ našich aktiv. Jsem přesvědčený, že nenastala natolik mimořádná situace, že je nezbytné tento institut zavést se zpětnou platností. Trestat někoho za něco, co nebylo jednoznačně dáno jako trestné, je zvrhlé. Vůbec mi nejde o to chránit lumpy, i kdyby v síti uvízla jediná neprávem odsouzená osoba, je to špatně. V tomto případě nejde ani o peníze, ani o podstatu, je to populistické opatření, které může dát docela slušnou zbraň do rukou propuštěným zaměstnancům, nepřejícím sousedům a zhrzeným milencům či milenkám.

Petr Mach

politik a ekonom

Petr Mach
+155
+
-

Stát nemá přece právo brát lidem jen tak majetek. Dnes stát může majetek zabavit, jen když daňovému poplatníkovi prokáže daňový únik. A tak by to mělo zůstat! Ministerstvo financí chce tento princip presumpce neviny otočit a brát lidem domy, když neprokážou, kde na ně vzali. Normální člověk si ale nearchivuje po desítky let doklady o svých příjmech. Nenechme se uchlácholit tím, že se má, pokud neprokážeme příjmy, zabavování dít jen u majetků v hodnotě nad deset milionů korun. Když dopustíme, že se princip jednou prolomí, ani se nenadějeme a ta hranice může být snížena tak, že se bude týkat kdekoho. Ať finanční úřady – místo zabavování majetku na základě pouhého podezření – raději dělají svou práci a kontrolují, jestli jsou daňová přiznání pravdivá.

Aleš Tůma

finanční analytik Partners

Aleš Tůma
+202
+
-

Na papíře to vypadá hezky – zatneme tipec kolibříkům. Uvěřím tomu, až některý ten vypasený kolibřík v síti skutečně uvázne. Spíš bych ale čekal, že tihle ptáci si najdou cestu okolo. Nejsem daňař, ale pokud má někdo výrazně vyšší majetek, než odpovídá přiznaným příjmům, zřejmě zaspala už existující daňová kontrola, ne? V každém případě by si stát před zaváděním dalších opatření měl zamést před vlastním prahem, zeštíhlit byrokracii, zjednodušit daně a skončit s permanentní revolucí v předpisech (nejnověji buzerace plátců DPH).

Jaroslav Šura

investor a podnikatel

Jaroslav Šura
+236
+
-

Zajímalo by mě, jaká je cílová skupina osob, na kterou je návrh zákona cílen. Protože zloději, lumpové a politici si s danou problematikou hravě poradí. Jen bílí koníci si více zařehtají. Kdo bude honit rolníky z exotických zemí? Jak by se postihlo vyčištění peněz přes akcie Grossovou metodou? Jak by se postupovalo v případu doktora Ratha, kdy byl chycen za ruku a dodnes nebyl odsouzen (nepočítaje nesmyslně dlouhou vazbu pro neodsouzeného člověka)? Budou se dodaňovat jeho korupční peníze? Má-li někdo peníze z trestné činnosti, měly by mu být zabaveny, a nikoli zdaněny, pachatel by měl sedět. Návrh zákona bude kočkopes pro nakrmení uší části levicového elektorátu a pro jeho zlomyslnou potěchu. Do státního rozpočtu to může přinést leda tak drobné, které budou ihned utraceny. Odkláněči – a vlastně i poctiví! – budou víc využívat daňových rájů. Víc by se mi líbilo efektivnější postihování případů na hraně nebo za hranou zákona. Mít kvalitní finanční útvar, který si poradí i s velkými rybami. Politici kradou jako straky (jasně že ne všichni) a pak vymýšlejí obskurní zákony.

Petr Hampl

sociolog a podnikatel

Petr Hampl
+373
+
-

Anketa

Ke komu jste se svým názorem nejblíž?

Přibližně před deseti lety se obyvatelé Česka nechali přesvědčit, že rozsáhlé pravomoci pro nezávislé exekutory postihnou zlodějské podnikatele a že běžní občané se nemají čeho bát. Další argument zněl, že to tak prý mají ve všech civilizovaných zemích. Kdo varoval, že to skončí blbě, byl vláčen médii jako mafián a tunelář. Víme, jak to dopadlo. Profesionální podvodníci se nám dál vysmívají a exekutoři ždímají desetitisíce a statisíce z chudých poctivých lidí, co před lety jeli načerno v tramvaji nebo zapomněli ohlásit změnu bydliště.

Teď se situace opakuje. Je tu úžasná nabídka, že úřady zabaví majetek mafiánům a že se poctiví lidé nemají čeho bát. Takže už dnes dokážeme s vysokou mírou jistoty předpovědět, jak to dopadne. Mafiáni převedou své majetky do zahraničních s. r. o. nebo svěřeneckých fondů a úřady začnou šikanovat normální slušné lidi. Už teď se hovoří o záměru posunout hranici prokazování na pět milionů korun, reálně tedy můžeme počítat s tím, že to bude něco kolem tří milionů (k tomu stačí vyhláška Ministerstva financí, kterou neschvaluje parlament ani vláda). Do kategorie podezřelých tedy bude spadat každý vlastník bytu nebo rodinného domku.

Počítejte s tím, že budete za pár let prokazovat, že jste nakupovali výhradně ve slevách v Kauflandu, protože jinak jste podle mínění úředníka z finančáku nemohli našetřit na ojetý vůz. Důkazní břemeno bude na vás – nepřesvědčíš úředníka, zabavíme ti majetek. Dnes nám to připadá tak absurdní, že se tomu zdráháme věřit. Ale to je normální. Ještě v březnu 1948 skoro nikdo nevěřil, že by komunisté mohli vyvlastňovat drobné živnosti. A při schvalování exekutorského zákona si téměř nikdo nedokázal představit, jakým průšvihem to skončí.

Nicméně neztrácejte naději. Drobný či méně drobný úplatek tomu správnému úředníkovi to určitě vyřeší. Hlavně, že bude pořádek.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+33
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 11. 2014 9:39, Ficus

Vážený Státe !
Před lety, kdy podnikání bylo bráno jako určitý vydobytý bonus k nabyté svobodě, se daně platily dobrovolně a hojně. Postupem času, kdy se masy podnikatelů dovídaly o zlodějinách politiků, přestali jednotliví podnikatelé ze zásady platit daně. Ta zásada je taková, že nebudou platit daně na to, aby se peníze pak rozkradly, anebo za ně nakoupily např. blbosti pro armádu, nebo zvedly sociální dávky nemakačenkům.
A milý Státe, nevzali jste si z prvních příznaků zmenšování daní žádné ponaučení, že se peníze mají použít na zlepšení funkce státu, a zlepšení života poplatníků, ale dál jste kradli a "hospodařili" po svém. Dnes tedy neplatí daně téměř nikdo, a mají stále pravdu, že by jste prachy stejně rozkradli.
Takže začni u sebe, milý Státe, a po čase, až lidi uvidí, že se chováš hospodárně a s rozumem, začnou lidi přispívat na všeobecné blaho. Zatím by přispívali na blaho nemakačenků a zlodějů, a to je nikdo nepřinutí toto sponzorovat.

+48
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 11. 2014 16:21, Rudolf Židek

Žeby expertům taky chyběly doklady o nabytém majetku? Poctiví lidé s tím nebudou mít problém.

-26
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nikdo neví, kde se vzaly, a přece tu jsou. UFO zisky. Co s nimi? Zabavit, zdanit, nechat být?

31. 7. 2014 | Petra Dlouhá | 11 komentářů

Nikdo neví, kde se vzaly, a přece tu jsou. UFO zisky. Co s nimi? Zabavit, zdanit, nechat být?

Jste vysoký úředník státní správy na odpočinku. Trochu požitkář. Za horkých zimních večerů popíjíte brandy a vychutnáváte západ slunce z jachty na Maledivách. Šušká se, že si čas od... celý článek

1. Zabavíme majetek zlodějům 2. Zloděj je ten, o kom to řekne Okamura

6. 9. 2013 | Michal Kašpárek | 33 komentářů

1. Zabavíme majetek zlodějům 2. Zloděj je ten, o kom to řekne Okamura

Zemanovci a Okamurův Úsvit před volbami útočí na nízké pudy frustrátů. V Česku přitom nekrade jen horních deset tisíc, ale i spodních deset milionů.

Nečasovy děti: sprostí podezřelí

21. 6. 2013 | Michal Kašpárek | 17 komentářů

Nečasovy děti: sprostí podezřelí

Petr Nečas přispěl k tomu, že se zuřivě, a přitom bez jakýchkoliv čísel v ruce, začali hledat paraziti a vyžírky na každém k rohu. Nenašli se. Tak stát začal preventivně šikanovat každého. celý článek

Očima expertů: Měl by stát zabavovat majetek s neprokázaným původem?

7. 9. 2012 | Ondřej Tůma | 24 komentářů

Očima expertů: Měl by stát zabavovat majetek s neprokázaným původem?

V posledních letech jsme byli svědky řady zázračných zbohatnutí mezi bývalými politickými špičkami a předními lobbisty. Měl by se jim majetek, jehož původ nedokážou prokázat, nekompromisně... celý článek

Partners Financial Services