Živnostníci s paušály přijdou o základní slevu, navrhuje Babiš

Na osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) využívající výdajové paušály – včetně lidí pracujících na takzvaný švarcsystém – čekají od roku 2015 další omezení. Navrhuje je Ministerstvo financí vedené Andrejem Babišem s cílem omezit zneužívání paušálů, které měly původně zjednodušit administrativu drobným podnikatelům.
Živnostníci s paušály přijdou o základní slevu, navrhuje Babiš

Podle návrhu, který Ministerstvo financí poslalo do připomínkového řízení, by si už OSVČ využívající paušály nemohly odečítat z daní základní slevu na poplatníka, tedy až 24 840 korun ročně. Nárok na slevu by neztratili lidé, u nichž je součet dílčích základů daně s využitím paušálů nižší než 50 procent celkového základu daně. Tedy typicky zaměstnanci, kteří mají menší vedlejší příjem z podnikání nebo pronájmu.

Na druhou stranu se podnikatelům vrátí možnost využívat daňové slevy na dítě a vyživovanou manželku, kterou jim sebrala předchozí vláda Petra Nečase. Nynější náměstkyně ministra pro oblast daní Simona Hornochová považovala toto omezení za nesystémové a v rozporu s vládní snahou podporovat rodiny s dětmi.

Druhé z navrhovaných omezení pak má rozšířit dosavadní „stropy“. Už pro příjmy za loňský rok platí, že u činností spadajících do paušálů ve výši čtyřicet a třicet procent (svobodná povolání, autorské honoráře či příjmy z pronájmu) lze paušály využít pouze u příjmů nepřesahujících dva miliony korun ročně. Omezení prosadil ještě exministr Miroslav Kalousek.

Nově se má dvoumilionový „strop“ rozšířit i pro šedesátiprocentní paušály, tedy neřemeslné živnosti. Pokud budou mít živnostníci tržby přes dva miliony, museli by místo šedesátiprocentních paušálů prokazovat skutečné náklady s využitím účtenek a faktur.

Bez stropu tak zůstanou jen osmdesátiprocentní paušály pro řemeslné živnosti a zemědělce.

Na samotné procentní výši paušálů pro jednotlivé skupiny OSVČ se nic měnit nemá.

Pokud změny schválí vláda a následně Parlament, mají být účinné od ledna 2015. Týkaly by se tedy příjmů počínaje lednem 2015, nikoliv daňového přiznání za rok 2014.

Anketa

Počítáte si do přiznání skutečné náklady, nebo jedete na paušál?

Paušály využívá víc než polovina OSVČ

Z údajů Generálního finančního ředitelství pro on-line deník Aktuálně.cz vyplývá, že takzvané výdajové paušály využívá už více než polovina podnikatelů.

V daňovém přiznání za rok 2012 je uplatnilo 523 761 lidí, což tvoří 52 procent ze všech (OSVČ). O rok dříe to bylo přesně 50 procent, zatímco ještě v roce 2006 jen 29 procent.

Nejvíc lidí – přes 325 tisíc, tedy téměř dvě třetiny – využilo v roce 2012 právě šedesátiprocentní paušál, druhým nejčastějším je osmdesátiprocentní.

Odhadnout rozpočtové dopady navrhovaných změn není podle ministerstva snadné – záležet bude hlavně na reakci podnikatelů, kteří si místo paušálů mohou začít odečítat skutečné výdaje. Omezení základní slevy by podle ministerstva mohlo do rozpočtu přinést tři miliardy korun, rozšíření stropu pak dalších až půl miliardy, na druhou stranu návrat daňových slev na dítě a manželku připraví rozpočet podle ministerských odhadů o zhruba dvě miliardy.

Zbraň proti švarcsystému

Pokud návrhy projdou, polepší si podle výpočtů Aktuálně.cz OSVČ, které mají více dětí a nejlépe ještě manželku či manžela bez příjmů – ovšem zejména v porovnání s nynějším stavem, nikoliv před omezeními slev prosazenými ještě Nečasovou vládou. Samotná daňová sleva na druhé a další dítě se má zvýšit o stokorunu měsíčně.

Naopak by si pohoršil ten, kdo nemá děti nebo manželku či manžela bez příjmů.

Nejhorší dopad by pak pocítily ty OSVČ, které mají minimální skutečné náklady. Ty totiž vlastně nebudou mít možnost, jak se vyhnout vyšším odvodům. Zvolit si účtování skutečných nákladů se jim nevyplatí, ani když samotná daň z příjmů bude nižší. Výrazně se jim totiž zvedne daňový základ, z něhož se dále vypočítává sociální pojištění a zdravotní pojištění.

Celý text a příklady najdete na Aktuálně.cz

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 5. 2014 10:47, františek

Než začneme jednostranně a hloupě nadávat, pokusme se pochopit proč k tomuto kroku pan Babiš přistupuje a proč musí být vždy jednostranně podporována jedna část společnosti. Okradl li pan kalousek s panem nečasem pracující důchodce o stejnou část peněz,nikdo to neřešil, dnes pláčeme. Žijeme ve státě, který má své potřeby, proč je mají jednostranně financovat zaměstnanci? Totéž u zdravotnictví. Možná by bylo účelnější přemýšlet nad účelností vynakládání než nad chudobou státu.

+34
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daň z nemovitostí 2014. Jak, kde a dokdy zaplatit. Termín se blíží!

6. 5. 2014 | Petra Dlouhá | 1 komentář

Daň z nemovitostí 2014. Jak, kde a dokdy zaplatit. Termín se blíží!

Vlastníte nemovitost? Nezapomeňte zaplatit daň. Finanční správa už začala rozesílat složenky – ve schránce byste ji měli najít nejpozději 25. května. Na zaplacení daně z nemovitých... celý článek

Očima expertů: Tři sazby DPH. Dobrý nápad, nebo zbytečná komplikace?

25. 4. 2014 | Ondřej Tůma | 7 komentářů

Očima expertů: Tři sazby DPH. Dobrý nápad, nebo zbytečná komplikace?

Může třetí sazba DPH skutečně pomoci rodinám, jak to prezentuje vláda, nebo se jedná o zbytečnou komplikaci daňového systému, která k ničemu dobrému zvlášť nebude? Zeptali jsme se ekonomů... celý článek

Očima expertů: Živnostníci v palbě. Zvýší jim stát daně?

4. 4. 2014 | Ondřej Tůma | 33 komentářů

Očima expertů: Živnostníci v palbě. Zvýší jim stát daně?

Jsou živnostníci z hlediska daňové zátěže opravdu tak zvýhodněni, jak nám často tvrdí politici? A jak nejlépe srovnat „nepoměr“ mezi živnostníky a zaměstnanci? Zeptali jsme se ekonomky... celý článek

Třetí sazba DPH: Víc peněz pro rodiny, nebo blud?

27. 3. 2014 | Petra Dlouhá | 3 komentáře

Třetí sazba DPH: Víc peněz pro rodiny, nebo blud?

Ministr financí Andrej Babiš představil plán daňových změn pro příští rok. Největší pozornost poutá zavedení třetí sazby DPH. Nesmysl, chiméra, nesystémovost – zní z úst analytiků.... celý článek

Jak se daní autorské honoráře? Od roku 2014 výhodněji

10. 3. 2014 | Petra Dlouhá | 3 komentáře

Jak se daní autorské honoráře? Od roku 2014 výhodněji

Přivyděláváte si přispíváním do novin, rozhlasu nebo internetového magazínu, jako jsou třeba Peníze.cz? Autorské honoráře dostaly na začátku roku nová pravidla. Od ledna 2014 se daní... celý článek

Partners Financial Services