Jak se daní autorské honoráře? Od roku 2014 výhodněji

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 10. 3. 2014 | 3 komentáře
Přivyděláváte si přispíváním do novin, rozhlasu nebo internetového magazínu, jako jsou třeba Peníze.cz? Autorské honoráře dostaly na začátku roku nová pravidla. Od ledna 2014 se daní výhodněji. Přehled všeho, co byste měli vědět, když autorské honoráře pobíráte, přinášíme na následujících řádcích.
Jak se daní autorské honoráře? Od roku 2014 výhodněji

Dřív než se pustíme do výkladu pravidel danění autorských honorářů a výčtu novinek, které pro ně platí od roku 2014, bude užitečné si shrnout, koho se vlastně autorské honoráře týkají a kdo jejich prostřednictvím může být odměňován.

Odpověď je prostá, i když (uznáváme) bez dalšího trochu nicneříkající: zkrátka všichni autoři.

Předmětem autorského práva je podle autorského zákona dílo literární a jiné dílo umělecké a dílo vědecké, které je jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora a je vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě včetně podoby elektronické, trvale nebo dočasně, bez ohledu na jeho rozsah, účel nebo význam.

Může se jednat o dílo vyjádřené písmem, dílo hudební, dramatické, hudebně-dramatické, choreografické nebo pantomimické, dílo fotografické, audiovizuální, výtvarné, sochařské, urbanistické nebo třeba kartografické.

Vůbec nejčastěji ovšem autorské honoráře pobírají právě přispěvatelé do tištěných nebo internetových novin, rozhlasu, televize nebo umělci, kteří nejsou v pracovněprávním vztahu.

Rozhodující hranice: deset tisíc měsíčně

Pro způsob danění autorských honorářů je rozhodující hranice vašich měsíčních příjmů od jednoho plátce. Autorské příjmy, které nepřesáhnou limit deseti tisíc měsíčně od jednoho plátce, se už u zdroje zdaní patnáctiprocentní srážkovou daní. Zdravotní pojištění a sociální pojištění se z nich neplatí. Jinými slovy – plátce, kupříkladu redakce nebo vydavatelství, pro které tvoříte, vám z příjmů odečte patnáct procent, a vy už pak dál nemusíte v daňovém přiznání nic řešit, ani příjem kdekoli vykazovat (příjem z autorského honoráře totiž tvoří samostatný daňový základ).

Ale pozor: za určitých okolností se může vyplatit příjmy již zdaněné srážkovou daní zahrnout do daňového přiznání, od roku 2014 je to možné – podrobněji se k tomu dostaneme níž.

Příjmů do deseti tisíc (od různých plátců) přitom může mít autor v jednom měsíci za stejných podmínek i víc – všechny budou zdaněny srážkovou daní a nepodléhají odvodům na zdravotní a sociální pojištění.

Ještě loni přitom platilo, že patnáctiprocentní srážkovou daň lze uplatnit pouze na příjmy z televize, rozhlasu, novin, časopisů nebo internetových serverů, když byl honorář nižší než sedm tisíc měsíčně. Od roku 2014 se limit zvýšil na deset tisíc a začal se nově vztahovat na všechny autorské honoráře.

Nezapomeňte ale, že když budete mít v daném měsíci příjem pouze z autorského honoráře (s odměnou do deseti tisíc) a zároveň za vás pojistné nebude platit stát, máte povinnost hlásit se do osmi dní své zdravotní pojišťovně a zdravotní pojištění si sami zaplatit. Výčet nejtypičtějších situací, kdy za vás zdravotní pojištění stát platí, najdete v boxu.

Zdravotní pojištění na státní útraty

Stát za vás platí zdravotní pojištění, když jste:

  • Nezaopatřené děti
  • Poživatelé starobních, invalidních, vdovských, vdoveckých nebo sirotčích důchodů
  • Na mateřské nebo rodičovské dovolené, respektive pobíráte peněžitou pomoc v mateřství či rodičovský příspěvek  
  • Uchazeči o zaměstnání v evidenci úřadu práce
  • Osoby pobírající dávku pomoci v hmotné nouzi a osoby s nimi společně posuzované, a to za podmínky, že nejsou podle potvrzení plátce dávky pomoci v hmotné nouzi v pracovním ani obdobném vztahu ani nevykonávají samostatnou výdělečnou činnost, nejsou v evidenci uchazečů o zaměstnání a nejde o poživatele starobního důchodu, invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně, vdovského nebo vdoveckého důchodu, ani o poživatele rodičovského příspěvku nebo o nezaopatřené dítě
  • Osoby, které jsou závislé na péči jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo stupni III (těžká závislost) anebo stupni IV (úplná závislost)
  • Osoby pečující o osoby závislé na péči jiné osoby ve stupni II, III anebo stupni IV a osoby pečující o osoby mladší deset let, které jsou závislé na péči jiné osoby ve stupni I
  • Osoby celodenně, osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku

Když vyděláváte víc

„Pokud je měsíční honorář od jednoho plátce vyšší než 10 000 korun (tedy 10 001 a více), stává se tento příjem samostatnou výdělečnou činností se všemi odvodovými povinnostmi. Autor sice nepotřebuje živnostenské oprávnění, jelikož jde o činnost podle autorského zákona, ale musí se zaregistrovat k dani z příjmů ze závislé činnosti na živnostenském úřadu a jako osoba samostatně výdělečně činná u své zdravotní pojišťovny i u správy sociálního zabezpečení,“ vysvětluje mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý.

V praxi to funguje tak, že honorář přesahující deset tisíc korun se autorovi vyplatí v plné výši, bez srážky daně. „Autor pak musí po skončení zdaňovacího období podat daňové přiznání, ve kterém tyto příjmy z autorské činnosti uvede. Rovněž musí podat přehled o příjmech a výdajích své zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení a platit pojistné za stejných podmínek jako jiné OSVČ,“ pokračuje Oldřich Tichý.

Podrobný přehled o platbách zdravotního a sociálního pojištění živnostníků, podnikatelů a jiných osob samostatně výdělečně činných v roce 2014 jste na Peníze.cz četli v prosinci:

A o tom, jak se letos popasovat s daní z příjmu a jejím přiznáváním, už od nás víte také:

Tady jen připomínáme, že pro autory platí výdajový paušál ve výši čtyřiceti procent – pokud nevyužijí k uplatnění výdajů daňovou evidenci, tedy účetně neprokáží skutečně vynaložené výdaje.

Stejně jako pro všechny ostatní, také pro autory platí, že daňové přiznání nemusí podávat člověk, jehož příjmy podléhající dani z příjmu v daném roce nepřekročily hranici patnácti tisíc korun. Osvobozené příjmy a příjmy zdaněné srážkovou daní se do tohoto limitu nepočítají.

Daňový kalendář 2014

Daňový kalendář pro rok 2014 přináší přehled termínů podstatných pro včasné placení daní a pojistného. 

Obsahuje daňové povinnosti jak pro fyzické osoby, tak pro firmy a OSVČ.

Daňový kalendář 2014

Anketa

Dostali jste někdy autorský honorář?

Příjmy zdaněné srážkovou daní můžete zahrnout do přiznání

Příjemnou novinkou od roku 2014 je, že můžete příjmy již zdaněné srážkovou daní zanést do svého daňového přiznání. Potřebovat k tomu budete doklad o příjmech a sražené dani od plátce – tedy vašeho „zaměstnavatele“. Na požádání by vám ho měl podle zákona vystavit do deseti dní.

Vyplatí se to zejména lidem, kteří měli v daném roce nízké příjmy nebo třeba vydělávali jen část roku. Započtení příjmů již zdaněných srážkovou daní totiž umožní ve větší míře (nebo dokonce plně) využít daňové slevy a nezdanitelné části základu daně. Také budete moct uplatnit skutečné účetně doložené výdaje nebo čtyřicetiprocentní výdajový paušál. Ve výsledku to může znamenat, že vám finanční úřad zaplacenou srážkovou daň (nebo její část) vrátí. Když ovšem tento postup využijete, budete muset zároveň tytéž autorské příjmy ponížené o výdaje uvést v přehledech pro sociálku a zdravotní pojišťovnu a odvést z nich zdravotní a sociální pojištění. 

Pokud vás daňové přiznávání letos čeká, může se vám hodit naše daňová klakulačka. Račte si posloužit:

Daňová kalkulačka 2014 – výpočet daně z příjmů za rok 2013

Dílčí základy daně
Nezdanitelné části základu daně
Slevy na dani

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik berete a kolik vám berou. Kalkulačka čisté mzdy 2014

24. 2. 2014 | Petra Dlouhá | 16 komentářů

Kolik berete a kolik vám berou. Kalkulačka čisté mzdy 2014

Potřebujete vědět, kolik přesně od zaměstnavatele měsíčně dostanete? Zajímá vás, kolik vám každý měsíc sebere z platu stát, co spolkne pojištění a co padne na daně? Nebo sami zaměstnáváte... celý článek

Přiznání k dani z příjmů. Kdo ho musí v roce 2014 podat

10. 2. 2014 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

Přiznání k dani z příjmů. Kdo ho musí v roce 2014 podat

Březen, měsíc růžového formuláře, se blíží. I letos vás úskalími daně z příjmů fyzických osob a jejího přiznávání provedeme, shrneme důležitá pravidla a upozorníme, co se od loňska... celý článek

Daně převlékají kabáty. Přehled novinek od ledna 2014

23. 12. 2013 | Petra Dlouhá | 8 komentářů

Daně převlékají kabáty. Přehled novinek od ledna 2014

Pokud jde o daně, od prvního ledna nás čeká hned několik změn. Co bude jinak a s čím je třeba v roce 2014 počítat? O některých novinkách v daňové oblasti jste na Peníze.cz už četli... celý článek

Přehled pro živnostníky a podnikatele: zdravotní a sociální pojištění v roce 2014

11. 12. 2013 | Petra Dlouhá | 21 komentářů

Přehled pro živnostníky a podnikatele: zdravotní a sociální pojištění v roce 2014

Podnikáte? Pracujete na živnostenský list? Nebo jste „zaměstnáni na švarcsystém“? Konec roku se blíží – nejvyšší čas podívat se, kolik budete platit za zdravotní a sociální pojištění... celý článek

Partners Financial Services