Švarcsystém připravuje stát o 90 procent příjmů. Díky paušálu

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 22. 1. 2012 | 37 komentářů
Švarcsystém připravuje stát o 90 procent příjmů. Díky paušálu
Přistoupit na švarcsystém se finančně vyplatí jak zaměstnavatelům, tak zaměstnancům.

Obě skupiny výrazně ušetří na platbách sociálního a zdravotního pojištění, zaměstnanci ušetří také na dani z příjmů.

Vypočítali jsme, že státní rozpočet na každém takovém případě přichází o desítky tisíc korun ročně.

I kvůli tomu chce ministr financí Miroslav Kalousek navrhnout snížení takzvaných výdajových paušálů na stav před rokem 2005. I kvůli jejich současnému velkorysému nastavení je švarcsystém tak výhodný.

Případná změna ale zasáhne i skutečné živnostníky, kterým by přinesla hlavně více administrativy – místo jednoduchého odečtení paušálu by si museli evidovat skutečné výdaje. Jejich pozici proto brání premiér Petr Nečas, který je proti snižování paušálů.

Čísla hovoří pro švarcsystém

Výpočty mluví jasně. Co se čistých příjmů zaměstnanců a nákladů zaměstnavatelů týče, vychází jednoznačně lépe „zaměstnání na živnostenský list“.

Za klasického zaměstnance musí zaměstnavatel odvádět sociální pojištění ve výši 25 procent z hrubé mzdy a dalších devět procent zaplatí na zdravotní pojištění. Při využití švarcsystému toto pojištění zaměstnavatel neplatí. Pro představu: při hrubém měsíčním příjmu 30 tisíc to činí úsporu 10 200 korun měsíčně.

Zaměstnanci zase roste čistý příjem. Například bezdětný obchodní zástupce s měsíčním hrubým příjmem 30 tisíc zaplatí na dani z příjmů ročně jako zaměstnanec 47 520 korun. Bude-li však pracovat jako živnostník stále pro stejnou společnost, nezaplatí na dani z příjmů za celý rok státu vůbec nic.

Pokud má zmíněný obchodní zástupce například dvě vyživované děti, může na ně uplatnit daňovou slevu (za letošní rok 13 404 Kč na každé). Zaměstnanci se tedy sníží daň z příjmů z 47 520 na 20 712 korun ročně. Živnostník už ji nemá z čeho odečítat, může ale využít daňový bonus a zmíněných dvakrát 13 404 korun požadovat jako vratku od státu. Nejenže tedy neplatí daň, ale ještě od státu dostane 26 808 korun.

Desetina možného

Momentálně jsou výdajové paušály pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) nastaveny ve třech úrovních – 80 procent pro řemeslníky a zemědělce, 60 procent pro ostatní živnostníky a 40 procent pro autorskou tvorbu a svobodná podnikání.

Porovnání – hrubý příjem 30 000 Kč, daňová sleva za dvě děti

 

Celkový odvod státu za rok
(daň z příjmů + pojištění)

Přepočtený čistý měsíční příjem

OSVČ 2012

15 588 Kč

28 701 Kč

„Kalouskova OSVČ“

59 784 Kč

25 018 Kč

Zaměstnanec

182 712 Kč

24 974 Kč

 

Údaje v prvním řádku v tabulce přitom platí jak pro řemeslníky, tak pro živnostníky. I šedesátiprocentní paušál při hrubých měsíčních příjmech ve výši 30 tisíc korun sníží daň z příjmů až na nulu, zdravotní a sociální pojištění pak sníží na minimální zálohy. Ty jsou pro letošní rok stanoveny na 1836 korun u sociálního a na 1697 korun u zdravotního pojištění.

Na povinném pojištění tak zaměstnanec pracující na živnostenský list z našeho příkladu ročně zaplatí zhruba 42 tisíc korun. Vzhledem k nulové dani mu ale stát vyplatí daňový bonus za dvě děti ve výši 26 808 korun. Jeho čistý roční odvod tak klesá na necelých 16 tisíc korun.

Druhý řádek počítá s výdajovým paušálem ve výši 25 procent. Simuluje tak Kalouskem plánovaný návrat k úrovni roku 2005, kdy řemeslníci i živnostníci mohli od svých příjmů paušálně odečíst právě jejich čtvrtinu. Kalousek navíc zvažuje, že by OSVČ uplatňující paušál nemohla už současně požadovat vratku od státu, tedy daňový bonus za děti.

Třetí řádek pak ukazuje, jak je pro státní kasu švarcsystém nevýhodný. Za zaměstnance s hrubým měsíčním příjmem 30 tisíc korun inkasuje stát téměř 183 tisíc korun ročně (z toho zaměstnavatel na pojistném zaplatí 122 400 korun). Při využití švarcsystému se celkový příjem státní kasy snižuje na necelou desetinu (15 588 korun).

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 37 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 1. 2012 18:39, Milan

A není to jedno, kdo si dá materiál nebo kompjútr do nákladů? Kdyby je měl "zaměstnanec", tak asi bude chtít více peněz po "zaměstnavateli". Nechápu, co stát stále řeší. Jde o kolotoč peněz. Pokud se netočí, nemůže ani stát vybrat na daních!!!!! Pokud si jako OSVČ chci snížit náklady, musím nejprve peníze vydělat a pak prokazatelně utratit (nebo paušálně). Co je na tom špatně? Jako OSVČ mám dokonce menší náklady, protože nemusím platit administrativu, uklízečku, asistentku atd. Tímpádem mi více zbyde a peníze co? Použiju. Něco jimi zaplatím. A ten někdo z toho zaplatí daň, DPH atd. Na tom by měl stát vydělávat. Na tom, když se peníze točí!!!

Zobrazit celé vlákno

+66
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 1. 2012 22:28, Gabriel Pleska

Pane Kelnare, nevím, jestli si uvědomujete jednu věc. Článek není věnován primárně živnostníkům, ale „zaměstnancům na živnosťák“, lidem ve švarcsystému. Ti náklady prakticky nemají, dostanou kompjútr nebo lopatu od zaměstnavatele nezaměstnavatele.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (37 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Skončí švarcsystém v propadlišti dějin, nebo „jen“ v ilegalitě?

6. 12. 2011 | Petra Dlouhá | 32 komentářů

Skončí švarcsystém v propadlišti dějin, nebo „jen“ v ilegalitě?

Jste „zaměstnaní na živnosťák“? Stát vyhlásil válku švarcsystému, připravte se na to, že byste se brzy mohli stát její obětí. Vašemu zaměstnavateli nezaměstnavateli hrozí od ledna pokuta... celý článek

Začínáme podnikat: Proč vlastně?

7. 11. 2011 | Michal Chleboun | 5 komentářů

Začínáme podnikat: Proč vlastně?

Možná jste se právě teď rozhodli, že se stanete svým pánem. To je jeden z důvodů, proč se lidé vrhají pro podnikání a zejména v začátcích se stávají otroky vlastních snů, představ a... celý článek

Očima expertů: Měly by se živnostníkům snížit daňové paušály?

19. 8. 2011 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Očima expertů: Měly by se živnostníkům snížit daňové paušály?

Ministr financí Miroslav Kalousek přichází s jedním reformním návrhem za druhým. V některých má jasnou podporu celé vládní koalice, s jinými naopak nesouhlasí ani premiér Petr Nečas.... celý článek

Odstranit švarcsystém? Ano, ale co s jeho oběťmi?

19. 5. 2011 | redakce Peníze.CZ | 50 komentářů

Odstranit švarcsystém? Ano, ale co s jeho oběťmi?

Odbory tvrdě brojí proti reformám. Chystají varovnou stávku a nevylučují další radikální akce. V případě daňové reformy jsou proti dalšímu zvýhodňování OSVČ a mluví o nepřípustnosti... celý článek

Živnostníci versus zaměstnanci: existuje spravedlnost?

17. 5. 2011 | Petra Dusová | 28 komentářů

Živnostníci versus zaměstnanci: existuje spravedlnost?

Způsobů, jak si vydělávat, je jistě nekonečně. Málokdo z nás je však uhlobaronem či rentiérem, většina nás patří do jedné z následujících tří skupin: státní zaměstnanec, zaměstnanec... celý článek

Partners Financial Services