Vyděláš? Zaplatíš! Měly by se bohatším zvýšit daně?

Vyděláš? Zaplatíš! Měly by se bohatším zvýšit daně?
V debatách kolem daňové reformy se nemohla neobjevit. Otázka, zda by napříště lidé s vyššími příjmy neměli platit mnohem vyšší daně, než platí nyní. O to zda má být daň spíš rovnější nebo spíš progresivní se svádějí souboje mezi odborníky, politiky i lidem obecným.

Měli by bohatí platit vyšší daně? Výzkumy veřejného mínění říkají, že příznivců progresivního zdanění, které by pro lidi s vyššími příjmy znamenalo větší daňovou zátěž, je výrazná většina. Jistě – ona se taky výrazná většina nepočítá mezi ty, kterých by se progresivní daň měla dotknout, tedy mezi bohaté. I když... vždycky přijde na to, kde se v praxi namalují dělicí čáry a od jakých příjmů by se platilo víc, od jakých ještě víc a od kolika nejvíc.

V České republice zatím platí u daně z příjmu fyzických osob rovná sazba. Nic na tom nezmění ani plánovaná daňová reforma Miroslava Kalouska. Nynější sazba je většinou 15 procent, vypočítává se ze superhrubé mzdy. V přepočtu na hrubou mzdu by to činilo 21 procent, což je dobré vědět pro porovnávání s nedávnou dobou před superhrubou mzdou, ale také s budoucností. Po daňové reformě by se – od roku 2013 – měla sazba posunout na 19 procent, kterážto procenta by se vypočítávala zase jen z hrubé mzdy. Přeloženo z řeči čísel do srozumitelných slov: daňová zátěž by většině zaměstnanců mírně klesla. Lidé s příjmy nad 100 tisíc korun měsíčně by naopak zaplatili o něco víc než v současnosti. O skutečně progresivním zdanění však nemůže být řeč.

Warren Buffett by se s bohatými nemazlil

Minulý čtvrtek jsme se ptali, co byste říkali na to, kdyby aerolinky začaly své cestující vážit a zavedly speciální příplatky pro korpulentnější. Chtěli jsme knížkou odměnit fundovaný a dlouhatý příspěvek podepsaný Lagarto. Protože nám ale Lagarto nenechal(a) žádný kontakt, vybereme někoho jiného.

Rádi bychom knížku poslali jezevcovi, který patří k našim pravidelným a rozvážným diskutérům, jak ostatně prokázal i zde. A taky přispěl jako první. A navíc si kupuje v letadle dvě sedadla, aby neomezoval spolucestujícího vedle sebe, což je ohleduplné a sportovní.

Investiční mág a jeden z nejzámožnějších lidí světa Warren Buffett se nechal slyšet, že by americká vláda měla být v daňové politice k bohatým Američanům podstatně přísnější. Podle jeho prohlášení, které v pondělí uveřejnily New York Times, by americká vláda měla přestat bohaté rozmazlovat. Jejich celkové odvody do státní kasy jsou podle osmdesátiletého Buffetta ve srovnání s tím, jakou část svých příjmů musí zaplatit běžní Američané, naprosto směšné.

Podobně vidí také řada movitých Čechů situaci u nás. V poslední době nízké daně bohatých kritizovali například Stanislav Bernard, Vít Bárta či Tomio Okamura. Šéf poslaneckého klubu politické strany Věci veřejné Bárta dokonce navrhuje, aby měsíční příjmy nad 90 tisíc korun byly zdaněné 30procentní sazbou. Nic však nenasvědčuje, že by jeho návrh měl u premiéra Petra Nečase a jeho ministra financí šanci.

I pivovarník Bernard se domnívá, že by Češi s vyššími příjmy měli platit vyšší daně. Obává se však, že dávat takto získané peníze do současného zkorumpovaného systému veřejných financí má stejný efekt, jako je spláchnout do záchodu.

Co si myslíte vy? Měli by lidé s většími příjmy platit větší daně?

Vyšší daně bohatším

+33
+
-

Napište nám, co si o tom myslíte, a přečtěte si názory ostatních. Autor nejzajímavějšího diskusního příspěvku zveřejněného do 15 hodin v pondělí 22. srpna získá knihu Krotitelé dluhů, kterou připravil kolektiv autorů pod vedením Lenky Králové. Pokud chcete o svazek s podtitulem Průvodce vaším rodinným rozpočtem soutěžit, zanechte u příspěvku i kontakt, abychom měli šanci dozvědět se, kam výhru poslat.

Výsledky soutěže vyhlásíme za týden u dalšího článku z rubriky Co si o tom myslíte?

Aby se vám lépe přemýšlelo, pro inspiraci jsme se zeptali jednoho ekonoma a jednoho úspěšného podnikatele.

Petr Mach, ekonom

Propojeno!

Očima expertů

Oba pány, Petra Macha i Tomia Okamuru, nejspíš znáte z našeho populárního pátečního seriálu anket Očima expertů. Každotýdenní kytičky chytrých názorů na problémy, před kterými vaše peněženka tak či onak neuteče.

Na co se nedávno upřely oči expertů

 

Daně jsou vždy nespravedlivé v tom smyslu, že je musíme platit, aniž za ně nutně dostáváme protihodnotu. Někdo si myslí, že spravedlivější je lineární (rovná) daň, jiný, že progresivní daň, a někdo zase, že daň z hlavy. Vlády ale málokdy uvalují daně na základě nějaké teorie spravedlnosti a i u nás existují jak daně progresivní, tak daně degresivní. Vlády spíš mají tendenci jako leviatan brát lidem maximum možného. Jediným důvodem vysokého zdaňování zaměstnanců se středními příjmy bývá to, že nedokážou daním snadno uniknout, a důvodem relativně nižšího zdaňování živnostníků a bohatých lidí je to, že ti se spíš dokážou daním vyhnout. Otázka, jestli by živnostníci a bohatí lidé „měli platit“ vyšší daně, není ani tak otázkou přání či politické filozofie. Tato nebo příští vláda může bohatým zkusit zvýšit daně. Výsledkem ale nakonec může být nižší výnos. Liberální politická filozofie velí jediné: daně by měly být co nejnižší a měly by co nejméně pokřivovat lidské chování.

Tomio Okamura, podnikatel

Podle mého názoru není optimální výše daně hlavní aktuální otázkou. Jde přece v první řadě o to, co za své peníze dostanu. I nízká daň může podnikatele pohoršovat, jestliže ji stát rozhází nebo nechá rozkrást. V severských zemích je většina lidí s vysokou daní smířená a je spokojená, protože vidí, že peníze jsou efektivně využité. V první řadě je tedy třeba zefektivnit státní správu peněz tak, abychom všichni měli oprávněný pocit, že naše peníze slouží k našemu obecnému prospěchu, a nikoli k obohacení korupčníků. Warren Buffett, americký miliardář, dokonce před pár dny vyzval americkou vládu, aby více zdanila nejbohatší s tím, že mu připadne nesprávné, aby platil v poměru k výdělkům méně než jeho zaměstnanci. Takže: osobně nebudu mít problém ani s progresivní daní, pokud moje peníze účelně poslouží celé veřejnosti. Pokud se budou rozhazovat jako doposud, tak bych naopak penězovod státu maximální přiškrtil.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

24. 12. 2011 10:41 | Martin Beran

Se mi libi, ze chce kazdej platit stejne vysoke dane?? Zde zaznelo, vzdyt at vydelavam kolik chci nepotrebuji vice vyuzivat polici armadu atd toto je dosti sobecke a zahledene do sebe, rep je to velice tezkej omyl!!! Uvedomme si vsichni, ze kazdej spotrebovava ruzne druhy verejnych statku: nekolik prikladu nekdo ma tri deti, ti vyuzivaji, tak by mel platit i za ne?? ovsem dokonce plati nizsi dane nebot dostava bonus za deti!!
druhy priklad nekdo nevlastni automobil, muzeme si polozit otazku, proc ma platit vysoke dane jako ten co se vozi automobilem a pro provoz automobilu je potreba investovat do silnic....

Kazdej spotrebovava ruzne druhy verejnych statku v jine vyssi, proto by mel platit ruznou vyssi dani, ale to je nerealne, dokonce by nam z toho mohla pak vypadnout solidarnost.

Osobne sem pro vyssi zdaneni, sam vydelavam hodne nadprumernou mzdu a proc bych platil vice?? nebot diky teto spolecnosti jsem tak kde jsem, sem se mohl zadarmo vzdelavat, spotrebovavam verejne statky, zdravotnictvi, jizda po silnici ma firma sem prisla jen diky stedrym dotacim statu a daleko vice toho je a aby to i nadale takove zustalo, nutne se stat musi postarat o socialne slabe, tak aby tu nevznikla nejaka dalsi revoluce....

Jinak souhlasim s pany, ze vyssi dane ano,ale jen za predpokladu ze budou efektivne vyuzity a ne rozkradeny....jen na zaver veticku, kterou si malokto polozi, zamestananec musi vzdy odvezt dane!!! bouzel u zivnostniku to tak neni, tam je penezni rezerva, jen tak pro info minuly rok na danich stat mene dostal od zivnostniku jak do nich investoval, tato veta je tak trosku na zamyslenou!!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 11. 2011 18:26 | Martin Novák

Rozhodně souhlasím, že prvním krokem k úspěchu je efektivnější nakládání s financema. Vůbec by mi nevadily velké bonusy politikům, kteří dokážou svoje schopnosti. Plat poslancům bych dal 4 násobek průměrné mzdy + bonusy za DOOPRAVDY povedené koncepty a naopak mnohem větší zodpovědnost za svojí práci. Do ústavy bych zavedl, že musí být vyrovnaný rozpočet s párma výjimkama-velice hluboká krize, válka atd. Protože politici dobře vědí, že problémy, které teď nasekají se projeví až když tam dávno nebudou. Ohledně daní by se mi taky velice líbilo kdyby každý platil stejně a bylo by to ale spočítejte si, že z 1 bilionů a 5 milionů pracujících by to vycházelo na každou osobu 16.500,- měsíčně na daních. Což si nedovedu představit, že by v Česku mohlo být. V žádném případě nesouhlasím s progresivním zdaněním-až na jednu výjimku když se stát dostane do hluboké krize a hrozilo by nebezpečí extremismu (nebudeme si nic nalhávat pokud by lidi neměli na jídlo a doma by měli děti tak může jít demokracie dopr....) Sami bohatí lidé vědí, že aby se mohli stát bohatí musel jim na to stát udělat podmínky a naopak když státu pomůžou aby se ekonomika nastartovala tak zase budou vydělávat. Podle mě by měli být daňe nízke ale měli by je platit všichni a omezil výjimky a úlevy. Omezí se daňové úniky a pro lidi to bude jednoduší. Finálně bych řekl, že každý občan by si měl uvědomit, že nevolí jen na další 4 roky ale volí budoucnost pro sebe a svoje děti.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 8. 2011 9:45 | pája

Daně nezvyšovat,ale musí zvýšit platy zaměstnancú na trojnásobek.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 8. 2011 22:07 | viglib

Nemyslim si, ze tento clanek zahrnuje priklad, ktery jsem uvedl. Clanek srovnava v obecne rovine ruzne typy kontraktu. Coz podle me nikdy nemuze vest k nejakemu zaveru ohledne spravedlnosti, protoze kazde ma sva pro a proti. Ja mluvim o naprosto stejne pozici, dokonce ve stejne firme. Dle meho nazoru by pomohlo, kdyby si i zamestnanci mohli zapocitavat nektere naklady jako jsou napriklad ty na dojizdeni do prace. V tuto chvili zkratka odvedu stovky tisic za rok, zatimco kolega mozna desitky. V takovem pripade proste odvadim penize take za kolegu...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 8. 2011 20:11 | MoB

Blbost. Více aut - více benzínu - více spotřebních daní a DPH a třeba i více dálničních nálepek. Více nemovitostí - více daní z nemovitosti a DPH. Nevidím vůbec žádný vztah k dani z příjmu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 8. 2011 19:29 | eďa

Zefektivnit, ale kdo tu sebranku zefektivní Okamuro ? Nasadit dietu a nechat systémy vyhladovět např. fin. krizí.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 8. 2011 19:19 | Nox

Napriklad potrebujete vice silnic nez ten, kdo na auto a benzin nema. Pokud mate vice nemovitosti, potrebujete vice policie, aby je nevyrabovaly. Ale u nekterych veci je to skutece stejne.
Navic je to spise otazka toho, zda by bylo mozne v soucasne dobe stat ufinancovat z dane ve stejne procentni vysi.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 8. 2011 18:42

To by mne zajímalo, kolik pan Buffet a jemu podobní příznivci progresivní daně zaplatili dobrovolně na daních. Odhaduji, že nic. Nakonec sám WB převedl svůj najetek na nadaci s cílem se daním vyhnout. Takže jeho "názor" není příliš věrohodný.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 8. 2011 13:59 | MoB

Kdyby (a to je opravdu hodně hypotetické...) stát uměl dobře hospodařit, tak by byly daně mnohem nižší a ani by nebylo nutné, aby byla progrese. Protože proč taky? Když vydělávám víc, potřebuju víc policii? armádu? poslance? chodníky? Nikoliv, potřebuju je stejně, jako když vydělávám méně.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 8. 2011 13:21 | Thomas

Každá daň bude nespravedlivá. Kdo ji nezaplatí jsou nezaměstnaní, tedy nějakých 5-10% výdělkuschopného obyvytelstva. Zaměstnanec ji zaplatí vždy, co mu konečně zbyde a Ti "bohatí" se snaží státu dát státu co možná nejmenší část daně z příjmu. Progresivní daň je hezký populistický žvást, přeloženo pro ty co nechápou "Dělej co nejvíc, my Ti za to ještě víc sebereme".
Zaujala mě tu jedna myšlenka, ať všichni tedy platí stejnou daň, jedno kolik vyděláváš a vem to kde chceš. Jen bych to doplnil, chtěj po státu a jeho úřednících odpovídající službu za svoje peníze! Proto je mi dnes zatěžko dávat státu svoje vydělaný peníze a koukat, jak mizí na soukromých kontech.
Na závěr, asi bych byl ochoten platit větší daně, pokud budu jezdit po dálnici a ne po tankodromu D1, pokud budu vědět, že peníze na můj důchod si opravu užiji, a že lidé placení z mých peněz - poslanci, úředníci a policisté a další budou dělat svoji práci, pak ano a věřím, že je za to rádi a dobře zaplatíme.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 8. 2011 12:26 | V.Mlich

Podle mne je "spravedlivá" daň taková, že každý platí STEJNOU ČÁSTKU t.j. vydělit státní rozpočet počtem produktivních obyvatel a každý zaplatí svůj díl vem kde vem. Protože každý užívá služby státu stejně. A nemuselo by se vést žádné účetnictví atd.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 8. 2011 12:25

V tom, co říkáte vidím dvě věci najednou. 1. Vyšší daň prostě nikdo platit nechce, to se jí bude hledět vyhnout. 2. Peníze odevzdané státu na daních nejsou účelně využité, respektive mizí v záchodě. OK. Pokud by čistě hypoteticky nastala situace, že by stát dokázal ty peníze jakžtakž účelně využívat, smířili by se lidé i s vyššími daněmi?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 8. 2011 12:19 | Jirka

Progresivní daň je nesmysl. Je silně demotivující (proč bych se měl snažit vydělávat více, když mi pak stát stejně většinu sebere?) a svádí k šizení daní (proč bych měl platit tomu nenasytnému státu takové "balíky"). Kdyby byl stát ochoten a schopen zabránit rozkrádání miliard ze státního rozpočtu, tak můžeme mít asi nejnižší daně na světě. Pohled na to, co se dnes a denně děje u státních zakázek, jak se řeší "rozkrádačky" do ztracena, ze státních úředníků nikdo za nic nenese odpovědnost - to je prostě k pláči (a nebo spíše k defenestraci).
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 8. 2011 11:31 | Rudolf III.–IV.

Oba nápady se mi moc líbí :))
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 8. 2011 11:28 | Gabriel Pleska

Tak to je přímo pro vás tenhle článek: http://www.penize.cz/zamestnani/205244-zivnostnici-versus-zamestnanci-existuje-spravedlnost :) Paušálů pro OSVČ se dotkneme zítra...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Zobrazit všech 24 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Prázdný kufr, plný teřich: měli by se na letištích s kufry vážit i cestující?

11. 8. 2011 | Martin Vlnas | 17 komentářů

Prázdný kufr, plný teřich: měli by se na letištích s kufry vážit i cestující?

Létáte? Souhlasili byste se zavedením váhového limitu, do kterého by se počítala nejen hmotnost bagáže, ale zároveň i jejího majitele? A kolik by se mělo za jeho překročení platit?... celý článek

Sex na paragon? Nebo bez? Legalizovat a zdanit prostituci?

4. 8. 2011 | redakce Peníze.CZ | 16 komentářů

Sex na paragon? Nebo bez? Legalizovat a zdanit prostituci?

Viděli jste někdy lochnesku? Těžko. Přesto dost lidí věří, že existuje. Prostitutky vidíme na každém druhém rohu. Zákonodárci se však tváří, že neexistují. Nebo aspoň neuznávají, že... celý článek

Další veletoče! Znamená zkratka DPH daň pro hlupáky?

21. 7. 2011 | redakce Peníze.CZ | 23 komentářů

Další veletoče! Znamená zkratka DPH daň pro hlupáky?

Ministerstva dramaticky lomí rukama, jak za rok nevyjdou s penězi. Snaha ministra financí Miroslava Kalouska o zvýšení rozpočtových příjmů sjednocením DPH na 19 % ztroskotala na nesouhlasu... celý článek

Jste větší loupežník než Kalousek? Otestujte se v naší interaktivní hře!

13. 6. 2011 | redakce Peníze.CZ | 10 komentářů

Jste větší loupežník než Kalousek? Otestujte se v naší interaktivní hře!

Den daňové svobody bude ve středu. Na chod státu tedy vyděláváme bez dvou neděl půl roku! Vyzkoušejte si v naší interaktivní hře, jestli dokážete občany obrat o jejich peníze lépe než... celý článek

Živnostníci versus zaměstnanci: existuje spravedlnost?

17. 5. 2011 | Petra Dusová | 28 komentářů

Živnostníci versus zaměstnanci: existuje spravedlnost?

Způsobů, jak si vydělávat, je jistě nekonečně. Málokdo z nás je však uhlobaronem či rentiérem, většina nás patří do jedné z následujících tří skupin: státní zaměstnanec, zaměstnanec... celý článek

Partners Financial Services