Dárek živnostníkům? Vyšší daně, nebo více papírování

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 31. 7. 2011 | 5 komentářů
Dárek živnostníkům? Vyšší daně, nebo více papírování
Drobné podnikatele zřejmě čekají buď vyšší daně, nebo podstatně více papírování. Vláda jim přitom slibovala nezvyšování odvodové zátěže a další pokles administrativních povinností.

Ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 chce totiž snížit daňové paušály pro živnostníky a další osoby samostatně výdělečně činné. Výhodné paušály využívá téměř polovina všech drobných podnikatelů.

Podle zdroje z ministerstva, který ve středu citovaly Lidové noviny, by paušály měly klesnout na 20 procent s výjimkou podnikatelů v zemědělství.

Sám Kalousek ale takto razantní pokles paušálů odmítá. „Můj návrh, který předložím do diskuse, je snížení na 20, 40 a 50 procent,“ upřesnil pro čtvrteční Lidové noviny.

Zatímco řemeslníkům by razantní snížení paušálu přineslo v praxi „jen“ o dost více papírování, některým jiným živnostníkům či takzvaným svobodným povoláním by mohlo zvednout daně nejméně na dvojnásobek.

Změna plánu

Sám Kalousek přitom ještě letos v březnu živnostníkům sliboval, že paušály nezvýší. „Informace o chystaném zvýšení odvodové zátěže živnostníků jsou zcela nepravdivé a já ujišťuji, že vláda naplní své programové prohlášení, kde se ji zavázala nezvýšit,“ uvedl tehdy v oficiálním prohlášení.

Změnu paušálů nepředpokládá ani „komplexní“ a údajně definitivní návrh daňové reformy, který v polovině července dokončilo ministerstvo financí a jen s drobnými změnami oproti jarnímu plánu poslalo do vlády.

Daňový paušál má především zjednodušit administrativu. Logika ale velí, že za to pohodlí, že nemusíte vést účetnictví, zaplatíte na daních o něco málo více. Ne o mnoho, ale nesmí to být výhodnější,“ vysvětlil Kalousek tento týden Hospodářským novinám.

Navrhnu 20 procent pro OSVČ, kteří se živí mozkem, počítačem a tužkou, 40 procent pro řemeslníky, jako jsou například instalatéři nebo malíři pokojů, a 50 procent pro živnostníky v zemědělství a prvovýrobě. Druhý model je 30 a 50 procent nebo 25 a 50 procent. Zhruba na těchto hranicích bych rád zahájil diskusi,“ upřesnil ve čtvrtek pro LN.

TIP REDAKCE

Koho má stát radši? Nadržuje zaměstnancům, nebo živnostníkům? Kdo má víc výhod a kdo spíš nevýhody?
Přečtěte si článek Petry Dusové Živnostníci versus zaměstnanci: existuje spravedlnost? a hlasujte v anketě o to, kdo do společné kasy víc přispívá a kdo z ní víc bere.

Nejistota vadí víc než daně

Velkorysost paušálů, hlavně pro svobodná povolání, uznává i třicetiletá Kateřina Zemanová, která si přivydělává jako překladatelka a redaktorka na volné noze. „Ale když už se Kalousek rozhodl, že je nesníží, neměl by to měnit hned po pár měsících,“ říká.

Na jaře jsem si – právě na základě toho údajně definitivního Kalouskova návrhu – spočítala, že se mi vyplatí odejít z práce a rozšířit své podnikání na plný úvazek,“ dodává Zemanová. Právě neustálé změny, kromě paušálů i opakované „losování“ čísel DPH, jí vadí víc než samotné zvýšení daní.

Jak to funguje dosud

Osoby samostatně výdělečně činné se už od roku 2005 můžou rozhodnout, jestli si povedou standardní daňovou evidenci či účetnictví, nebo se rozhodnou pro takzvané výdajové paušály.

V prvním případě si musejí shromažďovat všechny doklady o příjmech a výdajích a následně je zpracovávat.

Anketa

Souhlasíte s návrhem na snížení výdajových paušálů pro OSVČ?

Druhá varianta – paušály – je mnohem jednodušší, protože tato administrativa odpadá a vychází se z fikce, že daňově uznatelné náklady (související s dosažením a udržením zisku) tvoří určité procento z příjmů.

Tyto výdajové paušály jsou v Česku oproti zahraničí velkoryse vysoké a vedle opoziční ČSSD je kritizují také koaliční Věci veřejné.

U řemeslných živností si lze nyní jako náklady odečíst 80 procent příjmů, stejně jako u zemědělské výroby a lesního či vodního hospodářství. U ostatních živností (například kadeřnictví a další služby) činí paušál 60 procent. U svobodných povolání, příjmů z autorských práv a podnikání podle zvláštních předpisů 40 procent a u příjmů z pronájmu 30 procent.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Další veletoče! Znamená zkratka DPH daň pro hlupáky?

21. 7. 2011 | redakce Peníze.CZ | 23 komentářů

Další veletoče! Znamená zkratka DPH daň pro hlupáky?

Ministerstva dramaticky lomí rukama, jak za rok nevyjdou s penězi. Snaha ministra financí Miroslava Kalouska o zvýšení rozpočtových příjmů sjednocením DPH na 19 % ztroskotala na nesouhlasu... celý článek

Jste větší loupežník než Kalousek? Otestujte se v naší interaktivní hře!

13. 6. 2011 | redakce Peníze.CZ | 10 komentářů

Jste větší loupežník než Kalousek? Otestujte se v naší interaktivní hře!

Den daňové svobody bude ve středu. Na chod státu tedy vyděláváme bez dvou neděl půl roku! Vyzkoušejte si v naší interaktivní hře, jestli dokážete občany obrat o jejich peníze lépe než... celý článek

Odstranit švarcsystém? Ano, ale co s jeho oběťmi?

19. 5. 2011 | redakce Peníze.CZ | 50 komentářů

Odstranit švarcsystém? Ano, ale co s jeho oběťmi?

Odbory tvrdě brojí proti reformám. Chystají varovnou stávku a nevylučují další radikální akce. V případě daňové reformy jsou proti dalšímu zvýhodňování OSVČ a mluví o nepřípustnosti... celý článek

Živnostníci versus zaměstnanci: existuje spravedlnost?

17. 5. 2011 | Petra Dusová | 28 komentářů

Živnostníci versus zaměstnanci: existuje spravedlnost?

Způsobů, jak si vydělávat, je jistě nekonečně. Málokdo z nás je však uhlobaronem či rentiérem, většina nás patří do jedné z následujících tří skupin: státní zaměstnanec, zaměstnanec... celý článek

Daňová kalkulačka pro OSVČ: když nevyděláte aspoň 350 tisíc ročně, budete po reformě daní ještě chudší!

31. 3. 2011 | František Mašek | 16 komentářů

Daňová kalkulačka pro OSVČ: když nevyděláte aspoň 350 tisíc ročně, budete po reformě daní ještě chudší!

Ministr financí tvrdí, že živnostníci na daňové reformě vydělají. Nespletl se náhodou? Podle nás jich řada naopak prodělá: ti nejchudší. A co vy? – naše kalkulačka vám ukáže, kolik... celý článek

Partners Financial Services