Kdo využívá slevu z daní u finančních produktů?

Petr Gola | rubrika: Analýza | 26. 8. 2010 | 5 komentářů
Kdo využívá slevu z daní u finančních produktů?
Zaplacené příspěvky na penzijním připojištění a životním pojištěním snižují v Česku daňovou povinnost. Účelem tohoto opatření je motivace občanů k větší zodpovědnosti za budoucí penzi.

Daňové výjimky, stejně jako dotace, však zvýhodňují jednu skupinu obyvatel na úkor druhé a jeden finanční produkt na úkor druhého.

Světovým trendem je snižování daňových sazeb u daně z příjmu fyzických osob a současně snižování počtu daňových výjimek. Toto opatření zvyšuje daňový výnos státu i při zachování daňových sazeb daně. Navíc dochází ke zjednodušování daní, které jsou v Česku poměrně složité. Vyplňování daňových přiznání (z příjmů, k silniční dani, k DPH, k dani z nemovitosti…), Přehledů o příjmech a výdajích pro zdravotní pojišťovnu a OSSZ musí většina OSVČ ponechat na odborníkovi. Daňová úprava by měla být tak jednoduchá, aby malý živnostník zvládl sám vyplnit všechny tři tiskopisy (k dani z příjmu + Přehledy).

Proč snížit počet daňových výjimek?

Odvody na dani z příjmu fyzických osobjsou v Česku, oproti ostatním vyspělým zemím světa, nízké. V Česku jsou však vysoké odvody na sociálním a zdravotním pojištění. Daňová povinnost je nízká z důvodu nízké sazby daně z příjmu fyzických osob (15 %), vysoké slevě na poplatníka (2 070 Kč měsíčně) či vysokému daňovému zvýhodnění na děti žijící s poplatníkem v jedné domácnosti (967 Kč měsíčně).

V daňovém přiznání nebo ročním zúčtování lze navíc výrazně snížit daňovou povinnost uplatněním nezdanitelných položek snižujících základ daně. Nejvíce si daňový základ snižují občané s nadprůměrnými příjmy, kteří mají uzavřeno jak penzijní připojištění, tak životní pojistky či splácí drahou hypotéku.

Snížení daňových výjimek, tj. nezdanitelných položek (§ 15 zákona o dani z příjmu) a příjmů osvobozených od daně z příjmu fyzických osob (§ 4 zákona o dani z příjmu) je možností, jak při problémech s rozpočtem zvýšit daňové příjmy bez zvyšování daňových sazeb především od lépe finančně situovaných občanů.

Jak je to s penzijním a životním pojištění?

U penzijního připojištěnílze od základu daně odečíst zaplacenou částku nad 6 tisíc korun, a to až do výše 12 tisíc korun. Měsíční úložka 1 500 Kč během roku v daňovém přiznání znamená snížení daňové povinnosti o 1 800 Kč (12 000 Kč * 15 %). Nutno podotknout, že občané s podprůměrnými příjmy si měsíčně spoří na penzijním připojištění maximálně 500 Kč, aby dosáhli na měsíční státní příspěvek 150 Kč.

U životního pojištění lze základ daně snížit o 12 tisíc Kč, což opět znamená nižší daňovou povinnost 1 800 Kč (12 000 Kč * 15 %). Výplata pojistného musí být sjednána nejdříve až po 60 měsících od uzavření smlouvy a nejdříve lze pojistné vyplatit v roce, kdy občan dosáhne 60 let. Občané s podprůměrnými příjmy mají životní pojistky uzavřeny na nízké částky nebo vůbec.

Ministerstvo financízvažuje pouze zrušení možnosti snížit si daňový základ o zaplacené úroky z úvěru na bydlení, zrušit lze ale i odpočet zaplacených příspěvků na penzijním a životním pojištění. Občanů s podprůměrnými příjmy by se toto opatření příliš nedotklo. Daňové zvýhodnění by přitom mělo být primárně zaměřeno na nízko-příjmové občany či zdravotně znevýhodněné občany.

Zbytek článku si přečtete na serveru investujeme.cz.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi se bojí důchodové reformy. Polovina prý nemá na spoření na důchod.

9. 8. 2010 | Jan Stuchlík | 19 komentářů

Češi se bojí důchodové reformy. Polovina prý nemá na spoření na důchod.

Připravovaná důchodová reforma počítá s tím, že si Češi budou spořit na důchod více než dnes. Zároveň však hodlá snížit povinné odvody do důchodového systému, aby lidé na vlastní úspory... celý článek

PŘEHLEDNĚ: Jak se vás dotknou změny podle nové vlády

6. 8. 2010 | Věra Tůmová | 16 komentářů

PŘEHLEDNĚ: Jak se vás dotknou změny podle nové vlády

Nadcházející čtyři roky čeká obyvatele České republiky řada změn, které připravuje podle programového prohlášení nová vláda. Minimálně reformy daní, důchodového, zdravotnického či vzdělávacího... celý článek

Nová kalkulačka: Spočítejte si, jaký důchod na vás čeká

2. 7. 2010 | Jan Stuchlík | 6 komentářů

Nová kalkulačka: Spočítejte si, jaký důchod na vás čeká

Řada budoucích důchodců bude překvapena, jak nízkou penzi od státu dostanou. Bez rezerv jim proto výrazně klesne životní úroveň. Připravili jsme proto kalkulačku, která vám ukáže, s... celý článek

Penzijní fondy: výnosy zůstávají nízké, některé alespoň překonaly inflaci

19. 5. 2010 | František Mašek | 6 komentářů

Penzijní fondy: výnosy zůstávají nízké, některé alespoň překonaly inflaci

Výnosy penzijních fondů za rok 2009 budou vyšší než loni. Některé překonají inflaci, ale ne o moc. Čechy dál lákají hlavně na státní příspěvek a daňovou úlevu, což k zajištění na stáří... celý článek

Partners Financial Services