OSVČ: Zálohy na pojistné je třeba vyúčtovat do konce dubna

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 17. 4. 2009
OSVČ: Zálohy na pojistné je třeba vyúčtovat do konce dubna
Živnostníci a další OSVČ musejí do 30. dubna vyúčtovat zálohy na důchodové a zdravotní pojištění. Nové zálohy se začínají odvádět od května. Pozor na splatnost nedoplatků u zdravotního pojištění, od 9. dubna již nabíhá penále.

Živnostníci, drobní podnikatelé a lidé na volné noze, kteří už letos podali daňové přiznání, musí nyní vyúčtovat také odvody na sociální a zdravotní pojištění. Nové zálohy se začínají platit od května. Přehledy o příjmech a výdajích je potřeba odevzdat okresní správě sociálního zabezpečení a také zdravotní pojišťovně nejpozději do 30. dubna 2009. Kdo loni nebo před podáním Přehledu změnil zdravotní pojišťovnu, vyplňuje tiskopisy dva a odevzdá je nové i předchozí pojišťovně.

Vyplnit Přehledy není složité, vždy se postupuje podle návodu. Princip výpočtů přeplatků, nedoplatků a nových záloh na pojistné se oproti loňsku nezměnil. Předepsané tiskopisy se dají stáhnout ze stránek našeho daňového speciálu (www.penize.cz/dane2009) a z internetových stránek jednotlivých zdravotních pojišťoven. Kdo použije vytištěné formuláře, musí vše vyplnit a propočítat ručně.

Důležité termíny a výše záloh na sociální pojištění

Přehled: okresní správě sociálního zabezpečení

  • Přehled o příjmech a výdajích podat do 30. dubna 2009.
  • Doplatek uhradit nejpozději do 8. května 2009 (do osmi dnů od podání Přehledu)
  • Novou zálohu na pojistné uhradit do 20. května 2009 a následně do 20. dne každého kalendářního měsíce.
  • Minimální měsíční platba po podání Přehledu u hlavní činnosti: 1720 korun
  • Minimální měsíční platba po podání Přehledu u vedlejší činnosti: 688 korun
  • Maximální měsíční platba na důchodové pojištění: 27 513 korun
  • Nemocenské pojištění (platba nadále dobrovolná): minimálně 56 korun

Jestliže vznikne vůči ČSSZ a zdravotní pojišťovně přeplatek, je možné ho využít na úhradu nových záloh. Kdo požádá o vrácení přeplatků, musí ale počítat s tím, že jde o zdanitelný příjem, který je potřeba vykázat v daňovém přiznání za rok 2009.

Pozor je třeba si dát hlavně na splatnost nedoplatků, jinak hrozí vysoké penále za každý den prodlení. Termíny pro úhradu nedoplatků vůči zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení se liší. Nedoplatky na důchodové zabezpečení je potřeba uhradit do osmi dnů od podání Přehledu příslušné okresní správě sociálního zabezpečení. Dluh na zdravotní pojištění je splatný do osmi dnů po podání daňového přiznání. Pokud tedy poplatník přiznal příjmy 31. března a jeho příjmy po odpočtu výdajů byly tak vysoké, že má letos vůči zdravotní pojišťovně nedoplatek, bylo potřeba dluh uhradit nejpozději do 8. dubna 2009.

Důležité termíny a výše záloh na zdravotní pojištění

Přehled: zdravotní pojišťovně

  • Přehled o příjmech a výdajích podat do 30. dubna 2009.
  • Pozor: Doplatek byl splatný do 8 dnů po podání daňového přiznání!
  • Novou zálohu na pojistné uhradit do 8. května 2009 a následně do 8. dne každého kalendářního měsíce.
  • Minimální měsíční platba na zdravotní pojištění po podání Přehledu: 1590 korun
  • Maximální měsíční platba na zdravotní pojištění po podání Přehledu: 12 720 korun.

Kdo zjistí nedoplatek vůči zdravotní pojišťovně až nyní při podání Přehledu, musí počítat s tím, že do doby než dluh uhradí, mu vzniká za každý den prodlení penále ve výši 0,05 procenta z dlužné částky. Doplatek je proto potřeba co nejrychleji převést na účet zdravotní pojišťovny a penále uhradit odděleně na speciální účet. Číslo účtu se dá zjistit na webových stránkách příslušné zdravotní pojišťovny. Jestliže ale vznikne za kalendářní rok penále do 100 korun, pojišťovna ho podle zákona nemusí vymáhat a může dluh odpustit.

Pokud podnikatel v Přehledu pro zdravotní pojišťovnu i sociální správu prohlásí, že si vedlejší činností přivydělával k zaměstnaneckému platu, při studiu, k důchodu nebo třeba na rodičovské dovolené, nesmí zapomenout na řádné potvrzení. Studenti například přikládají potvrzení o studiu, zaměstnanci dokládají potvrzení zaměstnavatele. Kdo doklad neodevzdá spolu s Přehledem, dodatečně to nejde. Příjmy jsou pak automaticky považovány za hlavní zdroj obživy a OSVČ musí na pojistné odvádět vyšší částky.

V Přehledu si každý živnostník vypočítá, jak vysoké zálohy začne vzhledem k příjmům, které letos přiznal, nově platit až do podání dalšího Přehledu. Správě sociálního zabezpečení se po podání Přehledu odvání u hlavní činnosti minimálně 1720 korun a u vedlejší činnosti 688 korun. Na zdravotní pojištění je potřeba odvádět minimálně 1590 korun.

Nadále platí také stropování pojistného. Maximální měsíční vyměřovací základ pro odvod na sociální i zdravotní pojištění se zvýšil z loňských 86 240 korun na nynějších 94 220 korun. Na sociální pojištění tak OSVČ letos odvádí po podání Přehledu měsíčně nejvýše 27 513 korun a na zdravotní pojištění 12 720 korun.

První novou zálohu na zdravotní pojištění je potřeba uhradit do 8. května a nový odvod na sociální pojištění je splatný do 20. května.

Jaké máte zkušenost s podáváním přehledů správě sociálního zabezpečení a zdravotním pojišťovnám? Už jste někdy platili penále? Podělte se o zkušenosti.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

OSVČ: Kolik a kdy odvést na zdravotní a sociální pojištění

22. 1. 2009 | Eva Sovová | 11 komentářů

OSVČ: Kolik a kdy odvést na zdravotní a sociální pojištění

V platbách na zdravotní pojištění a sociální zabezpečení nastaly od ledna změny. Živnostníci a lidé na volné noze si musejí ohlídat termíny, aby včas odeslali odvody ve správné výši,... celý článek

Nemocenská 2009: přísný metr na simulanty

28. 11. 2008 | Eva Sovová | 64 komentářů

Nemocenská 2009: přísný metr na simulanty

Za zneužívání nemocenských dávek hrozí od ledna až 20tisícové pokuty. Kdo si přivodí pracovní neschopnost ve rvačce, pod vlivem drog nebo alkoholu, dostane jen polovinu dávky. Přísnější... celý článek

Důchodové pojištění budou od ledna platit i lidé na volné noze

4. 9. 2008 | Eva Sovová | 10 komentářů

Důchodové pojištění budou od ledna platit i lidé na volné noze

Umělci, novináři a další pracovníci na volné noze budou muset od ledna platit ze svých příjmů důchodové pojištění. Osvobozeny budou jen honoráře do 7 tisíc korun měsíčně. Vyhýbání se... celý článek

Kolik dluží firmy a živnostníci na sociálním pojištění?

15. 8. 2008 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Kolik dluží firmy a živnostníci na sociálním pojištění?

Celková částka, kterou firmy a živnostníci dluží na sociálním pojištění, se v posledních letech snižuje. Od konce loňského roku do letošního pololetí klesla o více než 700 milionů korun.... celý článek

Po škole to nebývá nikdy jednoduché

21. 7. 2008 | Eva Sovová | 10 komentářů

Po škole to nebývá nikdy jednoduché

Mnozí absolventi středních a vysokých škol přestávají být po skončení školy státními pojištěnci. Ač neseženou práci a jsou bez příjmů, musí platit zdravotní pojišťění. Kdo změnu neohlásí... celý článek

Partners Financial Services