Daňové přiznání na poslední chvíli: Tipy, které se budou hodit

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 23. 3. 2017
Termín pro podání daňového přiznání za rok 2016 se blíží. Ulehčíme vám to. Naše daňová aplikace daňové přiznání vyplní za vás, rychle a bez registrace, stačí zadat vstupní údaje. Postará se i o přehledy pro sociálku a zdravotní pojišťovnu. A máme pro vás i další užitečné tipy.
Daňové přiznání na poslední chvíli: Tipy, které se budou hodit

Daňové přiznání za rok 2016 se podává do třetího dubna. Kdo má povinný audit nebo nechává přiznání zpracovat daňového poradce, má na podání přiznání čas do třetího července, poradci ale musíte podepsat plnou moc a do třetího dubna ji doručit finančnímu úřadu (přesněji jeho územnímu pracovišti). Do třetího dubna (respektive třetího července) zároveň musí být daň z příjmů zaplacená.

Odpovědi na většinu otázek ohledně přiznávání daně z příjmů za rok 2016 najdete v našem daňovém seriálu, na všechny díly odkazujeme v boxu. Dnes přidáme ještě pár užitečných rad, které se budou hodit hlavně těm, kteří daňové přiznání řeší na poslední chvíli.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Nestíhám. Získejte odklad

Jestli víte, že se do třetího dubna z jakéhokoli důvodu přiznat nestíháte, může se hodit varianta s plnou mocí pro daňového poradce. Když bude v přiznání zpracovaném poradcem chyba, za kterou dostanete pokutu, pokryje se z jeho pojištění (daňový poradce ho musí mít povinně sjednané, na rozdíl od účetního).

Na Peníze.cz můžete snadno vyhledat daňové poradce ve svém okolí:

Na dosah ruky

Na Peníze.cz snadno najdete odborníka ve svém okolí. Zadejte město, adresu nebo konkrétní jméno a vyberte si daňového poradce nebo auditora.

Daňoví poradci na Peníze.cz

Druhá možnost, jak získat odklad: požádejte finančák o prodloužení lhůty. Na základě vaší žádosti může termín pro podání daňového přiznání posunout až o tři měsíce. Jestli máte příjmy (i) ze zahraničí (přesněji alespoň jeden příjem ze zahraničí za loňský rok), můžete získat k dobru ještě další čtyři měsíce, finanční úřad pak smí prodloužit lhůtu na podání přiznání a úhradu daně až na deset měsíců po konci zdaňovacího období – tedy do prvního listopadu.

O posun termínu je třeba požádat do konce lhůty, ve které máte daňové přiznání správně podat (3. dubna), buď ústně do protokolu přímo na finančním úřadě, písemně nebo elektronicky. Za podání žádosti zaplatíte tři sta korun (k písemné žádosti se přidává kolek). Na posunutí termínu není automaticky nárok, záleží, jak úředníci posoudí vaše argumenty.

I když finančák vaši žádost zamítne, nějaký čas získáte. Pokud v době od podání žádosti do rozhodnutí finančního úřadu uplyne původní řádná lhůta pro podání přiznání, budete mít na podání přiznání od zamítnutí žádosti tolik dnů, kolik zbývalo od dne podání žádosti do vypršení řádné lhůty.

Detaily hledejte na portálu veřejné správy.

Stahujte!

Velká domů: Přiznání na dosah myši

Interaktivní formuláře daňového přiznání udělají při vyplňování hodně práce za vás. Stahovat je můžete z domova nebo v práci, když to nikomu nebude vadit, přímo z Peníze.cz. Kompletní sadu, včetně všech příloh a pokynů k vyplnění, nabízíme v  galerii formulářů:

Daňové přiznání k dani z příjmu fyzických osob a náležitosti

Ale naše daňová online aplikace je stejně lepší!

Chci to jednodušší. Využijte daňovou aplikaci

Nabízíme online daňovou aplikaci, díky které zvládne daňové přiznání i laik. Během patnácti minut je hotovo, aniž byste se museli registrovat. Jen odpovídáte na otázky jako v dotazníku, daňová kalkulačka vypočte výši daně a vyplněné daňové přiznání i přehledy pro zdravotní pojišťovnu a sociálku vám obratem pošle na mail. Pak se můžete rozhodnout, jestli zaplatíte sto padesát korun za verzi k tisku. Tu stačí podepsat a poslat nebo odnést na finanční úřad, respektive na sociálku a do pojišťovny. Když něco zapomenete, můžete se do aplikace vrátit a údaje opravit, i po zaplacení.

Chci to kratší. Jednodušší formulář, pro někoho

Od letoška (tedy za zdaňovací období 2016) můžou daňoví poplatníci, kteří přiznání podávají kvůli souběhu zaměstnání a mají příjmy pouze ze závislé činnosti a pouze od českých zaměstnavatelů, využít zjednodušený tiskopis, který se vejde na jeden list papíru. Stahovat ho můžete přímo na Peníze.cz:

Kdo má (i) jiné příjmy, například z podnikání, pronájmu nebo kapitálového majetku, musí podat klasické čtyřstránkové daňové přiznání, jak ho známe z minulých let. Klasický formulář mohou podat i zaměstnanci zmínění výš, zkrácená verze pro ně není povinnost, ale možnost. Kratší verzi můžou vyplnit také elektronicky na Daňovém portálu Finanční správy.

Mám to daleko. Zkuste mobilní finančák

Daňové přiznání můžete podat osobně, poštou nebo elektronicky, podrobný návod jsme přinesli v článku.

Aby vám berní úředníci podávání přiznání ulehčili, vyjíždějí do terénu. Máte tak šanci podat daňové přiznání i mimo běžné finanční úřady. Letos mají v plánu objet celkem sto osmdesát obcí. Informace o časech a místech, hledejte v přehledu výjezdů, pokračovat budou až do třetího dubna.

Využít můžete také prodloužené úřední doby finančních úřadů: od 27. března do 31. března od osmi do sedmnácti hodin, poslední den lhůty (3. dubna) od osmi do osmnácti.  

Elektronicky: Musím, nebo můžu? Záleží

Jestli máte aktivovanou datovou schránku nebo máte povinnou účetní závěrku ověřenou auditorem, vztahuje se na vás povinnost podat daňové přiznání elektronicky, jinak dostanete dvoutisícovou pokutu. Udělat to musíte datovou zprávou ve formátu XML, nestačí PDF. Pro ostatní je elektronická cesta jen jednou z variant, můžou si vybrat. Návod k elektronickému i papírovému podání daňového přiznání, najdete v článku.

Nevím, co je od loňska jinak. Moc toho není

Od loňska se pravidla příliš nezměnila. Zvýšilo se daňové zvýhodnění na děti i „školkovné“. A nově je možné využít daňovou slevu na EET. Víc se dočtete v článku:

Vyšší je i limit pro placení solidární daně, dočtete se o něm tady:

Nová jsou také pravidla danění důchodů. Dřív platilo, že když máte k důchodu ještě další zdanitelný příjem, například ze zaměstnání, podnikání nebo pronájmu, který v součtu převýšil 840 tisíc za rok, musíte podat daňové přiznání a zdanit všechny příjmy včetně důchodu – Ústavní soud ale loni toto ustanovení zrušil, důchodci, kteří měli v roce 2016 vysoké přivýdělky, penze danit nemusí; víc o danění důchodů v článku:

Mám strach z chyb. Po těchhle půjdou

Finanční správa ohlásila, v čem lidé v dosud podaných přiznáních nejvíc chybují a po kterých chybách letos berní úředníci nejvíc půjdou. Tradičně nejvíc omylů je v uplatňování daňových slev, zejména slevy na manželku nebo manžela a slevy na děti. U slevy na manžela nebo manželku bývají kamenem úrazu příjmy zákonného partnera, které se započítávají, respektive nezapočítávají, při posuzování nároku na slevu. U slevy na dítě se zase chybuje (a občas prostě fixluje) v tom, že daňové zvýhodnění na jedno dítě využijí oba rodiče. Detaily o správném uplatnění slev v článku:

V kontrolách se chce Finanční správa zaměřit také na odečet příspěvků na životní pojištění a penzijko, kterým lze snižovat základ daně. Kdo poruší zákonné podmínky, má povinnost podat daňové přiznání a dodanit odpočty za posledních deset let, podrobněji o tom v článku:

 Úředníci budou ověřovat, zda povinnost dodanění neporušujete.

Přiznávat se nemusím. Možná se to ale vyplatí

Jestli jste byli v roce 2016 zaměstnaní jen část roku a zbytek času pobývali v evidenci úřadu práce a pobírali podporu v nezaměstnanosti (která je od daně z příjmů osvobozena) nebo jste byli třeba na mateřské, vyplatí se vám daňové přiznání podat. Jestli jste totiž alespoň po část roku měli zdanitelné příjmy, můžete uplatnit základní daňovou slevu na poplatníka, která dělá za loňský rok 24 840 korun. Tuto slevu totiž můžete vždycky vyčerpat v plné výši, bez ohledu na okolnosti. Pokud jste slevu na poplatníka v průběhu roku neuplatnili v plné výši (pracovali jste třeba měsíc nebo dva a za každý měsíc za vás zaměstnavatel odváděl zálohu na daň sníženou o poměrnou část slevy na poplatníka: 24 840 : 12 = 2070 korun), finanční úřad vám vyplatí „vratku“ daně. Totéž platí pro studenty. Když pracovali v průběhu roku jen u jednoho zaměstnavatele (třeba v rámci brigády), můžou ho požádat o provedení ročního zúčtování daně z příjmů a vratku dostanou, aniž by sami museli daňové přiznání podávat.

Jak vysvětlujeme v článku, obdobně lze v daňovém přiznání „dočerpat“ také slevu na studenta. Vyplatit se také může zahrnout do daňového přiznání příjmy už zdaněné srážkovou daní, píšeme o tom tady.

Daňová kalkulačka 2017 – výpočet daně z příjmů za rok 2016

Dílčí základy daně
Nezdanitelné části základu daně
Slevy na dani

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Partners Financial Services