Babiš podnikatelům vrátí daňové slevy za děti i manželku

Už od příjmů za rok 2017 by podnikatelé využívající výdajové paušály mohli znovu odečítat daňové slevy. Ministerstvo financí připraví novelu, která má začít platit už příští rok. Otázkou ovšem je, jak budou samotné paušály vypadat.
Babiš podnikatelům vrátí daňové slevy za děti i manželku

Podnikatelé využívající takzvané výdajové paušály si budou moci od roku 2017 znovu odečítat z daní slevy za děti a manželku či manžela bez příjmů. Plánuje to ministerstvo financí Andreje Babiše (ANO).

„Podnikatelé, kteří dnes uplatňují paušální výdaje, nemohou uplatňovat daňové slevy na manželku a na děti. Ministerstvo financí předloží novelu zákona, která jim možnost uplatnit slevu na manželku a na děti od roku 2017 navrátí,“ plánuje ministerstvo. Podle Babiše je ale potřeba zároveň změnit parametry paušálů.

S požadavkem na vrácení obou daňových slev podnikatelům s paušály se naposledy v lednu připomněli lidovci. Ministr zemědělství za KDU-ČSL Marian Jurečka tehdy přes Twitter oznámil, že to jeho strana navrhla na koaliční radě.

Ministr financí Babiš už tehdy reagoval pozitivně. Uvedl, že vzhledem k očekávaným vyšším příjmům státního rozpočtu z elektronické evidence tržeb je ochotný o návratu slev uvažovat.

S navrženou změnou souhlasí i opoziční ODS. „Odměnu si přece zaslouží ti, kteří pracují a zároveň mají děti. Možnost uplatnit výdajový paušál a zároveň slevu na dani na manželku a děti byla během hospodářské krize omezena, nyní v době růstu je čas pro její návrat,“ uvedl v lednu předseda ODS Petr Fiala.

Slevy podnikatelům s paušály vzala od roku 2013 úsporná opatření vlády Petra Nečase (ODS), které tehdy prosazoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Ten nejprve uvažoval o tom, že by omezil samotnou výši výdajových paušálů, nakonec došla tehdejší vláda ke kompromisu v podobě odebrání slev.

Roční sleva za manželku či manžela bez příjmů dosahuje 24 840 korun. Sleva za děti je odstupňovaná podle počtu dětí. U příjmů za rok 2017 by měla činit 13 404 korun na první dítě, 19 404 korun na druhé dítě a 24 204 korun na třetí a další dítě. Slevy se odečítají přímo od daně, nikoli od daňového základu jako například úroky zaplacené na úvěr na bydlení nebo příspěvky na spoření na důchody.

Změna se má týkat příjmů za rok 2017, tedy daňového přiznání, které podnikatelé budou podávat na začátku roku 2018. 

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Z daňové slevy na dítě sociální dávka?

11. 3. 2016 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Očima expertů: Z daňové slevy na dítě sociální dávka?

Místo daňové slevy na dítě běžná sociální dávka. Ministerstvo financí uvažuje o opatření, které by zamezilo podvodům s daňovým bonusem na dítě. Co si o tom myslí ekonomové, politici,... celý článek

Podpora rodičů: Odměňujeme snahu, nebo budujeme kastovní systém?

4. 3. 2016 | Michal Kašpárek | 14 komentářů

Podpora rodičů: Odměňujeme snahu, nebo budujeme kastovní systém?

Stát ročně odebere ročně rodičům desítky až stovky dětí. Kvůli chudobě. Sociální podpora by měla mířit dřív k nim než k matkám s nadprůměrnými příjmy.

Josef Středula: Je potřeba napravit daňový systém

30. 1. 2016 | Ondřej Tůma | 22 komentářů

Josef Středula: Je potřeba napravit daňový systém

„Nejde jen o větší zdanění vysokopříjmových osob. Musíme zvážit, jestli je ještě důvod pro některé daňové úlevy. Řešit by se měla také daň z příjmu právnických osob, daňové základy,... celý článek

Očima expertů: Vyšší daně pro bohaté?

22. 1. 2016 | Ondřej Tůma | 24 komentářů

Očima expertů: Vyšší daně pro bohaté?

Většina zemí Evropské unie je ke svým bohatým tvrdší než Česko. Na lidi s výrazně vyššími příjmy se v Evropě uvalují výrazně vyšší daně než u nás. Máme na to být hrdí? Nebo bychom naopak... celý článek

Výpočet čisté mzdy 2016: Kolik dostanete a co spolknou povinné odvody

19. 1. 2016 | Petra Dlouhá | 18 komentářů

Výpočet čisté mzdy 2016: Kolik dostanete a co spolknou povinné odvody

Naši kalkulačku čisté mzdy aktualizovanou pro rok 2016 ocení zaměstnanec i zaměstnavatel. První si spočítá, jaký čistý příjem dostane a kolik mu z hrubé mzdy uloupnou povinné odvody.... celý článek

Partners Financial Services