Investice a daně 4: Nemovitosti

Jan Traxler | rubrika: Jak na to | 14. 3. 2016 | 2 komentáře
Poslední díl miniseriálu o správném danění peněz, které vám v roce 2015 přinesly vaše investice je věnovaný příjmům z nemovitostí. Poradíme, jak správně zdanit nájem a kdy se musí zdanit příjem z prodeje nemovitosti a kdy je naopak od daně z příjmů osvobozený.
Investice a daně 4: Nemovitosti

Pronájem nemovitostí

Příjem z pronájmu nemovitostí má v zákoně o daních z příjmů samostatný paragraf – § 9 zákona o daních z příjmů. Uvádí se v příloze 2 daňového přiznání. Příjmy z nájmu je před zdaněním možné snížit o výdaje vynaložené na jejich dosažení, zajištění a udržení (může jít například o náklady na správu nemovitosti, opravy, inzerci a další) Podobně jako při podnikání je i zde možné uplatnit jakési paušální výdaje ve výši 30 procent, maximálně ale 600 tisíc korun ročně (§9 odst. 4 zákona o daních z příjmů).

Pokud pronajímáte nemovitost (nebo podobně i nějakou movitou věc), musíte vést stejně jako podnikatel fyzická osoba jakési jednoduché účetnictví. Ustanovení § 9 odst. 6 zákona o daních z příjmů přímo říká:

Přiznej se jako kapitalista

Investice a daně

Náš miniseriál věnovaný danění příjmů z investic je zatím v polovičce. Nenechte si ujít další díly. A ano – klidně se vraťte sem, na tomhle místě je včas budeme inzerovat.

Poplatníci mající příjmy z nájmu a uplatňující u těchto příjmů skutečné výdaje vynaložené na jejich dosažení, zajištění a udržení vedou záznamy o příjmech a výdajích vynaložených na dosažení, zajištění a udržení příjmů v časovém sledu, evidenci hmotného majetku, který lze odpisovat, evidenci o tvorbě a použití rezervy na opravy hmotného majetku, pokud ji vytvářejí, evidenci o pohledávkách a dluzích ve zdaňovacím období, ve kterém dochází k ukončení nájmu, a mzdové listy, pokud vyplácejí mzdy.

Dílčím základem daně je příjem z nájmu snížený o prokazatelné výdaje nebo paušální výdaje. Pronajímáte-li víc nemovitostí, pak pro všechny musíte použít stejný režim – buď u všech uplatníte skutečné výdaje, nebo u všech paušál, kombinace není možná. Do daňového přiznání pak uvádíte součet příjmů a výdajů za všechny nemovitosti. Je tedy možné uplatnit ztrátu z pronájmu jedné nemovitosti proti výnosu z pronájmu jiné nemovitosti.

Dílčím základem daně podle § 9 je kladný rozdíl mezi příjmy a výdaji. Případnou ztrátu z pronájmu nemovitostí bohužel nelze uplatnit proti příjmům z podnikání, příjmům z prodeje cenných papírů a podobně.

Tady je na místě ještě upozornit, že správu a pronájem nemovitostí lze provozovat i jako živnost. V takovém případě se potom veškeré příjmy a výdaje související s provozem živnosti daní standardně podle § 7 zákona o daních z příjmů (příjmy ze samostatné činnosti). V praxi pak může dojít i k souběhu, kdy nějakou nemovitost spravujete v rámci obchodního majetku jako živnostník a zdaňujete podle § 7 a jinou vlastníte jako soukromá osoba a zdaňujete podle § 9. Někdy lze této kombinace využít k optimalizaci daní, ale to už je téma pro zkušené daňové poradce. Nám tu jde jen o rámcový popis problematiky zdanění výnosů z investic.

Na dosah ruky

Na Peníze.cz snadno najdete odborníka ve svém okolí. Zadejte město, adresu nebo konkrétní jméno a vyberte si daňového poradce nebo auditora.

Daňoví poradci na Peníze.cz

Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a ředitel společnosti FINEZ Investment Management

Přední český expert v oblasti investování. Prosazuje férovou provizi podílem na zisku. Zastánce dlouhodobých strategií s value přístupem. Preferuje investice, které generují pravidelný výnos a jejich hodnota dlouhodobě roste, tedy zejména kvalitní nemovitosti a dividendové akcie. Všechny jeho publikace najdete na www.finez.cz.

Kontakt: jan.traxler@finez.cz

Příjem z prodeje nemovitosti

Příjem z prodeje nemovitosti se daní podle § 10 zákona o daních z příjmů jako ostatní příjmy a uvádí se do přílohy č. 2 daňového přiznání. Proti příjmu je možné uplatnit jako výdaje pořizovací cenu nemovitosti a náklady spojené s prodejem nemovitosti, tedy například provize realitní kanceláři, ale také daň z nabytí nemovitých věcí (daň z převodu nemovitostí), pokud ji platil prodejce (od 1. dubna 2016, jak počítá chystaný zákon, ji bude vždy platit kupující).

Příjem z prodeje nemovitosti je osvobozený od daně z příjmů, pokud vlastníte nemovitost déle než pět let (§ 4 odst. 1b zákona o daních z příjmů). U nemovitosti sloužící k vlastnímu bydlení je časový test pouze dva roky, ale to se asi nebude týkat investiční nemovitosti. Ještě je příjem z prodeje nemovitosti osvobozen v případě, že peníze z prodeje nemovitosti použijete do jednoho roku od prodeje k uspokojení svých vlastních bytových potřeb.

V případě, že nemovitost zdědíte a následně prodáte, není potřeba splňovat podmínku časového testu. Postačí, když podmínku splňoval zemřelý. Ovšem pozor, platí to jen pouze v případě dědictví, nikoliv v případě daru. Pokud nemovitost dostanete darem, pak už musíte nemovitost standardně vlastnit dalších pět let, aby příjem z prodeje nemovitosti byl osvobozen od daně z příjmu. Nebo obdobně dva roky, pokud v nemovitosti máte bydliště.

Stahujte!

Daňové přiznání – formuláře

Toto jsou interaktivní pdf formuláře (pozor v prohlížeči se nemusí otevřít dobře, stáhněte si je do počítače). V galerii formulářů nabízíme i formuláře pouze k tisku a interaktivní formuláře v MS Excel.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daň z příjmů za rok 2015: Návod, jak podat daňové přiznání a zaplatit daň

10. 3. 2016 | Petra Dlouhá | 1 komentář

Daň z příjmů za rok 2015: Návod, jak podat daňové přiznání a zaplatit daň

Jak a kde podat přiznání k dani z příjmů za rok 2015? Jak a kde daň zaplatit? Jaké sankce hrozí, když se opozdíte? Kdo přiznání podává povinně elektronicky – a jak na to? Odpovědi na... celý článek

Daňové přiznání za rok 2015: Jak uplatnit výdaje. Pravidla a limity výdajových paušálů

7. 3. 2016 | Petra Dlouhá | 1 komentář

Daňové přiznání za rok 2015: Jak uplatnit výdaje. Pravidla a limity výdajových paušálů

V prvním díle seriálu o dani z příjmů fyzických osob jsme se zabývali tím, kdo letos musí podat daňové přiznání. Dnes pokročíme dál: zaměříme na podnikatele, kteří chtějí uplatnit výdaje... celý článek

Investiční byt: Co se nikdy nevejde do kalkulačky výnosu

22. 4. 2015 | Vladimír Zuzák | 14 komentářů

Investiční byt: Co se nikdy nevejde do kalkulačky výnosu

Nemovitosti přinášejí zisky a hodnoty, které se nedají nacpat do kalkulaček, přesto ovlivňují konečná rozhodnutí investorů. Čeho si váží úspěšní majitelé investičních bytů a čím se... celý článek

Investiční byt: Jak nastavit podmínky pronájmu

25. 3. 2015 | Vladimír Zuzák | 5 komentářů

Investiční byt: Jak nastavit podmínky pronájmu

Nájemníky chrání občanský zákoník, vy jako pronajímatel musíte svou investici ochránit sami. Abyste se vyhnuli nejčastějším problémům, využijte všechny možnosti, jak nastavit bezpečná... celý článek

Investiční byt: Výnosy ano, ale musíte si počkat

23. 12. 2014 | Vladimír Zuzák | 2 komentáře

Investiční byt: Výnosy ano, ale musíte si počkat

Investiční byt, to je volba konzervativních investorů. Žádné superrychlé spekulace vás s nemovitostmi nečekají, to si řekněme na rovinu. Ale za odměnu budete moci klidně spát a výnos... celý článek

Partners Financial Services