Dohoda o provedení práce: Od roku 2014 se daní výhodněji!

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 5. 3. 2014 | 22 komentářů
Výhodnější pravidla danění a možnost zákonného zástupce s okamžitou platností zrušit dohodu uzavřenou dítětem. To jsou nejdůležitější novinky u dohody o provedení práce, která u nás formálně zastřešuje naprostou většinu přivýdělků a brigád. Přehled všeho nového i staršího (ale důležitého), co je třeba o práci na dohodu vědět, najdete na následujících řádcích.
Dohoda o provedení práce: Od roku 2014 se daní výhodněji!

Dohodu o provedení práce můžete ročně uzavřít s libovolným počtem zaměstnavatelů. Pro každého z nich však můžete pracovat maximálně tři sta hodin za rok. Za odvedenou práci musíte dostávat alespoň 50,60 Kč hrubého na hodinu – na práci „na dohodu“ se totiž stejně jako na práci v běžném zaměstnaneckém poměru vztahuje ustanovení o minimální mzdě, jejíž výši stanoví nařízení vlády.

Žádná maximální výše odměny u dohody o provedení práce stanovena není, záleží, co si vyjednáte se svým chlebodárcem. Písemně si v dohodě můžete sjednat dokonce i cestovní náhrady a stravné při služebních cestách, automaticky vám na ně ale při práci na dohodu nárok nevzniká.

Podrobný přehled o pravidlech cestovních náhrad i jejich výši v roce 2014 jsme na Peníze.cz přinesli nedávno:

Odvody na zdravotní a sociální pojištění

Pokud jde o přivýdělek, je jednoznačně nejvýhodnější pracovat na dohodu o provedení práce, když měsíční odměna nepřesáhne deset tisíc korun. Nemusíte pak totiž platit z výdělku zdravotní pojištění ani sociální pojištění. A odvádět ho za vás nemusí ani zaměstnavatel. Totéž platí, i když máte takové příjmy u více zaměstnavatelů naráz.

Jestli máte uzavřeno víc dohod do deseti tisíc s jedním zaměstnavatelem a součet odměn deset tisíc měsíčně přesahuje, zdravotní pojištění z nich platit nemusíte. Sociální (i nemocenské) pojištění se za takových okolnostní ovšem z dohod normálně odvádí.

Nezapomeňte ale, že když budete mít v daném měsíci příjem pouze z dohody o provedení práce (s odměnou do deseti tisíc) a zároveň za vás pojistné nebude platit stát, máte povinnost hlásit se do osmi dní své zdravotní pojišťovně a zdravotní pojištění si sami zaplatit. Výčet nejtypičtějších situací, kdy za vás zdravotní pojištění stát platí, najdete v boxu.

Zdravotní pojištění na státní útraty

Stát za vás platí zdravotní pojištění, když jste:

  • Nezaopatřené děti
  • Poživatelé starobních, invalidních, vdovských, vdoveckých nebo sirotčích důchodů
  • Na mateřské nebo rodičovské dovolené, respektive pobíráte peněžitou pomoc v mateřství či rodičovský příspěvek  
  • Uchazeči o zaměstnání v evidenci úřadu práce
  • Osoby pobírající dávku pomoci v hmotné nouzi a osoby s nimi společně posuzované, a to za podmínky, že nejsou podle potvrzení plátce dávky pomoci v hmotné nouzi v pracovním ani obdobném vztahu ani nevykonávají samostatnou výdělečnou činnost, nejsou v evidenci uchazečů o zaměstnání a nejde o poživatele starobního důchodu, invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně, vdovského nebo vdoveckého důchodu, ani o poživatele rodičovského příspěvku nebo o nezaopatřené dítě
  • Osoby, které jsou závislé na péči jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo stupni III (těžká závislost) anebo stupni IV (úplná závislost)
  • Osoby pečující o osoby závislé na péči jiné osoby ve stupni II, III anebo stupni IV a osoby pečující o osoby mladší deset let, které jsou závislé na péči jiné osoby ve stupni I
  • Osoby celodenně, osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku

Propojeno!

Daně, daně, daně a slevy

Podrobně jsme se daňovým odpočtům a slevám na dani – zkrátka všemu, co si můžete z daní odečíst – věnovali v jednom z dílů našeho seriálu o dani z příjmů fyzických osob a jejím přiznávání v roce 2014:

Danění dohod: od roku 2014 nově

Danění dohod o provedení práce dostalo od ledna 2014 nová pravidla. V případě, že součet vašich měsíčních odměn z dohod o provedení práce u jednoho zaměstnavatele nepřesáhne deset tisíc korun, máte dvě možnosti. Když nepodepíšete přihlášení k dani, zaměstnavatel vám z příjmu odečte patnáctiprocentní srážkovou daň. Příjem z dohody v takovém případě tvoří samostatný daňový základ, po uplatnění srážkové daně už jej dál nemusíte nikde vykazovat. Ještě loni přitom dosahoval limit odměny pro možnost uplatnění srážkové daně pět tisíc korun.

V praxi se desetitisícová hranice posuzuje podle skutečně zúčtované části, tedy nikoli podle částky sjednané nebo očekávané.

Když prohlášení k dani u daného zaměstnavatele podepíšete (a v každém měsíci to můžete udělat jen jednou, u jednoho zaměstnavatele), strhne vám z výdělku běžnou patnáctiprocentní zálohu na daň z příjmů a uplatní daňové slevy, na které máte nárok – přinejmenším základní daňovou slevu na poplatníka, která v roce 2014 dosahuje 24 840 korun (což dělá 2070 měsíčně). Slev na dani ovšem můžete uplatnit mnohem víc.

Patnáctiprocentní zálohovou daň vám zaměstnavatel strhne i v případě, že vaše měsíční odměna přesáhne deset tisíc korun, daň se ale v tomto případě počítá ze superhrubé mzdy – tedy vaší hrubé mzdy navýšené o platby sociálního a zdravotního pojištění, které za vás musí zaměstnavatel odvést. Stejně jako u odměn do deseti tisíc pak záleží, zda u daného zaměstnavatele podepíšete či nepodepíšete prohlášení k dani. V prvním případě budete moct uplatnit slevy na dani, v druhém nikoli.

Další příjemnou novinkou od roku 2014 je, že nově je možné zahrnout příjmy již zdaněné srážkovou daní na začátku následujícího roku do daňového přiznání. Samozřejmě k tomu budete potřebovat potvrzení od zaměstnavatele. V praxi to bude výhodné především pro lidi, kteří měli v daném zdaňovacím období jen nízké příjmy nebo vydělávali jen po určitou část roku. Započtení příjmů již zdaněných srážkovou daní jim totiž umožní ve větší míře (nebo dokonce plně) využít daňové slevy a nezdanitelné části základu daně. Ve výsledku to může znamenat, že vám finanční úřad sraženou daň vrátí.

Změna je účinná od začátku letošního roku, to znamená, že se týká příjmů ze zdaňovacího období 2014 – letošní příjmy zdaněné srážkovou daní tedy budete moct zahrnout do daňového přiznání v roce 2015.

Rodiče můžou dohodu dítěte s okamžitou platností zrušit

Poslední novinkou u dohod o provedení práce od roku 2014 je, že zákonný zástupce nezletilého zaměstnance do šestnácti let, může jeho dohodu o provedení práce s okamžitou platností zrušit – a to v případě, že je to nezbytné v zájmu z vzdělání, zdraví nebo vývoje dítěte. Rodiče (nebo jiní zákonní zástupci) k tomu ovšem budou potřebovat souhlas soudu. Je tedy otázkou, jak často k takovému řešení v reálu sáhnou.

Daňový kalendář 2014

Daňový kalendář pro rok 2014 přináší přehled termínů podstatných pro včasné placení daní a pojistného. 

Obsahuje daňové povinnosti jak pro fyzické osoby, tak pro firmy a OSVČ.

Daňový kalendář 2014

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+192
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 3. 2014 9:43, Člověk

Děkuji autorce. Pěkný článek shrnující v rámci poměrně malého prostoru to hlavní kolem odvodů z DPP. Kdo ale měl v praxi s dohodami co do činění, tak by uvítal i širší pojednání. Například o tom, že nerozhoduje příjem sjednaný ale zúčtovaný (a co ten pojem znamená), jak postupovat, když vyplatíme odměnu najednou za více měsíců a tím lehce překročíme limit 10 000 Kč nebo co když vyplatíme dodatečnou odměnu až po skončení DPP. Také v praxi často více DPP na sebe navazuje a nejde tedy o jejich souběh, což opět komplikuje posouzení pojistného limitu. Dohody se uzavírají hojně i s cizinci, kde je nutno zohlednit pojistná specifika. Část odměny může být vyplacena v nepeněžní formě nebo jako sleva na zboží. Když příjem z dlouhodobé DPP překročí limit 10 000 Kč jen občas, je nutno složitě podávat za tyto zaměstnance přihlášky a odhlášky k pojištění správci pojištění, vést evidenční listy ELDP. A tak dále, dosti reálných možných komplikací je příliš...

+60
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 3. 2014 19:09, ppetr1

jen aby vam to k necemu bylo.
http://zpravy.idnes.cz/diskuse.aspx?iddiskuse=A140305_162924_zahranicni_zt
politici a bankeri jsou dnes neskutecna sorta lidi a my jsme jen jejich otroci.
vzdyt ten Bohus zas navrhuje zvyseni dani !! bohuzel nikdo zadny z politiku nikde nidky nerekl kam az - zrejme maji metu 100% zdaneni !!

inteligenci jednotlivcu si muze prescist kazdy zde ohladne majetku - to byla sila.
http://zpravy.idnes.cz/diskuse.aspx?iddiskuse=A140304_225252_domaci_hro

holt socani a jim podobni nam vladnou a potazmo i jak v USA tak i v EU.
dluhy se jim jednou vrati a to bude nesmirne bolet vsechny. jen to nebude bolet politiky a bankere .-(

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak přežít (v) zaměstnání: Práce na dohodu

26. 2. 2014 | Jiří Lojda | 5 komentářů

Jak přežít (v) zaměstnání: Práce na dohodu

V dnešním díle našeho seriálu se vlastně ocitneme tak trochu mimo pole vymezené jeho názvem. Nepůjde v něm totiž o zaměstnání v pravém slova smyslu, o „pracovní poměr“, ale o „práce... celý článek

Daně převlékají kabáty. Přehled novinek od ledna 2014

23. 12. 2013 | Petra Dlouhá | 8 komentářů

Daně převlékají kabáty. Přehled novinek od ledna 2014

Pokud jde o daně, od prvního ledna nás čeká hned několik změn. Co bude jinak a s čím je třeba v roce 2014 počítat? O některých novinkách v daňové oblasti jste na Peníze.cz už četli... celý článek

Práce, brigáda a podnikání při studiu. Jaká jsou pravidla?

17. 10. 2013 | Petra Dlouhá | 4 komentáře

Práce, brigáda a podnikání při studiu. Jaká jsou pravidla?

Peníze.cz přinášejí další díl seriálu o pravidlech přivýdělku. Tentokrát pro studenty. Chcete si při studiu přivydělat, nechat se zaměstnat nebo se vrhnout do podnikání? Vše důležité... celý článek

Sháníte druhou práci? Praktický přehled, jak na přivýdělek při zaměstnání

25. 9. 2013 | Petra Dlouhá | 15 komentářů

Sháníte druhou práci? Praktický přehled, jak na přivýdělek při zaměstnání

Přibývá lidí, kteří nevyjdou se svými příjmy a potřebují druhou práci. Chcete si při zaměstnání přivydělat? A zajímá vás, jestli můžete mít dvě práce na plný úvazek, jaké limity pro... celý článek

Partners Financial Services