Daně podle ČSSD: Tohle čeká „parazitující živnostníky“

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 24. 3. 2013 | 53 komentářů
Přinejmenším tisíce, ale spíše desítky tisíc korun na daních a odvodech si připlatí osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a zaměstnanci s nadprůměrnými příjmy v příštích letech, pokud ČSSD prosadí své plány.
Daně podle ČSSD: Tohle čeká „parazitující živnostníky“

Ukazují to orientační výpočty online deníku Aktuálně.cz, které vycházejí z dosud známých záměrů – snížení výdajových paušálů o deset až dvacet procentních bodů, opětné zavedení minimální daně u OSVČ a zavedení progresivní daně pro fyzické osoby.

Podnikatele, jejichž obrat ročně překračuje milion korun, pak určitě čeká také zvýšená administrativa, protože podle plánů ČSSD už nebudou moci využívat takzvané výdajové paušály.

Podle informací Aktuálně.cz plánuje stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek zvednout odvody OSVČ na úroveň 20 až 30 procent z příjmů, zatímco dosud například živnostník s ročním příjmem 360 tisíc korun platí necelých 13 procent.

Na druhou stranu chce Mládek odstranit výjimky v možnosti uplatnění některých daňových slev, s jejichž omezením přišla od letošního roku vláda ODS, TOP 09 a LIDEM. Všichni podnikatelé by si tak mohli od daně opět odečítat slevu na dítě a slevu na manželku či manžela s ročním příjmem pod 68 tisíc korun.

Plány ČSSD vycházejí mimo jiné ze statistiky ministerstva financí, podle níž odvede zaměstnanec na dani z příjmů v průměru přes 23 tisíc korun ročně, kdežto OSVČ jen necelých 1800 korun. Výdajové paušály se pokoušel omezit také současný ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09, proti zásadnějším změnám se ale postavila ODS.

Daňové přiznání

Značně podrobně

Vzpomínáte na předvolební sliby, že daňové přiznání bude na dvě, ba snad dokonce na jedinou stránku formátu A4? Tak letos ještě ne a napřesrok taky ne. A kdo ví, jestli vůbec někdy.

Komiks zvětšíte kliknutím, další najdete zde.

Když jsme chtěli popsat jen to nejzákladnější, museli jsme materiál rozdělit do tří článků:

Stáhněte si. A přiznejte se!

Měsíc růžového formuláře je tady. Pokud podáváte daňové přiznání sami, bez pomoci mzdové účetní nebo daňového poradce, připravte si propisku s novou náplní a pevné nervy, vyplňování růžového formuláře se dá pokazit na mnoho a mnoho způsobů. Jedno vás ale trápit nemusí: formulář samotný si můžete stáhnout, kolikrát chcete.

Plná moc pro daňového poradce

Chcete daňového poradce? Dejte mu plnou moc. A nezapomeňte: to, že máte poradce, se musí včas dozvědět finanční úřad, zdravotní pojišťovna a sociálka. Letos do druhého dubna.

OSVČ s příjmem 25 tisíc měsíčně

Podnikatel, který si měsíčně vydělá 25 tisíc hrubého, si po očekávané výhře ČSSD po volbách připlatí na dani z příjmu. Sociální demokraté totiž chtějí do zákona vrátit takzvanou minimální daň. V roce 2007, kdy byla naposledy účinná, činila 7300 korun ročně, poté ji zrušila vláda Mirka Topolánka.

Mládek již před rokem v rozhovoru pro Aktuálně.cz uvedl, že výše minimální daně by měla vzrůst zhruba o inflaci. Letos by se její výše tak dostala na zhruba 8370 korun za celý rok.

OSVČ s měsíčním příjmem ve výši 25 tisíc by si na dani z příjmů připlatila právě výši minimální daně, když skutečná výše daně – po odečtení základní slevy na poplatníka – by u nejnižšího možného paušálu ve výši 20 procent dosahovala 8160 korun za celý rok.

Na druhou stranu by si to tento podnikatel zřejmě mohl vykompenzovat díky návratu slevy na vyživované děti (13 404 korun za rok) a na manžela či manželku (24 840 korun za rok).

Samotné snížení výdajových paušálů by pak neovlivnilo platbu zdravotního pojištění. Minimální záloha ve výši 1748 korun měsíčně se platí až do výše daňového základu 310 tisíc korun, což je o 100 tisíc výše než nejnižší možný daňový základ (při aplikaci 20% paušálu) u modelové OSVČ s 25 tisíci hrubého měsíčního příjmu.

Jiná by byla situace u sociálního pojištění. Tam na překonání minimální výše zálohy stačí daňový základ ve výši zhruba 155 tisíc korun. Při 40% paušálu tak sociální pojištění vzroste z minimální zálohy 1890 korun na 1947 korun. Pokud by paušál spadl na 30 procent, pak měsíční sociální pojištění vzroste na 2312 korun. A při poklesu až na 20 procent by záloha stoupla na 2677 korun.

Zde je ovšem třeba dodat, že ČSSD podle Mládka plánuje zvyšovat i odvody na povinné pojistné. Zatím nechce upřesnit, o kolik – to podle něj bude předmětem dalších jednání. Podrobnosti mají být jasné do letních prázdnin.

OSVČ s příjmem 40 tisíc měsíčně

OSVČ s průměrným měsíčním příjmem ve výši 40 tisíc korun by si po daňových změnách plánovaných ČSSD připlatila na dani z příjmů až 14 400 korun ročně. A na měsíčních zálohách na sociální pojištění – pokud by se měnily jen výše výdajových paušálů, a nikoliv výše odvodů – by si OSVČ s takovým příjmem měla připlatit zhruba 600 až 1200 korun měsíčně.

Na druhou stranu i v tomto případě platí, že zvýšenou daň z příjmů může nakonec částečně nebo i zcela vymazat případná sleva na děti nebo na vyživovanou manželku/manžela.

Možný vývoj po úpravě paušálů zachycují následující dvě tabulky. První řádek vždy zachycuje současný stav. V druhém a třetím jsou pak orientační výpočty, jak by daň z příjmů a povinné pojistné vypadaly po snížení výdajových paušálů o deset, respektive dvacet procentních bodů.

Řemeslník – průměrně 40 tisíc měsíčně hrubého

výdajový paušál

daň z příjmů – ročně

sociální pojištění – měsíční zálohy

zdravotní pojištění – měsíční zálohy

Nyní – 80 %

0 Kč

1890 Kč

1748 Kč

ČSSD1 – 70 %

minimální – cca 8370 Kč

1890 Kč

1748 Kč

ČSSD2 – 60 %

minimální – cca 8370 Kč

2336 Kč

1748 Kč

Zdroj: Aktuálně.cz

 

Živnostník – průměrně 40 tisíc měsíčně hrubého

výdajový paušál

daň z příjmů – ročně

sociální pojištění – měsíční zálohy

zdravotní pojištění – měsíční zálohy

Nyní – 60 %

3960 Kč

2336 Kč

1748 Kč

ČSSD1 – 50 %

11 160 Kč

2920 Kč

1748 Kč

ČSSD2 – 40 %

18 360 Kč

3504 Kč

1748 Kč

Zdroj: Aktuálně.cz

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+988
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 53 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 3. 2013 8:19, Timy

Tak si zkuste být OSVČ a přestanete závidět! Vím to, jelikož ve svém blízkém okolí mám několik OSVČ i drobných podnikatelů. Já sám jsem zaměstnanec a živnostníkům a malým podnikatelům rozhodně nezávidím. Podnikání je velká zodpovědnost a taky stres a všemožná buzerace ze strany úřadů. Buďte rád, že jste zaměstnaný a nemusíte toto podstupovat a nezáviďte těch pár výhod které podnikatelé mají - je to kompenzováno množstvím nevýhod, které si ani zdaleka neumíte představit.

Zobrazit celé vlákno

+1213
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 3. 2013 1:02, zeleny

....OSVČ s průměrným měsíčním příjmem ve výši 40 tisíc korun by si po daňových změnách plánovaných ČSSD připlatila na dani z příjmů až 14 400 korun ročně. A na měsíčních zálohách na sociální pojištění – pokud by se měnily jen výše výdajových paušálů, a nikoliv výše odvodů – by si OSVČ s takovým příjmem měla připlatit zhruba 600 až 1200 korun měsíčně.....
Chudáci OSVČ..to já jako zaměstnanec spolu se svým zaměstnavatelem zaplatíme dohromady 50 % z příjmů každý měsíc !! Tak pokud chcete OSVČ jezdit po opravovaných silnicích a využívat dotované zdravotnictví a v důchodu nežebrat, tak buďte rádi, že za Vás někdo myslí...

-1055
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (53 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kontroly práce: Hon na švarcsystém se nekoná?

15. 11. 2012 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Kontroly práce: Hon na švarcsystém se nekoná?

Začátkem roku ministerstvo práce ohlásilo drakonické pokuty za švarcsystém, a to pro „zaměstnané“ i „zaměstnavatele“, zvýšilo o stovky počty kontrolorů a média odtroubila začátek honu... celý článek

Švarc, nebo švorc? Úspěchy boje proti švarcsystému. Co si o tom myslíte?

7. 6. 2012 | Petra Dlouhá | 15 komentářů

Švarc, nebo švorc? Úspěchy boje proti švarcsystému. Co si o tom myslíte?

Nejhorší legislativní počin loňského roku – tak hodnotí podnikatelé zákaz švarcsystému. Tři čtvrtiny firem jsou pro jeho legalizaci. Ministr Drábek od ledna sliboval tvrdé kontroly.... celý článek

Očima expertů: Švarcsystém. Zakázat, nebo zcela legalizovat?

24. 2. 2012 | Ondřej Tůma | 45 komentářů

Očima expertů: Švarcsystém. Zakázat, nebo zcela legalizovat?

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek vyhlásil švarcsystému válku. Firmám i pracovníkům hrozí vysoké pokuty. Neměl by se ale švarcsystém spíš legalizovat? Zeptali jsme se advokáta... celý článek

Partners Financial Services