Pracující důchodci, pozor! Víme, jak za rok 2013 nepřijít o dvacet pět tisíc

Poslanci (opět) schvalují novelu zákona o daních z příjmu. Účinná by měla být od začátku roku. Kromě jiného by znamenala konec daňové slevy na poplatníka pro pracující důchodce. A tedy téměř pětadvacetitisícovou ztrátu proti předchozím letům. Existuje ale jednoduchý a legální způsob, jak o peníze nepřijít.
Pracující důchodci, pozor! Víme, jak za rok 2013 nepřijít o dvacet pět tisíc

Rozhodující hlasování o novele zákona o daních z příjmů lze očekávat v nejbližších hodinách. Pokud se ji podaří prosadit do konce roku, čeká pracující důchodce zásadní změna: zrušení takzvané základní slevy na poplatníka. Ta znamená snížení daně od 24 840 korun ročně, respektive 2070 korun měsíčně. Změny zasáhnou ty, kdo pobírají starobní důchod (řádný i předčasný) a zároveň vykonávají výdělečnou činnost, která podléhá dani z příjmu. Zákon ale ponechává možnost, byť poněkud krkolomnou, peněz se nezříci.

Jak na Nový rok...

V platném zákoně o daních z příjmu se píše, že vypočtená daň se snižuje o částku 24 840 Kč, tedy o zmíněnou základní slevu na poplatníka. Od 1. 1. 2013 by skupina lidí, kteří slevu uplatňují, měla být zúžena, v novele se připojuje, že „daň se nesnižuje u poplatníka, který k 1. lednu zdaňovacího období pobírá starobní důchod“. Kdo k 1. 1. 2013 bude pobírat starobní důchod, nemůže základní slevu na dani uplatnit. Pracující důchodce tedy zaplatí na dani až o 24 840 Kč víc.

Pokud jste chtěli nový rok zahájit „změnou stavu“ na pracujícího důchodce, přiznání důchodu odložte na kterékoli datum po 1. lednu 2013. Pokud již starobní důchod pobíráte, postup pro zachování základní slevy na dani je vysvětlen v následujícím textu.

Stáhněte si. A přiznejte se!

Daňové přiznání za rok 2012, tedy to, které se bude za ne až tak dlouho hodit, už pro vás máme přichystané – spolu s řadou dalších užitečných formulářů. Stahujte!

Pozastavení výplaty důchodu

Pobírání starobního důchodu můžete kdykoli pozastavit, a to na libovolné období. Stačí jen příslušně okresní správě sociálního zabezpečení (v Brně Městské, v Praze Pražské správě sociálního zabezpečení) vyplnit správný formulář. Pozastavit výplatu starobního důchodu můžete ode dne po dni podání žádosti. Datem podání žádosti se myslí buď den, kdy vyplněný formulář skutečně osobně podáte na pobočce sociální správy, případně den, kdy ji správě sociálního zabezpečení pošlete poštou (podací lístek pečlivě uschovat). Nemůžete žádat o pozastavení výplaty důchodu zpětně a podle sdělení call centra České správy sociálního zabezpečení ani týž den, kdy žádost podáváte. Formulář k pozastavení výplaty důchodu naleznete zde: Žádost o zastavení výplaty/uvolnění/úpravu starobního důchodu.

A jak využít pozastavení důchodu k tomu, abyste nadále mohli uplatňovat základní daňovou slevu? Mělo by stačit, abyste pobírání důchodu pozastavili na jediný den, a to na 1. ledna 2013. Pak byste nesplňovali podmínku uvedenou v zákoně: K 1. lednu zdaňovacího období byste nepobírali starobní důchod – základní slevu na dani byste tedy mohli uplatnit.

Tento postup jsme konzultovali s ministerstvem financí a dle jeho výkladu by se jednalo o obcházení zákona. Nicméně Generální finanční ředitelství tento výklad nesdílí. Není jisté, který názor se nakonec prosadí. Podle ministerstva je prý problém v tom, že kdybyste pobírání důchodu pozastavovali jen za účelem placení nižší daně, očividně chcete ustanovení zákona obcházet. Pak by se vyplatilo mít k ruce argument prokazující, proč získání daňové slevy není jediným účelem pozastavení výplaty důchodu.

Nejvhodnější postup k zachování slevy

Abyste mohli aplikovat bezpečnější postup, jak si zachovat základní daňovou slevu, musíte splňovat následující podmínky:

  • Musíte vykonávat výdělečnou činnost, která zakládá účast na důchodovém pojištění.
  • Museli jste již dosáhnout (obecného) důchodového věku, tj. věku, kdy vzniká nárok na řádný starobní důchod.
Pokud jste odešli do předčasného důchodu a nepamatujete si přesně, jaký by byl váš „regulérní důchodový věk“, poví vám to kalkulačka od Peníze.cz

Výpočet odchodu do důchodu

+

Další kalkulačky

Pokud při výkonu výdělečné činnosti v důchodovém věku starobní důchod nepobíráte, důchod se za každých takto odpracovaných 90 dní navyšuje o 1,5 procenta z vašeho výpočtového základu. Říká se tomu někdy přesluhování nebo práce na procenta. Pobírání důchodu tedy pozastavte na celých 90 dní výkonu výdělečné činnosti, váš důchod se tak maličko navýší. Dejte si však pozor, do takto odpracované doby se nepočítají doby neplaceného volna, doba neomluvené nepřítomnosti v práci a doba dočasné pracovní neschopnosti nebo pobírání dávek nemocenského pojištění. Pokud by takové doby při pozastavené výplatě důchodu vznikly, je třeba o ně prodloužit období 90 dní, jinak by se vám důchod nenavýšil.

A rázem máte argument: jediným účelem pozastavení výplaty důchodu už není snížení daně, ale zvyšování penze. A to je rozdíl oproti předchozímu postupu. Na druhou stranu – přijdete o tři výplaty důchodu. Pojďme si zkusit spočítat finanční návratnost takového pozastavení důchodu.

Pokud nesplňujete jednu z výš vypsaných podmínek, uvedený postup použijete jen s obtíží. Stále však můžete využít zmíněný ‚riskantní“ postup přerušení výplaty důchodu pouze na několik dní.

Rozpočitadlo: Kam jdou daně?

Další důvod, proč se slevy nevzdat

Kam jdou vaše daně? Možná má leckdo z vás na jazyku peprnou odpověď. Interaktivní grafika na Peníze.cz určitě nebude tak pregnantní, ale výstižná je určitě.

Nedoporučujeme osobám se slabšími nervy!

Výhodnost navrhovaného řešení

Pro ukázku výhodnosti řešení vezmeme následující plus minus průměrné údaje:

Váš řádný starobní důchod přiznaný v roce 2012 činí 10 000 Kč.

Do důchodu se vám započítalo 43 let doby pojištění. Po valorizaci na přelomu let 2012/2013 bude důchod činit 10 130 Kč. Pokud pozastavíte pobírání důchodu na 90 dní od 1. 1. 2013 (včetně), o jeho uvolnění požádáte k datu 1. 4. 2013 a nebudete mít ani jeden den v dočasné pracovní neschopnosti a podobně důchod se vám navýší o 239 korun. Samo o sobě by to nebylo nijak zvlášť výhodné – přijdete o 30 390 Kč, důchod se navýší o 239 korun. Částku 30 390 korun byste z navýšení důchodu srovnávali víc než deset let.

Vy ale nepřijdete o základní slevu na dani. Pokud jí plně využijete, zaplatíte na dani o 24 840 korun méně – a pozastavení výplaty důchodu je tak rázem výhodnější. Přijdete pouze o 5550 Kč (30 390 - 24 840). Tuto částku získáte díky navýšení o 239 Kč za přibližně 1,9 roku, a to už je výhodné... Mnohem výhodnější by to samozřejmě ale bylo pro ty, kteří mají nízký důchod: ztráta tří pididůchodů bolí míň...

Výši důchodu předběžně počítá kalkulačka možného budoucího důchodu. Hned pod ní Peníze.cz odkazují na velekalkulačku, která ho po nakrmení pořádnou porcí údajů dokáže spočítat přesně.

Výpočet důchoduVěk odchodu do důchodu

Orientační výše starobního důchodu

+

Další kalkulačky

Anketa

Mít najednou dvacet pět tisíc navíc, co byste s nimi udělali?

Pokud si chcete spočítat přibližnou výhodnost tohoto řešení pro sebe samotné, stačí k tomu dva údaje. Jedním je výše důchodu v roce 2013, to jistě víte; druhým je výše vašeho výpočtového základu. Ten najdete na první straně svého přiznání o důchodu, kde se obvykle píše „Procentní výměra důchodu se stanoví procentní sazbou z výpočtového základu (dále ‚VZP‘), který činí ... Kč.“ Důchod se vám navýší o 1,5% z této částky (výpočtového základu). Také musíte vzít v úvahu, zda očekáváte plné uplatnění daňové slevy, tedy jestli si budete moci slevu srazit v plné výši nebo jen za některé měsíce..

Ať už se rozhodnete pro jakékoli přerušení výplaty důchodu, musíte o ně požádat nejpozději 31. 12. 2012. Nakonec ještě připomeneme, že pokud novela zákona o daních z příjmu nebude schválená, žádné změny pro pracující důchodce nenastávají a sleva na dani vám bude uznána bez pozastavování důchodu.

Autoři článku poskytují poradenské služby v důchodové problematice
www.odchod-do-duchodu.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+125
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 31 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 12. 2012 10:07, eďa

Správně Josefe. Já to mám ještě víc vychytaný. Tomuhle zločineckému spolku už neplatím od roku 2006, kdy jsem vystřízlivěl s iluze veřejného blaha a morální odpovědnosti, spravedlnosti a poctivosti ani zlámanou grešli. Ať si tu mafii platí ten, co ji objednal a potřebuje. Dřív jsem odváděl desetisíce a někdy i statisíce, ale s tím je konec. Raděj se nechám zavřít, než bych těm všem parazitum něco dal. Zahrádka, chlívek, králikárna, slepičárna mě uživí v pohodě, les mi dává dříví a voda mi vyrábí elektřinu (http://www.youtube.com/watch? v=vAUaIv0WjoQ) Tenhle zločinný systém vůbec, ale vůbec ke štěstí nepotřebuji a musím se smát těm, co stále žijí v iluzích a platí penězi každou sekundu, aby mohli živořit jako dokonalí otroci.

Zobrazit celé vlákno

+166
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (31 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Naši nejdražší: Líbejte babičkám ruce, chůva stojí majlant!

11. 12. 2012 | Jitka Šorfová | 7 komentářů

Naši nejdražší: Líbejte babičkám ruce, chůva stojí majlant!

Pro rodiny s malými dětmi může být babička či dědeček, kterým můžou v případě potřeby svěřit ratolesti na hlídání, artikl k nezaplacení. Doslova. Jak a za kolik můžete sehnat hlídání... celý článek

Příští rok do penze? Spočítejte si důchod na aktualizované kalkulačce

7. 12. 2012 | Petra Dlouhá | 2 komentáře

Příští rok do penze? Spočítejte si důchod na aktualizované kalkulačce

Už několik týdnů přinášejí Peníze.cz články o novinkách roku 2013. Chystáte se příští rok do penze? Výše důchodu a podmínky pro to, abyste na něj získali nárok, se budou trochu měnit:... celý článek

Pracovní neschopnost a nemocenská 2013: co se změní a co zůstane při starém

16. 11. 2012 | Petra Dlouhá | 31 komentářů

Pracovní neschopnost a nemocenská 2013: co se změní a co zůstane při starém

Rok 2013 pomalu klepe na dveře. Čeká celá řada novinek. Peníze.cz vás o nich budou postupně informovat v podrobných přehledech. Dnes se zaměříme na všechny lazary a marody. Přečtěte... celý článek

Drahé mýty: Já se důchodu nedožiju

12. 10. 2012 | Vladimír Švorba | 20 komentářů

Drahé mýty: Já se důchodu nedožiju

Když přijde řeč na to, jak si zajistit peníze na stáří, klienti i kamarádi často mávnou rukou: „Ale co, já se důchodu stejně nedožiju.“ Pevně věřím, že se jich většina mýlí. Jenže tohle... celý článek

Malé peníze: Chtěl jsem se vzdát podpory v nezaměstnanosti. Prý to nejde!

26. 9. 2012 | Jan Müller | 25 komentářů

Malé peníze: Chtěl jsem se vzdát podpory v nezaměstnanosti. Prý to nejde!

Nestává se to často. Představte si, že někdo od státu nechce peníze, na které má podle zákonů nárok. A že mu je státní zaměstnanci nutí. Je to normální? ptá se člověk, kterému se právě... celý článek

Partners Financial Services