Daně 2010: Neplatíte víc, než skutečně musíte?

František Mašek | rubrika: Jak na to | 25. 2. 2011 | 3 komentáře
Daně 2010: Neplatíte víc, než skutečně musíte?
Většina daňových odpočtů či slev, které můžete využít při vyúčtování daně z příjmů fyzických osob za rok 2010, zůstává prakticky stejná jako loni. Platí to i o té nejdůležitější, která činí 24 840 korun na daňového poplatníka. Víte, o co si můžete snížit daně, které máte platit?

Známý mafián Al Capone byl v říjnu 1931, tedy zhruba před 70 lety, odsouzen za daňové úniky na 11 let do vězení. To asi běžnému daňovému poplatníkovi nehrozí. Přesto by měl i on podat správně vyplněné daňové přiznání včas, což je letos bez daňového poradce do 1. dubna. Nový daňový řád mu sice umožňuje zpozdit se s podáním daňového přiznání bez placení pokuty o pět pracovních dnů, proč však na sebe zbytečně upozorňovat? Víte ostatně, jak si daň legálně co nejvíce snížit?

Kdy vyplňují daňové přiznání zaměstnanci

Než začnete vyplňovat daňové přiznání, zjistěte si, zda to není zbytečné. Zaměstnanci je samozřejmě podávat nemusejí, roční vyúčtování záloh na daň a daňového zvýhodnění, které v jejich případě de facto nahrazuje daňové přiznání, za ně zařizuje zaměstnavatel.

Pokud má ovšem zaměstnanec ještě jiný příjem, než ze zaměstnání, například z pronájmu, a ten za rok přesáhl 6000 korun, musí vyplnit daňové přiznání i on.

Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ – podnikatelé) vyplňují daňové přiznání v případech, kdy vydělaly za rok přes 15 tisíc korun. Při menším výdělku přiznání nepodávají, měly by o tom ale informovat finanční úřad. Pokud je ovšem OSVČ ve ztrátě, musí daňové přiznání stejně podat. V příštích letech si pak může tuto ztrátu odečíst z daní.

Fyzická osoba, která musí podat daňové přiznání, si nejprve na základě příjmů a výdajů vypočítá základ daně. Na první pohled se může zdát leckomu vysoký, od daňového základu si lze ovšem leccos odečíst. Projděme si tedy, podle jednotlivých bodů daňového přiznání, o co si lze snížit daň z příjmů fyzických osob.

Dary, úvěry, životní a penzijní pojištění

Fyzické osoby si mohou uplatnit hodnotu darů, poskytnutých na humanitární účely, vzdělávání, kulturu, školství, zdravotnictví, sport aj, pokud přesáhne celková hodnota darů 2 % ze základu daně, nebo činí alespoň tisíc korun. Mohou si přitom odečíst maximálně 10 % ze základu daně,” uvádí Veronika Najmanová z firmy Harnol & Partners, s.r.o., poskytující daňové a účetní služby.

Dárci krve si mohou odpočítat ze základu daně za každý bezpříspěvkový odběr 2000 korun.

U úroků z úvěru ze stavebního spoření, nebo hypotečního úvěru, použitého na bytové potřeby si poplatník může odečíst až 300 tisíc korun na domácnost. V nemovitosti však musí trvale bydlet, nebo ji musí ke stejnému účelu užívat jeho nejbližší příbuzní. Když ji, třeba část roku, pronajímá, úroky si odepsat nemůže. Výjimkou je, pokud poplatník část nemovitosti využívá k trvalému bydlení a část pronajímá, nebo ji využívá k podnikání – má v ní například sídlo firmy, nebo dílnu. Pak si může od základu daně odečíst poměrnou část úroků. Další výjimkou je rok, kdy poplatník nemovitost nabyl – pokud nemovitost vlastnil ke konci roku, může úroky uplatnit.

Z penzijního připojištění si můžete odečíst až 12 000 korun za rok, ovšem až od částek přesahujících 6000 korun. Při této částce totiž dosáhne maximální výše podpory, kterou stát poskytuje k tomuto druhu připojištění. Stejnou částku, tedy až 12 tisíc korun ročně, si lze odečíst z daňového základu i z příspěvků na životní pojištění.

Aby bylo možné uplatnit tyto odpočty, musí podle Najmanové splňovat smlouvy o penzijním připojištění i životním pojištění podmínky dané zákonem o daních z příjmů. Pojišťovny či penzijní fondy to ale mají obvykle ošetřeno.

Odboráři si také mohou odečíst od základu daně členské příspěvky zaplacené odborové organizaci, a to nejvýše 1,5% zdanitelných příjmů ze zaměstnání, maximálně však 3 000 korun ročně.

Sleva na poplatníka je i pro cizince

Po těchto odpočtech občan zjistí, jaký je jeho upravený základ daně, z něhož se vypočítává patnáctiprocentní daň. Vzhledem k dalším daňovým úlevám ale obvykle zaplatí finančnímu úřadu ještě mnohem méně. Každý, včetně cizinců, může totiž uplatnit slevu na poplatníka ve výši 24 840 korun za rok. Pokud někdo žije ve společné domácnosti s manželem či manželkou, jejíž vlastní příjem za rok nedosáhl 68 tisíc korun, může si tuto slevu odpočítat dvakrát.

Vlastní příjem


Vlastní příjem tvoří příjmy před odpočtem výdajů, včetně těch, které jsou osvobozeny od daně (třeba z prodeje domu, auta), podpora v nezaměstnanosti, peněžitá pomoc v mateřství,či třeba nemocenská. Nepatří sem dávky státní sociální podpory (rodičovský příspěvek či sociální příplatky).

Z daní si lze dále odečíst slevu na vyživované dítě (do 18 let, pokud studují, nebo jsou vážně nemocné, až do 26 let), žijící s poplatníkem ve společné domácnosti, a to ve výši 11 604 Kč za rok. U zdravotně postižených dětí s průkazem ZTP/P (zvlášť těžké zdravotní postižení, vyžadující péči někoho jiného) je to dvojnásobek.

Slevy na děti lze podle Najmanové uplatnit i pokud předchozí slevy pokryly celou daňovou povinnost. Dotyčný tak může mít přeplatek, tzv. daňový bonus, a to až do výše 52 200 korun ročně. Ze slevy na vyživované dítě, která činí 11 604 korun a maximálního bonusu je zřejmé, že je počet dětí, na které lze tuto slevu uplatnit, omezen.

Další slevy daní se týkají invalidů. V případě invalidity 1. nebo 2. stupně činí 2 520 Kč za rok, u 3.stupně 5 040 korun ročně. Pokud je poplatník držitelem průkazu ZTP/P, zvyšuje se sleva na 16 140 Kč za rok. Když pobírá invalidní důchod pro invaliditu 3. stupně a má průkaz ZTP/P, má nárok na obě slevy, tedy 5 040 plus 16 140 korun.

Sleva na studenta do 26 let, nebo těch, kteří studují v prezenčním doktorském programu do 28 let, činí 4 020 korun za rok.

“Pokud ale byla fyzická osoba celý rok zaměstnána, podepsala zaměstnavateli prohlášení poplatníka (růžový formulář) a ten na ni v průběhu roku uplatňoval slevy na dani (kromě slevy na dani na manželku, keré nelze měsíčně uplatnit), v daňovém přiznání sice všechny slevy vypíše, pravděpodobně je ale nepocítí. V průběhu roku je již totiž využil," upozorňuje Najmanová.

Další možné daňové úlevy

Fyzické osoby, respektive podnikatelé (OSVČ) mohou přitom využít i další daňové úlevy, například z investičních pobídek, daňovou ztráta z předcházejících období (nejvýše však pěti let), nebo výdaje na výzkum a vývoj a v některých případech také sponsoring, byť obvykle nejde o dar, ale o placenou reklamu. 

Daňová kalkulačka – výpočet daně z příjmů za rok 2010

Dílčí základy daně
Nezdanitelné části základu daně
Slevy na dani

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jaký můžete mít invalidní důchod?

24. 2. 2011 | Ludmila Řezníčková | 57 komentářů

Jaký můžete mít invalidní důchod?

Vysoké nasazení, plný výkon – tak to žádá doba a především zaměstnavatelé. Někomu v tom ovšem dlouhodobě brání zdraví – a co pak? Ludmila Řezníčková z poradny serveru Peníze.cz ve svém... celý článek

Kdo jde do důchodu po 30. září, nemusí se prý bát nižší penze

23. 2. 2011 | František Mašek | 7 komentářů

Kdo jde do důchodu po 30. září, nemusí se prý bát nižší penze

Návrh důchodové reformy, schválený minulý týden, se již v zásadě nemá měnit, říká ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Řada detailů ovšem stále není zcela jasná, což vyvolává... celý článek

Penzijní reforma: máme slavit, nebo plakat?

18. 2. 2011 | Tomáš Prouza | 56 komentářů

Penzijní reforma: máme slavit, nebo plakat?

Vládní koalice se včera večer dohodla na podobě penzijní reformy, která má udržet stabilitu penzijního systému. Máme slavit, nebo jde o nesmyslné rozhodnutí?

Daně 2010: Od letoška máte na zaplacení několik dnů navíc

11. 2. 2011 | František Mašek | 4 komentáře

Daně 2010: Od letoška máte na zaplacení několik dnů navíc

Češi, kteří často platí daně na poslední chvíli, mají letos několik dnů k dobru. Daňové přiznání je třeba odevzdat a daně uhradit do 1. dubna. Pokutu za pozdní platbu však zaplatí až... celý článek

OSVČ: zdravotní a sociální pojištění opět podražilo

5. 1. 2011 | František Mašek | 24 komentářů

OSVČ: zdravotní a sociální pojištění opět podražilo

Zdravotní a sociální pojištění podnikatelů (osob samostatně výdělečně činných) je od ledna znovu vyšší. Nejvíce změn se týká nemocenské. Pokud se ji OSVČ rozhodnou platit - její úhrada... celý článek

Partners Financial Services