Daně 2010: Od letoška máte na zaplacení několik dnů navíc

František Mašek | rubrika: Jak na to | 11. 2. 2011 | 4 komentáře
Daně 2010: Od letoška máte na zaplacení několik dnů navíc
Češi, kteří často platí daně na poslední chvíli, mají letos několik dnů k dobru. Daňové přiznání je třeba odevzdat a daně uhradit do 1. dubna. Pokutu za pozdní platbu však zaplatí až ten, kdo to nestihne do 7. dubna. Připomeňme si, s čím může daňový poplatník počítat.

Daň z příjmů fyzických osob za loňský rok se u zaměstnavatelů i zaměstnanců nijak zásadně nezměnila, uvedla Veronika Najmanová z firmy Harnol&Partners, s.r.o., poskytující daňové a účetní služby. Termín pro vyplnění daňového přiznání a úhrady daně se ale posunul, a to na 1. dubna. Bez sankce ji však zaplatíte až do 7. dubna.

Podle nového daňového řádu se totiž můžete s vyplněním přiznání a platbou daní o pět pracovních dnů zpozdit. Za každý další den zpoždění se však platí pokuta. Ta činí  minimálně 500 korun. Počítá se jako 0,05 % z daně za každý další den prodlení. Nejvýše může činit 5 % této daně, respektive 300 tisíc korun. K úhradě daní již není možné použít daňovou složenku, která byla zdarma.

Poplatníci, kteří využívají daňových poradců, mohou podat daňové přiznání o tři měsíce později. Letos je to 1. července. Do prvního dubna však musí předat finančnímu úřadu plnou moc pro svého poradce. Podle daňového řádu jim nehrozí žádná peněžitá sankce, i když podají přiznání o pět pracovních dnů později, což je letos do 12. července. Finanční úřad ale nemá rád opozdilce, takže je lépe podat daňové přiznání včas. 

Připomenout je třeba i termín 15. února, do kdy mají zaměstnanci předat účtárně “prohlášení poplatníka” a podklady pro slevy na daních. V praxi je to ale tak, že účtárna je obvykle sama upozorní, že by měli toto prohlášení podepsat.

Příjmy OSVČ do 15 tisíc se nedaní, pozor však na ztrátu

Zaměstnanec, který měl v předchozím roce jiné příjmy než ze zaměstnání do 6000 korun, daňové přiznání nepodává. Nepodává je ani  Osoba samostatně výdělečně činná (0SVČ) či jakákoliv fyzická osoba, která není zaměstnancem, pokud si loni vydělala méně než 15 tisíc korun. Jestliže není ve ztrátě. Pak má povinnost přiznání podat a je to pro ni i výhodné – v budoucnu si může ztrátu odečíst z daní. “Pokud OSVČ, která vydělala méně než patnáct tisíc, nepodá daňové přiznání a neoznámí tuto skutečnost finančnímu úřadu, je jím zpravidla vyzvána k podání tohoto přiznání. Podnikatel pak finančnímu úřadu pošle čestné prohlášení, nebo jen oznámení, že mu za zdaňovací období příslušného roku nevznikla povinnost podat daňové přiznání," říká Najmanová.

Daňové přiznání nepodávají samozřejmě ani ti, jejichž příjmy jsou ze zákona osvobozeny od daně (třeba u výnosů z investic cenných papírů, které občan držel déle než šest měsíců), nebo již byly zdaněny srážkovou daní (například výplata dividend).

Anketa

Vyplňujete daňové přiznání až na poslední chvíli?

Změny výdajových paušálů, ale jen pro vybrané profese

V roce 2010 klesly výdajové paušály, tedy částky, kterou si mohou OSVČ (podnikatelé) odečíst z nákladů, pokud nepoužívají při výpočtu daní skutečně vynaložené náklady, a to z 60 na 40 procent. Týká se to OSVČ, podnikajících podle zvláštních předpisů (auditoři, právníci, lékaři a tlumočníci, kteří nejsou v zaměstnaneckém poměru), nezávislých povolání, tedy umělců, nebo třeba sportovců aj. Vyšší paušály zůstávají u příjmů ze zemědělské výroby (80 %), z řemeslných (rovněž 80 %) a dalších živností (60 %).

Roční daňové zvýhodnění na dítě se zvýšilo z 10 680 na 11 604 korun.

Slevy na daních pro invalidy zůstaly stejné, místo dřívější plné invalidity (sleva 5040 korun) ale existuje invalidita 3. stupně , u invalidity 1. a 2. stupně (dřívější částečné invalidity) je to 2 520 korun, upozorňuje Najmanová. Jak dodává, tyto změny se sice týkají všech, zaměstnancům ale byly propočítávány průběžně každý měsíc, zatímco OSVČ je mohou uplatnit jednou ročně při vyplňování daňového přiznání.

Podnikatelé si mohou účtovat paušální výdaje na dopravu, a to až 5000 tisíc měsíčně, což již však bylo možné uplatnit za rok 2009.

Fyzická osoba, která si nevede účetnictví a měla příjmy v cizí měně, má nyní k dispozici průměrný přepočítací kurz měn za rok 2010, vydaný Generálním finančním ředitelstvím.

Pozor na včasnou úhradu zdravotního pojištění

Po odevzdání daňového přiznání musí OSVČ do měsíce podat zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení Přehled o příjmech a výdajích za rok 2010.

V případě zdravotního pojištění se vyplatí vyplnit přehled příjmů a výdajů do osmi dnů od podání daňového přiznání. To je totiž termín, do kterého musíte uhradit případný nedoplatek na tomto pojištění. Zdravotní pojišťovny jsou daleko přísnější než správa sociálního zabezpečení i při změně záloh na minimální zdravotní pojistné. To si museli OSVČ pro letošní rok zvýšit již od 8. února. U těch, kteří mají podnikání jako hlavní samostatnou výdělečnou činnost, činí nově tyto zálohy 1670 korun.

Správy sociálního zabezpečení jsou tedy k podnikatelům benevolentnější. Přehled stačí podat měsíc po vyplnění daňového přiznání. Nové minimální zálohy na sociální pojistné, které letos činí u OSVČ, jež mají podnikání jako hlavní samostatně výdělečnou činnost 1807 korun, je třeba zvýšit poprvé v měsíci, kdy dotyčný sociálce podá přehled o příjmech a výdajích, upozorňuje Najmanová.

Víte, kolik budete letos platit na daních? Orientačně si je můžete zkusit vypočítat na naší kalkulačce.

Daňová kalkulačka – výpočet daně z příjmů za rok 2010

Dílčí základy daně
Nezdanitelné části základu daně
Slevy na dani

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jaký budete brát důchod?

4. 2. 2011 | František Mašek | 8 komentářů

Jaký budete brát důchod?

Jdete do důchodu a nevíte, jaká bude vaše penze? Není divu - spočítat si kolik budete brát v důchodu není jednoduché. Od roku 2013 to mohou mít penzisté snazší. Česká správa sociálního... celý článek

Jak se mění daně na Slovensku

2. 2. 2011 | Povr Ladislav, Ingrid Cicáková | 1 komentář

Jak se mění daně na Slovensku

Řada Čechů či českých firem podniká na Slovensku. Víte, k jakým změnám u našich sousedů od letošního ledna došlo v oblasti daní a pojištění? Nabízíme vám jejich stručný přehled.

Pozdě podané přiznání daně z nemovitosti je za 500 korun

17. 1. 2011 | František Mašek | 8 komentářů

Pozdě podané přiznání daně z nemovitosti je za 500 korun

Za dva týdny skončí leden, což je pro mnohé Čechy termín, do kdy musí podat přiznání k dani z nemovitosti. Víte, kdo je musí podat a čemu je třeba věnovat pozornost? Pozor hlavně na... celý článek

OSVČ: zdravotní a sociální pojištění opět podražilo

5. 1. 2011 | František Mašek | 24 komentářů

OSVČ: zdravotní a sociální pojištění opět podražilo

Zdravotní a sociální pojištění podnikatelů (osob samostatně výdělečně činných) je od ledna znovu vyšší. Nejvíce změn se týká nemocenské. Pokud se ji OSVČ rozhodnou platit - její úhrada... celý článek

Důchody půjdou příští rok nahoru. Víte, o kolik si penzisté polepší?

2. 11. 2010 | Ludmila Řezníčková | 5 komentářů

Důchody půjdou příští rok nahoru. Víte, o kolik si penzisté polepší?

Zatímco v letošním roce zůstaly důchody na úrovni roku 2009, od ledna příštího roku tomu bude jinak. Průměrný důchod vzroste o 371 korun.

Partners Financial Services