Nemravný ČEZ aneb hrozí nám nákaza enronitidou?

Nemravný ČEZ aneb hrozí nám nákaza enronitidou?
Motivační plány českých polostátních firem fungují natolik nestandardně, že se nad jejich absurditou pozastavil i ministr financí a nyní prosazuje změnu. Například bývalý náměstek ministra průmyslu Václav Srba díky motivačnímu programu ČEZ vydělal za tři dny skoro 24 miliónů Kč. Jak je to možné? Hrozí nám český Enron?

Motivace je základem výkonnosti každé firmy. Tato stěžejní manažerská poučka si kupodivu rychle našla cestu i do polostátních společností jako jsou Český Telecom (profil, názory) nebo elektrárenský gigant ČEZ (profil, názory). Nedávno jsme se však mohli dočíst, že ministr financí Bohuslav Sobotka má jisté výhrady a dokonce již prosadil změny v případě Českého Telecomu. Nyní se chystá odepřít právo na motivační odměny pro státní zaměstnance sedící v orgánech společnosti ČEZ. Nastavení tamního akciového motivačního programu Sobotka dokonce nazval nemravným. Přestože zákon zakazuje brát státním úředníkům odměny za práci v dozorčích radách, někteří z nich pravděpodobně nalezli skulinku.

Důchodcem tak napůl

Bývalý náměstek ministra průmyslu Václav Srba zastupuje stát v dozorčí radě společnosti ČEZ již několik let. Přestože se rozhodl v prosinci loňského roku odejít do důchodu, v dozorčí radě dál hájí zájmy státu. Dokonce i pro Ministerstvo obchodu a průmyslu působí nadále. Nyní však ne jako zaměstnanec, ale jako externí poradce ministra. Tato naoko kosmetická, ale pod drobnohledem zcela zásadní změna, pro něj měla také jakousi přidanou hodnotu (pomineme-li více volného času pro důchodce).

Podle povinných hlášení Komise pro cenné papíry využil zhruba před měsícem akciový motivační program společnosti ČEZ, neboli opční program. Ten mu umožnil nakoupit 150 tisíc akcií ČEZu za zvýhodněnou cenu k datu nástupu do funkce člena dozorčí rady. Za tři dny pan exnáměstek Srba více než polovinu takto získaných akcií prodal a vydělal obratem ruky skoro 24 miliónů korun. Nutno dodat, že jde o částku před zdaněním. Zbývající akcie si Srba ponechal, pravděpodobně za účelem spekulace na další kurzové zhodnocení. Kdyby je prodal ve stejný den jako předchozí akcie, inkasoval by celkem přibližně 48 miliónů Kč.

Ptejme se, jakožto akcionáři společnosti: "Odvedl tento člen dozorčí rady tak skvělý kus práce, kterým adekvátně přispěl k růstu kurzu akcií, nebo jen tento růst pouze výsledkem zotavení středoevropských akciových trhů vhodně doplněný blížícím se privatizačním efektem?" Protože jde o první případ využití opčního programu členem dozorčí rady dosazeného státem, nelze se pobouření ministra financí divit. Dodejmem, že dozorčí rada společnosti ČEZ je dvanáctičlenná a státních úředníků je v ní celkem pět.

Dozorčí rada má dozorovat

Odhlédneme-li od podivuhodnosti aspektů případu bývalého ministerského náměstka, je zde patrné několik dalších pochybení. Primárním cílem dozorčích rad v akciových společnostech není zvyšování hodnoty firmy. To je úkol představenstva a manažerů společnosti. Dozorčí rada, pomineme-li německý model řízení společnosti, má kontrolovat působnost představenstva v příslušných oblastech. Má právo nahlížet do účetnictví a kontrolovat správnost jeho vedení a tak dále. Model, kdy se valná hromada rozhodne motivovat jak představenstvo, tak i dozorčí radu závislostí na růstu kurzu akcií dané společnosti, lze označit za smrtonosný.

Nějak podobně vznikla pověstná americká ekonomická choroba zvaná "enronitida". Akcionáři firmy Enron, shodou okolností taktéž z odvětví elektroenergetiky, silně svázali odměny vedení firmy s hodnotou kurzu jejich akcií. Všichni se pak upnuli na jediný cíl, kterým byl růst kurzu akcií za každou cenu. Tehdejší nepsané pravidlo v Enronu znělo: "Nikdy žádné špatné zprávy." Jak takové motivační strategie končí, popsal nejlépe vrcholový manažer Enronu. Ve filmu "Pokřivené E", který dokumentuje vzestup a pád této gigantické společnosti, říká: "Dostávali jsme tučné bonusy za budoucí fiktivní zisky. Prodávali jsme akcie, ale ostatním jsme radili ať je kupují. Za mizerných 52 miliónů dolarů jsme si koupili Arthura Andersena a všechny účetní firmy. A dozorčí rada? Té bylo jedno co dělá management. Hlavně ať roste cena akcií. Jeli v tom úplně všichni."

Nekoncepční řešení

Další vadou na kráse opčních programů realizovaných v České republice je jejich špatná daňová a účetní zařaditelnost. Akciová společnost držící v České republice své vlastní akcie má obchodním zákoníkem jasně definovaná pravidla, jak a v jakých lhůtách s nimi musí naložit. Opční programy tedy nejsou doménou stávající úpravy obchodního práva. Navíc neexistuje domácí veřejně regulovaný derivátový trh opčních práv na akcie, který by mohly alespoň veřejně obchodovatelné společnosti velikosti ČEZu využít.

Praxe pak vypadá tak, že k datu vstupu dotyčného člena představenstva (a někde i člena dozorčí rady) do jeho funkce je mu uděleno právo na nákup určitého počtu akcií předmětné firmy, většinou za aktuální kurz akcie. Tím prozatím realizace motivačního programu končí. Následně, většinou po nejvýraznějším růstu kurzu předmětných akcií, kdy už ani management společnosti nevěří v další vzestupy, dojde k realizaci opce. Společnost je pak přinucena nakoupit stanovený počet akcií na burze za tržní cenu, například za 400 Kč, a prodat je dotyčnému členu představenstva či dozorčí rady za původní smluvenou cenu, třeba 100 Kč za kus.

Takto odměněný manažer pak jde zase na burzu a prodá takto získané akcie na trhu za oněch 400 Kč. Rozdíl 300 korun na akcii si ponechá a zbytek peněz, které mu byly na nákup akcií taktéž půjčeny, vrátí společnosti. Zisk manažera firmy je pak bohužel pro akcionáře firmy přímo úměrný ztrátě společnosti z této operace. Přitom ve standardně vedeném motivačním programu amerických firem vydělají všichni, management i akcionáři. Vedení firmy totiž souběžně s udělením opčního práva provede zajištění své pozice okamžitým nákupem předmětných akcií či pořízením takzvaných call opcí, které opravňují společnost k nákupu podkladových akcií. Tyto možnosti bohužel českým firmám chybí.

Patří takovéto motivační programy do polostátních firem? Měly by se týkat jen manažerů nebo i členů dozorčí rady? Hrozí nám náš vlastní "Enron"?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 2. 2006 9:11, monk

Clovek si samozrejme musi polozit otazku proc a k cemu je vlastne motivovan clen dozorci rady... Aby dobre dozoroval anebo aby prave dozoroval co nejmene? Cachry v ucetnictvi a nasledne krasne EBITDA, kterym kolem sebe dlouho maval Enron dnes uz neni pro WallStreet tim hlavnim faktorem... sleduji dnes peclive i volne cashflow, coby znak zdrave spolecnosti. A proc? Prave kvuli Enronu a WorldComu, ktere mely tolik penez, ze skutecne "investovali" nekolik desitek milionu dolaru do vselijakych korupcnich vazeb, aby na to proste dlouho nikdo neprisel. To, ze tu hrozi ucetni podvody je naprosto realne. CR neni rajsky ostrov a vsechny negativa trzni spolecnosti, ktera se objevila nebo objevuji v USA nebo v zapadni Evrope , se nakonec objevi i u nas. Ale doufejme, ze se to nestane u takoveho obra jako je CEZ. I kdyz ja dnes neverim uz vubec nikomu...

Zobrazit celé vlákno

+31
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 4. 2005 12:35, Boucek Antonin

Ja si myslim, ze problemem ENRONu nebylo, ze sefove brali velke penize, ale to, ze ho ridili spatne. Myslim, ze totez plati pro CEZ - je li rizen spatne, pak by tam ti lide vubec nemeli byt a otazka odmen pro ne ztraci smysl. Pokud ho ridi dobre, tak si odmenu zaslouzi. Desetimilionove odmeny pro predstavenstvo a dozorci radu jsou podle mne jen odvracenou tvari miliardovych investic do Bulharska, Rumunska a Temelina (tezko si predstavim jedno od druheho). Zasadni otazka tedy dle meho nazoru je: ridi management CEZ dobre anebo spatne?

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Malí akcionáři vytlačeni aneb uzákoněné bezpráví

9. 5. 2005 | Kateřina Havlíčková

Malí akcionáři vytlačeni  aneb uzákoněné bezpráví

Nedávno schválený zákon, který umožňuje většinovým vlastníkům odkoupit akcie těch malých proti jejich vůli, je neuvěřitelným projevem neúcty k soukromému majetku a zároveň raritou v... celý článek

Potřební podnikatelé opět dosáhnou na přídavky

29. 4. 2005 | Ludmila Řezníčková

Potřební podnikatelé opět dosáhnou na přídavky

Novela zákona o státní sociální podpoře připravila lidi s doplňkovými příjmy ze samostatné výdělečné činnosti (například důchodce či ženy na mateřské) o potřebné sociální dávky. Po... celý článek

Komunisté jsou živou hrozbou

15. 4. 2005 | Erik Tabery | 1 komentář

Komunisté jsou živou hrozbou

Žádná jiná politická strana nebudí takové obavy jako ta komunistická. Přitom se ale stále častěji ozývá, že je to zbytečný strach, neboť komunisti jsou již strana demokratická a se... celý článek

Problematice příliš nerozumíte, vzkazuje Křeček

30. 3. 2005 | Jiří Šedivý

Problematice příliš nerozumíte, vzkazuje Křeček

Jste zvědaví, jak se Stanislav Křeček vypořádal s vašimi otázkami? Zajímá vás, v jakém bytě bydlí a za kolik? Ptali jste se na všechno možné, také na jeho spánek, ceny nájmů a financování... celý článek

Legislativní paskvil motivuje naruby

21. 2. 2005 | Kateřina Havlíčková

Legislativní paskvil motivuje naruby

Aby byli lidé žijící ze sociálních dávek více motivováni pracovat, byl přijat nový zákon o dani z příjmů. K němu ale Ministerstvo vydalo ještě pokyn, který jaksi dobrý úmysl vlády zcela... celý článek

Partners Financial Services