Analytici - je třeba více disciplíny!

Analytici - je třeba více disciplíny!
Pragmatismus spočívající v přeskakování z jednoho názoru na druhý podle taktovky veřejného mínění je snad pro všechny oblasti lidské činnosti přístupem extrémně nepraktickým.

Nepraktičnosti pragmatismu spočívá v tom, že trendy veřejného mínění nemohou být při jednání (ať se jedná o stavbu rodinného domku nebo konstrukci investičního portfolia) rovnocennou náhražkou za skutečné znalosti reality. Stejně jako se nemoc se nedá vyléčit zaříkáváním, komunismus nevede k ráji na zemi a nejsme potomky mimozemšťanů, bez ohledu na to kolik lidí v danou ideu věří, tak nelze ani politické a ekonomické události, které ovlivňují finanční trhy a dlouhodobě i nás všechny, smysluplně komentovat na základě subjektivních názorů nebo se dokonce záměrně nechat vézt na vlně populárních názorů.

Bohužel přesně toto je způsob jakým jsou dnes často komentovány události na finančních trzích. Typickým příkladem jsou např. údajné neustálé obavy investorů o křehkost americké ekonomiky způsobující stagnující ceny akcií. Co ale skutečnost, že před rokem, když byly ceny akcií výrazně vyšší než dnes, se průměrné předpovědi ekonomického růstu pro rok 2002 pohybovaly okolo 1 %. Ve skutečnosti americká ekonomika vzrostla v roce 2002 okolo 3 % (vyšší růst ještě nedávno velká část ekonomů považovala za inflační), meziroční změna průmyslové produkce je pozitivní a zisky nefinančních korporací vzrostly od svého dna v posledním čtvrtletí 2001 o více než 40 %. Neměly by být investoři při svém ročním bilancování spíš překvapeni nečekanou silou a stabilitou americké ekonomiky?

Dalším barvitým příkladem je v tisku se stále znovu opakující vysvětlení slabého výkonu dolaru v důsledku obav z války v Iráku. Proč byla velmi podobná událost – válečný konflikt na Blízkém východě - používána zhruba před rokem jako vysvětlení síly a stability dolaru? Jak může být příčinou prosincového 9% růstu dolarové ceny zlata obava z války v Iráku, když se o této možnosti diskutuje více než rok? Co skutečnost, že prezident Bush v té době jmenoval nového ministra financí Johna Snowa, který je známý svou averzí k silnému dolaru?

Pomyslnou soutěž o nejoblíbenější téma, kterým novináři a analytici "vysvětlovali" klesají akcie, by v letošním roce vyhrála "ztráta důvěry investorů v poctivost amerických firem". Jak jde toto vysvětlení dohromady se skutečností, na kterou poukázal mezi jinými např. James Glassman, že od oznámení Enronu v listopadu 2001 o tom, že jeho účetním výkazům za posledních 5 let se nedá věřit, do konce června 2002, kdy došlo k poslednímu velkému skandálu WorldCom, klesl Dow Jonesův index (profil, názory) o "pouhá" 3%? Naproti tomu 14 dní po Bushově projevu indikujícím příchod podnikání nepříznivé legislativy klesl Dow Jonesův index o více než 15 %. Jak vznikají podobná "vysvětlení", jako tři která jsem právě zmínil? Pravděpodobně tak, že novinář zkontaktuje několik ekonomů a finančních analytiků a požádá je o komentář, aniž by přemýšlel o tom, zda jsou jejich slova konzistentní s fakty, zda jsou konzistentní s jejich vlastními minulými komentáři, zda vůbec dávají nějaký smysl. To ale očividně nestačí. V kontextu svých možností a znalostí by se měl novinář odborníka, kterého chce citovat, zeptat, zda by mohl pro svůj názor předložit nějakou faktickou evidenci, měl by se ho zeptat : "Na základě jakých faktů vyvozujete své tvrzení? Fungovalo, to co říkáte v historii a napříč zeměmi? Na základě jakých faktů se domníváte, že došlo ke strukturální změně. Jaké vysvětlení máte pro svá tvrzení?"

Především by si tyto otázky měl analytik položit sám sobě, jeho odpovědnost je v tomto případě daleko větší než novináře. Měl by se sám sebe zeptat: "Jsem o tom, co říkám přesvědčený, protože to vím na základě studia desítek let historických dat a praktických znalostí o tom, jak to v podnikání funguje?" Pokud si na podobnou otázku může odpovědět kladně, pak může s klidem komentovat a dělat závěry, a být si jist, že jeho slova jsou užitečná a exkluzivní. V opačném případě by měl být zticha, nebo alespoň přiznat, že se pohybuje na nejisté půdě.

Tomuto procesu se říká disciplína. Ten, kdo ji konzistentně neaplikuje, bez ohledu na to kolik má univerzitních titulů, kde pracoval a kolikrát je citován v médiích, není odborníkem nebo analytikem, ale šarlatánem. Souhlasíte? Nebo si myslíte něco jiného? Napište svůj názor!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-41
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 1. 2003 15:00

Mluvite mi z duse. Ale tady v Cechach se proste kazdy "expert" boji rict "nevim", tak radsi rekne nepodlozenou blbost. Zazila jsem to u nas v pravni firme. Kdyz se klienti neco ptali, Cesi jim odpovidali, az se jim od huby prasilo, jen aby nemuseli priznat, ze nevedi. Americky sef (a opravdu dobry pravnik) kdyz neco nevedel, tak proste rekl, ze nevi a ze se na to podiva. Napred jsem na to s uzasem zirala, ale pak jsem to zacala delat taky tak a mnohokrat se to vyplatilo vic nez "bulšitování".

+30
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 1. 2003 22:47, Baronlempl

Nevěřte nikomu, zejména ne sám sobě...

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Partners Financial Services