Bydlíš? Tedy plať!

Bydlíš? Tedy plať!
Kolik a co všechno musí člověk zaplatit za to, že vlastní nemovitost? Nezapomněli jste, že termín pro podání daňového přiznání je za dveřmi a že se poprvé od roku 2003 daňová povinnost vztahuje také na majitele bytů v osobním vlastnictví?

Lidem se často pletou dva pojmy, které se nemovitostí týkají: jednorázová daň z převodu nemovitostí a daň z nemovitosti. Víte, jaký je mezi nimi rozdíl, koho se týkají a zejména jak a kdy je zaplatit?

Daň z nemovitosti

Přiznání k dani z nemovitosti je nutné podat. Podávají ho noví majitelé nemovitostí a ti, u nichž došlo k nějaké změně – postavili novou garáž nebo prodali část svého pozemku.
Majitelé domů, bytů či pozemků, u kterých nedošlo k žádné změně, sice nemusí podávat každý rok znovu daňové přiznání, ale daň musí zaplatit do stanoveného termínu. Velikost daně pak ovlivňuje několik faktorů. Rozhoduje především to, zda se jedná o stavbu či pozemek, navíc si ji každý poplatník musí spočítat sám.

Zaplatit daň musí majitel nemovitosti nejpozději do konce května, pokud výše daně nepřesahuje částku 1 000 Kč, platí se najednou. Pokud je vyšší, je splatná ve čtyřech stejných splátkách. Peníze se musí zaslat na účet finančního úřadu k poslednímu květnu, druhou splátku do 30. června, další pak do 30. září a poslední do 30. listopadu. V případě, že daň z nemovitosti není vyšší než 30 Kč, není nutné ji odvádět, přesto ale musí poplatník podat daňové přiznání. Od roku 2003 se poprvé daňová povinnost vztahuje také na majitele bytů, které byly převedeny do osobního vlastnictví.

Nejen daň ze staveb, ale také z pozemků

Daňový formulář

Přiznání k dani z nemovitosti je nutné podat do 31. ledna. Chcete jej vyplnit v klidu domova a ušetřit si cestu na 'berňák'? Žádný problém - alespoň pokud jde o formuláře, které si můžete stáhnout přímo z našich stránek.
Přiznávat se rozhodně nemusíte jen na oficiálním růžovém formuláři - podle § 40 zákona č. 337/1992 Sb. jsou finanční úřady povinny přijmout přiznání na formuláři vytištěném z počítačové tiskárny.
Součástí daně z nemovitosti je také, spolu s daní ze staveb, i daň z pozemků. Povinnost platit tyto daně vzniká na základě vlastnického nebo uživatelského vztahu k majetku. Daň z pozemků platí většinou vlastník pozemku, ve výjimečných případech je plátcem daně nájemce pozemku nebo jeho uživatel. Dani z pozemků podléhají všechny pozemky v České republice vedené v katastru nemovitostí jako druh pozemku: orná půda, vinice, chmelnice, zahrada, sad, louka, pastvina nebo stavební pozemek. Z lesních ploch se zdaňují jen lesy, u kterých převládá hospodářská funkce a u vodních ploch se daní rybníky, jež slouží k intenzivnímu a průmyslovému chovu ryb.

Daňové přiznání se podává stejným způsobem i ve stejné lhůtě jako daň z nemovitosti. Odlišné termíny splátek daně mají ti majitelé, kteří na nemovitostech provozují zemědělskou výrobu nebo se zabývají chovem ryb. Pro ně zákon stanovuje pouze dva termíny splátek – daně je nutné zaplatit do konce srpna a do konce listopadu.

Daň z převodu nemovitostí a novinky v zákonu

Sekce bydlení

Informace o tom co dělat, pokud kupujete nemovitost, zda-li se vyplatí žít ve vlastním či pronajatém bytě a další témata o bydlení naleznete zde.
Koncem roku 2003 potkalo vlastníky nemovitostí v České republice hned několik legislativních změn. Daň z převodu nemovitostí klesla s účinností od 1. 1. 2004 na 3 %. Mnoho lidí poukazovalo na příliš vysoké zatížení majitelů bytů, domů či pozemků a zákonodárci nakonec daň snížili z dosavadních 5 % z hodnoty ceny nemovitosti.

Je nutné připomenout, že základem pro výpočet daně je buď cena úřední, stanovená odhadcem v souladu se zákonem o oceňování, nebo cena tržní – dohodnutá mezi kupujícím a prodávajícím. Daň se vypočte vždy z ceny vyšší. Toto ustanovení zabraňuje záměrnému snižování daňové povinnosti ze strany poplatníků.

Novela zákona přináší ještě další změnu – ta se týká způsobu a délky lhůt pro podávání daňového přiznání a vlastní zaplacení daně. Dosavadní právní úprava stanovila, že poplatník podává přiznání místně příslušnému správci daně do třiceti dnů od doručení smlouvy s doložkou o povolení vkladu na katastru. S účinností od 1. 1. 2004 je poplatník povinen podat správci daně přiznání k dani z převodu nemovitosti do konce třetího měsíce následujícího po měsíci, v němž byl zapsán vklad vlastnického práva na katastru. Také daň z převodu nemovitosti si musí poplatník sám spočítat a uhradit, součástí přiznání je ověřený výpis smlouvy, znalecký posudek a výpis z katastru nemovitostí.

Které daně se nemovitostí přímo týkají?

Daň z převodu nemovitostí

Daň z nemovitosti

- daň ze staveb
- daň z pozemků

Týká se vás novela v zákoně o dani z převodu nemovitostí? Co soudíte o výši daní, které s nemovitostmi souvisí? Jaké máte s převodem nemovitosti zkušenosti?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 1. 2004 12:11, Fredy

Ve světě sá dá obejít ledacos. Třeba v Egyptě. Pokud jste tam byl, tak Vás určitě překvapilo to, že skoro každý dům má nedokončené další patro (spíše jen začaté, naznačené) a že čouhají na střeše vystužovací armaturní dráty. Takto je to tam desítky let. A víte proč? Protože se jedná o stavbu nedokončenou a tudíž nepodléhá obdobné dani z nemovitostí.

Zobrazit celé vlákno

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 1. 2004 20:57, Georgg

Co to je "dopravní obslužnost"? Tedy - každý (skoro): platí si popeláře, jezdí autem (tedy platí nehorázné "benzínové" daně, ze kterých jde jen 20% na obnovu cest!), platí daně ze mzdy, platí daně ze všeho, co koupí,..., nač tedy platit daň zato, že se starám, abych měl kde bydlet, když výběr je menší než spotřebují byrokrati, co tuto daň spravují!? Zrušit daň a zrušit byrokraty!!!

Zobrazit celé vlákno

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Lídři stavebních spořitelen: Náš produkt bude výhodný

7. 1. 2004 | Jiří Šedivý

Lídři stavebních spořitelen: Náš produkt bude výhodný

Rapidní pokles zájmu o nové smlouvy stavebního spoření očekávají v tomto roce všichni, není tomu jinak ani v případě šéfů stavebních spořitelen. Ti přesto rok 2004 nevidí nijak tragicky,... celý článek

Co nás v roce 2004 čeká a nemine II.

6. 1. 2004 | redakce Peníze.CZ

Co nás v roce 2004 čeká a nemine II.

Dnes jsme pro vás připravili pokračování přehledu nejdůležitějších změn v oblastech, které v novém roce ovlivní finanční situaci nás všech.

Špičky koalice budou hledat shodu o nájmech

10. 12. 2003 | Jaroslav Lenert

Špičky koalice budou hledat shodu o nájmech

Ministr pro místní rozvoj požádal o jednání nejvyšších představitelů koalice kvůli zákonu o nájemném, na němž nabídne kompromis. Pravice a levice se dosud nedokázaly shodnout na roční... celý článek

Kolik zaplatíme v budoucnu za bydlení

4. 11. 2003 | Martin Zika

Kolik zaplatíme v budoucnu za bydlení

Problematice budoucího vývoje cen nemovitostí se na stránkách Peníze.CZ věnujeme dlouhodobě. Tentokrát jsme se zeptali několika specialistů, co podle jejich názoru máme očekávat v horizontu... celý článek

Partners Financial Services