Daně: kolik zaplatíme za převod družstevního bytu?

Daně: kolik zaplatíme za převod družstevního bytu?
Chcete svůj podíl v družstvu prodat a nevíte, jak se vypořádat s daňovými povinnostmi? Musíte zaplatit daň z příjmu, nebo existuje cesta, jak se tomu vyhnout? Družstevní forma bydlení je u nás hojně rozšířená, odpovědi na tyto a další otázky proto jistě řada z vás přivítá.

Podstata družstevního bydlení spočívá v tom, že majitelem bytového domu je družstvo, tedy právnická osoba. Tu tvoří jednotliví členové družstva, kteří mají právo hlasovat na členské schůzi, nahlížet do družstevních účetních dokladů, nebo být zvolen do představenstva či kontrolní komise družstva.
Členové družstva nejsou majiteli bytů, jsou pouze jejich nájemníky (platí také, že každý z nájemníků se automaticky stává členem družstva). Člen družstva tedy nemůže prodat byt jako takový. To, co nazýváme prodejem družstevního bytu, je ve skutečnosti převod členských práv v bytovém družstvu za úplatu. Ovšem pozor, nepleťme si bytová družstva se sdruženími vlastníků bytových jednotek, kterým se mezi lidmi také často říká družstva. Zde je každý vlastníkem svého bytu a takzvané "družstvo" bylo vytvořeno například za účelem oprav společných částí domu. O sdružení vlastníků bytových jednotek a o tom, že domluvit se na mnoha věcech nezbytných pro provoz společných částí domu se v praxi často ukazuje jako neřešitelný problém, jsme psali v článku Zákon o společenství vlastníků bytů hrozí.

Převádíme družstevní byt

Daně a nemovitosti

Pořídili jste si loni nový byt, přistavěli patro na svém domku, zdědili chatu, dostali pozemek? Prostě nabyli nějakou nemovitost nebo tu, kterou vlastníte, stavebními úpravami pozměnili? Čtěte zde!
Pokud na vaší nemovitosti nedošlo k žádné daňově významné změně, čtěte tady.

Další informace naleznete v článcích: Jak na daň z převodu nemovitostí Domek nebo les, pro stát zdroj peněz

Vraťme se tedy zpět k bytovým družstvům. Členství v družstvu může být převedeno z jedné osoby na druhou, převod není nikterak podmíněn souhlasem orgánů družstva. Členská práva jsou automaticky převedena v okamžiku, kdy původní a nový člen družstva předloží představenstvu dohodu o převodu členství. Vzor takové dohody o převodu členských práv naleznete zde. Zprostředkování převodu družstevního bytu nabízí i většina realitních kanceláří.
Jako "kupující" si ale dejte před pořízením bytu pozor na to, zda původní člen nemá vůči družstvu závazky, které by mohly přejít na vás. Jedná se zejména o nedoplatky za služby. Je také dobré zjistit, jaká je výše dosud nesplaceného investičního úvěru (tzv. anuita).

Mýtus: daň z převodu nemovitostí

Převod družstevního bytu ve své podstatě není převodem bytu jako takového, ale pouze převodem členství v bytovém družstvu, byť za úplatu. Původní člen prodá novému členovi družstva pouze službu v podobě práva družstevní byt užívat.
Takzvaný "prodej" družstevního bytu proto vůbec nepodléhá dani z převodu nemovitosti, jelikož vlastně k žádnému převodu nemovitosti nedochází. Nemovitost po celou dobu zůstává v majetku bytového družstva a změna jeho členské základny nemá na vlastnictví objektu ani na zápis v katastru nemovitosti vliv.
Od daně z převodu nemovitosti by ale byl osvobozen dokonce i bezúplatný převod bytů z vlastnictví družstev do vlastnictví jednotlivých členů družstva.

Daníme příjem z převodu družstevního bytu

Průvodce daňovými povinnostmi
za rok 2004

Jak vypočítat daň z příjmů a vyplnit daňové přiznání?
Na co si dát pozor, aby vaše peníze dorazily na úřad včas a bez sankcí?
Jak na zdravotní a sociální pojištění?
Daňové přiznání elektronicky: má smysl ho použít? A jak se s ním vypořádat?
Odpovědi naleznete v našem dalším tematickém speciálu!

Zatímco daň z převodu nemovitosti se při převodu družstevního bytu platit nemusí, na dani z příjmů bude muset prodávající pár korun finančnímu úřadu poslat. Převod práv k družstevnímu bytu za úplatu je totiž příjmem dle § 10 Zákona o dani z příjmů.  Příjem z převodu družstevního bytu uvedete ve svém daňovém přiznání nejpozději do konce března následujícího roku a ve stejné lhůtě také daň odvedete. Sazba daně pak závisí na ceně, za kterou bylo právo k bytu převedeno a pohybuje se mezi 15 a 32 procenty.

Naštěstí i u odvodu daně z příjmů existují výjimky: pokud jste totiž členem družstva déle než 5 let, při prodeji členských práv k družstevnímu bytu daň z příjmu neplatíte. Převod členských práv k družstevnímu bytu v případě, že doba mezi jejich nabytím a převodem na jinou osobu je delší než 5 let, je totiž od daně z příjmu osvobozen.
Ale ani pokud jste v družstevním bytě bydleli méně než pět let, nemusíte propadat zoufalství. Osvobozeni od daně z příjmu jste i tehdy, pokud utržené peníze použijete na pokrytí bytových potřeb, a to do jednoho roku od převodu členství v družstvu.

Jste členem bytového družstva? Máte zkušenosti s převodem družstevního bytu? V čem vidíte výhody a nevýhody družstevního bydlení?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+131
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 3. 2005 7:28

>> Převod práv k družstevnímu bytu za úplatu je totiž příjmem dle § 10 Zákona o dani z příjmů. <<

Ale snad i tady platí, že se jedná o PŘÍJEM, tedy (výnosy - náklady). Když tedy si tedy nechám na sebe převést práva k družstevnímu bytu, za což někomu zaplatím 1,5 miliónu, a práva za nějaký čas zase prodám za např. 1,6 miliónu, tak daním jen těch 100 000, že?

+124
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daně 2005 v kostce aneb stát dosyta nenakrmíš

25. 2. 2005 | Simona Ely Plischke

Daně 2005 v kostce aneb stát dosyta nenakrmíš

Maratón daňových povinností za rok 2004 jde do finiše. Přetržení cílové pásky nás ale místo do šatny posílá na další trať. Daňové prázdniny se nekonají, letos navíc zákonodárci svými... celý článek

Každoroční daňový kolotoč nabírá na rychlosti

15. 2. 2005 | Lucie Aschenbrennerová

Každoroční daňový kolotoč nabírá na rychlosti

Ačkoliv do posledního března zbývá ještě dost času, určitě nebude na škodu začít se přiznáním k dani z příjmů zabývat dříve. Vysvětlíme vám, co je nově zavedený "minimální základ daně"... celý článek

Za kolik letos domov můj?

28. 1. 2005 | Simona Ely Plischke

Za kolik letos domov můj?

Pořídili jste si loni nový byt, přistavěli patro na svém domku, zdědili chatu, dostali pozemek? Prostě nabyli nějakou nemovitost nebo tu, kterou vlastníte, stavebními úpravami pozměnili?... celý článek

Jak na daň z převodu nemovitostí

9. 11. 2004 | Vendula Hilkovičová | 28 komentářů

Jak na daň z převodu nemovitostí

Prodáváte či kupujete byt, dům nebo pozemek a nevíte si rady s daní z převodu nemovitostí? Kdo musí tuto daň zaplatit, v jaké výši a kdy a kam podat daňové přiznání? Jestli neznáte... celý článek

Partners Financial Services