Pro dovolenou na jachtě či rybolov se připojišťovat nemusíte

redakce Peníze.CZ | rubrika: Rozhovor | 29. 6. 2010
Pro dovolenou na jachtě či rybolov se připojišťovat nemusíte
Celý týden jste se mohli ptát Jany Slavíkové, ředitelky úseku cestovního pojištění, veřejných zakázek a nabídek Allianz pojišťovny, na vše, co vás zajímá ohledně cestovního pojištění. Tady jsou její odpovědi.

Otázka: Marie
Jedeme s rodinou na rekreační pobyt na jachtě, je nutné se nějak připojistit?

Odpověď: Jana Slavíková
Pro rekreační pobyt na jachtě se nemusíte připojišťovat, pokud se nebudete věnovat žádným dalším rizikovým činnostem, neboť tato rekreační aktivita je obsažena v základním pojištění. To zahrnuje kromě pojištění léčebných výloh v zahraničí také pojištění úrazu, zavazadel, odpovědnosti a základní a doplňkové asistenční služby.

Otázka: Miroslava Řeháková
Jedu do Norska na ryby, musím mít připojištění?

Odpověď: Jana Slavíková
Chytání ryb je obsaženo v základním pojištění a není třeba se připojišťovat.

Otázka: Anita
Dobrý den, odjíždím na dovolenou k moři a budu mít sebou nafukovací člun, ke kterému se dá připojit motor. Vztahuje se na něj pojištění zavazadel? A na jakou částku bude pojištěn?

Odpověď: Jana Slavíková
Dobrý den, cestovní pojištění se nevztahuje na škodu na motorových plavidlech a motorových vodních prostředcích. Pokud by však došlo při přepravě k poškození pouze nafukovacího člunu, uhradili bychom maximální částku na pojištění jedné věci, tj. 10 000,-Kč. Pojištění zavazadel je u nás v základní sazbě pojištění, tedy bez přirážky.

Otázka: Iva Chmelová
Dobrý den, prosím o sdělení, jaký je rozdíl mezi cestovním pojištěním pro turistické a pracovní účely. Syn se chystá na prázdniny do Velké Británie a chce si sjednat brigádu. Jaké pojištění má zvolit. Děkuji.

Odpověď: Jana Slavíková
Cestovní pojištění u Allianz pojišťovny zahrnuje jak pojištění pro turistické, tak pracovní účely. Obsahuje tedy i pojištění pro brigády. Pozor, nezahrnuje ale pojištění profesní odpovědnosti při výkonu zaměstnání. Pokud je bude zaměstnavatel vyžadovat, je nutno se obrátit na specializovanou pojišťovnu. Cestovní pojištění zahrnuje rovněž pojištění občanské odpovědnosti.

Otázka: Vladimír Malý
Dobrý den, rád jezdím do Alp za letní horskou turistikou a chodím tam po turistických cestách ve výškách kolem 3000 m. n/m., včetně ferrat. Postačí mi běžné cestovní pojištění nebo se musím nějak zvlášť připojišťovat?

Odpověď: Jana Slavíková
Letní horská turistika nebo také vysokohorská turistika je do 3000 m n.m. obsažena v základním pojištění. Od 3000 m n.m. do 5000 m n.m. je třeba sjednat připojištění pro rizikové sporty. Nad 5000 m n.m. je nepojistitelná. Pokud se jedná o cestu určenou pro vysokohorskou turistiku, nejsou předmětem rizika ferraty.

Otázka: Jiří Holub
Dobrý den, pojedu na týden na Slovensko. Musím si zařizovat pojištění léčebných výloh nebo to mám v ceně svého zdravotního pojištění v rámci repatriace? Jsem u pojišťovny OZP. Děkuji. Jirka

Odpověď: Jana Slavíková
Pro cestu na Slovensko je vždy dobré se cestovně pojistit. Slovensko poskytuje v rámci Evropské unie stejnou zdravotní péči turistovi ze zahraničí jako svému pojištěnci. Léčebné výlohy za Vás uhradí slovenská zdravotní pojišťovna stejně jako za svého pojištěnce, ale tato péče nezahrnuje repatriaci, žádné asistenční služby, pojištění úrazu a odpovědnosti za škodu, atd.

Otázka: Svoboda Milan
Co je hrubá nedbalost dle Vašich smluvních podmínek?

Odpověď: Jana Slavíková
Naše smluvní podmínky, které jsou platné od 1.5.2010, neobsahují pojem hrubá nedbalost.

Nicméně definice podle http://www.trestni.rizeni.com/ za hrubou nedbalost se považuje taková situace, kdy přístup pachatele k požadavku náležité opatrnosti svědčí o zřejmé bezohlednosti pachatele k zájmům chráněným trestním zákonem.

Otázka: Bohuslav
Dobrý den, chystám se na víkendový pobyt na Slovensku, kde mám zajištěný organizovaný sjezd divoké řeky na raftu. Je potřeba se na tuto činnost připojistit, případně jaká je u vás cena tohoto připojištění?

Odpověď: Jana Slavíková
Dobrý den, ano, rafting spadá mezi rizikové sporty a je nutné se na něj připojistit. Cena tohoto připojištění se u nás řádově pohybuje od 20 Kč za den.

Otázka: Karel Rýdl
V létě se chystám na víkendový pobyt v Rakousku. Nebudu provozovat žádné sporty ani turistiku, jedu pouze k rodině. Je nutné se i v takovém případě pojistit, když máme evropský průkaz ZP? Díky

Odpověď: Jana Slavíková
Ano, vždy doporučujeme uzavřít komerční cestovní pojištění, protože Evropský průkaz ZP (EHIC) nekryje všechna rizika, např. repatriaci, asistenční službu ani případnou spoluúčast klienta při ošetření.

Otázka: Beruška
Dobrý den, v zahraničí se mi stala pojistná událost a při hlášení pojistné události asistenční službě se mi hovor velice prodražil. Existuje způsob, jak tyto náklady v případě vzniku pojistné události minimalizovat?

Odpověď: Jana Slavíková
Pěkný den, asistenční služba má možnost volání na pevnou linku (tedy např.do Vašeho hotelu, nemocnice atd.) a v takový případech Vám nevzniknou žádné nebo pouze minimální náklady.

Otázka: Beruška
Dobrý den, lze u vás zdravotně pojistit nastávající maminku?

Odpověď: Jana Slavíková
Dobrý den, ano, pojistíme i nastávající maminky. Vždy se však musí jednat o normální těhotenství a doba pobytu v zahraničí nesmí překročit 26. týden těhotenství.

Otázka: Pavel
Dobrý den, za 3 týdny odjíždím na kola do Irska. Budeme jezdit jak po cyklostezkách, tak i po silnicích. Je nutné si sjednat nějaké připojištění?

Odpověď: Jana Slavíková
Dobrý den, cyklistiku máme v rámci základního pojištění, tj. bez přirážky.

Otázka: Sýs Robert
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kdy u vás vzniká nárok na plnění v případě akutního výjezdu horské služby.

Odpověď: Jana Slavíková
Dobrý den, naše standardní cestovní pojištění má již v základní sazbě toto riziko obsaženo. V případě zásahu horské služby hradíme náklady i v případech, kdy pomoc není přímo spojena s lékařským ošetřením klienta.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak po dovolené postupovat, když chcete proplatit škodu od pojišťovny

21. 6. 2010 | Věra Tůmová | 1 komentář

Jak po dovolené postupovat, když chcete proplatit škodu od pojišťovny

Na řadu škod, které se vám stanou na dovolené, se kvalitní cestovní pojištění vztahuje. Měli byste ale vědět, jak správně postupovat při uplatňování škody. Přinášíme proto ve spolupráci... celý článek

Osm chyb, které vás mohou připravit o peníze z cestovního pojištění

17. 6. 2010 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Osm chyb, které vás mohou připravit o peníze z cestovního pojištění

Ani s cestovním pojištěním nejste zcela bez starostí. Pokud chcete, aby vám pojišťovna uhradila celé náklady za škody a léčení v cizině, měli byste se vyvarovat některých základních... celý článek

Jak na dovolené ušetřit tisíce. Máme pro vás jednoduchý návod.

10. 6. 2010 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Jak na dovolené ušetřit tisíce. Máme pro vás jednoduchý návod.

Promyslet si před odjezdem na dovolenou pár základních věcí, vám může usnadnit život i ušetřit nemalé peníze. Neměli byste zapomenout ověřit si například základní informace o svém cestovním... celý článek

Češi se bojí v cizině okradení, přesto si na cesty vozí spíš hotovost

28. 5. 2010 | Petr Kučera | 5 komentářů

Češi se bojí v cizině okradení, přesto si na cesty vozí spíš hotovost

Ačkoliv se řada Čechů bojí, že je v cizině okradou, jezdí do zahraničí často i s větší sumou hotovosti. Platí s ní totiž podstatně radši a platební kartu se navíc obávají využít kvůli... celý článek

Partners Financial Services