Jak na dovolené ušetřit tisíce. Máme pro vás jednoduchý návod.

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 10. 6. 2010 | 2 komentáře
Jak na dovolené ušetřit tisíce. Máme pro vás jednoduchý návod.
Promyslet si před odjezdem na dovolenou pár základních věcí, vám může usnadnit život i ušetřit nemalé peníze. Neměli byste zapomenout ověřit si například základní informace o svém cestovním pojištění, potřebě očkování či pamatovat na dostatečnou finanční rezervu.

Kdo chce mít jistotu, že jeho dovolená v zahraničí je krytá dobrou cestovní pojistkoua chce se vyvarovat i nadbytečných finančních výloh, měl by si před cestou pár věcí určitě zkontrolovat. Ve spolupráci s Českou asociací pojišťoven (ČAP) jsme proto pro vás připravili sérii rad a doporučení, které se vám před odjezdem na dovolenou mohou hodit.

Užitečné rady před odjezdem na dovolenou

1) Informujte se na vhodné očkování
Jelikož statistiky dokazují, že během dovolené nastává vyšší počet úrazů, než je tomu v ostatních dnech, ověřte si, zda máte platné očkování proti tetanu. Dále se zajímejte o doplňková očkování důležitá pro cílovou zemi. I v jižních státech Evropy můžete například často přijít do kontaktu se žloutenkou typu A a B.

2) Vezměte si základní léky
Některým pojistným událostem předejdete dodržováním zvýšené hygieny. V méně vyspělých zemích nepijte vodu z vodovodu, vyhněte se i kostkám ledu, místním mléčným výrobkům apod. Na cesty si přibalte cestovní „papírové“ mýdlo nebo antibakteriální gel na ruce, nezapomeňte na lékárničku. V té by neměla chybět dezinfekce, náplasti a obvaz, oční kapky, léky proti bolesti, teplotě a průjmu, léky tišící alergické reakce (pokud jimi trpíte) a Panthenol na zklidnění spálené pokožky. I ve vyspělých zemích vás mohou překvapit zavřené lékárny.

3) Mějte s sebou dostatečnou finanční rezervu
Vždy vyjíždějte s dostatečnou finanční rezervou pro případ, že po vás bude požadována úhrada za ošetření, léky, případně úhrada jiné škody, a to i přesto, že jste pojištěn. Vynaložené náklady vám pojišťovna totiž uhradí až dodatečně. Pro alespoň základní finanční rezervu počítejte minimálně s 50 eury za jednu návštěvu lékaře. Doporučená suma se ovšem mění dle navštívené lokality a také v čase. „Například v Egyptě jste před pár lety za ošetření nic neplatili, dnes necháte u tamního lékaře minimálně 50 eur za jakékoliv ošetření,“ upozorňuje Marcela Kotyrová z ČAP.

4) Vezměte si ochranné sportovní vybavení
Nezapomínejte na používání ochranných pomůcek (plovací vesty, helmy, chrániče kolen apod.), které mohou v případě nehody intenzitu úrazu zmírnit. Použití ochranných pomůcek při sportu bývá zpravidla i podmínkou, aby vám v případě pojistné události nebylo kráceno pojistné plnění. Nutnost jejich užití často specifikují pojistné podmínky každé pojistky.

5) Udělejte si kopie dokladů
Pořiďte si kopie svých dokladů, které pak v zahraničí noste s sebou. Originály uložte na bezpečném místě, případně v hotelovém trezoru. Jednu kopii dokladů můžete nechat případně i zodpovědné osobě v Česku. Cestujete-li svým automobilem, nezapomeňte na zelenou kartu!

Rizikové sporty umí u cestovního pojištění připojistit připojistit jen některé pojišťovny.

6) Kvůli případné pojistce si promyslete účel cesty
Dříve než si sjednáte vhodné pojištění, zamyslete se nad účelem své cesty (zda bude rekreační, poznávací, nebo sportovně zaměřená?), plánovanými aktivitami a jejich rozsahem. V případě, že zamýšlíte sportovat nad rámec rekreačně vymezených aktivit, seznamte se podrobně s pojistnými podmínkami, které míru rizika daného sportu specifikují. Pokud se rozhodnete využít služeb cestovní kanceláře, ujistěte se ještě před zakoupením zájezdu o tom, že je pojištěna proti úpadku.

7) Pojistky, které již máte u karet či u cestovní kanceláře si vždy prověřte
Nespoléhejte se na pojištění v rámci platební karty, aniž byste před odjezdem prověřili jeho obsah a rozsah.
- Prostudujete důkladně pojistné podmínky, zaměřte se na výluky z pojištění. Ověřte si, zda se pojištění vztahuje na provozování všech aktivit, které zamýšlíte podniknout. Zjistěte si, jestli se pojištění vztahuje i na ostatní členy rodiny, pokud cestujete společně. Někdy se mohou limity pro spolucestující lišit od limitů pro držitele karty.
-Zkontrolujte si, zda jsou limity pojistného plnění na jednotlivá rizika dostatečné.

Prověřte si rovněž cestovní pojištění, které jste si případně koupili rovnou v ceně zájezdu. Ani to nemusí být vždy dostatečné pro všechny vaše aktivity. Ptejte se tedy na limity a výluky a prostudujte si i pojistné podmínky u tohoto pojištění.

8) Nespoléhejte se jen na kartičku zdravotní pojišťovny - Evropský průkaz zdravotního pojištění (EPZP)
- Tento průkaz není ekvivalentem cestovního pojištění!
- Takovýto průkaz vám zajistí jen lékařsky nezbytnou zdravotní péči na území Evropy, a to pouze ve zdravotnických zařízeních financovaných z veřejného zdravotního pojištění, navíc s často vysokou spoluúčastí pacienta na ošetření, léky, zdravotní pomůcky (např. ortézy) či hospitalizaci.
- V rámci EPZP nelze využít asistenční služby, tj. nezbývá vám, než se spolehnout sami na sebe, vaše organizační schopnosti a jazykové dovednosti. Sami hradíte např. výjezd lékaře, převoz do zdravotnického zařízení nebo mnohdy velmi nákladný transport zpět do ČR.

9) Dopojistěte se na rizikové aktivity
Ať už cestu podnikáte soukromě, nebo jste se rozhodli využít služby cestovních kanceláří, sjednejte si vždy odpovídající cestovní pojištění. Správným výběrem cestovního pojištění se můžete pojistit proti většině rizik, která vás na cestách mohou potkat. Můžete se připojistit na různé varianty rizikových sportů nebo tzv. „outdoorových“ aktivit a zvolit si limity pojistného plnění v dostatečné výši. Kromě pojistné ochrany získáváte i asistenční služby, které vám budou oporou a rádcem v případě nečekané pojistné události.

Užitečné rady pro pobyt na dovolené

1) Odpočinková dovolená
Přestože jste se rozhodli pro klidnou odpočinkovou dovolenou u moře, neznamená to, že vás nemůže potkat pojistná událost. Samotný pobyt u moře nebo na horách představuje pro organizmus změnu. Stejně neobvyklá může být i konzumace nezvyklé kuchyně.

Nejčastější pojistné události:našlápnutí na mořského ježka (Chorvatsko), střevní onemocnění (Egypt), kožní onemocnění a popáleniny od nadměrného slunění, úpal, podvrtnutí kotníku, srdeční a mozková příhoda.

2) Aktivní odpočinek
Pokud se rozhodnete pro odpočinek u moře nebo na horách „okořeněný“ turistickými aktivitami a příležitostnými sporty, je pravděpodobné, že se na některé aktivity bude vztahovat vaše základní cestovní pojištění. Základní pojištění vám ale pravděpodobně již nebude krýt např. parasailing, bungee jumping, skok na laně, sportovní cykloturistiku, vysokohorskou turistiku po vyznačených trasách nad pojišťovnou předem stanovenou nadmořskou výšku (přibližně 3500 m. n. m.) a bez potřeby horolezeckých pomůcek, rafting s obtížností nad daný stupeň, vodní lyžování, rekreační potápění s použitím dýchacích přístrojů (a to i s instruktorem) do míst s hloubkou nad 10 m, seskok padákem, let na rogalu, paragliding, jízdu na vodním skútru nebo krátké a zabezpečené přechody po ledovcích.

Pokud tedy máte v úmyslu tyto rizikové aktivity provozovat, poraďte se při sjednání pojištění a připojistěte si tato rizika. Jestliže až na místě pobytu zjistíte, že byste si chtěli některý z rizikovějších sportů vyzkoušet, zkuste si jej dopojistit ještě dodatečně. Některé pojišťovny totiž podle Marcely Kotyrové z ČAP klientům umožňují dopojistit se třeba přes mobil (SMS) či email i z místa dovolené. Musíte mít u sebe ovšem kontakt na pojišťovnu nebo vše řešit případně přes asistenční službu vaší cestovní pojistky. Pokud si nejste jisti, zda dopojištění je u vaší pojišťovny možné, ověřte si to ještě před odjezdem.

Nejčastější pojistné události:odřeniny a pohmožděniny, podvrtnutí kotníku a ramene, zlomeniny končetin, reakce na kousnutí nebezpečným hmyzem, otravy jídlem, poranění jedovatými rostlinami.

Anketa

Jaký typ letní dovolené máte nejraději?

3) Sportovní dovolená
Patříte-li k milovníkům intenzivnějších zážitků a adrenalinu a plánujete-li zařadit do svého programu například bezmotorové a motorové létání, turistiku po ledovcích nebo v terénu nad 3500 m s nutností použít horolezeckých pomůcek, rafting s obtížností nad daný stupeň, potápění s použitím dýchacího přístroje bez instruktora nebo do míst s hloubkou vetší než 10 m, můžete se připojistit. Tyto sporty jsou sice obvykle uvedeny ve výlukách, přesto však naleznete pojišťovny, které tyto činnosti pojišťují. Vždy v pojišťovně popište co možná nejpřesněji aktivitu, kterou hodláte provozovat.

Dále nezapomeňte:
Nevycházejte na dlouhé túry sami, bez mobilních telefonů a bez kontaktu na vaši asistenční službu.
Respektujte nebezpečí spojená s povětrnostními podmínkami a změnami počasí, berte na vědomí doporučení horské služby.

Nejčastější pojistné události:tržné rány, mnohočetné zlomeniny, poranění hlavy a mozku.

4) Jak nejlépe využívat mobil v cizině
- Před odjezdem si ověřte, že máte roaming platný pro cílovou destinaci, případně pro celou oblast, kam se chystáte.
-Do mobilu si vždy uložte kontakt na asistenční službu vaší pojišťovny a mějte telefon nastavený pro příjem telefonních hovorů. V případě nehody tak stačí často asistenční službě jen poslat SMS a její pracovníci vám zavolají.
-Pokud máte v rodině více mobilů, měl by si brát telefon na výlety minimálně každý dospělý, doporučují experti asistenčních služeb. V případě nehody vám nemusí totiž váš telefon fungovat a máte pak více možností, jak se dovolat pomoci.

 

Zažili jste na dovolené nějaké méně obvyklé situace, které vám dovolenou prodražily? Podělte se o ně s ostatními čtenáři.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kvůli nemoci na dovolené můžete i s pojištěním přijít o desetitisíce

3. 6. 2010 | Věra Tůmová | 1 komentář

Kvůli nemoci na dovolené můžete i s pojištěním přijít o desetitisíce

Nedostatečně vysoké pojistné limity u cestovního pojištění, neuposlechnutí asistenční služby či zatajení nedoléčené choroby vám může levnou dovolenou v cizině prodražit o desítky i... celý článek

Nevíte kam pro cestovní pojištění? Jděte do bankomatu, už brzy.

17. 5. 2010 | Věra Tůmová

Nevíte kam pro cestovní pojištění? Jděte do bankomatu, už brzy.

Levnější pojistky, lepší krytí škod, možnost pojistit se přes bankomat či si na dobu dovolené připojistit byt. To vše letos nabízejí některé pojišťovny českým turistů v rámci cestovního... celý článek

I špatné číslo domu v pojistné smlouvě ohrožuje výplatu pojistného plnění

29. 3. 2010 | Věra Tůmová | 9 komentářů

I špatné číslo domu v pojistné smlouvě ohrožuje výplatu pojistného plnění

Drobné chyby v pojistné smlouvě můžou zkomplikovat cestu k vyplacení pojistného plnění. Stačí, aby ve smlouvě byla špatná adresa či popis pojištěných věcí. Proto je třeba si smlouvu... celý článek

Před čím vás pojištění storna zájezdu neochrání

11. 6. 2009 | Věra Tůmová | 11 komentářů

Před čím vás pojištění storna zájezdu neochrání

Pojištění stornovacích poplatků zájezdu vám může vynahradit ztrátu kvůli tomu, že před odjezdem onemocníte. Jenže ve výlukách u tohoto pojištění je řada případů, které tuto pojistku... celý článek

Cestovní pojištění přes SMS má několik úskalí

21. 4. 2009 | Věra Tůmová | 6 komentářů

Cestovní pojištění přes SMS má několik úskalí

Cestovní pojištění řada lidí při svých cestách podceňuje. Pojišťovny se proto snaží sjednání pojistek, co nejvíce zjednodušit. Řadu let je možné pojistit se přes internet a nyní už... celý článek

Partners Financial Services