Kvůli nemoci na dovolené můžete i s pojištěním přijít o desetitisíce

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 3. 6. 2010 | 1 komentář
Kvůli nemoci na dovolené můžete i s pojištěním přijít o desetitisíce
Nedostatečně vysoké pojistné limity u cestovního pojištění, neuposlechnutí asistenční služby či zatajení nedoléčené choroby vám může levnou dovolenou v cizině prodražit o desítky i stovky tisíc.

Letošní dovolená u moře v Řecku byla pro celou rodinu docela příjemná. Jen závěr trochu pokazila úporná vyrážka jednoho z dětí. Naštěstí se druhý den rodina vracela zpět do Čech. Pro jistotu rodiče zavolali na číslo asistenční služby k cestovnímu pojištění. Její operátorka rodině doporučila zajít k lékaři, nebo aspoň pobyt prodloužit, protože měla podezření na neštovice. Jenže rodiče odmítli a druhý den vyrazili na letiště.

Jenže kapitán letadla je odmítl vzít na palubu. Letištní lékař totiž usoudil, že dítě má vysoce nakažlivé plané neštovice. Hrozilo, že během letu nakazí další cestující. Druhý telefonát asistenční službě rodinu nepotěšil. Operátorka opět doporučila návštěvu lékaře, ale zároveň jim sdělila, že náklady budou hradit sami, protože poprvé asistenční službu neuposlechli. Náklady na léčení, prodloužený pobyt a cesta zpět prodražila rodině dovolenou o padesát tisíc korun.

Co byste si měli u cestovního pojištění ohlídat či vědět

  • mít u sebe kartičku cestovního pojištění
  • jak dlouhou dobu pobytu pojistka kryje (někdy bývá časově omezená)
  • karta české zdravotní pojišťovny není cestovní pojištění!
  • mít telefonní číslo na asistenční službu vždy v mobilu, který má roaming a není blokován pro příchozí hovory
  • pojistku sjednejte vždy už pro první den cesty, kdy je vyšší riziko nehod (kvůli zvýšené psychické zátěži, změně klimatu...)

Podobné komplikace může čekat i ten, kdo na dovolenou už odjíždí nemocný nebo se krátce před odjezdem podrobil závažnější operaci. Pokud nedodrží lékařem doporučené doby po zákroku k doléčení a k rekonvalescenci, může mu pojišťovna odmítnout uhradit následné léčebné náklady v cizině, protože pojistná událost nastala ještě před cestou, upozorňují odborníci z Europ Assistance.

Také chronicky nemocní lidé mohou mít potíže s úhradou případných léčebných výloh v zahraničí, pokud nedodrží doporučení svého lékaře. „U chronických onemocnění se posuzuje většinou doba jednoho roku, po kterou musí být onemocnění stabilizováno. Je to ale vždy individuální. Ze zkušenosti vím, že pokud měl klient například infarkt dva měsíce před odletem, tak se pojistné události pokud se v zahraničí opakují, nehradí. Jestliže to je ale zhruba deset měsíců, tak obvykle ano,“ vysvětluje lékařka asistenční služby Europ Assistance Jana Ježková.

Kolik stojí v průměru nejčastější lékařské zákroky v zahraničí

  • Infekce dýchacích cest (ambulantní) cca 3 000 Kč
  • Hospitalizace cca 50 000 Kč
  • Náhlé příhody břišní – slepé střevo cca 150 000 Kč
  • Cestovatelské průjmy cca 3 000 Kč
  • Zlomenina bérce - nejčastější zimní úraz cca 300 000 Kč
  • Infarkt myokardu či cévní mozková příhoda cca 1 000 000 Kč

Pro destinace mimo Evropu je nutné náklady vynásobit cca 2–3krát.

Zdroj: Europ Assistance

Lidé, kteří cestují do zahraničí bez cestovního pojištění, by měli dobře zvážit své finanční možnosti. I banální onemocnění bez krytí pojistkou, zvláště ve vzdálenějších destinacích, je může přijít docela draho (viz boxy). A ti, kdo se spoléhají na cestovní pojištění třeba u platebních karet, by si podle expertů na repatriace a léčbu v zahraničí měli vždy ověřit, do jaké výše jim taková pojistka léčebné výlohy kryje a na co se vztahuje.

Kdo má třeba nedostačující limit cestovního pojištění u platební karty, může si sjednat na chybějící limit či sport ještě jednu pojistku. V případě, že nastane pojistná událost, situaci řeší pojišťovna, respektive její asistenční služba, na níž se obrátíte jako první nebo ta, která je v řešení situace dále. Pojišťovny se případně o náklady podělí. To se například stává tehdy, když pacient je v bezvědomí a pojišťovnu kontaktuje delegát cestovní kanceláře nebo český konzul v dané zemi nebo se stane dopravní nehoda a každý z pasažérů má cestovní pojištění od jiné pojišťovny.

Minimální limity, které byste měli mít u cestovního pojištění, se pohybují většinou nad milion korun pro léčebné výlohy dle navštívené země a typu cesty. Podle Ježkové pro cesty po Evropě a při standardní dovolené většinou stačí pojistný limit jeden milion korun. Při cestách do vzdálenějších destinací je ale limit dva miliony nezbytný. „Jen pro ilustraci - transport vrtulníkem ze sjezdovky do nejbližší nemocnice při lyžařském úraze v Evropě se pohybuje v relacích od 3500 do 8000 eur. Sanitka z Rakouska do Česka stojí asi 40 tisíc korun. Hospitalizace v Egyptě při zánětu slepého střeva vyjde kolem 5 000 až 10 000 eur,“ dodává Ježková.

Kdy vás kvůli nemoci nemusí vzít do letadla

Mezinárodní letecké asociace doporučují aerolinkám, v jakých případech by neměly kvůli zvýšeným zdravotním rizikům pro pasažéry přijímat cestující na paluby letadel. Po cévní mozkové příhodě není možné létat minimálně 15 dní, po infarktu myokardu minimálně 14 dní, po appendektomii či jiné klasické břišní operaci minimálně 10 dní, při neštovicích minimálně 10 dní od začátku onemocnění, při zánětech středouší v průběhu akutního zánětu, v těhotenství po 28 týdnu.

Cena za jednoduchá ambulantní ošetření běžných onemocnění typu průjem, respirační infekce se pak pohybuje v řádech tisícikorun. Banální infekce dýchacích cest jako je nachlazení, chřipka, angína či zánět krku vychází nejčastěji v rozmezí 2 000 až 4 000 korun. U vážnějších onemocnění není výjimkou milionový účet za celou pojistnou událost.

Náklady za léčení infarktu nebo mozkové příhody se sice pohybují v řádech stovek tisíc korun, pokud je v tom ale nákladnější letecká repatriace, často se dostávají nad milion korun. Podle odborníků samozřejmě vždy závisí na destinaci a například v Evropě se cena ošetření stejného úrazu v jednotlivých zemích liší. Den hospitalizace ve Francii přijde na 1300 eur, v Rakousku na 600 eur. Mezi extrémně drahé destinace z hlediska léčebných nákladů a transportu patří USA, Dominikánská republika či Singapur. Na druhou stranu zdravotní péče v oblíbeném Thajsku není tak drahá jako v Evropě, dodává Ježková.

Jaké máte zkušenosti s asistenčními službami u cestovního pojištění?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nevíte kam pro cestovní pojištění? Jděte do bankomatu, už brzy.

17. 5. 2010 | Věra Tůmová

Nevíte kam pro cestovní pojištění? Jděte do bankomatu, už brzy.

Levnější pojistky, lepší krytí škod, možnost pojistit se přes bankomat či si na dobu dovolené připojistit byt. To vše letos nabízejí některé pojišťovny českým turistů v rámci cestovního... celý článek

Létat levně není složité. Pozor ale na výdaje, které máte jinde v ceně.

7. 5. 2010 | František Mašek | 6 komentářů

Létat levně není složité. Pozor ale na výdaje, které máte jinde v ceně.

Zájem o cesty s nízkonákladovými leteckými společnostmi roste. Jejich letenky jsou často mnohem levnější než u klasických aerolinek. Než si je ale koupíte, ověřte si, co cena letenky... celý článek

I špatné číslo domu v pojistné smlouvě ohrožuje výplatu pojistného plnění

29. 3. 2010 | Věra Tůmová | 9 komentářů

I špatné číslo domu v pojistné smlouvě ohrožuje výplatu pojistného plnění

Drobné chyby v pojistné smlouvě můžou zkomplikovat cestu k vyplacení pojistného plnění. Stačí, aby ve smlouvě byla špatná adresa či popis pojištěných věcí. Proto je třeba si smlouvu... celý článek

Na nahlášení ukradených věcí pojišťovně máte až čtyři roky

10. 3. 2010 | Věra Tůmová

Na nahlášení ukradených věcí pojišťovně máte až čtyři roky

Po krádeži v domácnosti vám pojišťovna vyplatí peníze do několika měsíců. I pak ale můžete ještě necelé čtyři roky nahlásit ztracené věci, na které jste si původně nevzpomněli. I za... celý článek

Před čím vás pojištění storna zájezdu neochrání

11. 6. 2009 | Věra Tůmová | 11 komentářů

Před čím vás pojištění storna zájezdu neochrání

Pojištění stornovacích poplatků zájezdu vám může vynahradit ztrátu kvůli tomu, že před odjezdem onemocníte. Jenže ve výlukách u tohoto pojištění je řada případů, které tuto pojistku... celý článek

Partners Financial Services