Jak za nevydařenou lyžařskou dovolenou neutratit stovky tisíc

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 5. 1. 2010 | 1 komentář
Jak za nevydařenou lyžařskou dovolenou neutratit stovky tisíc
Lyžování může být pekelně drahý koníček. Zvlášť když se vám něco stane a vy až v nemocnici zjistíte, že jste si před odjezdem nekoupili cestovní pojištění. Náklady za léčbu a převoz domů se mohou snadno vyšplhat do stovek tisíc korun.

Sedmnáctiletému mladíkovi z Olomouce šlo lyžovánískvěle. Dokonce tak, že se odvážil vjet do veřejného snowparku s boulemi a mini skokanskými můstky. Jenže pak ve velké rychlosti vyjel na sjezdovku, kde srazil několik lyžařů. Zranili se všichni. „Frajeření“ na svahu mladíka stálo nejen zdraví, ale i obrovskou sumu, jež bude jeho rodina splácet řadu let. Myslel si, že mu do Alp bude stačit Evropský průkaz zdravotní pojištění, který má od své zdravotní pojišťovny. Bohužel se zmýlil. Průkaz nenahrazuje cestovní pojistku a výlohy s výjezdem horské služby, ošetřením v soukromé nemocnici, transportem do Čech a odpovědnost za škodu nekryje.

Jaké mají být minimální limity pojistného krytí u cestovního pojištění

  • Pojištění léčebných výloh 1 250 000 korun
  • Pojištění odpovědnosti za škodu na zdraví 1 milion korun
  • Pojištění odpovědnosti za škodu na majetku 0,5 milion korun

Zdroj: ČAP

Rozčarování z vysokých nákladů na úhradu škod na zdraví či na majetku při zahraničních cestách mohou ovšem zažít nejen ti, kteří se spoléhají na Evropský průkaz zdravotního pojištění (EPZP nebo EHIC), ale každý, kdo bez prověření detailů pojistky věří, že mu na zimní dovolenou stačí třeba cestovní pojištění u platební karty.

Cestujete-li pracovně a plánujete si na „služebce“ i zalyžovat, můžete být sice kvalitně pojištěni zaměstnavatelem, pojistka ovšem nemusí zahrnovat sportovní aktivity. Stejně tak, jestliže máte běžné cestovní pojištění, celoroční nebo skupinovou cestovní pojistku a toužíte si na dovolené vyzkoušet některý z nových adrenalinových sportů, může být tato sportovní aktivita ve výlukách z pojištění. Jestliže využíváte rodinou pojistku, je zase nutné se podívat nejen na pojistné limity pro jednotlivé typy škod, ale i nakolik se jednotlivé limity vztahují na každého z členů rodiny.

Před každým odjezdem do zahraničí je tedy opravdu dobré si uvědomit, kvůli čemu se do ciziny chystáte a jakým způsobem jste chráněni proti různým typům rizik na zdraví či majetku. Díky tomu si můžete případně dokoupit jinou pojistku nebo připlatit si za navýšení limitů či připojištění u své původní pojistky. Pokud chcete mít pojistku, jež vás dostatečně ochrání proti vysokým platbám za lékařské ošetření, ohlídejte si, abyste měli pojištění léčebných výloh s minimálním limitem 1 250 000 tisíc korun.

Co dělat při pojistné události

  1. Kontaktujte asistenční službu a řiďte se jejími instrukcemi
  2. Zajistěte, co nejvíce důkazů (plánek,foto,výpovědi svědků)
  3. Výpovědi svědků musí být podepsané
  4. Vždy si uschoveje policejní protokol
  5. Dávejte si pozor na to, co podepisujete (nepodepisujte nic čemu nerozumíte)
  6. Uschovejte si originál lékařské zprávy (originály účtů ze zdravotnických zařízení)
  7. Vyplňte a předejte pojišťovně formulář hlášení pojistné události včetně všech dokladů a důkazů

Jestliže vás někdo v cizině zraní, či vám poškodí zavazadla nebo sportovní vybavení, měly by se tyto škody hradit z pojištění odpovědnosti viníka. Pokud viník tuto pojistku nemá, náklady hradí podle vyjádření České asociace pojišťoven (ČAP)vaše pojišťovna, která následně vymáhá škodu na viníkovi. Při jakémkoliv úraze vždy volejte na asistenční službu vaší pojišťovny, která vám doporučí další postup a pomůže vyhledat vhodné lékařské ošetření. Nezapomeňte si zajistit kontaktní údaje na toho, kdo vám zranění způsobil a případně i na další účastníky střetu. Ideální je zjistit si od nich tyto údaje: jméno, datum narození, bydliště, telefon, pojišťovnu a číslo jejich smlouvy.

„Pamatujte na nutnost podpisu svědka u každé svědecké výpovědi a ohlaste nehodu na policii,“ zdůrazňuje příručka ČAP k cestovnímu pojištění. Když budete zraněni natolik, že nebudete moci zajistit svědecké výpovědi, požádejte rodinu nebo známé, aby to udělali za vás včetně kontaktování policie. Měli byste se také vyvarovat podpisu protokolu v jazyce, kterému nerozumíte. Pokud máte pochybnosti, poznamenejte svou obavu či nesouhlas v českém jazyce u vašeho podpisu a neznáte-li cizí jazyk, popište nehodu česky, doporučuje ČAP.

Jestliže si na cestách škodu způsobíte sami, kontaktujte ihned vy nebo vaši blízcí asistenční službu, která vám zprostředkuje ošetření v nejbližším zdravotnickém zařízení, kde se prokážete kartičkou pojišťovny.

Škoda, kterou si člověk způsobil sám bez cizího zavinění:

Při lyžování v Rakousku klient upadl a v bezvědomí jej musela sanitka převézt do nemocnice. Kvůli zlomenině krčních obratlů a pohmoždění míchy prodělal neurochirurgický zákrok ke stabilizaci zlomenin. V nemocnici si pobyl po operaci 7 dní a teprve poté mohl leteckým speciálem absolvovat transport do Česka. Po celou dobu hospitalizace byly lékařky asistenční služby v kontaktu jak s klientem, tak i jeho příbuznými. Asistenční služba provedla přes 150 hovorů a organizačních úkonů. Celkové náklady pojistné události byly 350 000 Kč.

Zdroj: ČAP

V případě, že někoho zraníte, zajistěte mu lékařskou pomoc a vyčkejte až do příjezdu záchranářů nebo policie. Při sepisování události si zkontrolujte, zda je vše popsáno a zdokumentováno správně včetně plánku, fotek a kontaktů na svědky. Pokud se necítíte vinen, vždy kontaktujte policii a před tím, než se rozhodnete škodu uznat, konzultujte situaci se svou asistenční službou. „Mějte na paměti, že zranění druhé osoby může být klasifikováno jako trestný čin či ublížení na zdraví z nedbalosti a může být proti vám zahájeno trestní stíhání,“ připomíná ČAP. Asistenční služba vám v takovém případě může zajistit i právní pomoc, musíte mít ale sjednané pojištění právní ochrany.

Abyste nemuseli platit jen za to, že někomu přejedete omylem lyže, nezapomínejte ani na pojištění odpovědnosti za škodu. Tento typ pojištění by měl mít minimální limit pojistného krytí jeden milion korun pro škody na zdraví a půl milionu korun za škody na majetku. I s těmito limity pojištění vyjde na pár korun, za něž vám může ušetřit vysoké sumy. Také jakékoliv škody na majetku vždy konzultujte s asistenční službou. Můžete tím předejít rozčarování a zbytečným komplikacím, které mohou nastat i pokud se s poškozeným „přátelsky“ domluvíte.

Škoda, kterou jsem já způsobil někomu jinému:

Při lyžování v Itálii loni v únoru česká klientka srazila místní lyžařku. Bylo to v malé rychlosti a na první pohled až na odření lyží se nic nestalo. Italská lyžařka si vzala na Češku kontakty a dohodly se, že bude škodu na lyžích nárokovat. Ještě ten den se ale Italka stavila na horské službě a poškození lyží a nově i podezření na zranění nahlásila. Po více než měsíci obdržela Češka neočekávaně účet na 16 000 Euro za ošetření, pracovní neschopnost (ušlý výdělek) i poškození lyží. Teprve v tuto chvíli se Češka obrátila na asistenční službu své pojišťovny, která pak ihned kontaktovala právního zástupce italské lyžařky. Ačkoli nahlášení přišlo až relativně pozdě, asistenční služba jí pomohla ušetřit významné prostředky za komunikaci a objasňování pojistné události. Asistenční služba provedla přes 100 hovorů a organizačních úkonů a po delší době se podařilo pojistnou událost vyřešit ve prospěch klientky.

Zdroj: ČAP

Ani ohlídání limitů pojištění na léčebné výlohy a pojištění odpovědnosti nemusí být dostačující. Před cestou do zahraničí, ideálně před podpisem pojistné smlouvy, se pokaždé vyplatí prostudovat si v pojistných podmínkách, jaké aktivity daná pojistka zahrnuje a zda jsou mezi nimi i rizikové sporty. Mějte ovšem v patrnosti, že některé sportovní aktivity pojistit prakticky nelze. Nemusí se přitom vždy jednat jen o vysoce adrenalinové aktivity, protože ve výlukách některých pojišťovenbývají i běžné sporty jako je lyžování, snowboardingči vysokohorské túry od určité nadmořské výšky.

V pojistných podmínkách v sekci výluky z pojištění je kromě zmíněných „rizikových“ aktivit je uvedeno, v jakých případech vám pojišťovna škodu neuhradí, ač máte sjednanou pojistku. Taková situace může nastat, pokud například někomu způsobíte škodu v opilosti či pod vlivem jiných omamných látek nebo tak učiníte úmyslně. Pojišťovna nebude chtít hradit ani náklady za léčbu nemocí či úrazů, které existovaly už při sjednání pojistky. Problém s pojistným plněním často bývá i kvůli léčbě týkající se těhotenství či porodu.

Anketa

Jak se pojišťujete na zimní dovolenou vy?

Některé cestovní pojistky rovnou v sobě zahrnují vedle pojištění léčebných výloh a odpovědnosti i další připojištění. Někdy mohou být zbytečná. Kdo má v rámci životní pojistky úrazové pojištění, nemusí si za ně připlácet u cestovního pojištění. Naopak ten, kdo zase cestuje s drahým sportovním vybavením, může ocenit připojištění zavazadel či speciální výstroje. U dražších zájezdů, zvláště v době chřipkové epidemie, se může vyplatit pojištění storna zájezdu.

Jak je podle vás nejlepší se zajistit proti různým rizikům (úrazu, ztrátě či poškození majetku) při cestách do zahraničí? Podělte se o zkušenosti.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hitparáda rozverných historek z pojišťoven

30. 12. 2009 | Věra Tůmová

Hitparáda rozverných historek z pojišťoven

Práci v pojišťovně si mnoho lidí představuje jako jednu velkou nudu. Že to ale tak nemusí být, dokládají některé neuvěřitelné průpovídky, které vyslechnou pracovníci pojišťoven i jejich... celý článek

Sazby na spořicích účtech zase potichu klesly

29. 12. 2009 | Věra Tůmová | 12 komentářů

Sazby na spořicích účtech zase potichu klesly

Spořicí účty bank už nenabízejí zdaleka takové zhodnocení jako na začátku roku. Sazby klesly potichu téměř všude, nejvíce pak kolem Štědrého dne.

Před čím vás pojištění storna zájezdu neochrání

11. 6. 2009 | Věra Tůmová | 11 komentářů

Před čím vás pojištění storna zájezdu neochrání

Pojištění stornovacích poplatků zájezdu vám může vynahradit ztrátu kvůli tomu, že před odjezdem onemocníte. Jenže ve výlukách u tohoto pojištění je řada případů, které tuto pojistku... celý článek

Co nabízejí pojišťovny tuzemským lyžařům

16. 1. 2008 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Co nabízejí pojišťovny tuzemským lyžařům

Na českých horách se každý rok zraní v zimě přes šest a půl tisíce lyžařů a snowboardistů. Sice nemusí na rozdíl od zahraničí platit za poskytnutou zdravotní péči či zásah horské služby,... celý článek

Partners Financial Services