Pojištění a terorismus. Kdo platí a kde ho mají ve výlukách

Terorismus donedávna prakticky všechny pojišťovny řadily mezi okolnosti, za kterých se nevyplácejí peníze ani z cestovních, ani z životních pojistek. Doba se mění a teroristický útok se u těchto pojištění přestává mezi takzvané výluky počítat. Nabízíme přehled, kdo vás pojistí.
Pojištění a terorismus. Kdo platí a kde ho mají ve výlukách

V každé pojistné smlouvě najdete seznam výluk, tedy situací či okolností, za kterých si pojišťovna vyhrazuje, že se pojistné nebude vyplácet. Rozsah výluk se pojišťovnu od pojišťovny liší, i když některé najdeme u všech. U cestovních pojistek jde například o situace, kdy si přivodíte úraz v opilosti nebo pod vlivem drog, o léčbu chronických onemocnění a většina pojišťoven nehradí ani náklady spojené s těhotenstvím.

Jiné výluky najdete ve smlouvách životního pojištění – pojistné plnění bývá nejčastěji vyloučené v případě sebevraždy nebo smrti, která nastane během dvou let od uzavření pojištění.

Jak u cestovního, tak u životního pojištění patřily mezi výluky také teroristické útoky, v poslední době je ale pojišťovny čím dál častěji ze seznamu škrtají. Samozřejmě pořád mají nějaké podmínky a někdy se neproplácí všechno. Podrobnosti v následujícím přehledu.

Cestovní pojištění

Srovnejte to!

Jedete do světa? Srovnáme cestovní pojištění, aby skákalo, jak budete pískat. A když budete chtít, můžete ho u nás i objednat. Stačí říct, jak byste ho nejradši kupovali, jestli ho chcete koupit přes počítač, probrat s přítelem na telefonu, nebo si pro něj dojdete osobně.

Léčebné výlohy bez problému

Jestli v létě vyrážíte za hranice a zajímá vás především cestovní pojištění, můžete být, aspoň co se proplacení případných léčebných výloh týče, v klidu. Pokud se vám škoda na zdraví stane v důsledku terorismu, většina tuzemských pojišťoven léčebné výlohy bez problému proplatí. Léčebnými výlohami se myslí náklady na ošetření, hospitalizaci nebo třeba převoz zpátky do Česka.

Trochu složitější je ale situace s dalším připojištěním, které se v rámci cestovní pojistky běžně sjednává: pojištění úrazu nebo třeba ztráty zavazadel. Tady totiž u některých pojišťoven výluka terorismu platí. „Pokud je náš klient zraněný během teroristického útoku, hradíme mu akutní lékařské ošetření, případnou hospitalizaci nebo převoz do domovské země. Na další připojištěná rizika se ale pojištění vztahovat nebude,“ popisuje praxi produktová manažerka Slavia pojišťovny Vanda Kýpeť.

Pojišťovny Uniqa a Kooperativa naopak vedle léčebných výloh nabízejí klientům také připojištění storna zájezdu. „Pokud má klient obavu z cestování kvůli teroristickému útoku v cílové destinaci a rozhodne se na zaplacený zájezd neodjet, uznáváme to jako důvod ke stornu cesty,“ vysvětluje tiskový mluvčí pojišťovny Kooperativy Milan Káňa. Obavu z terorismu uznává i pojišťovna UNIQA, která svým klientům v takovém případě proplatí až 80 procent uhrazené ceny za zájezd.

Místo moře horké čaje

Pojištění storna zájezdu

Koupíte dovolenou s předstihem, jenže nakonec nemůžete odjet. Důvodem přitom nemusí být zrovna teroristický útok. Úplně stačí, když onemocníte vy nebo vaše dítě. Právě pro tyto případy se hodí pojištění storna zájezdu. Poradíme jak na něj.

Aby pojišťovny škodu na zdraví nebo majetku skutečně zaplatily, je potřeba splnit dvě základní podmínky. Předně se nesmíte na teroristickém útoku nijak aktivně podílet. Pojišťovny ale nebudou plnit, také pokud se stanete obětí teroristů v některé ze zemí, kde platí zvýšené bezpečnostní riziko. Seznam těchto zemí najdete na webu ministerstva zahraničí. Krom Egypta v něm aktuálně není žádná z typicky dovolenkových destinací. Pokud jde ale o Egypt, doporučení se netýká cest s turistickými kancelářemi do letovisek při Rudém moři a návštěv významných staroegyptských památek. Jejich bezpečnost je totiž podle ministerstva zajištěná dostatečně.

Cestovní pojištění: Co proplácejí

  • Axa: léčebné výlohy i další připojištění
  • Allianz: léčebné výlohy
  • Česká pojišťovna: léčebné výlohy
  • Česká podnikatelská pojišťovna: léčebné výlohy, připojištění úrazu či zavazadel
  • ČSOB pojišťovna: léčebné výlohy vždy, ostatní připojištění jen pokud nešlo o teroristický útok za použití jaderných, chemických nebo biologických zbraní
  • Direct: léčebné výlohy
  • ERV: léčebné výlohy, připojištění úrazu nebo osobních věcí
  • Generali: léčebné výlohy
  • Kooperativa: léčebné výlohy, pojištění storna zájezdu
  • Pojišťovna VZP: léčebné výlohy i další připojištění
  • První klubová pojišťovna: léčebné výlohy i další připojištění
  • Slavia pojišťovna: léčebné výlohy
  • Uniqa: léčebné výlohy, pojištění storna zájezdu

Životní pojištění: Pojišťovny obracejí

Co se životního pojištění týče, ještě na konci minulého léta měla terorismus ve výlukách většina pojišťoven. Nyní ovšem svoje podmínky mírní a teroristické útoky do výluk nezahrnují. Samozřejmě platí, že se stejně jako u cestovních pojistek nesmíte teroristického útoku aktivně účastnit.

Anketa

Máte dnes strach cestovat?

Další podmínku – necestovat do zemí se zvýšeným bezpečnostním rizikem (opět platí seznam MZV), naopak všechny pojišťovny neuplatňují. „Plnění v případě pojistné události spojené s teroristickým útokem bychom vyplatili ve sjednané výši v rámci všech životních a úrazových rizik, a navíc i v případě, že by se klient pohyboval v oblasti, pro kterou ministerstvo zahraničních věcí vydalo varování,“ vysvětluje Tereza Kůželová, tisková mluvčí pojišťovny MetLife. Podmínku neuvádí ani pojišťovny Axa, Allianz, Kooperativa, NN nebo Česká podnikatelská pojišťovna.

Pojišťovny AEGON a ČSOB si naopak kladou ještě jinou podmínku. Pokud k teroristickému útoku dojde za použití zbraní hromadného ničení – tedy jaderných, chemických nebo biologických zbraní, plnit nebudou.

Přestože převážná většina pojišťoven zavedla pro krytí teroristických útoků mírnější podmínky, pořád se najdou pojišťovny, které je ve výlukách mají. „Terorismus patří v našem životním pojištění mezi obecné výluky z pojištění. V případě smrti v důsledku teroristického činu tedy nárok na plnění nevzniká. Nově ale poskytneme plnění patnáct tisíc korun v případě smrti prvního pojištěného, ke které dojde následkem teroristického útoku na území Evropského hospodářského prostoru. To platí pro smlouvy životního pojištění Můj život, na kterých si klienti sjednali pojištění smrti z jakékoli příčiny, sjednané od prvního prosince 2016,“popisuje novinku mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.

Vedle České pojišťovny má terorismus ve výlukách také pojišťovna Maxima a u životního pojištění Perspektiva také pojišťovna Kooperativa. Obě nicméně uvádějí, že pravděpodobně ještě v průběhu tohoto roku terorismus z výluk vyškrtnou.

Kde dají

Kdo platí

  • Aegon (pokud teroristický útok nebyl provedený zbraněmi hromadného ničení)
  • Axa
  • Allianz
  • Česká podnikatelská pojišťovna
  • ČSOB pojišťovna (pokud teroristický útok nebyl provedený zbraněmi hromadného ničení)
  • Kooperativa (platí pro životní pojištění Na Přání)
  • Uniqa
  • Metlife
  • NN životní pojišťovna 
  • Generali

Kdo má terorismus ve výlukách

  • Česká pojišťovna
  • Ergo
  • Kooperativa (platí pro životní pojištění Perspektiva)
  • Maxima

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,200+0,05 Kč
Americký dolar23,143+0,05 Kč
Britská libra29,467+0,01 Kč
Švýcarský frank26,168-0,01 Kč
Turecká lira71,640-0,04 Kč

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Pár stovek ušetřených na cestovním pojištění se může vymstít

3. 8. 2023 | Lucie Weissová

Pár stovek ušetřených na cestovním pojištění se může vymstít

Jak správně nastavit cestovní pojištění a jak postupovat, když se něco doopravdy stane, radí Jana Konvalinová z pojišťovny Kooperativa.

Finanční produkty roku 2022. Výsledky soutěže webu Finparáda

14. 2. 2023 | Finparáda

Finanční produkty roku 2022. Výsledky soutěže webu Finparáda

Hledáte nejlepší bankovní účet, spoření, pojištění nebo třeba hypotéku? Inspiraci můžete najít ve výsledcích 12. ročníku soutěže Finanční produkt roku. Tu pořádá analytická společnost... celý článek

Než bys řekl grog. Kdo a jak vám pojistí lyže před restaurací proti krádeži

5. 12. 2022 | Jana Divinová

Než bys řekl grog. Kdo a jak vám pojistí lyže před restaurací proti krádeži

Heady, Atomiky, Rossignoly. Lyže a snowboardy stojí spoustu peněz. Jenže někdy je prostě musíte nechat o samotě, než se vyčuráte, ohřejete, najíte. Příležitost pro zloděje. Dá se proti... celý článek

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

31. 10. 2022 | Petr Kučera

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

Ergo pojišťovna se 28. října přejmenovala na SV pojišťovnu. S novým názvem chce veřejně zviditelnit změnu vlastníka, která byla dokončena před rokem.

Partners Financial Services