To nejdůležitější o cestovním pojištění

Ondřej Tůma | rubrika: Když se řekne | 23. 3. 2017 | 2 komentáře
Stačí v cizině kartička pojištěnce nebo pojištění k platební kartě? Kupovat pojištění u cestovní kanceláře? Na co si dát pozor?
To nejdůležitější o cestovním pojištění

Čeká vás dovolená u moře, lyžování na ledovci nebo služební cesta do ciziny? Před odjezdem nezapomeňte na cestovní pojištění. Nesnáze v zahraničí se můžou prodražit. Předejít tomu přitom jde jen pár kliknutími na internetu.

Ovšem problémy můžou nastat, i když cestovní pojištění máte. Řada lidí si totiž vůbec nezjišťuje, proti čemu se vlastně pojišťují a za jakých okolností jim pojišťovna je povinna vyplatit nějaké plnění. Pojďme si společně projít, na co byste při sjednávání cestovního pojištění neměli zapomínat.

Peníze.cz cestovatelům

Těm, co hledí na korunu

Na Peníze.cz pro vás připravujeme články, které radí turistům, jak se vyhnout problémům při výběru dovolené, na jaké cestovní kanceláře a pojišťovny si dávat pozor, jak reklamovat zájezd, a samozřejmě – jak při cestování ušetřit!

Nepřijít na buben

Základní složkou cestovního pojištění je krytí léčebných výloh. Pokud si v zahraničí zlomíte nohu, čekáte, že za vás pojišťovna uhradí převoz do nemocnice, ošetření u lékaře, sádru, případně léky proti bolesti. Pojištění se samozřejmě týká i vážnějších zdravotních komplikací včetně smrti, kdy je potřeba převézt pacienta (v horším případě tedy nebožtíka) zpět do vlasti. Pokud nemáte sjednané úrazové pojištění, zvažte, jestli se nevyplatí při cestě do zahraničí v rámci cestovního pojištění připojistit i proti trvalým následkům úrazu, případně proti smrti.

Pojištěním zdraví by ale nemělo krytí rizik při cestě do zahraničí končit. „I kdybychom byli sebeopatrnější, můžeme někoho nešťastně zranit nebo přinejmenším poškodit jeho majetek. V zimě jde hlavně o lyžaře, kteří se přirozeně ohrožují navzájem. Ani v létě si však lidé nepřestávají být vzájemnou hrozbou. Za takřka povinný lze tento doplněk považovat třeba u rodičů, kteří cestují s dětmi,“ upozorňuje vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest Lukáš Zelený.  

Podle výkonné ředitelky Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Terezy Pickové turisté právě na pojištění odpovědnosti často zapomínají. „Nároky poškozeného z takovéto události se můžou pohybovat ve stovkách tisíc korun. Toto pojištění kryje i finanční škody na majetku, například nešťastnou náhodou zničený koberec v hotelu nebo rozbité okno,“ říká Picková.

Zásadní je, když sjednávávte cestovní pojištění, nastavení pojistných limitů. Některé pojišťovny (nezapomeňte při průzkumu trhu také na zdravotní pojišťovny – i u nich se dá cestovko pořídit) nabízejí i nízkonákladové varianty cestovního pojištění s krytím „jen toho nejnutnějšího“. Úspora několika set korun při pojištění celé rodiny na zahraniční dovolené, ale za takové riziko nestojí. „Volil bych rozhodně vyšší limity, než bývá základní nastavení. Přibližně čtyři až pět milionů korun na léčebné výlohy, na odpovědnost pak dva miliony,“ doporučuje Zbyněk Kuběj, analytik neživotního pojištění společnosti Partners. „Záleží ale také na tom, co v zahraničí plánujete dělat. Je rozdíl mezi služební cestou a sportovním zájezdem. Pokud navíc máte v plánu extrémní sporty, rozhodně stojí za to zvážit připojištění této činnosti,“ dodává Kuběj.

Neúčastníci zájezdu

Pojištění storna zájezdu

Vybíráte dovolenou? A co když nakonec nepojedete? Poradíme, kdy má smysl pojištění storna zájezdu a na co si při jeho sjednání dávat pozor.

Kdy máte smůlu

I u cestovního pojištění musíte počítat s tím, že ve smlouvě jsou výluky, které můžou znamenat, že vám pojišťovna nakonec nevyplatí ani korunu. Je tedy dobré si podrobně zjistit, jakých situací se pojistné plnění netýká a co všechno může zkomplikovat vyplacení peněz. „Obecně jsou vyňaty všechny zdravotní úkony, které jsme mohli absolvovat bez větších obtíží v Česku, nebo potíže způsobené onemocněním, o němž jsme věděli nebo vědět mohli už doma. A zvlášť formulace „vědět mohli“ je dost problematická,“ varuje Lukáš Zelený z dTestu.

Problémy bývají u ošetření zubů. U některých pojišťoven je automaticky zařazeno mezi výluky, jiné si pro něj stanovují limity v řádu tisícikorun. Akutní ošetření zubu tak může ještě pojišťovna pokrýt, proplacení rozsáhlejších zákroků včetně rekonstrukce chrupu se už ale nedočkáte. „Další výluky čekají na těhotné ženy a lidi trpící chronickými nemocemi, které typicky vyžadují stálou nebo nárazovou zdravotní péči. Jestliže takovým onemocněním trpíte, lze doporučit výslovně to zmínit před sjednáním pojištění a nechat si potvrdit, že problém nespadá do některé z výluk,“ dodává Zelený.

Samozřejmé jsou pak výluky spojené s konzumací alkoholu nebo drog. Pokud se vám tedy „pod vlivem“ něco přihodí, případně způsobíte nějakou škodu, nepočítejte s tím, že vám pojišťovna vyplatí peníze.

Když přijde na věc

Přítel na telefonu

Dost teorie! Jak postupovat, když se v zahraničí opravdu něco stane? Klíčová je v takové chvíli asistenční služba pojišťovny. Ta zařídí potřebnou pomoc v zemi, kde došlo k pojistné události. Funguje čtyřiadvacet hodin denně v českém jazyce. Spojení na konkrétní asistenční službu naleznete v pojistné smlouvě. Telefonní číslo je proto dobré nosit stále s sebou. Asistenční službu kontaktujte ještě předtím, než se vydáte k lékaři, aby vám mohla pojišťovna doporučit smluvní zařízení, ve kterém nebudete hradit úhradu nákladů na léčbu.

Stačí kartička od zdravotní pojišťovny

Řada lidí vyráží do zahraničí s přesvědčením, že když má v peněžence kartičku od zdravotní pojišťovny (přesněji Evropský průkaz zdravotního pojištění), je ošetření na území Evropské unie automaticky zdarma. V praxi to tak ale rozhodně není. „Zdravotní pojištění se vztahuje pouze na ošetření ve veřejných zdravotních zařízeních, navíc v omezeném rozsahu – za podmínek stanovených lokálním zdravotním systémem. Například nezbytný lékařský převoz zpět do vlasti není hrazen z veřejného pojištění. Turisté musí počítat také s tím, že ve většině států se za zdravotní péči připlácí, takže po nich může být vyžadováno zaplacení části účtu v hotovost, i když předloží Evropský průkaz zdravotního pojištění,“ varuje Tereza Picková, výkonná ředitelka Asociace českých cestovní kanceláří a agentur (AČCKA).

Spoluúčast se v jednotlivých státech liší. Někde platíte za ošetření, jinde za recept, téměř všude za hospitalizaci. Například ve Francii dělá poplatek za pobyt v nemocnici 18 eur za den, navíc si nemocnice účtují 20 procent nákladů. V Rakousku počítejte s částkou v rozmezí 11 až 20 eur za den, podle toho, v jaké jste spolkové zemi. Podobně se i v Itálii sazby liší v závislosti na regionu.

Cestovní pojištění

Srovnejte to!

Jedete do světa? Srovnáme cestovní pojištění, aby skákalo, jak budete pískat. A když budete chtít, můžete ho u nás i objednat. Stačí říct, jak byste ho nejradši kupovali, jestli ho chcete koupit přes počítač, probrat s přítelem na telefonu, nebo si pro něj dojdete osobně.

Anketa

Kupujete si cestovní pojištění?

Pokud vám nepomůže kartička zdravotní pojišťovny, mohla by vás zachránit karta platební – ať už debetní, nebo kreditní. U většiny českých bank si k ní totiž můžete sjednat cestovní pojištění. V některých případech ho máte v základní verzi k platební kartě automaticky zdarma, jinde si ho musíte dokoupit. Měsíčně vás bude stát pár desítek korun (zpravidla 50 až 80 korun), ročně stokoruny (většinou 500 až 900 korun).

Záleží ale na přesných pojistných limitech, doplňkových připojištěních, asistenčních službách a samozřejmě výlukách. Můžete mít jen naprosto základní pojištění, které kryje pouze běžné léčebné výlohy, nebo exkluzivní balíček s širokým spektrem služeb a vysokými pojistnými limity. Mezi bankami a jejich nabídkou jsou na našem trhu v tomto ohledu velké rozdíly. A to je zároveň i největší kámen úrazu. „Klienti, kteří této možnosti využívají, v podstatě vůbec netuší, co je v rámci cestovního pojištění ke kartě uzavřeno. Vztahuje se pojištění na celou rodinu, nebo jen na majitele karty? Jaké sporty pojištění zahrnuje? Jaké jsou sjednány limity na léčebné výlohy? Vztahuje se pojištění i na odpovědnost? Jaká je územní platnost pojištění? To všechno by si měl člověk před cestou do zahraničí zjistit,“ říká Zbyněk Kuběj.

Kde cestovní pojištění sjednat

Spousta turistů si cestovní pojištění sjednává přímo s nákupem zájezdu v cestovní kanceláři nebo agentuře. Je to sice nejpohodlnější varianta, přicházíte tím ale o možnost porovnání, protože v tomto případě má cestovka nebo zprostředkovatelská agentura nasmlouvanou vždy jen jednu pojišťovnu.

Ve srovnání s návštěvou kamenné pobočky pojišťovny je cenově výhodnější sjednat cestovní pojištění online na internetu. Můžete tím ušetřit i desítky procent celkové ceny. Alternativou jsou online srovnávače, které porovnávají nabídky jednotlivých pojišťoven. Problém ale může být v tom, že se vám často ve finální nabídce zobrazí už předem vytvořené balíčky, které nemusí zcela odpovídat vašim potřebám – někdy můžou být pojistné limity zbytečně nízké, jindy jsou zase v balíčku zahrnuta různá připojištění, která byste si běžně nesjednali. To se pak samozřejmě projeví v celkové ceně.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Pár stovek ušetřených na cestovním pojištění se může vymstít

3. 8. 2023 | Lucie Weissová

Pár stovek ušetřených na cestovním pojištění se může vymstít

Jak správně nastavit cestovní pojištění a jak postupovat, když se něco doopravdy stane, radí Jana Konvalinová z pojišťovny Kooperativa.

Finanční produkty roku 2022. Výsledky soutěže webu Finparáda

14. 2. 2023 | Finparáda

Finanční produkty roku 2022. Výsledky soutěže webu Finparáda

Hledáte nejlepší bankovní účet, spoření, pojištění nebo třeba hypotéku? Inspiraci můžete najít ve výsledcích 12. ročníku soutěže Finanční produkt roku. Tu pořádá analytická společnost... celý článek

Než bys řekl grog. Kdo a jak vám pojistí lyže před restaurací proti krádeži

5. 12. 2022 | Jana Divinová

Než bys řekl grog. Kdo a jak vám pojistí lyže před restaurací proti krádeži

Heady, Atomiky, Rossignoly. Lyže a snowboardy stojí spoustu peněz. Jenže někdy je prostě musíte nechat o samotě, než se vyčuráte, ohřejete, najíte. Příležitost pro zloděje. Dá se proti... celý článek

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

31. 10. 2022 | Petr Kučera

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

Ergo pojišťovna se 28. října přejmenovala na SV pojišťovnu. S novým názvem chce veřejně zviditelnit změnu vlastníka, která byla dokončena před rokem.

Partners Financial Services