Pojištění storna: Jak nepřijít o peníze při zrušení zájezdu

Ondřej Tůma | rubrika: Jak na to | 7. 3. 2017 | 1 komentář
Vybíráte letní dovolenou? Poradíme, kdy má smysl pojištění storna zájezdu a na co si při jeho sjednání dávat pozor.
Pojištění storna: Jak nepřijít o peníze při zrušení zájezdu

Koupit dovolenou v klidu s dostatečným předstihem, nebo počkat na last minute s výhodnou cenovou nabídkou? Každoroční dilema… Ti, kteří se nakonec přikloní k první variantě, zpravidla později čím dál víc trnou, jestli jim něco nakonec nezabrání odcestovat. Stornopoplatky cestovních kanceláří jsou dost přísné a platí pravidlo, že čím blíž plánovanému odjezdu dovolenou zrušíte, tím míň peněz dostanete nazpátek. Nejcitelnější je to samozřejmě v případě leteckého zájezdu.

Každá cestovka má sice nastavená trochu jiná pravidla, většinou ale platí, že pokud zrušíte dovolenou šedesát až třicet dnů před odjezdem, strhne se vám ze zaplacené částky zhruba jedna třetina. Necelý měsíc před odjezdem bývá stornopoplatek už kolem padesáti procent. A jestliže musíte zájezd zrušit dva týdny před odletem, počítejte s osmdesáti procenty. Když u cestovky odstoupíte od smlouvy tři dny před odjezdem nebo ještě později, nedostanete zpátky vůbec nic.

Peníze.cz cestovatelům

Těm, co hledí na korunu

Na Peníze.cz pro vás připravujeme články, které radí turistům, jak se vyhnout problémům při výběru dovolené, na jaké cestovní kanceláře a pojišťovny si dávat pozor, jak reklamovat zájezd, a samozřejmě – jak při cestování ušetřit!

Když se do takové situace dostanete, můžete zkusit dát na radu spotřebitelských sdružení a požádat cestovní kancelář o vyúčtování provedených plateb. Stornopoplatky by podle nich měly být přímo úměrné vynaloženým nákladům spojeným se zrušením smlouvy. „Odstupné by mělo mít především odškodňovací funkci, například storno poplatky ve výši sta procent ceny zájezdu jsou jen těžko ospravedlnitelné v případě, kdy jsou součástí zrušeného zájezdu služby, které nebyly využity a mohlo být zabráněno jejich marnému vynaložení – například strava, kterou zákazník nekonzumoval, jízdenka na trajekt, kterou pro něj nebylo potřeba kupovat, cena fakultativních poznávacích výletů zahrnutých s předstihem do ceny zájezdu apod. Nehledě na skutečnost, že by cestovní kancelář mohla v konečném důsledku uvolněné místo zaplnit zákazníkem jiným,“ upozorňuje vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest Lukáš Zelený.

Cestovní kanceláře ale v praxi na podobné výzvy klientů neslyší s odůvodněním, že pravidla pro stornopoplatky byla jasně uvedena v obchodních podmínkách stvrzených při podpisu smlouvy. Nespokojeným klientům pak nezbývá nic jiného než soudní pře s velmi nejistým výsledkem. 

Pojistit se můžete, ale…

Šanci minimalizovat finanční ztrátu při nenadálém a nedobrovolném rušení dovolené, představuje pojištění storna zájezdu, které nabízí řada pojišťoven. Pokud ho uzavřete a nebudete moci kvůli nějaké závažné okolnosti odcestovat, pojišťovna vám doplatí část stornopoplatků, které si z vašich peněz strhla cestovní kancelář. Rozhodně ale neplatí, že dostanete zpátky všechno, co jste cestovce zaplatili. „Spoluúčast u tohoto typu pojištění se při jeho včasné koupi pohybuje kolem dvaceti procent. S blížícím se termínem zájezdu (zpravidla 14 dnů před odjezdem) se jeho spoluúčast může navýšit až na padesát procent,“ varuje výkonná ředitelka Asociace českých cestovní kanceláří a agentur Tereza Picková.

Anketa

Pojišťujete se, kdybyste nemohli odjet na dovolenou?

Uzavřená pojistka storna zájezdu také neznamená, že můžete dovolenou zrušit z libovolného důvodu. „Pojištění storna cesty se vztahuje na pojistné události související s úmrtím či onemocněním pojištěného nebo jeho příbuzného, ztrátou zaměstnání, nedoporučením od Ministerstva zahraničí cestovat do dané destinace a s živelní událostí v místě bydliště. Vztahuje se i na blízké osoby, například pokud klient musí zrušit zájezd, protože mu onemocnělo dítě,“ vysvětluje tisková mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.

Pojišťovny si většinou za pojištění storna zájezdu účtují tři až čtyři procenta z celkové ceny dovolené. Můžou se ale výrazně rozcházet ve stanovení maximálního limitu pojistného plnění. Produkt se zpravidla sjednává v rámci cestovního pojištění. Ve většině případů si ho ale musíte vyřídit ve stejný den, kdy jste zaplatili zájezd nebo jeho poslední splátku.   

Pozor na výluky

Jak už to ale bývá, i u pojištění storna zájezdu se ve smlouvách nachází řada výluk, které můžou znamenat, že vám nakonec pojišťovna nevyplatí ani halíř. „Týká se to například situace, kdy klient nezískal cestovní vízum nebo mu zaměstnavatel neschválil dovolenou. Za samozřejmé lze považovat také výluky týkající se změny zdravotního stavu související s požitím či požíváním alkoholu, omamných či psychotropních látek. Pojištění se také nevztahuje na onemocnění či úraz, které existovaly v okamžiku uzavírání pojistné smlouvy, pokud probíhala léčba či vyšetření nutná pro stanovení diagnózy nebo způsobu léčení,“ upřesňuje Zbyněk Kuběj, analytik neživotního pojištění společnosti Partners.

Pojišťovny ale nevyplácejí pojistné třeba ani v situaci, kdy je nutné dovolenou zrušit kvůli zdravotním komplikacím spojeným s těhotenstvím, o kterém žena v době nákupu zájezdu věděla. Problém může nastat i ve chvíli, kdy v cílové destinaci dojde k teroristickému útoku. Cestovní kanceláře i pojišťovny mají totiž podobné situace podchycené ve svých obchodních podmínkách, takže je pak zcela na jejich posouzení, jestli vám umožní bezplatně vyměnit zájezd, jak vysoké stornopoplatky si naúčtují nebo budou vyplácet pojistné plnění.

Cestovní pojištění

Srovnejte to!

Jedete do světa? Srovnáme cestovní pojištění, aby skákalo, jak budete pískat. A když budete chtít, můžete ho u nás i objednat. Stačí říct, jak byste ho nejradši kupovali, jestli ho chcete koupit přes počítač, probrat s přítelem na telefonu, nebo si pro něj dojdete osobně.

Před sjednáním pojištění si dávejte pozor na to, že mezi obchodními podmínkami jednotlivých pojišťoven jsou poměrně velké rozdíly. Vždycky pečlivě prostudujte smlouvu, abyste zjistili, jakých situací se pojištění týká a kdy budete mít při zrušení dovolené smůlu. Zatímco některé pojišťovny vám například v případě úrazu vyplatí peníze bez jakýchkoli prodlev, jiné naopak pojistné nevyplácejí, pokud není poškození v době konání zájezdu hospitalizovaný nebo upoutaný na lůžko. To samé se může týkat i situace, když se před dovolenou necháte očkovat, což bývá u cest do některých exotických zemí nutností, a nemůžete odcestovat, protože váš na očkování zareaguje nepřiměřeným způsobem.

Pokud vám pojišťovna odmítne vyplatit pojistné plnění, můžete se proti jejímu rozhodnutí bránit.  „Dospěje-li spotřebitel k názoru, že pojišťovna nejednala po právu, může svůj nárok vymáhat soudní cestou. Bude však potřeba prokázat, že splnil podmínky pro vyplacení pojistného plnění. Bohužel se v tomto případě nelze obrátit na Finančního arbitra, pod kterého z pojistného trhu spadají pouze případy životního pojištění,“ uzavírá Lukáš Zelený z dTestu.

Dovolte, spočítáme dovolenou

Náhrada mzdy

Čerpání dovolené mimo jiné znamená, že za dny volna dostanete náhradu mzdy. Kolik to dělá, si snadno spočtete na naší kalkulačce. Stejně tak počty ulehčíme tomu, kdo pracuje v nerovnoměrně rozvržených směnách nebo potřebuje vypočítat poměrnou část dovolené.

Náhrada mzdy za dovolenou

Výpočet poměrné části dovolené

Dovolená při nerovnoměrně rozložené pracovní době

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Pár stovek ušetřených na cestovním pojištění se může vymstít

3. 8. 2023 | Lucie Weissová

Pár stovek ušetřených na cestovním pojištění se může vymstít

Jak správně nastavit cestovní pojištění a jak postupovat, když se něco doopravdy stane, radí Jana Konvalinová z pojišťovny Kooperativa.

Finanční produkty roku 2022. Výsledky soutěže webu Finparáda

14. 2. 2023 | Finparáda

Finanční produkty roku 2022. Výsledky soutěže webu Finparáda

Hledáte nejlepší bankovní účet, spoření, pojištění nebo třeba hypotéku? Inspiraci můžete najít ve výsledcích 12. ročníku soutěže Finanční produkt roku. Tu pořádá analytická společnost... celý článek

Než bys řekl grog. Kdo a jak vám pojistí lyže před restaurací proti krádeži

5. 12. 2022 | Jana Divinová

Než bys řekl grog. Kdo a jak vám pojistí lyže před restaurací proti krádeži

Heady, Atomiky, Rossignoly. Lyže a snowboardy stojí spoustu peněz. Jenže někdy je prostě musíte nechat o samotě, než se vyčuráte, ohřejete, najíte. Příležitost pro zloděje. Dá se proti... celý článek

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

31. 10. 2022 | Petr Kučera

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

Ergo pojišťovna se 28. října přejmenovala na SV pojišťovnu. S novým názvem chce veřejně zviditelnit změnu vlastníka, která byla dokončena před rokem.

Partners Financial Services