Rady na svah: Jak vybrat pojištění a co dělat, když dojde na úraz

Monika Veselíková | rubrika: Jak na to | 16. 2. 2017
Lyžaři si letos můžou konečně vybrat, jestli zimní dovolenou stráví v zahraničí, nebo na českých kopcích. Přinášíme proto několik rad, které se budou hodit v Alpách i doma.
Rady na svah: Jak vybrat pojištění a co dělat, když dojde na úraz

Pokud se chystáte na lyžovačku za hranice, pravděpodobně budete řešit, jestli si sjednávat cestovní pojištění, nebo se spolehnout pouze na Evropský průkaz zdravotního pojištění. V obou případech je potřeba mít na paměti několik pravidel.

Pokud jde o kartičku EHIC – modrý průkaz pojištěnce, se kterým se běžně prokazujete i u českých lékařů – platí, že ji za hranicemi můžete využít pouze ve veřejných a státních zdravotnických zařízeních. Ze zákona pak máte nárok na stejné ošetření, jaké by se dostalo pojištěnci dané země. V praxi to znamená, že stejně jako místní bude muset v některých případech hradit spoluúčast – za co a kolik se platí, záleží na konkrétní zemi.

Cestovní pojištění

Mějte to srovnané

Nemusíte na sobě šetřit, a přesto můžete ušetřit. Srovnáme cestovní pojištění, aby skákalo, jak budete pískat. A když budete chtít, můžete si ho u nás i objednat. Stačí říct, jakým způsobem byste ho nejraději kupovali, jestli ho chcete nakoupit přes počítač, probrat s přítelem na telefonu, nebo si pro něj chcete dojít osobně.

Například v Rakousku se nemusíte obávat poplatků za ambulantní ošetření, při hospitalizaci už ale počítejte s částkou od dvou do jednadvaceti eur v závislosti na spolkové zemi. I v Itálii závisí výše spoluúčasti na regionu, obecný ceník neexistuje. Ještě o trochu jiná pravidla pak mají ve Francii. Ambulantní ošetření se tady nejprve hradí z vlastní kapsy. Od lékaře dostanete potvrzení o zaplacení – část nákladů vám pak refunduje pojišťovna, pacientská spoluúčast je třicet procent oficiální ceny a paušální poplatek jedno euro je na vás. Když dojde na zranění, které si vyžádá pobyt v nemocnici, spoluúčast bude dělat osmnáct euro za den.

Samozřejmě se také můžete dostat do situace, kdy žádné z veřejných zdravotnických či státních zařízení nebude v dosahu – o jejich špatné dostupnosti se často mluví zejména v souvislosti s horskými středisky – nebo jednoduše nebudete ve stavu, kdy byste si mohli výběr lékaře diktovat. V takovém případě se můžete nechat ošetřit i u privátního lékaře či v soukromé nemocnici. Lékař vám pak vystaví účet, o jehož proplacení můžete požádat svoji zdravotní pojišťovnu. Nicméně je nutné počítat s tím, že proplacení za ošetření se pravděpodobně dočkáte pouze do výše českých cen – pojišťovna vyčíslí, kolik by za vás zaplatila, pokud by se vám stejného ošetření dostalo doma.

Co stává ošetření

Kolik platívají pojišťovny za ošetření v zahraničí

  • ošetření omrzliny – od tří tisíc korun
  • ošetření vyraženého zubu – od tří tisíc korun
  • zlomenina klíční kosti – patnáct až třicet tisíc korun
  • ošetření zlomené nohy – devět až třicet tisíc korun
  • úraz hlavy s pobytem na JIP – kolem tři sta tisíc korun za pět dní

Zdroj: Slavia pojišťovna 

Komerční pojistka: Kdy pojišťovny neplní

Komu přijde Evropské zdravotní pojištění nedostatečné, může si sjednat klasickou cestovní pojistku. Komerční pojištění totiž běžně kryje ošetření či hospitalizaci včetně spoluúčasti, ale i letecký transport do nemocnice nebo převoz zpět do Česka. Ani s komerčním cestovním pojištěním nicméně všechno nemusí probíhat úplně hladce. Když totiž nedodržíte několik pravidel, lehce se dostanete do situace, kdy pojišťovna nebude chtít platit. Proto, pokud se vám na sjezdovce přihodí úraz, vždycky se snažte nejprve kontaktovat asistenční službu – číslo najdete zpravidla na smlouvě nebo asistenční kartičce.

Kromě toho, že vám pracovníci asistenční služby můžou pomoci s komunikací v cizím jazyce, nasměrují vás k lékaři, se kterým má pojišťovna uzavřenou smlouvu. V praxi díky tomu jednak nebudete muset za ošetření platit v hotovosti a především následně řešit případné problémy s plněním od pojišťovny. Asistenční služba totiž navrhuje postup na základě konkrétních podmínek vámi sjednaného pojištění. Jinak řečeno – ví, jaký rozsah péče si můžete v rámci své pojistky dovolit.

Dovolte, spočítáme dovolenou

Náhrada mzdy

Čerpání dovolené mimo jiné znamená, že za dny volna dostanete náhradu mzdy. Kolik to dělá, si snadno spočtete na naší kalkulačce. Stejně tak počty ulehčíme tomu, kdo pracuje v nerovnoměrně rozvržených směnách nebo potřebuje vypočítat poměrnou část dovolené.

Náhrada mzdy za dovolenou

Výpočet poměrné části dovolené

Dovolená při nerovnoměrně rozložené pracovní době

Pojištění odpovědnosti: V cizině se vyplatí

Pokud se rozhodnete pro komerční pojistku, zauvažujte také nad připojištěním odpovědnosti. Hodit se může v případech, kdy se úraz nestane vám, ale svoji jízdou naopak způsobíte újmu někomu jinému. Zraněný lyžař po vás totiž může chtít náhradu za škody – v praxi může jít o náklady na léčbu včetně bolestného, proplacení poničeného lyžařského vybavení nebo peněžitou kompenzaci ušlého výdělku.

Ještě horší než srážka s blbcem

Nehoda v Alpách

Jako extrémní příklad může posloužit klient pojišťovny ERV, který v Alpách srazil pětapadesátiletou lyžařku. Způsobil jí přitom zlomeninu holenní kosti a krčku a přetržení kolenních vazů. Pojišťovna pak musela uhradit následující.

  • 90 000 Kč převoz vrtulníkem ze sjezdovky do nemocnice
  • 318 000 Kč náklady na léčení v zahraničí
  • 420 000 Kč pokračující léčba ve vlasti zraněné
  • 645 000 Kč ušlý zisk zraněné
  • 143 000 Kč bolestné
  • 168 000 Kč zhoršení společenského uplatnění
  • 132 000 Kč rehabilitace a další náklady spojené s léčbou, např. doprava k lékaři
  • 94 000 Kč právní zastoupení
  • 35 000 Kč znalecké posudky

Celkem se tedy účet vyšplhal na 2 045 000 Kč.

Připojištění odpovědnosti například pro pětidenní výlet za hranice vyjde o dvacet až sto korun víc, v závislosti na konkrétní pojišťovně. I tady ale může dojít ke krácení pojistného plnění. Například pokud jste před kolizí konzumovali alkohol (případně jiné návykové látky) nebo jestliže ke srážce došlo kvůli vaší neopatrné a rychlé jízdě.

Úraz na lyžích a odškodnění

Újmu na zdraví nebo lyžařském vybavení ale může neopatrný lyžař způsobit i vám. A zejména na českých sjezdovkách to může znamenat problém – jen málo lyžařů si totiž pravděpodobně před sobotní lyžovačkou sjedná pojištění odpovědnosti. Pokud tedy lyžař, který vás srazil, pojištění odpovědnosti nemá, nezbyde než se obrátit na soud. V obou případech je nicméně potřeba zajistit si dostatek důkazů, především kontakt na druhého lyžaře.

Vymáhat pak můžete náklady na léčení, bolestné, proplacení škody způsobené na lyžařském vybavení nebo ušlého zisku. Žalobu je možné podat do tří let od vzniku škodné události. V případě trvalých následků se lhůta počítá od doby, kdy se váš zdravotní stav ustálí. Podrobnosti najdete v našem starším článku:

Zlomená noha, zlomená lyže: Kdy chtít odškodnění?

Desatero lyžařových přikázání

Deset pravidel pro chování na sjezdových tratích Mezinárodní lyžařské federace se může hodit. Jednak budete na svahu platit za slušňáky a navíc je Nejvyšší soud ve svých rozhodnutích opakovaně označil jako závazná ve vztahu k tzv. prevenční povinnosti. „Paragraf 2900 občanského zákoníku praví, že každý je povinen počínat si při svém konání tak, aby nedošlo k nedůvodné újmě na svobodě, životě, zdraví nebo na vlastnictví jiného,“ vysvětluje Petr Novák, právník portálu Vaše nároky.cz.

Pokud desatero porušíte, šestkrát Zdrávas v tomhle případě tedy nejspíš nepomůže.

1. Ohled na ostatní lyžaře

Každý lyžař nebo snowboardista se musí neustále chovat tak, aby neohrožoval nebo nepoškozoval někoho jiného.

2. Zvládnutí rychlosti a způsobu jízdy

Každý lyžař nebo snowboardista musí jezdit s přiměřeným odstupem a s ohledem na vzdálenost, na kterou vidí. Svou rychlost a svůj způsob jízdy musí přizpůsobit svému umění, terénním, sněhovým a povětrnostním poměrům jakož i hustotě provozu.

3. Volba jízdní stopy

Lyžař nebo snowboardista přijíždějící zezadu musí svou jízdní stopu zvolit tak, aby neohrožoval lyžaře jedoucího před ním.

4. Předjíždění

Předjíždět se může ze shora nebo zespoda, zprava nebo zleva, ale vždy jen s odstupem, který poskytne předjížděnému lyžaři či snowboardistovi pro všechny jeho pohyby dostatek prostoru.

5. Vjíždění a rozjíždění

Každý lyžař nebo snowboardista, který chce vjet do sjezdové tratě nebo se chce po zastavení opět rozjet, se musí rozhlédnout nahoru a dolů a přesvědčit se, že to může učinit bez nebezpečí pro sebe a pro ostatní.

6. Zastavení

Každý lyžař nebo snowboardista se musí vyhýbat tomu, aby se zbytečně zdržoval na úzkých nebo nepřehledných místech sjezdové tratě. Lyžař nebo snowboardista, který upadl, musí takové místo uvolnit co nejrychleji.

7. Stoupání a sestup

Lyžař nebo snowboardista, který stoupá nebo sestupuje pěšky, musí používat okraj sjezdové tratě.

8. Respektování značek

Každý lyžař nebo snowboardista musí respektovat značení a signalizaci.

9. Chování při úrazech

Při úrazech je každý lyžař nebo snowboardista povinen poskytnout první pomoc.

10. Povinnost prokázání se

Každý lyžař nebo snowboardista, ať svědek nebo účastník, ať odpovědný nebo ne, je povinen v případě úrazu prokázat své osobní údaje.

Zdroj: Horská služba

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,200+0,05 Kč
Americký dolar23,143+0,05 Kč
Britská libra29,467+0,01 Kč
Švýcarský frank26,168-0,01 Kč
Turecká lira71,640-0,04 Kč

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Pár stovek ušetřených na cestovním pojištění se může vymstít

3. 8. 2023 | Lucie Weissová

Pár stovek ušetřených na cestovním pojištění se může vymstít

Jak správně nastavit cestovní pojištění a jak postupovat, když se něco doopravdy stane, radí Jana Konvalinová z pojišťovny Kooperativa.

Finanční produkty roku 2022. Výsledky soutěže webu Finparáda

14. 2. 2023 | Finparáda

Finanční produkty roku 2022. Výsledky soutěže webu Finparáda

Hledáte nejlepší bankovní účet, spoření, pojištění nebo třeba hypotéku? Inspiraci můžete najít ve výsledcích 12. ročníku soutěže Finanční produkt roku. Tu pořádá analytická společnost... celý článek

Než bys řekl grog. Kdo a jak vám pojistí lyže před restaurací proti krádeži

5. 12. 2022 | Jana Divinová

Než bys řekl grog. Kdo a jak vám pojistí lyže před restaurací proti krádeži

Heady, Atomiky, Rossignoly. Lyže a snowboardy stojí spoustu peněz. Jenže někdy je prostě musíte nechat o samotě, než se vyčuráte, ohřejete, najíte. Příležitost pro zloděje. Dá se proti... celý článek

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

31. 10. 2022 | Petr Kučera

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

Ergo pojišťovna se 28. října přejmenovala na SV pojišťovnu. S novým názvem chce veřejně zviditelnit změnu vlastníka, která byla dokončena před rokem.

Partners Financial Services