Když dovolenou zkazí nemoc nebo úraz. Pět dobrých rad

Monika Veselíková | rubrika: Jak na to | 19. 7. 2016 | 1 komentář
Na dovolenou každoročně odjíždíme odpočinout si od stresu a načerpat nové síly. Letní pohoda ale může rychle skončit, pokud se za hranicemi dostaví zdravotní komplikace. Jak postupovat a na co nezapomenout? Přinášíme pár dobrých rad.
Když dovolenou zkazí nemoc nebo úraz. Pět dobrých rad

Bez cestovního pojištění nebo alespoň kartičky zdravotní pojišťovny dnes vyráží za hranice patrně jen málokdo. Jenže pořídit si pojištění je jedna věc a řešit zdravotní potíže v cizí zemi věc druhá. Na co se připravit a co dělat, pokud budete muset navštívit lékaře? Poradíme.

1. Po Evropě s kartičkou pojištěnce

Jestliže míříte za odpočinkem do některé z evropských destinací, nemusíte si nutně sjednávat komerční cestovní pojištění. Ve veřejných zdravotnických zařízeních zemí Evropské unie si vystačíte s Evropskou průkazkou zdravotního pojištění – modrou kartičkou, kterou jste dostali od své zdravotní pojišťovny a díky které máte nárok na nezbytné lékařské ošetření. Nadto se můžete s kartičkou EHIC, jak se zkráceně Evropskému průkazu říká, vydat i do veřejných a státních nemocnic či ambulancí i v Turecku, Černé Hoře, Srbsku, Norsku, Lichtenštejnsku nebo Švýcarsku.

Pokud se spoléháte pouze na EHIC, musíte ale počítat se spoluúčastí, kterou běžně pacienti v řadě evropských zemí platí jak za ošetření, tak za hospitalizaci, léky či recept. Na paměti mějte také to, že případný převoz zpět do Česka Evropské zdravotní pojištění nekryje a budete si ho muset zaplatit sami.

Podrobnosti o Evropském průkazu zdravotního pojištění najdete v našem starším článku.

Spoluúčast:Kolik si připlatíte za péči v cizině

Vybrali jsme deset zemí, kam vloni mířili čeští turisté na dovolenou nejčastěji. A přidali jsme Německo, které je nejčastější tranzitní zemí pro motorizované.

Bulharsko
Francie
Itále
Chorvatsko
  • Na návštěvu praktického lékaře, zubaře či specialisty se v Bulharsku vztahuje spoluúčast ve výši jednoho procenta bulharské minimální mzdy, tedy přibližně 3,7 leva.
  • Dvě procenta z minimální mzdy zaplatíte za denní hospitalizaci.
Maďarsko
Německo
Rakousko
Řecko
  • Návštěva lékaře i akutní péče a hospitalizace v nemocnici je v Maďarsku bez spoluúčasti a neplatí se ani za recept.
  • Bez spoluúčasti je i akutní ošetření u zubaře.
Slovensko
Španělsko
Turecko
  • Na Slovensku zaplatíte1,99 eura za ošetření na pohotovosti.
  • Jestliže bude nutná hospitalizace, uvedený poplatek platit nebudete.

Zdroj: Kancelář zdravotního pojištění

Srovnejte to!

Cestovní pojištění

Jedete do světa? Srovnáme cestovní pojištění, aby skákalo, jak budete pískat. A když budete chtít, můžete ho u nás i objednat. Stačí říct, jak byste ho nejradši kupovali, jestli ho chcete koupit přes počítač, probrat s přítelem na telefonu, nebo si pro něj dojdete osobně.

2. Komerční cestovní pojištění: Volejte asistenční službu

Pokud vyjíždíte za hranice s komerčním cestovním pojištěním a objeví se zdravotní problémy, měli byste vždy kontaktovat asistenční službu. Číslo najdete zpravidla ve smlouvě nebo na asistenční kartičce. Volat můžete 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Asistenční služba by vás měla nasměrovat k nejbližšímu lékaři, se kterým má pojišťovna uzavřenou smlouvu, případně poradit s dalším postupem.

Kontaktovat asistenční službu se vyplatí hned z několika důvodů. Jednak může pomoci s komunikací v cizím jazyce, za druhé máte jistotu, že se svěřujete do péče prověřeného zdravotníka. Konečně za třetí – pokud budete postupovat podle pokynů asistenční služby, nebudete muset platit za ošetření v hotovosti a nebudete mít problém s plněním od pojišťovny. Asistenční služba totiž navrhuje postup na základě konkrétních podmínek vámi sjednaného pojištění. Jinak řečeno, ví, jaký rozsah péče si můžete v rámci své pojistky dovolit.

3. Počítejte s rezervou, připravte si hotovost

Pokud cestujete pouze s Evropskou kartičkou zdravotního pojištění, měli byste mít s sebou určitou finanční rezervu, nejlépe v hotovosti. Kromě spoluúčasti můžete v některých zemích platit také za samotné ošetření. Taková praxe funguje například ve Francii – ambulantní ošetření si platí pacient sám a až zpětně žádá o úhradu zdravotní pojišťovnu.

Rezerva se ale může hodit, i když máte sjednané cestovní pojištění. Pokud navštívíte jiného než smluvního lékaře, účty za ošetření zaplatíte z vlastní kapsy a až po návratu z ciziny můžete žádat pojišťovnu o proplacení. Když peníze na zaplacení účtů nemáte, kontaktujte asistenční službu – ta poskytne lékaři nebo zdravotnickému zařízení garanci uhrazení účtů.

4. Schovejte si účty a lékařské zprávy

Ať už jste platili ošetření nebo si hradili léky, vždy si schovejte všechny doklady, účty a také lékařské zprávy. Budete je muset předložit pojišťovně, pokud budete chtít dostat svoje peníze zpět. Žádat o proplacení nákladů můžete jak komerční, tak zdravotní pojišťovnu. Zdravotní pojišťovny ovšem proplácejí náklady pouze za léčbu – spoluúčast vždy hradí pacient sám. O takzvanou refundaci nákladů můžete požádat zdravotní pojišťovnu i v případě, že jste se s kartičkou EHIC nechali ošetřit v soukromém zdravotnickém zařízení. Počítejte ale s tím, že dostanete maximálně tolik, kolik se za obdobnou péči platí v Česku.

Anketa

Už jste byli na dovolené?

5. Nezapomínejte na výluky

I když jste si před cestou sjednali cestovní pojištění, může se stát, že za vás pojišťovna zdravotní péči nezaplatí. V každé pojistné smlouvě totiž najdete řadu výluk – případů, kdy není možné ošetření z pojistky hradit. Konkrétní výluky samozřejmě záleží na dané pojišťovně, zpravidla jde ale o případy, kdy si například přivodíte úraz pod vlivem alkoholu nebo drog.

Pokud nemáte sjednané připojištění chronických onemocnění, rozlučte se také s proplacením lékařské péče, kterou jste museli podstoupit kvůli zdravotním problémům vyplývajícím z nemoci, kterou jste trpěli už rok před uzavřením pojistky. Pojišťovny většinou nehradí ani náklady na ošetření spojené s těhotenstvím. Konkrétně například ošetření jakékoliv komplikace při rizikovém těhotenství, komplikace po 26. týdnu těhotenství nebo náklady spojené s porodem.

Jestliže cestujete pouze po Evropě, může vás v těchto případech „zachránit“ EHIC. Zde totiž podobné výluky neplatí – ve veřejných a státních zdravotnických zařízeních by vás tedy měli zdarma ošetřit, i pokud potřebujete lékařskou pomoc v důsledku chronického onemocnění nebo kvůli těhotenství.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Cestování: Tipy jak ušetřit za ubytování i dopravu

12. 7. 2016 | Monika Veselíková

Cestování: Tipy jak ušetřit za ubytování i dopravu

Nebaví vás dovolené podle cestovních kanceláří a raději byste cestovali na vlastní pěst? Nebo jen potřebujte stlačit náklady na dovolenou na minimum? Peníze.cz vám přinášejí několik... celý článek

Dovolená: Na co máte nárok a o čem rozhoduje šéf

11. 7. 2016 | Petra Dlouhá

Dovolená: Na co máte nárok a o čem rozhoduje šéf

Smíte si určit termín dovolené sami? Na jak dlouhý odpočinek máte nárok? Jaká jsou pravidla převádění dovolené do dalšího roku? Co když pracujete na zkrácený úvazek, v nerovnoměrně... celý článek

Náhrada mzdy za dovolenou v roce 2016: Kolik bude na výplatní pásce

28. 6. 2016 | Petra Dlouhá | 5 komentářů

Náhrada mzdy za dovolenou v roce 2016: Kolik bude na výplatní pásce

Když čerpáte dovolenou, nedostáváte mzdu, ale náhradu mzdy. Kolik to dá, spočítá naše kalkulačka. Může se stát, že budete brát víc, než kdybyste potili krev v práci.

Reklamace dovolené: Pár dobrých rad

1. 6. 2016 | Petra Dlouhá | 8 komentářů

Reklamace dovolené: Pár dobrých rad

Když od cestovky dostanete něco jiného, než slibovala – a než jste zaplatili – ozvěte se. Poradíme, jak správně reklamovat zájezd.

Zrušený nebo zpožděný let: Nechte se odškodnit

31. 5. 2016 | Petra Dlouhá | 2 komentáře

Zrušený nebo zpožděný let: Nechte se odškodnit

Zruší vám let nebo se letadlo odlepí se země s pořádným zpožděním. Na jaké odškodné a péči ze strany letecké společnosti máte nárok? Odpovědi na příštích řádcích.

Partners Financial Services