Hypotéky mění tvář. A jsou nejlevnější za dva roky

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 9. 4. 2010 | 1 komentář
Hypotéky mění tvář. A jsou nejlevnější za dva roky
Padesát tisíc lidí, kterým letos končí fixace hypotéky, má nečekanou šanci platit v dalších letech méně, než čekali. Hypotéky sice zůstávají výrazně dražší než před pěti lety, nicméně poprvé po dvou letech teď úrokové sazby zamířily opět výrazněji dolů.

Vedle nižších sazeb čekají na zájemce i nové druhy hypoték. Možnost pohyblivé úrokové sazby nebo takzvané spořicí hypotéky sice nejsou na českém trhu úplnou novinkou, dosud je však nabízelo jen minimum bank.

"Banky dávají viditelně najevo, že chtějí bydlení financovat a hypotéky se staly prioritní oblastí jejich zájmu," říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance.

Převratná hypotéka zrychlí pád úroků

Získat úrok pod 5 % p. a. už není takovou vzácností, jak se ještě na začátku roku zdálo. Pokles začal už v prvním čtvrtletí, ale v dubnu zřejmě ještě zesílí.

Impulsem je podle očekávání Převratná hypotéka od UniCredit Bank, prezentovaná minulý týden. Nabídla variabilní sazbu na počáteční úrovni 3,93 % p. a. (s relativně snadno dostupnou slevou až 3,63 %), což je zhruba 1,5 procentního bodu pod dosavadním průměrem trhu.

Vzápětí reagovaly Komerční banka, GE Money či mBank, s již dříve avizovanou novinkou přichází i Raiffeisenbank.

U hypoték do 85 % hodnoty zastavené nemovitosti a tří- či pětileté fixaci snížila Komerční bankasazby o 0,24 procentního bodu, nyní je nabízí od 4,65 % p. a. Šanci mají zájemci při podání žádosti mezi 1. a 30. dubnem a současně při uzavření smlouvy do 30. června. Výrazněji zlevnily stoprocentní hypotéky s pětiletou fixací, a to o 0,59 procentního bodu na 5,50 procenta.

GE Money Bank snížila sazby o 0,3 procentního bodu, u tří- a pětileté fixace tak začínají na 4,69 % p.a., jednoleté na 5,09 %. Zákazníkům, kteří o hypotéku zažádají do 30. června a smlouvu podepíší do 31. srpna, nebude banka navíc účtovat vstupní poplatek za zpracování úvěru, který činí až 25 tisíc korun. Tento poplatek však dočasně neúčtuje ani řada jiných bank a například mBankči Raiffeisenbank jej už dříve zrušily úplně.

mBank snížila sazby u hypoték s variabilním úrokem. U nejlevnějších, určených na maximálně polovinu hodnoty nemovitosti (do 50 % LTV), zlevnila z 4,35 % na 4,24 % při sjednání životního pojištění a z 4,50 % na 4,39 % bez tohoto pojištění. mBank je jednou z mála, která v nabídce zveřejňuje garantované sazby, tedy nikoliv "od".

Během března spustily slevy také Raiffeisenbank, ČSOBa Wüstenrot hypoteční banka.

Chcete klasickou, variabilní nebo spořicí hypotéku?

Vedle klasických hypoték, kdy klient splácí po určenou dobu pevně stanovenou částku, se rozšiřuje i nabídka alternativ. Ty jsou určeny především pro finančně gramotnější klienty a mohou jim ušetřit řádově stovky korun měsíčně.

"Od podzimu 2008, kdy do chování bank razantně vstoupil vliv finanční globální krize, nepřišly v oblasti hypoték s prakticky žádnou inovací s vyšší přidanou hodnotou pro klienty. Probíhal spíše opačný proces - banky omezily půjčky na celou hodnotu nemovitosti či zpřísnily posuzování klientů," připomíná Ostatek z Golem Finance. Po loňském roce, kdy trh s hypotékami klesl o více než třetinu, jsou banky opět odvážnější.

Anketa

Hodláte letos koupit nemovitost na hypotéku?

Variabilní úrokovou sazbu nyní v různých variantách nabízí (podle dostupných informací) pět bank - vedle zmíněných UniCredita mBank také Hypoteční banka, Oberbanka Raiffeisenbank.

Měsíční splátka těchto hypoték se odvíjí od úrokové sazby na mezibankovním trhu PRIBOR, navýšené o pevně danou sazbu ("marži" a "náklady" banky). Zatímco vývoj sazby PRIBOR určuje trh a může se měnit každý měsíc nebo čtvrtletí, výši přirážky buď banka nemění vůbec, nebo jen jednou za několik let.

Jestliže sazby PRIBOR výrazně vzrostou a přestanou být pro klienta výhodné, může přejít na klasickou fixaci. Další možností je mimořádné (předčasné) splacení úvěru či odchod k jiné bance (refinancování), za což si ale například UniCredit účtuje poplatek jedno procento z mimořádné splátky, při refinancování z celého zbytku jistiny (bez úroků).

Ještě méně rozšířené dosud byly takzvané offsetové hypotéky. Jako první s ní v polovině roku 2008 přišla mBankv podobě takzvaného bilančního mechanismu. Nyní ji začíná nabízet i Raiffeisenbank.

Celý článek a tabulku s úrokovými sazbami hypoték naleznete na aktuálně.cz na adrese:
http://aktualne.centrum.cz/finance/bydleni/clanek.phtml?id=664909

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Jak si vyjednat nižší sazbu na hypotéku. Zkusili jsme to za vás.

2. 4. 2010 | Věra Tůmová | 34 komentářů

Jak si vyjednat nižší sazbu na hypotéku. Zkusili jsme to za vás.

Desítky tisíc lidí letos čeká změna úrokové sazby u hypotéky. Na vlastní kůži jsme vyzkoušeli, jak se dá vyjednat výhodnější sazba. Byly to docela nervy.

Kupujete byt? Ptejte se, jak hospodaří celý dům.

9. 3. 2010 | Jan Stuchlík | 3 komentáře

Kupujete byt? Ptejte se, jak hospodaří celý dům.

S koupí bytu se stáváte vlastníkem i podílu na společných částech domu. Pokud je dům ve špatném stavu a ostatní vlastníci nemají našetřeno z minulosti dost peněz na opravy, může vás... celý článek

Se změnou podmínek hypotéky nečekejte až do konce fixace

22. 2. 2010 | Věra Tůmová | 1 komentář

Se změnou podmínek hypotéky nečekejte až do konce fixace

Pokud vám letos končí fixační období u hypotéky, začněte se včas pídit u konkurence, jakou by vám nabídli úrokovou sazbu. Budete mít v záloze vyjednávací argumenty, až vám vaše banka... celý článek

Před koncem fixace hypotéky začněte jednat včas

19. 1. 2010 | Petr Kučera | 1 komentář

Před koncem fixace hypotéky začněte jednat včas

Dosud rekordní počet lidí se letos může rozhodnout, že bez jakékoliv sankce opustí svou dosavadní banku a přejde k jiné, pokud nabídne lepší podmínky. Končí jim totiž fixační období... celý článek

Postup, jak nejlépe refinancovat hypotéku

25. 5. 2009 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Postup, jak nejlépe refinancovat hypotéku

Klíčem k úspěšnému refinancování stávající hypotéky novým úvěrem je začít včas. Nevyplatí se čekat až na okamžik, kdy banka pošle klientovi dopis s návrhem nových úrokových podmínek.... celý článek

Partners Financial Services