Jak koupit byt: výběr konkrétního bytu

Jak koupit byt: výběr konkrétního bytu
Koupit byt jen podle toho, že zaujme na první pohled, nemusí být zrovna výhra. A to i přesto, že si kupec dá pozor na všechny nástrahy kupní smlouvy, vlastnictví bytu a převodu peněz. Nutné je všímat si také detailů samotného bytu i lokality. Ovlivňují cenu nemovitosti i její případnou prodejnost.

V prvním okamžiku může byt či dům vyhlídnutý ke koupi lákat cenou i dobře nafocenými snímky interiéru. Prozíravý kupec by ale měl sledovat i další faktory, které mohou ovlivňovat nejen cenu nemovitosti, ale i užívání bytu či jeho případný budoucí prodej. V první řadě záleží na lokalitě, kde se dům či byt nachází, kdo v daném místě bydlí, na dopravní dostupnosti a pochopitelně i na stavu samotného bytu a domu . Všechny tyto uvedené okolnosti se přitom promítají do ceny i využitelnosti bytu do budoucna.

Co sledovat nebo ověřit u kupovaného bytu

Právnické náležitosti

Financování

Byt

  • Projděte si nejbližší lokalitu a zjistěte si její výhody a nevýhody (dostupnost MHD,úřadů,lékaře,škol, parky,nebezpečné oblasti, průmyslové a jiné podniky …)
  • Zjistěte si reálný stav vybavení a úprav bytu (kdy byla a jaká rekonstrukce, které další části k bytu náleží jako balkón či sklep, jak jsou provedené rozvody, kde jsou komíny či světlíky,skryté vady nemovitosti…)
  • Zjistěte si reálný stav celé nemovitosti (realizované a plánované rekonstrukce, rozvody, věcná břemena a zástavní práva, skryté konstrukční či stavební vady…)
  • Zjistěte si, jak funguje společenství vlastníků/družstvo (zůstatek ve fondu oprav, sousedské vztahy, kdo všechno je členem společenství/družstva, kdo rozhoduje, dlužníci společenství či družstva atd.)
  • Ověřte si územní plán lokality na obecním úřadě (budoucí stavby a úpravy v okolí, budoucí dostupnost MHD, chráněná oblast atd.)

Při výběru lokality je nutné se zajímat o dopravní dostupnost . Zájemce o koupi nemovitosti by se ale neměl spokojit jen s možnostmi, které počítají s využíváním auta. Pokud si neprověří dostupnost hromadnými dopravními prostředky (počet pravidelných spojů, jízdní řád), může mít v budoucnu rodina třeba problém s dojížděním k lékařům či do školy. To, co pak kupec ušetří na ceně nemovitosti ve vzdálenějším místě, bude nucen zaplatit za benzín či nákup dalšího automobilu. Rozhodně se vyplatí zkusit si do vyhlédnutého místa zajet dopravními spoji, které by rodina nejspíše využívala. A to jak mimo dopravní špičku, tak i v době nejhustšího provozu. Lze tak získat jasnější představu, jak složitě a jak dlouho se do daného místa jede, a zda tento způsob dopravy je pro rodinu vůbec přijatelný. Na dopravní dostupnost by měl pamatovat i investor, který byt kupuje za účelem dalšího pronajímání, protože složitá doprava do místa mu může pořádně zkomplikovat shánění nájemců .

Vyplatí se i prohlídka lokality v nejbližším okolí . Zájemce by si měl zjistit, jaká je v daném místě občanská vybavenost. Důležitým faktorem při budoucím pronájmu nebo prodeji nemovitosti může být to, jak daleko jsou nejbližší obchody, pošta a úřady či lékaři a školy. Lokalitu může naopak znevýhodňovat blízkost komunální skládky, velkého průmyslového podniku nebo rušná silnice. Stejně tak i nezájem obyvatel o pořádek a bezpečnost v daném místě (neupravená a znečištěná místa, místa, kde se scházejí narkomani, vybydlené domy).

Význam a cena lokality se mění i z dalších důvodů, upozorňuje na stránkách Peníze.cz odborník na prodej a koupi nemovitostí Pavel Řehulka: „V Česku nejsme zvyklí na to, že o ceně nemovitosti rozhoduje ulice, ve které se nachází nebo dokonce to, zda je nemovitost umístěna na její pravé či levé straně. Tento trend se ale pomalu začíná objevovat zejména ve větších městech a můžeme očekávat, že lidská ješitnost a snaha mít nad sousedem navrch se začne promítat i do cen .“ Pečlivým zvažováním lokality při koupi nemovitosti je podle Řehulky možné s velkou mírou pravděpodobnosti zaručit, že si svou hodnotu tato nemovitost udrží , i když v ostatních místech budou ceny klesat.

Aktuální situaci dostupnosti i vybavenosti lokality zájemce sice zjistí přímou návštěvou místa, pro budoucí plány rozvoje dané lokality musí zajít na obecní úřad. Vyplatí dopředu vědět, jaké stavební zásahy či jiné úpravy okolí obec plánuje. Stejně tak i zda lokalita patří do památkově či přírodně chráněné oblasti, na niž se vztahují stavební a jiná omezení. Kdo se vážně zajímá o koupi nemovitosti , ve vlastním zájmu by si měl zjistit, jaký je územní plán a pravidla kolaudace pro danou lokalitu.

V oblasti, která je například určena pro rodinné bydlení , úřady nemusí povolit zřízení opravny automobilů. Fakt, že je dům zkolaudován pro bydlení a dotyčný jej používá k podnikatelské činnosti, mu potom zkomplikuje sestavení daňového přiznání . „Pokud chcete zásadně změnit dosavadní způsob využívání nemovitosti , je důležité si předem zjistit, co všechno úřady povolí. A pokud kupujete pozemek, zkontrolujte si také, zda na něm můžete vůbec stavět a jaký typ nemovitosti,“ připomíná Řehulka. Pro zjištění informací k územnímu plánu dané oblasti si stačí dojít na příslušný obecní či krajský úřad (resp. městský úřad nebo magistrát), nebo na stavební úřad.

Hodnotu nemovitosti ovlivňuje i struktura obyvatelstva. Vzhledem ke stárnutí populace se dá například očekávat, že bude zájem o byty, které budou uživatelsky „přívětivé“ pro starší lidi. Tedy byty, které budou v místě s výbornou občanskou vybaveností i dopravní dostupností a mají kupříkladu výtah a bezbariérový přístup.

Anketa

Jaká kritéria byla pro vás při koupi nemovitosti nejdůležitější?

Cena závisí i na kvalitách samotného bytu a domu . Vedle dispozic jako je světová orientace, příčky, vestavěné vybavení či sklep nebo terasa, které mohou byt zvýhodňovat, je třeba sledovat i reálný stav . „Pokud uvidíte na stěnách praskliny, plíseň nebo jiné znaky poškození, nechejte si dům či byt prohlédnout odborníkem. Jen tak snížíte riziko, že "výhodně" koupíte nemovitost a potom budete draze opravovat vady, kterých jste si nevšimli,“ doporučuje Řehulka a dodává: „Pokud naopak kupujete starší nemovitost s tím, že ji budete opravovat, spočítejte si před nákupem celkové náklady na koupi i opravu. Jen tak můžete svůj záměr porovnat s cenou sousední nemovitosti, která je sice dražší, ale kterou není třeba opravovat.“ A to se týká nejen bytu, ale i domu, kde se byt nachází. Rekonstruovaný byt v domě, který čeká řada oprav, může znamenat pro majitele do budoucna velké příspěvky do fondu oprav nebo zadlužení celé nemovitosti na dlouhou dobu.

Ačkoli si většina lidí byt kupuje pro vlastní bydlení a růst či propad cen na trhu nemovitostí je osobně momentálně „nepálí“, vyplatí se podle Řehulky si před koupí zodpovědět otázku: „Vybral jsem si lokalitu, která má předpoklady k tomu, aby o ni byl v budoucnu zájem ?“ Kupující totiž nikdy neví, kdy se bude potřebovat bytu zbavit.

Podle čeho jste se při výběru a koupi nemovitosti rozhodovali vy? Co doporučujete jako nejdůležitější? Podělte se o zkušenosti.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak koupit byt: pozor na omezení vlastnictví

3. 10. 2008 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Jak koupit byt: pozor na omezení vlastnictví

Koupě nemovitosti může snadno ztroskotat na tom, že majitel není oprávněn s bytem či domem nakládat. Různé typy omezení vlastnických práv lze však zjistit ještě před koupí z výpisu... celý článek

Jak koupit byt: ověřte si, kdo je majitel

23. 9. 2008 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Jak koupit byt: ověřte si, kdo je majitel

Při nákupu nemovitosti by si měl kupec vždy ohlídat, od koho ji kupuje. Ověřit vlastnictví kupovaného bytu či domu přitom nestačí jen jednou.

Čekání na katastru se zkracuje, ale nejspíš zdraží

4. 3. 2008 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Čekání na katastru se zkracuje, ale nejspíš zdraží

Čerstvý majitel nemovitosti potřebuje stvrzení, že dům či byt vlastní, co nejdříve. Je ovšem závislý na rychlosti, s jakou jeho žádost vyřídí katastrální úřad. Oficiálně na to má třicet... celý článek

Na co si dát pozor při koupi nemovitosti

3. 7. 2007 | Pavel Řehulka | 19 komentářů

Na co si dát pozor při koupi nemovitosti

Při prodeji a koupi bytu je třeba se vyvarovat řady chyb, které mohou vést až ke ztrátě peněz. Přinášíme přehled nejčastějších problémů při těchto transakcích a rady, jak se jich vyvarovat. celý článek

Jáké doklady jsou potřeba k získání hypotéky

22. 7. 2003 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Partners Financial Services