Co si ohlídat při koupi nového bytu

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 4. 4. 2008 | 7 komentářů
Co si ohlídat při koupi nového bytu
Lidé bez zkušeností si vybírají nové bydlení hlavně podle tří kritérií: ceny, lokality a podle toho, jak bude byt vybavený. Na řadu dalších důležitých věcí přitom nemyslí. Poradíme, na co si dát pozor.

Až dosud se tvrdilo, že Češi a Moravané nejsou příliš ochotní se za prací stěhovat. Zdá se, že to přestává platit. Potvrzují to zkušenosti poradců nového poradenského centra, které začalo od ledna fungovat v Praze. „Lidé z Moravy, Jižních Čech a dalších míst České republiky, kde je nedostatek pracovních příležitostí, nyní hledají nové byty v Praze a Středočeském kraji,“ říká Jiří Lejnar, šéf nového Hypocentra Modré pyramidy. Mladé lidi, kteří jsou na začátku kariéry, zajímají hlavně startovací byty 2+kk za nízkou cenu. „Vyhledávají bydlení „na vyspání“ takže na ně nezabírají nabídky v atraktivních a drahých lokalitách,“ tvrdí Lejner.

Nové byty v Česku

V roce 2007 se v Česku dokončilo celkem 41 650 nových bytů, což bylo o 38 procent více než v roce 2006. Odborníci odhadují, že loňský rekord nejspíš překonán nebude. Zároveň tvrdí, že zvýšení sazby DPH z pěti na devět procent rozhodně nesrazí poptávku po nových domech a bytech.

„V Praze se průměrná cena za metr čtvereční bytu pohybuje kolem 60 tisíc korun. Nejlevněji se dá pořídit byt v okrajových částech Prahy, třeba v Bohnicích, Kunraticích nebo Štěrboholích, kde jeden metr čtvereční stojí mezi 35 až 48 tisíci korunami,“ přibližuje Jaroslav Jiřička, vedoucí oddělení oceňování společnosti Knight & Frank.

Mimo hlavní město, v dojížďkové vzdálenosti kolem 35 kilometrů, se dá nové bydlení koupit ještě levněji. Například v Kladně přijde metr čtvereční na 30 až 44 tisíc korun a v dalších lokalitách v okolí metropole na 20 tisíc korun.

Na to začínají slyšet i Pražané. „Jsou stále víc ochotni přestěhovat se za hranice hlavního města a do práce dojíždět. Umějí si spočítat, že budou bydlet podstatně levněji. Byt o 100 m2 v Praze přijde v průměru na šest milionů, za Prahou na polovinu. Projezdit několik milionů za benzin při dojíždění do práce se nedá ani za několik desítek let,“ říká Jiří Lejnar.

Jenže vybrat ten správný byt, který bude stát přiměřenou sumu, není snadné. Podle odborníků je vhodné postupovat alespoň podle následujících pravidel:

1. Není cena jako cena – dobře porovnejte, co je do ní započítáno
Při porovnání cenových nabídek si všímejte detailů. Zda je cena uvedena s DPH, bez DPH, jako jednotková za metr čtvereční obytné plochy nebo je prezentována jako cena „od...“, za kterou se dá pořídit nejlevnější byt. S kalkulačkou propočítejte nabídky na jednotkovou cenu za metr čtvereční, včetně DPH. Zároveň požádejte developery o vysvětlení, jak započetli do ceny balkón nebo lodžii. Obvykle se bere jen 50 procent jejich plochy. Někteří developeři ale započtou celý rozměr a dokonce neváhají započítat i příčky jednotlivých místností.

2. Porovnejte, jak je byt vybaven, co patří do standardního vybavení
Rozdíly mohou být i v tom, jaké vybavení je již součástí cenové nabídky. Základem standardu a součástí ceny jsou zpravidla sanita, obklady a dlažba v koupelně a WC. Do ceny bývá započtena i dlažba v místě, kde bude stát kuchyňská linka. Linka ale zpravidla ve standardu není. Nový majitel bytu si ji musí dokoupit. Proto je dobré se zeptat, zda má developer nasmlouvány dodavatelské slevy. Pokud ne, lepší je zvolit vlastního dodavatele kuchyňské linky.

3. Zjistěte si základní informace o lokalitě a developerovi
Vyplatí se zajít na obecní či městský úřad a zeptat se, jaké jsou v daném místě, kde se bude byt stavět, další stavební plány. Může se totiž stát, že vedle nového bytového domu zakrátko vyroste průmyslový objekt nebo rušné nákupní středisko. To může celou lokalitu změnit a bydlení zhoršit. V takovém případě získáte argumenty, abyste developera přiměli snížit cenu. Vyplatí se také získat více informací o samotném developerovi. Tedy jaké projekty a v jaké kvalitě již dokončil.

Anketa

Jste ochotni stěhovat se za prací?

4. Vybírejte byt, dokud je nejlepší možnost výběru
Na počátku bytového projektu bývá cenová nabídka developerů nižší, aby si zajistili prodejnost. Jakmile se prodá třetina bytů, cena zpravidla roste. Nejdražší jsou byty před kolaudací, kdy jsou připraveny k nastěhování. Tehdy mohou zdražit až o pětinu. Vždy je proto lepší koupit si byt v momentě, kdy je největší a nejlepší výběr.

5. Před podpisem smlouvy pečlivě pročtěte všechny detaily
Ve smlouvě může být uvedeno, že jakékoliv změny v projektu musí klient zaplatit. Vypracování projektu na změnu příčky může přijít na 10 až 15 tisíc. Zpoplatněna může být i samotná žádost o jakoukoliv úpravu, třeba i o změnu barevnosti dlažby. Jestliže jsou změny drahé, nevyplatí se o ně žádat a je lepší ponechat byt takový, jak ho navrhnul architekt.

6. Půjčku či hypotéku na pořízení bytu posuzujte komplexně
Při rozhodování o tom, jak chcete chybějící peníze na byt získat a splácet, postupujte velmi uvážlivě. Vždy je vhodné porovnat několik nabídek bank a nerozhodovat se jen podle nízké úrokové sazby. Je třeba také porovnat vstupní poplatky za vypracování smlouvy, poplatky za vedení účtu a to, na jakou dobu je úroková sazba garantována. Užitečné je nechat si produkt vysvětlit profesionálními poradci.

Jaké máte zkušenosti s nákupem nových bytů od developerů?

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 4. 2008 8:22, Elf

Vo vo vo vo čem to je? V titulku stojí: "Co si ohlídat při koupi nového bytu", ale článek začíná: "Až dosud se tvrdilo, že Češi a Moravané nejsou příliš ochotní se za prací stěhovat." Je to jednoduše článek o ničem. Kdo se dívá o novém bydlení je už mnohem, mnohem dál. Měl jsem jiné mínění o úrovni penize.cz :-(

+97
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Kolik vám vynáší staré stavební spoření

2. 4. 2008 | Petr Syrový | 18 komentářů

Kolik vám vynáší staré stavební spoření

Máte už několik let uzavřenu smlouvu o stavebním spoření? Možná přemýšlíte, jak výhodná tato investice vlastně je. Při rozhodování pomůže výpočet výnosnosti takového spoření a porovnání... celý článek

Hypotéka z pojišťovny na Apríla není fór

20. 3. 2008 | Věra Tůmová

Hypotéka z pojišťovny na Apríla není fór

Česká pojišťovna se rozhodla zacílit na nové klienty. Chce nyní přivábit ty, co si berou dlouhodobé úvěry. Spolu s pojistkami jim bude nabízet i hypotéky. Lákadlem mají být slevy na... celý článek

Jak se mohou změnit úrokové sazby u hypoték

30. 1. 2008 | Petr Syrový | 2 komentáře

Jak se mohou změnit úrokové sazby u hypoték

U hypotečních úvěrů se už dlouho mluví o růstu úrokových sazeb. Banky či zprostředkovatelé hypoték tohoto strašáka občas nepřímo používají jako motivaci klientů, aby s hypotékou neotáleli.... celý článek

Kolik ve skutečnosti stojí hypotéka

16. 1. 2008 | Petr Syrový | 14 komentářů

Kolik ve skutečnosti stojí hypotéka

Při výběru hypotéky se často rozhodujeme podle úrokové sazby. Ale úrok není všechno, co za hypotéku celkem zaplatíme. Ve hře jsou nejrůznější poplatky, ale také třeba daňové úlevy.

Partners Financial Services