Hasicí přístroj není jediná povinnost majitelů domů a bytů

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 11. 3. 2008 | 3 komentáře
Hasicí přístroj není jediná povinnost majitelů domů a bytů
Od července musí mít každý nově postavený rodinný dům a rekonstruovaná chata či chalupa hasicí přístroj a hlásič požárů. To ovšem není jediná povinnost, kterou vlastníci nemovitostí mají. Nezodpovědným majitelům přitom hrozí sankce.

Majitelům nových rodinných domů a rekonstruovaných chat a chalup přibude nová povinnost. Každý, kdo od července zkolauduje dům nebo začne rekonstruovat chatu či chalupu, musí stavení vybavit nejen hlásičem požáru, ale také hasicím přístrojem. Tuto novinku zavádí nová vyhláška, která začne platit od 1. července. Hasiči si slibují, že se sníží počet tragických požárů v domácnostech.

Předpis se vztahuje na všechny objekty podléhající kolaudaci. Majitel, který se jím nebude řídit a při požáru se zjistí, že hlásič a hasicí přístroj v domě chyběly, dostane pokutu. Nová povinnost se netýká již zkolaudovaných domků, chat a chalup. Vztahovala by se na ně v případě, že se majitel rozhodne nemovitost přestavět.

Majitel domu a přilehlý chodník

Vlastník nemovitosti, která v obci přiléhá se silnicí nebo s místní komunikací, odpovídá za škody způsobené špatnou schůdností přilehlého chodníku. Podle zákona o pozemních komunikacích to platí třeba při znečištění chodníků, náledí, sněhu, a pokud majitel neprokáže, že nemohl tyto závady chodníku odstranit, či zmírnit.

Senát a vláda už schválily novelu zákona, která tuto povinnost ruší. Nyní jsou na řadě poslanci. Ti zatím novelu projednali ve výborech. Na jejich schválení zatím čeká. Pak ještě musí nový zákon podepsat prezident.

Mnozí majitelé nemovitostí však zapomínají, že pro vlastníky platí i řada dalších povinností, které z vlastnictví domu či bytu vyplývají. Přinášíme rekapitulaci těch nejpodstatnějších.

Za komín a jeho čištění zodpovídá majitel

Ještě v roce 1994 platilo, že každá obec měla své kominíky a za každý komín nesl odpovědnost mistr kominický. Dnes je to jinak. Majitelé domků si kontrolu a čištění komínů objednávají sami. Kolikrát za rok je třeba nechat komín zkontrolovat a vyčistit, ukládá vlastníkům nemovitostí požární zákon a vyhláška o čištění komínů. U chat a chalup je to alespoň jednou ročně. U rodinných domků, kde se topí častěji, je třeba čistit komíny dvakrát až šestkrát do roka. Plynové kotle je třeba nechat pravidelně kontrolovat revizním technikem. Kdo zákon nedodrží a v jeho domě začne hořet, dostane pokutu až 25 tisíc korun. Právnické osobě hrozí pokuta až čtvrt milionu korun. Pokud se při požáru někdo zraní či zemře, čeká nezodpovědného majitele trest odnětí svobody na několik let.

Technický stav komína odhalí revizní kontrola

Odborníci potvrzují, že jednovrstvé zděné komíny u starších domků jsou často v dezolátním stavu. Zvlášť, když jsou na ně napojena moderní topidla na dokonalé zužitkování paliva. Dokonalým spalováním odcházejí do komína chladnější spaliny s velkým množstvím páry. Komín je pak samá voda, usazený dehet proniká stěnou, kyselé spaliny reagují s maltou a po čase je komín samá díra. To spolehlivě odhalí průmyslová kamera. U starších objektů je proto dobré objednat revizního technika, aby doporučil, jak má být zajištěna požární bezpečnost domu a jakou rekonstrukci komín vyžaduje.

Revizního technika je potřeba objednat i tehdy, pokud se majitel rozhodne vyměnit starý tepelný spotřebič za nový nebo investuje do etážového topení.

Požáry v českých domácnostech

Požáry v domácnostech způsobily loni škody za více než 324 milionů korun. Zemřelo při nich 53 lidí a zraněno bylo dalších 445 osob. Hořelo hlavně kvůli nedbalosti dospělých, příčinou byl třeba nedopalek cigarety. Mnoho požárů způsobují také závady topidel a komínů. Často jsou na vině i děti a zajímavostí je, že výrazně narůstají požáry způsobené blesky.

Požáry v domácnostech v roce 2007

O vodoměr a vnitřní vodovodní síť je třeba pečovat

Jestliže je dům napojen na vodovodní síť, majitel nesmí propojit veřejnou vodovodní síť s potrubím zásobovaným z jiného zdroje, například z vlastní studny. I když je vodoměr instalovaný v nemovitosti majetkem dodavatele vody, vlastník domu či bytu se musí o měřič patřičně starat. Tyto a další povinnosti spojené s vodou ukládá majitelům domů zákon o vodovodech a kanalizacích. Například vodoměr je potřeba chránit před mrazem, ale i vysokým teplotami. Pokud má vlastník podezření, že měřič nefunguje správně nebo je poškozený, je nezbytné závadu ihned hlásit. Vysoká naměřená spotřeba vody může také signalizovat únik ve vnitřních rozvodech domu. Jestliže se majitel nepostará o nápravu, faktura za vodné a stočné se může značně prodražit až o desetitisícové částky. Hlásit je třeba i podezření, že mohl být kontaminován vnitřní rozvod vody, například poškozenou zpětnou klapkou myčky a únikem nečistot do vodovodu. Taková voda může ohrozit životy lidí.

Nepodceňovat technický stav elektroinstalace a rozvod plynu

Vlastníci nemovitostí se musí také starat o elektroměr. V případě, že ho někdo podloudně upraví a měřič pak nezaznamenává spotřebu elektřiny správně, hrozí vlastníkovi sankce. A to jak za krádež elektřiny, tak za neoprávněnou manipulaci s elektroměrem. Příčinou ale může být i technická závada. Přezkoušení elektroměru hradí majitel domu. Proto je užitečné obrátit se nejprve na dodavatele elektřiny, aby doporučil vhodný test, kterým se dá odhalit závada mimo elektroměr a ušetřit tak náklady za jeho přezkoušení. Majitel je zodpovědný rovněž za elektrorozvody. Jakékoliv závady musí řešit s odborníky elektroinstalačních firem.

Plníte své povinnosti majitele domu či bytu,  nebo už vás některá instituce přistihla při porušení vašich povinnosti? Podělte se o zkušenost.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Na co si dát pozor při pojištění chaty

6. 3. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Na co si dát pozor při pojištění chaty

Chataření a chalupaření je český fenomén, který nemá ve světě obdoby. Tato česká tradice, navzdory dřívějším prognózám, nezkomírá. Jako druhé bydlení slouží půl milionů objektů. Přinášíme... celý článek

Čekání na katastru se zkracuje, ale nejspíš zdraží

4. 3. 2008 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Čekání na katastru se zkracuje, ale nejspíš zdraží

Čerstvý majitel nemovitosti potřebuje stvrzení, že dům či byt vlastní, co nejdříve. Je ovšem závislý na rychlosti, s jakou jeho žádost vyřídí katastrální úřad. Oficiálně na to má třicet... celý článek

Sedm rad jak lépe chránit sbírky a cennosti

22. 2. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Sedm rad jak lépe chránit sbírky a cennosti

Zloději každoročně vyloupí tisíce domácností. Krádež a vloupačka jsou postrachem zvlášť pro vášnivé sběratele a milovníky umění. Přinášíme sedm rad, jak lépe chránit cennosti a neutrpět... celý článek

Pojištění domácnosti a nemovitosti v kostce

31. 7. 2007 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Partners Financial Services