Změna trvalého pobytu. Jak na to a co všechno musíte

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 12. 2. 2019 | 7 komentářů
Jak a kde řešit změnu trvalého bydliště? Potřebujte souhlas vlastníka nemovitosti? Kde změnu hlásit? Které úřady ji zjistí samy? Které doklady měnit? Máme pro vás průvodce.
Změna trvalého pobytu. Jak na to a co všechno musíte

Jestli chcete změnit adresu trvalého pobytu, zamiřte na ohlašovnu obecního úřadu, případně úřadu městské části nebo městského obvodu, v místě, kam se stěhujete. Na přepážce vyplníte a podepíšete Přihlašovací lístek k trvalému pobytu. Zároveň budete muset doložit, že máte právo užívat byt nebo dům, do kterého si chcete trvalý pobyt přihlásit. Jestli jste v nájmu, stačí nájemní smlouva, souhlas vlastníka nepotřebujete. Jestli nájemní smlouvu nemáte, budete potřebovat písemný, úředně ověřený souhlas vlastníka nemovitosti – nebo s majitelem nemovitosti přijďte na úřad, svůj souhlas může stvrdit podpisem osobně na místě.

Jestli je nemovitost vaše a jste jako vlastníci zapsaní v katastru nemovitostí, úředník si to sám ověří veřejným dálkovým přístupem v katastru nemovitostí. Jestli je byt družstevní, budete potřebovat potvrzení o členství v družstvu.

U přepážky zaplatíte padesátikorunový poplatek (děti do patnácti let neplatí), necháte si přestřihnout roh občanky a odnesete si žlutý lístek Potvrzení o změně trvalého pobytu, který poslouží jako náhradní doklad do vydání nového občanského průkazu; je na něm uvedená nová i stará adresa.

Propojeno!

Novinky ve vydávání dokladů

V červenci 2018 začala platit nová pravidla pro vydávání dokladů. Staré občanky nahradily elektronické průkazy, které umožní prokázání totožnosti online. Co konkrétně s novou občankou vyřídíte přes internet a jak se změnilo vydávání cestovních pasů a řidičáků? Poradíme.

Doklady nově

Občanský průkaz

O nový občanský průkaz musíte podle zákona požádat do patnácti pracovních dnů – udělat to můžete na kterémkoli úřadu obce s rozšířenou působností. Nejspíš ale žádost o novou občanku podáte hned, současně s ohlášením trvalého pobytu, na té samé nebo vedlejší přepážce. Fotku nenoste, vyfotí vás na místě. Nový občanský průkaz vám vydají do třiceti dnů (většinou ale bývá hotovo dřív, zhruba do dvou nebo tří týdnů). Případně můžete připlatit za expresní vydání: za pět set korun máte občanku do pěti pracovních dnů, za tisícikorunu do jednoho pracovního dne.

Řidičský průkaz

Řidičské průkazy už se kvůli změně trvalého pobytu nevyměňují. V řidičácích vydaných od července 2018 už se místo trvalého pobytu ani neuvádí. Kvůli stěhování ale nemusíte měnit ani starší řidičák. Do konce jeho platnosti ho můžete normálně používat i se starým údajem o místě trvalého bydliště. Až půjdete žádat o nový, kolonka vypadne.

Anketa

Kolikrát jste se za život stěhovali?

Registr vozidel

Kdo vlastní auto, musí změnu trvalého pobytu oznámit registru vozidel; vymění vám malý techničák a do velkého doplní nové údaje. Zaplatíte za to padesátikorunový poplatek. Na hlášení máte deset pracovních dnů. Vyřídit to můžete na libovolném registru vozidel, nemusí jít o úřad v místě vašeho nového ani starého bydliště. Registrační značky kvůli stěhování do jiného kraje měnit nemusíte.

Zdravotní pojišťovna

Zdravotní pojišťovny jsou napojené na základní registry. O tom, že jste změnili trvalé bydliště, se tedy nejspíš vaše pojišťovna dozví sama, přesto máte povinnost jí změnu oznámit, a to do třiceti dnů. Změnu můžete ohlásit písemně (například u VZP se změny hlásí na evidenčním listu pojištěnce), elektronicky nebo osobně na přepážce, případně i telefonicky.  

Finanční úřad

Finanční úřady jsou připojené k základním registrům, změnu trvalého pobytu finančáku hlásit nemusíte, zjistí ji sám. Když se přestěhujete mimo územní působnost dřívějšího finančního úřadu (kraje) nebo se změní územní pracoviště, kde je uložený váš spis, finanční úřad vám napíše dopis nebo pošle datovou zprávu (pokud máte datovou schránku) a sdělí všechno podstatné. Tedy pod který finanční úřad (a které územní pracoviště) nově spadáte, kde odevzdávat daňové přiznání, kam posílat platbu daně a tak dál. Dejte si ale pozor na to, jestli u finančáku nemáte kromě adresy trvalého bydliště ještě zvlášť tutéž adresu hlášenou jako adresu korespondenční – o její změnu si případně musíte zažádat.

Správa sociálního zabezpečení

Správa sociálního zabezpečení čerpá informace ze základních registrů, o změně vaší trvalé adresy se dozví. Ani podnikatelé už nic nehlásí. Sociálka se ozve sama a podobně jako finanční úřad vás písemně vyrozumí, pod kterou okresní správu sociálního zabezpečení nově patříte, kam posílat zálohy a podobně.

Změnu trvalého pobytu musejí sociálce hlásit pouze příjemci důchodů. Kdo dostává důchod složenkou, může změnu oznámit kterékoliv poště, tiskopis je k mání na všech pobočkách. Jestli vám chodí důchod na účet, hlaste stěhování přímo sociálce – stačí vlastnoručně podepsaný dopis, ve kterém uvedete změny a své rodné číslo. Pošlete ho na centrálu ČSSZ (Křížová 25, 225 08  Praha 5). Použít můžete i předtištěný formulář, tady. Kdo má datovou schránku nebo elektronický podpis, může poslat elektronicky.

Vyberte si nemovitost

Výběr nemovitosti.
Zdroj: Shutterstock.com

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Reality Peníze.cz

Živnostenský úřad

Podnikatelé změnu trvalého pobytu živnostenskému úřadu hlásit nemusejí, nový údaj si úřad vytáhne ze základních registrů. Jestli ale současně měníte sídlo podnikání, živnostenský úřad informovat musíte, do patnácti dnů. Udělat to můžete na kterémkoli živnostenském úřadě, nemusí jít o úřad v místě vašeho nového (ani starého) bydliště či sídla. Za změnu zaplatíte stokorunový poplatek. Pokud jste ale už dřív na živnostenském úřadě uvedli, že vaše sídlo má být vždy shodné s místem trvalého pobytu, nic hlásit nemusíte, úřad změnu sídla zanese do živnostenského rejstříku sám.

Úřad práce

Jestli čerpáte některou z dávek státní sociální podpory (rodičovský příspěvek, přídavek na dítě, dávky pěstounské péče, dávky pro osoby se zdravotním postižením atd.) úřad práce o stěhování informovat nemusíte, nový údaj zjistí sám.

Pokud jste vedení v evidenci úřadu práce jako uchazeči o zaměstnání, pobíráte podporu v nezaměstnanosti nebo třeba dávky pomoci v hmotné nouzi, musíte změnu trvalého pobytu ohlásit kontaktnímu pracovišti sami, do osmi dnů. Formulář najdete na kontaktních pracovištích i tady.  

Kde ještě

O změně adresy trvalého pobytu nezapomeňte dát vědět také svému zaměstnavateli, bance, pojišťovně, lékařům, telefonnímu operátorovi nebo věřitelům. Kdo využívá SIPO, musí informovat i poštu – vyřídit se to dá na kterékoli pobočce.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+292
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 2. 2019 20:51, jirka

Aco takhle exekáči, kteří mají tr. pobyt na radnici. Ti mají určitě nájemní smlouvu s radnicí....hahhaha
Hurá, ať žije blbost.

-31
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Partners Financial Services