Nový dodavatel zemního plynu. U koho letos protopíte nejméně?

Jeden je levnější, druhý vám spraví kotel, třetí má zkušenosti a desetitisíce zákazníků. Jakému dodavateli zemního plynu dát přednost? U koho letos protopíte nejméně?
Nový dodavatel zemního plynu. U koho letos protopíte nejméně?

Vidět není, abyste ho cítili, musí se do něj cosi přidávat – ale na ročním vyúčtování o sobě umí dát pořádně vědět. Zvlášť, když plynem vytápíte, může účet narůstat do neúnosných výšin. Jak vysoké zálohy (i finální účet) za zemní plyn budete platit, záleží nejen na vaší spotřebě, ale i na výběru dodavatele.

Stejně jako cena elektřiny, i cena plynu se dá rozložit na dvě části: jednu část určuje stát, druhá je na dodavatelích. „Státní podíl“ je ale u plynu podstatně nižší, dělá nějakých zhruba dvacet procent celkové ceny. A s tím zbytkem už může dodavatel – podle své obchodní politiky, podle toho, jaké má náklady a marže, podle toho, za kolik koupil plyn na burze – dělat, co chce a co umí. Některý umí nabídnout megawatthodinu spotřebovaného plynu za 750 korun, u jiného to bude klidně i přes tisícovku. Kromě ceny si pak konkurují ještě všelijakými bonusy a doplňkovými službami, případně nabízejí plyn ve víc či míň výhodném balíčku s elektřinou.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Nízká cena, skryté poplatky

I když plynoměry načítají spotřebu v kubických metrech, na faktuře nebo v ceníkách dodavatelů je cena za spotřebovaný plyn počítaná v megawatthodinách. K tomu většina dodavatelů účtuje ještě měsíční plat, ten může být nulový, ale může se vyšplhat i na částku přes 100 korun měsíčně. Zejména u menší spotřeby může být jeho podíl na celkovém vyúčtování velký.

Při pátrání po nejvýhodnějším dodavateli zemního plynu si proto detailně projděte ceníky společností, které vám jsou sympatické. Najděte si, v jakém pásmu spotřeby zemní plyn odebíráte. Dodavatelé většinou ceníky pro přehlednost dělí na kategorie „vařím“, „topím málo“ a „topím hodně“.

Potom porovnávejte cenu. Ale nenechejte se chytit na první nejvýhodnější nabídku. Zjistěte si, co musíte splnit, abyste například dosáhli na 30procentní slevu (jistý objem spotřeby – ten porovnáte se svou skutečnou spotřebou podle starších vyúčtování) a jaké smluvní podmínky se s výjimečně nízkou cenou pojí.

Propojeno!

Pomoz si sám?

Uvažujete o změně dodavatele elektřiny či plynu? Uvažujte, ať víte, co odpovědět, až se topná sezona zeptá, co jste dělali v létě. A my vám s tím přemýšlením pomůžeme, začněte třeba těmihle otázkami. Dá se ale dodavatel změnit okamžitě? Jak taková změna probíhá a kolik času zabere? Odpovědi v článcích níž:

Jak změnit dodavatele elektřiny nebo plynu

Přišlo vyúčtování energií a dodavatel po vás chce, abyste mu příště platili vyšší zálohy? Příliš vysoké? Přečtěte si, jak dodavatelé zálohy stanovují a jak se s nimi domluvit na jejich úpravě.

Jak nastavit nové zálohy na energie

Nízká cena? Aukce a elektronická komunikace

Svoji spotřebu můžete zadat do on-line kalkulátorů a spočítat si úspory. Dejte přednost nekomerčním kalkulačkám, které vám výpočet zobrazí hned, nikoli až po zadání kontaktních údajů.

S nabídkami na energetickém trhu zahýbaly aukční ceny, které zprostředkovatel soutěží u dodavatelů. Patří vůbec k nejnižším na trhu. Smlouvy se v tomto případě uzavírají na dobu určitou, většinou na 24 měsíců. Některé z nich se automaticky prodlužují, pokud zákazník nevysloví nesouhlas s prodloužením smlouvy. Jiné jsou zase spojené se sankčními poplatky, například 6000 korun, pokud zákazník smlouvu s novým dodavatelem neuzavře.

Druhé v pořadí, co do výhodnosti ceny, jsou produkty, u nichž se odběratel zavazuje jen k elektronické komunikaci. Většinou jsou označené jako e-Tarif nebo e-Produkt a podobně. Výhodné mohou být ve chvíli, kdy se smíříte s tím, že budete všechno vyřizovat jen elektronicky. Jinak musíte počítat s doplňkovým ceníkem služeb, například pokud si vyžádáte zaslání papírové faktury nebo přijdete na pobočku dodavatele.

Po kategoriích „ceny za aukce“ a „e-produkty“ následuje mix nabídek různých dodavatelů, které se v ceně liší jen mírně, o to větší úlohu v nich můžou hrát bonusy nebo naopak skryté poplatky. Zvažujte, kdy se vám vyplatí podepsat smlouvu na dobu určitou a zavázat se k odběru energie na dva roky. Není hned vedle této nabídky jiná, které bude dražší o pár halířů, ale se smlouvou na dobu neurčitou bez závazků?

Na opačné straně spektra budou nabídky dodavatelů, u nichž zaplatíte vyšší než průměrnou cenu plynu. Dražší jsou většinou běžné produkty dominantních dodavatelů (nazvané Standard, Klasik a podobně). Možná trochu překvapivě nebudou nejdražší. Někteří alternativní dodavatelé dokážou přijít ještě s vyššími cenami.

Příklad

Rozdíl až osm tisíc

Domácnost v Příbrami žije v menším domku, který vytápí plynem. Ročně spotřebuje kolem 20 MWh energie. Aktuálně odebírá plyn od společnosti innogy, sjednaný má tarif Standard se smlouvou na dobu neurčitou. Při letošních cenách za vytápění zaplatí 29 360 korun.

Ušetřit by mohla například se společností Plyníci, a to asi 8000 korun ročně. S tímto produktem se pojí smlouva na dobu určitou 24 měsíců, která se automaticky prodlužuje. Necelých 8000 korun může domácnost ušetřit také se společností Moravská plynárenská, a to s produktem e-tarif. Smlouvu lze sjednat jen přes internet a společnost má propracovaný ceník doplňkových služeb. Další v pořadí je společnost Halimedes, která dává smlouvu na jeden, dva nebo tři roky. Roční úspora by byla asi 7800 korun. Smlouva se automaticky prodlužuje a cena je určena pro nové zákazníky, kteří budou komunikovat elektronicky.

Víc než nyní by domácnost zaplatila u společnosti Bohemia Energy, a to u produktu Najisto 24 a u produktu Garance, kde je smlouva na dobu určitou od dvou do desíti let. Dražší je také společnost Energie na doma nebo produkt od firem One Energy, ČM Energetika nebo Centropol.

Anketa

Na kolik doma topíte?

K ceně také smlouva a bonusy

Ve smlouvě sjednané s obchodníkem si nesjednáváte jen cenu. Dobře si pročtěte smluvní podmínky, pátrejte po ceníku doplňkových služeb nebo sankčních poplatcích. Můžete být překvapeni, co vše vám dodavatel naúčtuje: za upomínku 200 korun, za opis smlouvy nebo faktury 600 korun, za předčasné ukončení smlouvy 8 000 korun – toto jsou jen některé příklady.

Zaměřte se také na pověst, která dodavatele provází, zeptat se můžete třeba na internetových diskuzích. Pro některé zákazníky může být důležitá i historie dodavatele nebo počet zákazníků. Počty odběrných míst můžete snadno ověřit na stránkách Operátora trhu (OTE ČR). Před uzavřením smlouvy s dodavatelem můžete zavolat na jeho zákaznickou linku a ověřit si úroveň komunikace.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Srovnávač energií přečte vaši fakturu. Neplatíte zbytečně moc?

26. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Srovnávač energií přečte vaši fakturu. Neplatíte zbytečně moc?

Energetický regulační úřad vylepšil funkci srovnávače nabídek od dodavatelů energií, který na svém webu spustil loni na podzim. Nově umí načíst data přímo z vyúčtování.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Partners Financial Services