Vyrábíte si doma elektřinu? Chystají se na vás nové tarify

Jana Poncarová | rubrika: Co se děje | 3. 5. 2017 | 8 komentářů
Pamatujete si, jak se loni rozbouřila diskuze o změně tarifů a lidé už si pomalu měnili jističe, protože se báli zdražení? Tak kvůli jističům cena elektřiny neporoste. Český regulátor ale chystá nové tarify, které zdraží elektrický proud samozásobitelům. Třeba domácnostem, které mají na střechách domů malou solární elektrárnu.
Vyrábíte si doma elektřinu? Chystají se na vás nové tarify

Obnovitelné zdroje energie proměňují energetiku. Na jedné straně stát podporuje instalaci nových domácích elektráren, například z programu Nová zelená úsporám můžete na fotovoltaiku získat až sto tisíc korun. Na druhé straně chystá změnu tarifní struktury, kvůli které by si majitelé malých výroben měli připlatit. Současný systém plateb, kdy odběratelé platí za elektřinu podle spotřebovaného množství, je totiž podle distributorů nespravedlivý.

Abychom jejich tvrzení porozuměli, je třeba se podívat, z jakých položek je složená cena elektřiny. Část platby jde na účty distributorům, kteří se starají o provoz distribuční soustavy, zjednodušeně řečeno drátů, jež přivádějí elektrický proud do domů nebo firemních objektů. Spotřebitelé platí za odebrané megawatthodiny – a je logické, že čím méně spotřebují, tím méně platí. Na údržbu pak podle distribučních společností zbývá méně peněz, ale protože odběratelé ony „dráty“ také potřebují, měli by se prý podílet na jejich údržbě. Hledají se proto možnosti, jak platby za elektřinu pozměnit.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Tarify zdraží elektřinu samozásobitelům

Původně plánovaná proměna tarifní struktury se setkala s velkou nevůlí. Elektřina měla zdražit v závislosti na kapacitě jističe. Obavy ze změny měli tedy zejména lidé, kteří sice mají velký jistič, například na chalupě nebo na chatě, aby utáhl zápřah pily či sekačky, ale elektřiny tam v celkovém součtu spotřebovávají jen málo. Energetický regulační úřad uspořádal k tomuto návrhu veřejný konzultační proces. „Naše analýzy dopadů i výstupy z veřejného konzultačního procesu vedly k zastavení nové tarifní struktury,“ říká Michal Kebort, tiskový mluvčí Energetického regulačního úřadu.

A tak se hledají jiné možnosti, jak ztrátu plateb kompenzovat. Zavrženou Novou tarifní strukturu má nahradit Vyvážený tarifní systém. Je teprve v přípravě, nicméně předsedkyně Energetického regulačního úřadu už formulovala desatero tohoto systému. Hned v prvním bodě se píše o zavedení speciálního tarifu pro odběratele s vlastní výrobnou.

Jako první by měl být zaveden nový tarif pro samovýrobce, například samozásobitele s decentrální výrobou elektřiny. „Nebude to ale dříve než v roce 2019. Důvodem je to, že samovýrobci, pokud jsou připojeni k síti, přinášejí síti náklady srovnatelné s běžnými spotřebiteli, avšak na jejich úhradě prostřednictví regulované složky v cenách elektřiny platí méně, protože méně spotřebovávají. Dochází tak k jejich skrytému dotování ostatními spotřebiteli,“ vysvětluje Michal Kebort. Vyvážený tarifní systém má podle Energetického regulačního úřadu úhradu nákladů vyvážit tak, aby ostatní spotřebitelé nemuseli samovýrobce dotovat a zároveň se samovýrobcům stále vyplatilo zůstat v síti. „Tu mohou využívat jako systémovou pojistku pro případ selhání vlastního systému a zároveň jako „akumulátor“, tedy dodávat přebytky do sítě a odebírat z ní v době větší spotřeby. Samozřejmě to předpokládá i změnu dalších zákonů,“ dodává mluvčí regulačního úřadu Kebort.

Výrobci elektřiny souhlasí, ale…

Nutné změny v tarifní struktuře uznávají i výrobci elektřiny z obnovitelných zdrojů, upozorňují ale i na další okolnosti, které je třeba uvážit „Majitelé obnovitelných zdrojů se změnám úplně nebrání, avšak pouze pokud distributoři jednoznačně prokáží transparentnost vyčíslení zvýšených nákladů na připojení samovýrobců. Mám informace, že provozovatelé distribučních sítí zatím žádné takové kalkulace neposkytli, a tudíž nemohu hodnotit oprávněnost jejich požadavku. Proč tak neudělali, je věcí názoru každého z nás, v kuloárech se například hovoří o tom, že nechtějí odkrýt karty o dobrém hospodaření,“ říká Jan Fousek, ředitel společnosti Solar Global Energy.

Lidé, kteří si dnes chtějí pořídit například solární elektrárnu, nejsou (kromě zmiňovaných dotací na malou solární elektrárnu) nijak zvýhodněni. Jediný možný příjem pro ně představuje prodej elektřiny do sítě, na to ovšem nemají žádný zákonný nárok. „V rámci Solární Asociace ČR proto tlačíme na zákonodárce, aby umožnili takzvaný obchodní net-metering, který by majitelům zlepšil ekonomiku návratnosti investice do vlastního obnovitelného zdroje tak, že by jim umožnil dodávat vyrobenou elektřinu do sítě za úplatu, a ne aby za to ještě platili ve formě například vyšších poplatků za jistič,“ dodává Jan Fousek.

Podle výrobců elektřiny z obnovitelných zdrojů by je mohla změna tarifní struktury, kterou český regulátor chystá, ještě více znevýhodnit. „Skoro všichni provozovatelé obnovitelných zdrojů v České republice jsou už tak v klatbě. To, co údajně chystá Energetický regulační úřad, by ještě více znevýhodnilo samovýrobce a ještě více podpořilo provozovatele distribučních soustav, místo abychom už začali připravovat energetickou infrastrukturu na masivní rozvoj domácích hybridních fotovoltaických systémů s akumulací, jako je tomu například v Německu,“ konstatuje Jan Fousek.

Podle Energetického regulačního úřadu je ale ještě předčasné hovořit o tom, jak se připravovaná změna tarifní struktury ve výsledku dotkne českých domácností, které si elektřinu vyrábí samy. „Návrh teprve vzniká. Důsledně ale trváme na tom, že nový tarif celý systém vyváží a nejde o penalizaci samovýrobců. Nikdo nechce, aby ze sítě odcházeli, naopak. To by zdražilo její užívání dalším spotřebitelům. Samovýrobci by měli hradit pouze relevantní náklady, aby nedocházelo ke skryté redistribuci,“ uzavírá Michal Kebort.

Vyzkoušejte naše porovnání cen elektřiny a plynu

A ušetřete!

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. 

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Nepotřebujeme vaše osobní údaje, ale pokud je máme, jsme schopni vyjednat ještě lepší cenu.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 5. 2017 18:03, Mirek

To se hned pozná, že jste Bc.

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Srovnávač energií přečte vaši fakturu. Neplatíte zbytečně moc?

26. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Srovnávač energií přečte vaši fakturu. Neplatíte zbytečně moc?

Energetický regulační úřad vylepšil funkci srovnávače nabídek od dodavatelů energií, který na svém webu spustil loni na podzim. Nově umí načíst data přímo z vyúčtování.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Partners Financial Services