Dotace na domovní čistírny odpadních vod: Kdo může žádat a kolik dostane?

Monika Veselíková | rubrika: Jak na to | 26. 10. 2016 | 6 komentářů
Státní fond životního prostředí chce rozdat sto milionů korun na pořízení domovních čistíren odpadních vod. Víc než milion a půl lidí v Česku stále bydlí v domech, které nejsou napojené na obecní kanalizaci.
Dotace na domovní čistírny odpadních vod: Kdo může žádat a kolik dostane?

Nový dotační program připravilo Ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí. Peníze mají putovat především do malých obcí ale i městských částí, kde se budování stokové sítě nevyplatí nebo není technicky možné. „Chceme podpořit nakládání s odpadními vodami tam, kde není možné efektivní řešení na centrální čistírně odpadních vod. Jde nám o takzvané decentralizované čištění, které je za určitých podmínek efektivnější než nákladná výstavba rozlehlých stokových systémů,“ popsal cíl poskytování dotací ministr životního prostředí Richard Brabec.

Zatlačte na starostu

O dotaci nicméně nežádají vlastníci nemovitostí, kteří by si chtěli domovní čistírnu pořídit, ale obce. „Žadatelem musí být vždy obec, která skrze domovní čistírnu odpadních vod bude řešit určité území, které není napojené na čistírnu odpadních vod. Je to z důvodů, aby byl zajištěn co největší ekologický i ekonomický přínos vynaložených prostředků,“ vysvětluje mluvčí ministerstva Petra Roubíčková.

V praxi se ale k žádosti o dotaci nemůže připojit zdaleka každý. Kdo konkrétně si může domácí čističku za státní peníze pořídit? Poradíme.

Naval popel!

Kontroly u vás doma

Nejen o čistou vodu, ale i o čistý vzduch mají naši úředníci starost, budiž za to pochváleni. Jen jestli se to občas nepřehání. Od ledna budou moct (nebo muset, když přijde udání) úředníci obcí s rozšířenou působností žádat o vzorky popela z vašeho topeniště. 

Ptáme se, jak se na návštěvu u vás těší —

Budoucí inspektoři vašich kotlů. Ptáme se starostů

Podnikatelé na peníze nedosáhnou

Obce, dobrovolné svazky obcí nebo společnosti vlastněné z víc než 50 procent obcemi a městy – ti všichni můžou Státnímu fondu životního prostředí poslat žádost o dotaci na výstavbu domovních čistíren odpadních vod. Za danou obec, respektive řešené území, se tak vždy odešle pouze jeden návrh, který by měl obsahovat přesný seznam parcel dotčených realizací projektu. Základní podmínkou pro přiznání dotace je, že navržená soustava čističek napojí alespoň 30 procent ekvivalentních obyvatel, kteří mají v řešeném území trvalé bydliště.

Dotaci je navíc možné čerpat pouze pro domy a budovy, které neslouží ke komerčním účelům ale rodinnému bydlení – majitelé penzionů, restaurací nebo třeba ubytoven tak na peníze od státu nedosáhnou. Smůlu mají i majitelé chalup a chat určených pouze k rekreaci, kteří v nemovitosti trvale nebydlí. Pokud jde o domy, ve kterých je několik bytových jednotek, platí, že na čistírnu se musí napojit všichni. Jestliže by chtěla čističku využívat jen část z nich, dotaci nedostanou.

Kolik podpora dělá

Částka, kterou je možné čerpat na projekt jedné domovní čistírny, závisí na počtu lidí, kteří budou na čističku napojení – respektive na počtu takzvaných ekvivalentních obyvatel. Ekvivalentním obyvatelem se myslí člověk, který v průměru vyprodukuje 150 litrů odpadních vod denně. Konkrétně jde o částky:

  • 100 tisíc korun na čistírnu s kapacitou pro 1 až 5 ekvivalentních obyvatel
  • 170 tisíc korun na čistírnu s kapacitou pro 6 až 15 ekvivalentních obyvatel
  • 240 tisíc korun na čistírnu s kapacitou pro 16 až 50 ekvivalentních obyvatel

Ceny domovních čistíren se přitom pohybují kolem padesáti tisíc za nejmenší a dvou set tisíc za čistírny s kapacitou do 50 ekvivalentních obyvatel. Dotaci ale není nutné využít pouze na samotnou domovní čistírnu, financovat lze i související stavební práce, projektovou dokumentaci nebo náklady na zajištění servisu, pravidelné údržby a servisní monitoring, který je podmínkou získání dotace. Maximální výše podpory na jeden projekt domovní čistírny odpadních vod pak dělá 80 procent způsobilých výdajů.

Žádosti přijímá Státní fond životního prostředí od prvního listopadu do posledního listopadu příštího roku, nebo dokud nevyčerpá připravených 100 milionů korun.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+57
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 11. 2016 10:19, Petr Vrážel

Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat, zda lze žádat dotaci i zpětně, když už domovní ČOV k RD mám.

Děkuji za odpovědˇ.

+46
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Plyn je levný. Taky proto, že je z Ruska, říká expert

5. 3. 2024 | Lucie Weissová

Plyn je levný. Taky proto, že je z Ruska, říká expert

Domácnosti vítají, že po těžkých časech zamířily ceny plynu dolů. Každá mince má ale jak líc, tak rub. Lukáš Kaňok ze společnosti Kalkulátor.cz vysvětluje, co za poklesem ceny vězí... celý článek

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Partners Financial Services