Nový jistič kvůli novým tarifům elektřiny? Tisícovky za výměnu

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 14. 2. 2016 | 14 komentářů
Elektrikáři jsou opatrní, a i když výměnu povolí, investice do nového jističe se vrátí až za několik let. Ani Energetický regulační úřad nepředpokládá, že nové tarify povedou domácnosti k masovým výměnám jističů. Kritici volají po stažení návrhu.
Nový jistič kvůli novým tarifům elektřiny? Tisícovky za výměnu

Se změnou jističe buďte opatrní, do budoucna se nemusí vyplatit. Takové doporučení dostal redaktor online deníku Aktuálně.cz od elektrikářů, když testoval, jak náročná může být změna jističe v bytě. Právě ke snížení kapacity jističů chce mimo jiné od příštího roku motivovat Energetický regulační úřad (ERÚ).

Podle distributorských firem ČEZ, E.ON a PRE má až pětina domácností nadhodnocený jistič. Právě tím argumentuje regulační úřad, když obhajuje své návrhy nových tarifů.

Zajímali jsme se, jak může zareagovat domácnost s průměrnou roční spotřebou 2000 kWh, která si podle kalkulačky na webu ERÚ po chystané změně připlatí za elektřinu zhruba pětinu (1200 korun ročně).

Srovnejte přímo na Peníze.cz

A ušetřete!

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. Spolupracujeme s portálem Porovnej24

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

Klikněte si na ikonku hned a ušetřete – nebo vyzkoušejte srovnávač přímo pod článkem.

Co smím zapnout?

„Když doma vaříte na elektřinu, máte k tomu pračku, myčku, kávovar a rychlovarnou konvici, pak si můžete teoreticky snížit nejběžnější jistič 3 × 25 A na 3 × 20 A. Ale když v budoucnu přikoupíte třeba ještě sušičku, můžete mít problém a jistič vám už nemusí stačit,“ říká jeden z oslovených elektrikářů.

Nedostatečný jistič vede k tomu, že elektřina často vypadává. Členové domácnosti pak musí přemýšlet nad tím, které spotřebiče mohou mít puštěné současně.

Další otázkou je, na kolik případná výměna za menší jistič přijde. „Jestli bude rozdíl v platbě jen kolem tisícikoruny, pak bych do toho nešel,“ myslí si další z oslovených elektrikářů. Zmíněná průměrná domácnost může změnou jističe na 3 × 20 A ušetřit na platbách za elektřinu něco přes tisícovku ročně. Bude jí pak trvat zhruba tři až pět let, než se jí investice do výměny vrátí.

Samotná výměna vyjde na zhruba tři tisíce korun. Dalších zhruba 1000 korun zaplatíte elektrikáři za to, že vám přijde domů změřit, jak velký jistič potřebujete. „To se dělá tak, že se najednou zapnou všechny spotřebiče a zjistíme, jaký maximální příkon musíte mít zajištěný, aby vám doma nevypadávaly pojistky,“ vysvětluje elektrikář.

Aby se změna jističe skutečně vyplatila, muselo by se podle jednoho z oslovených elektrikářů přejít z třífázového jističe na jednofázový. „To ale dává smysl jen u bytů s malou spotřebou, které elektřinu nepoužívají k vaření. A je otázka, kolik takových domácností bude – jističe instalují vždy elektrikáři, kteří vědí, co dělají,“ dodává. Ovšem například jednočlenná domácnost se spotřebou 1000 kWh za rok by přechodem z jističe 3 × 20 A na jistič 1 × 25 A výrazně ušetřila a po navržené změně by místo 8392 korun zaplatila 5841 korun.

Pokud elektrikář výměnu jističe schválí, tak starý jistič odplombuje (se souhlasem distributorské firmy – stačí to oznámit telefonicky), jistič vymění a distributor zhruba do 14 dnů nový jistič opět zaplombuje.

Anketa

Už víte, jestli byste s novými tarify ušetřili?

Začněte znovu a jinak

Ani Energetický regulační úřad přitom nepředpokládá, že by domácnosti hromadně měnily jističe k začátku roku 2017, kdy mají začít platit nové tarify. „Distributoři odhadují, že u domácností je počet nadhodnocených jističů někde mezi 10 až 20 procenty, ale neočekávají, že domácnosti budou hromadně měnit jističe. Určitě to neočekávají u těch nejmenších odběratelů, ani to není ničím cílem,“ říká Ondřej Touš, ředitel odboru elektroenergetiky, který na ERÚ změnu tarifní struktury připravuje.

Regulátor počítá s tím, že návrh nových tarifů, zveřejněný v lednu, ještě změní. „Nový systém nebude zaveden, pokud by měl významně poškodit určitou skupinu odběratelů,“ říká Touš, podobně se vyjádřila také šéfka úřadu Alena Vitásková. Regulátor nyní od lidí sbírá připomínky -– jen během ledna jich přišlo na pět tisíc. Distributorské firmy také pro ERÚ chystají analýzu z dat, která mají o svých zákaznících. Konkrétnější souhrnná čísla, na které domácnosti chystané změny nejvíce dopadnou, ERÚ dosud nezveřejnil.

I proto kritici návrhů chtějí po ERÚ zásadní změnu přístupu. „Je načase, aby úřad návrh stáhl a přípravu začal znovu a zcela jinak: s ohledem na dopady na všechny odběratele, v otevřené široké debatě a s úplnými údaji o skutečných nákladech na provoz sítě od distributorů,“ vyzývá Štěpán Chalupa, předseda Komory obnovitelných zdrojů energie.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 2. 2016 3:04, petr

Tak predne by me zajimalo, jaky je realny prinos vymeny jistice u maloodberatelu pro system. Vzdyt k zadnym usporam na strane distributora nemuze z principu dojit!

Distribucni spolecnosti rozhodne nedimenzuji sit podle hodnot jisticu maloodberatelu, ale podle statistickych dat pro danou oblast.
Sit nepocita s tim, ze by vsichni meli moznost vyuzit svuj "rezervovany vykon" zaroven. Pocita se s rozlozenim spickove spotreby. Tedy, ze i kdyz ma cela ulice jistic 25A, prumerny odber na pripojku bude radove nizsi a na tento odber je pak navrhovana mistni trafostanice.
Jinak receno, soucasne si kafe cela ulice neuvari ted ani po vymene jisticu.
Proste pokud se nezmeni statisticky charakter odberu, nic se nezmeni ani z pohledu dimenzovani, udrzby a tim i nakladu distribuce. A toho nelze dosahnout vymenou jisticu.

V konecnem dusledku tak zadny rezervovany prikon neexistuje a sluzba odpovidajici planovanemu poplatku neni poskytovana.
At mam tedy jistic primereny nebo neprimereny, odebiram stale stejnym charakterem a tim ovlivnuji statistiku zateze site porad stejne.
Takze ani po hromadne vymene jisticu v pulce domacnosti rozhodne nebude mozne na udrzbe site usetrit, protoze bude muset byt dimenzovana porad stejne (s vyjimkou domovnich pripojek, kde vsak usetri jen investor, tedy odberatel).

To co ERU prezentuje v souvislosti s drobnymi odberateli je technicky nesmysl. Proste jen snaha prerozdelit naklady dle cisla na jistici namisto toho, aby bylo zohledneno realne uzivani a s tim souvisejici naklady.

U velkoodbaratelu tomu muze byt jinak, protoze ti uz opravdu dimenzovani site ovlivnit mohou. Ale ani u velkoodberatelu nejde o hodnotu jistice, ale o smluvni maximalni odber, casovani a "kvalitu" zateze.

Rad bych od ERU videl spis podporu snizovani energeticke narocnosti a tim v konecnem dusledku snizeni zateze site = uspory na vsech liniich. Jenze on ten zajem ERU bude spis opacny, tedy v tom jak zajistit zisky pro sebe, distributory a vyrobce energie. Minimalne je to dalsi slapnuti od obliceje nejen tem, kdo se snazi setrit energiemi, ale vsem obcanum, kteri plati ze svych dani celou tu masinerii ekologickych dotaci (solar, vetrnik, kotle, zatepleni...).

+159
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Je čas vyměnit jistič?

8. 2. 2016 | Jana Poncarová | 43 komentářů

Je čas vyměnit jistič?

Domácnosti šetří, kde se dá. Starou ledničku vymění za úspornou. Na střechu rodinného domku si namontují solární panel – když už ne pro výdělek, tak aspoň pro pocit nezávislosti. A... celý článek

Nové platby za elektřinu pod palbou. Chudí nesmí dotovat bohaté

7. 2. 2016 | Jiří Hovorka | 18 komentářů

Nové platby za elektřinu pod palbou. Chudí nesmí dotovat bohaté

Změna nesmí dopadnout na spotřebitele, vzkázali politici Energetickému regulačnímu úřadu. Jeho šéfka Alena Vitásková s tím souhlasí a slíbila změnu, která domácnosti nepoškodí.

Cena kWh elektřiny 2016: Zjistěte, kolik a za co platíte

25. 1. 2016 | Jana Poncarová | 7 komentářů

Cena kWh elektřiny 2016: Zjistěte, kolik a za co platíte

Na faktuře za elektřinu se docela přesně dočtete, kolik energie jste za zúčtovací období spotřebovali. Tak prostý údaj, jako je cena kilowatthodiny, nám ale dodavatelé pořád nějak zapomínají... celý článek

Elektřina: Šetříte? Vyrábíte? Připlatíte!

24. 1. 2016 | Aktuálně.cz, Petr Lukáč | 28 komentářů

Elektřina: Šetříte? Vyrábíte? Připlatíte!

Od příštího roku by lidé měli platit zálohy za elektřinu podle velikosti jističe, nikoliv podle skutečné spotřeby energie. Návrh Energetického regulačního úřadu by mohl podle kritiků... celý článek

Partners Financial Services