Nové platby za elektřinu pod palbou. Chudí nesmí dotovat bohaté

Změna nesmí dopadnout na spotřebitele, vzkázali politici Energetickému regulačnímu úřadu. Jeho šéfka Alena Vitásková s tím souhlasí a slíbila změnu, která domácnosti nepoškodí.
Nové platby za elektřinu pod palbou. Chudí nesmí dotovat bohaté

Do debaty kolem případných změn v platbách za elektřinu, které od roku 2017 chystá Energetický regulační úřad (ERÚ), dnes výrazně promluvili politici. Premiér Bohuslav Sobotka na svém twitterovém účtu napsal, že chce vědět, jak nové tarify sociálně a ekonomicky ovlivní domácnosti, a požádal ministerstvo průmyslu o analýzu. Požádal také ministra průmyslu a svého stranického kolegu Jana Mládka, aby na věc dohlédl. Ten už slíbil změnu, i když je věc v kompetenci ERÚ.

Poslanci z hospodářského výboru pak odmítli takové nastavení nové tarifní soustavy, které by při zachování nynějších technických parametrů připojení k síti zvýšily náklady domácností. Vyplývá to z usnesení, které dnes schválili. Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková poslance ujišťovala, že nedopustí, aby nové tarify odběratele poškodily.

Mládek: Změna musí být sociálně průchozí

V dopise, který má k dispozici agentura ČTK, žádá premiér Bohuslav Sobotka ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka, aby v případě, že by analýza ukázala, že změna tarifů bude mít dopad na spotřebitele, navrhl spolu s ministryní práce Michaelou Marksovou opatření ke zmírnění těchto dopadů. Ministerstvo průmyslu v reakci uvedlo, že na analýze pracuje.

Srovnejte přímo na Peníze.cz

A ušetřete!

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. Spolupracujeme s portálem Porovnej24

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

Klikněte si na ikonku hned a ušetřete – nebo vyzkoušejte srovnávač přímo pod článkem.

Navrhované změny tarifního systému se týkají výhradně takzvaných regulovaných cen, které každoročně stanovuje ERÚ. Zahrnují například platby za přenos a distribuci. Na další část ceny za silovou elektřinu, kterou stanovují jednotliví dodavatelé, nebude mít změna žádný vliv. Nový tarifní systém má podle ERÚ motivovat lidi, aby šetřili s velikostí svých jističů. Právě jističe mají mít totiž hlavní vliv na náklady za distribuci.

Panují však obavy, že nové tarify, které by mohly platit od příštího roku, dopadnou například na chataře nebo chalupáře, kteří mají nízkou spotřebu, ale současně mají jistič s vyšší kapacitou. Například ekologové z Hnutí Duha ale varují před tím, že nový systém dopadne i na lidi, kteří mají obecně malou spotřebu, jako jsou třeba senioři nebo matky samoživitelky.

"Návrh nové tarifní struktury nepodepíši, pokud by měl poškodit spotřebitele," zopakovala dnes Vitásková před poslanci.

Podle Mládka je nezbytné návrh struktury tarifů přepracovat tak, aby byla sociálně průchozí….

Dokončení článku najdete na webu aktualně.cz.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+27
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 2. 2016 16:30, black

To je vrchol pokrytectví !!
Šéfka ERÚ, která jako jediná byla proti zavedení těchto nových tarifů a kterou se snaží Sobotka již rok skandalizovat a trestně stíhat je právě tím hlavním kdo spolu se svým ministrem Mládkem a spolkem poslanců tento tarif navrhli a prosadili !! Právě paní Vitásková to odmítla podepsat, dokud nebude mít reakce od občanů !! Kdyby to podepsala, tak už to dávno platilo !
Hanba politikům - farizejové !!!

+144
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 2. 2016 13:33, Nakobyl

Musel bych zývýšit spotřebu o 2000 kWh za rok - tedy víc používat el. kotel a to o 1,5 hodiny déle / zatím ho mám jen k temperování/ a pak budu podle nového šetřit 500 za rok. Takže jedniný problém vidím v předimenzovaném jističi. Ale na druhé straně je to správné, protože nyní doplácím na ty, co mají kolektor na střeše.

-20
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Je čas vyměnit jistič?

8. 2. 2016 | Jana Poncarová | 43 komentářů

Je čas vyměnit jistič?

Domácnosti šetří, kde se dá. Starou ledničku vymění za úspornou. Na střechu rodinného domku si namontují solární panel – když už ne pro výdělek, tak aspoň pro pocit nezávislosti. A... celý článek

Cena kWh elektřiny 2016: Zjistěte, kolik a za co platíte

25. 1. 2016 | Jana Poncarová | 7 komentářů

Cena kWh elektřiny 2016: Zjistěte, kolik a za co platíte

Na faktuře za elektřinu se docela přesně dočtete, kolik energie jste za zúčtovací období spotřebovali. Tak prostý údaj, jako je cena kilowatthodiny, nám ale dodavatelé pořád nějak zapomínají... celý článek

Elektřina: Šetříte? Vyrábíte? Připlatíte!

24. 1. 2016 | Aktuálně.cz, Petr Lukáč | 28 komentářů

Elektřina: Šetříte? Vyrábíte? Připlatíte!

Od příštího roku by lidé měli platit zálohy za elektřinu podle velikosti jističe, nikoliv podle skutečné spotřeby energie. Návrh Energetického regulačního úřadu by mohl podle kritiků... celý článek

Elektrika a plyn levněji? Kolik pravdy je v reklamách energetických firem

6. 1. 2016 | redakce Peníze.CZ | 9 komentářů

Elektrika a plyn levněji? Kolik pravdy je v reklamách energetických firem

Jste žádaní! Zpočátku to člověku lichotí, pak mu to leze na nervy – a po čase získá odstup. My jsme se s odstupem a chladnou hlavou podívali na reklamy energetických firem, které po... celý článek

Ceny elektřiny 2016: Kdo ušetří a kdo ne?

21. 12. 2015 | Jana Poncarová | 4 komentáře

Ceny elektřiny 2016: Kdo ušetří a kdo ne?

Elektřina už poněkolikáté za sebou zlevňuje. Letos ale pokles cen není tak jednoznačný. O tom, jestli domácnosti zaplatí za energie opravdu méně peněz, rozhodne víc než kdy jindy tarif.... celý článek

Partners Financial Services