Odejít z hotelu U Maminky? OK, ale přispějte mi na to

Češi jsou prý národ mamánků. V odchodu od rodičů jim brání především finance, respektive jejich nedostatek. Někteří mají za to, že vyletět z hnízda by jim měl pomoct erár. Desetina mladých by se pustila máminy sukně za předpokladu, že by se mohla chytnout jiné – státní.
Odejít z hotelu U Maminky? OK, ale přispějte mi na to

Třetina mladých ve věku 20 až 30 let žije u rodičů. Proč se jim tam tolik líbí, zjišťovala před časem agentura STEM/MARK. Výsledky průzkumu asi dvakrát nikoho nepřekvapí a nejen proto, že si ho nechala vypracovat Českomoravská stavební spořitelna, kterou by samozřejmě potěšilo, kdyby o vlastní bydlení usilovalo víc lidí.

Podle průzkumu devadesáti sedmi procentům dotazovaných brání v odchodu od rodičů finanční situace. Pro 73 procent „dětí“ představuje odchod od rodičů ztrátu pohodlí a 64 procent se jednoduše bojí přijmout odpovědnost a rozhodovat o svém vlastním životě. O něco zajímavější už je ta část průzkumu, která zjišťuje, co by podle respondentů odchod od rodičů usnadnilo: Stálá práce, partner a – víc peněz. Desetina mladých lidí by uvítala, kdyby jim s financemi na první bydlení pomohl stát.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada.

Petra Růčková: Finanční analýza – 5. aktualizované vydáníMetody, ukazatele, využití v praxi.

Naučte se pracovat se základními účetními výkazy – rozvaha, výkaz zisku a ztráty a cash flow – při zpracovávání finanční analýzy. Osvojte si metody výborně využitelné v podnikatelské praxi. Součástí je komplexní příklad, upozorňující i na možná úskalí při interpretaci výsledků.

Přispěje nebo půjčí?

A skutečně, co se týče podpory bydlení mladých, není státní kasa v posledních letech zrovna štědrá. Ještě před čtyřmi lety mohli mladí do 36 let získat státní podporu při splácení hypotéky. Dotace pomáhala snížit reálně zaplacené úroky. Jenže od roku 2011 se těžko plní jedna z podmínek, kterou je získání úrokové státní dotace podmíněno – průměrná roční úroková sazba hypoték musí být vyšší než pět procent. Když v roce 2011 začaly úrokové sazby klesat pod tuto hranici, přestalo Ministerstvo pro místní rozvoj úrokovou dotaci vyplácet. Letos v srpnu byla průměrná úroková sazba hypotečního úvěru 2,11 procenta, takže na státní dotaci si zatím budou muset mamánci nechat zajít chuť.

Nějaké podpory se dočkají ti, kterým rodiče založili stavební spoření. I když ani tady není státní podpora, co bývala. Zatímco mezi lety 1993 a 2003 přispíval stát na stavební spoření až čtyři a půl tisíce ročně, od roku 2011 přidává maximálně dva tisíce. Ještě před desíti roky vyplatil stát na podporách přes patnáct miliard ročně, loni to bylo jen čtyři a tři čtvrtě miliardy.

Těm, kteří stavební spoření nemají, by ale asi v tuhle chvíli příliš nepomohlo. Dřív než by se jim povedlo naspořit dostatečný obnos, mohli by spíš dědit. A není to jen nižším státním příspěvkem, ale také neustále klesajícími úroky.

Dobré vyhlídky nemají mladí, ani pokud jde o státní půjčky s výhodným úrokem. V roce 2010 pomalu vyschl Státní fond rozvoje bydlení, dotací ubylo, nebylo už zkrátka z čeho rozdávat. A nijak to nezměnila ani injekce z Evropské unie, která přišla v roce 2012. Na rozdávání se šlo opatrněji. Do roku 2010 bylo možné získat na výstavbu nebo koupi bydlení úvěr 300 tisíc úročený dvěma procenty. V současné době poskytuje Státní fond rozvoje bydlení pouze půjčky na rekonstrukci – 150 tisíc s úrokem dvě procenta, maximálně na deset let. Navíc podmínkou je snubák nebo dítě – dosáhnou na něj manželské páry nebo samoživitelé, kteří se starají o nezletilé dítě a není jim víc než 35 let.

Za dobré slovo knížku

Minule jsme v rubrice Co si o tom myslíte? vyhazovali jídlo do koše a pohoršovali se nad těmi, kteří se nad tím ostentativně pohoršují..

Knížku za ne jeden, ale hned několik rozumných komentářů bychom rádi poslali člověku, který se podepisuje KM. I když on ty popelnice přeplněné jídlem nevidí...

Má dáti – dal

Podtrženo a sečteno stát sice mladým na bydlení něco přispěje, ale nepředá se. Sama jsem přesně ve věku těch, o kterých je vlastně celou dobu řeč, tedy 20 až 30 let. A taky bych byla ráda, kdyby dal. Ale rozhodně si nemyslím, že by měl. Jsem docela spokojená s tím, co jsem od něj zatím dostala, i když se to těžko vyčíslí a rozpočítá na měsíc.

Škola. Možnost studovat, vybrat si obor, rozvíjet se. A vůbec nic za to nezaplatit. Ne všude ve světě to takhle chodí. Co se týče vysokoškolského studia, školné neplatí snad jen studenti ze skandinávských zemí a upustila od něj taky většina spolkových zemí Německa. Jinde musí každý student alespoň s minimálním školným počítat, a často si dokonce vzít půjčku.

Jistě, škola sama o sobě žádnému mamánkovi ani nikomu jinému nepomůže. Dává jen možnost. Možnost vzít vůbec někde za kliku, sehnat práci, zlepšit finanční situaci a osamostatnit se. Ale právě tahle možnost je podle mě dostatečná podpora, kterou stát mladým do startu dává. Záleží, co s ní kdo udělá.

Úplně nejdřív bude ale potřeba pustit se máminy sukně a prostě to zkusit. Zatím třeba v nájmu.

Co si o tom myslíte vy? Měl by se stát více zapojit a pomáhat mladým s prvním bydlením? Jak jste řešili první bydlení vy? Šli jste do nájmu, vzali si hypotéku nebo jste své bydlení dokonce „budovali společnými prostředky a společnou prací“? Bylo dřív těžší se osamostatnit? Spoříte svým dětem na bydlení? Napište nám do diskuze pod článek a nezapomeňte připojit e-mailovou adresu – jednomu z vás za jeho komentář pošleme knížku od nakladatelství Grada.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

4. 1. 2016 22:30 | Aleš

Prosím, abychom srovnávali srovnatelné. Ano, rostou ceny nových bytů. Za x let už nebudete mít nový byt, ale x let starý byt.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 10. 2015 8:45 | josef

Asi nechapete, ze splatka jistiny vytvari majetek. Tedy ma smysl porovnavat pouze urok a najemne.
Kde prosim spadly nemovitosti na polovinu? A neuvadejte prosim Severni Cechy, coz je extrem. V dobe krize opravdu nemovitosti zlevnily, ale uz jsme nad prdkrizovymi cenami a to po pouhych sedmi letech. Neni duvod, proc by z dlouhodobeho pohledu nemely ceny nemovitosti rust alespon o inflaci. Samozrejme ze ne za predpokladu, kdyz Vy zrovna tu Vasi nemovitost koupite na vrcholu bubliny, nebo na blbem miste.
Ujasnete si prosim, co je rezerva a co je naklad. Rezerva je nakladem teprve ve chvili, kdy ji za neco utratite.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 10. 2015 7:35

Vy opravdu nesplácíte jistinu, ale platíte jen úrok? Ano, existují i takové hypotéky, že člověk celý život platí jen úrok a jistinu nesplácí, ale ty se myslím u nás neposkytují. A navíc v tom případě ta nemovitost "majiteli" vlatně nikdy nepatří.

Ceny nemovitostí nijak nekopírují inflaci. Vemte si pár poslední let u nás, kdy při kladné inflaci spadly ceny nemovitostí až na polovinu.

A tu rezervu vytvářet musíte, takže jsou to prostě peníze, které, musíte "platit" a na které nemůžete sáhnout. A z hlediska učetníctví je rezerva nákladem (například se o ni může snížit daňový základ).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 10. 2015 22:31 | josef

Uznavam, ze jen zapocitanim uroku jsem si to zjednodusil. Ale pri moji situaci - sazba hypo 3%, platim urok z hypo + naklady na udrzbu+dan cca stejne velkou jako by byl najem stejneho bytu. Vyhodou je, ze mne z nej nemuze pronajimatel kdykoliv vyhodit a take v tom, ze to, co jsem ji splatil se mi vlastne zhodnocuje o cca inlfaci pres velmi velkou paku.
Priklad: Koupim byt se temi uvadenymi naklady odpovidacim najmu. Pri rustu ceny bytu o inflaci to znamena, ze pri milionove hodnote bytu se mi zhodnoti za 5 let rekneme o 10%, ale z milionu, tedy o 100 tisic. Ale ja za tu dobu zaplatim 180 tisic z jistiny. Takze tech 180 tisic ma ted hodnotu 280 (180+100) tisic. Samozrejme, kdyz prodam, tam musim zapocitat naklady na prodej a dan, ale porad je to vyhodnejsi.
Tj. tj najem by musel byt o hodne nizsi.

BTW - zasadni chyba - rezerva na nepredpokladane udalosti neni naklad na bydleni. Tim se stane, az se neco stane.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 10. 2015 12:44 | Tomáš

Ve svém si můžete dělat prakticky co chcete. V nájmu může být problém si i pověsit obrázek. Navíc vás může majitel kdykoliv vykopnout. Samozřejmě pokud je člověk mladý cucák nebo pipina, kterým stačí jen někde přespat a asi to nemusí být donna, je lepší nájem.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 10. 2015 12:20 | KM

Zkuste mi, prosím, ukázat, kde se mi podaří žít 20 let v nájmu a ušetřit na rozdílu mezi splátkou hypotéky (+související náklady vlastníka) a nájemným na koupi nemovitosti. Pokud se bavíme o stejné nemovitosti v případě pronájmu i koupě.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 10. 2015 7:44

Pokud na nájmu zaplatím mnohem méně, než za úrok z hypotéky + náklady na údržbu + pojištění + vytváření rezervy na nečekané události + daň z nemovitosti, tak po dvaceti letech placení nájmu máte hotovost ve výši ceny nemovitosti (pokud to můžete ušetřit), po dvaceti letech splácení hypotéky máte starosti s prodejem nemovitosti. (Tedy předpokládám, že chápete rozdíl mezi splátkou hypotéky a úrokem z ní. Podle toho, co píšete to ale vypadá, že tento rozdíl nechápete).
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 10. 2015 20:36 | Marta Sopůšková

Dříve ,mám na mysli v 80 letech min.století ,nám bylo 20 a 25 ,byt jsme měli od firmy, kde manžel pracoval,,ceny nájmu a energií nebyli svou částkou - tehdy cca 500,- Kč ,jedním platovým příjmem jako dnes,spláceli jsme novomanželskou pujčku ,spořili jsme dětem formou pojištění se spořením,nějak to šlo lépe a snadněji,dnes ještě pracuji a po zaplacení pronájmu a duchodového pojištění již mnoho peněz nezbývá.Pravda je že mám jeden plat a jsem rozvedená.Takže ekonomicky nevyhodné.Děti již žijí samostatně ve svých domácnostech v pronájmuve svých 34 a 28 letech..Tak to jen tak pro porovnání .Pracuji stále jako prodavačka již 35 let a plat mám 6 x vyšší než v 80 letech.Když to shrnu ,tak si myslím že dnes je težší se osamostatnit.Ale každý žijeme v jiných ekonomických podmínkách a každý z nás měl a má jiné ekonomické možnosti.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 10. 2015 17:48 | KM

Nezanedbatelným vedlejším efektem splácení hypotéky je vlastnictví nemovitosti. Vedlejsím efektem placení nájemného je to, že mi nepatří nic. Takže i když na nájmu zapatím mnohem méně, než za úrok z hypotéky + náklady na údržbu + pojištění + vytváření rezervy na nečekané události + daň z nemovitosti, je splácení hypotéky takřka vždy ekonomičtější. Celé kouzlo je v tom neposuzovat jen okamžitou výhodnost, ale dlouhodobý efekt. Dvacet let splácení nájmu neprodáte. Splacenou nemovitost ano.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 10. 2015 17:26

Citace - josef / 23.10.2015 15:54

Pokud je urok z hypoetky nizsi nez najemne, tak i pri nepocitani danoveho odpoctu je hypoteka ekonomictejsi nez najemni bydleni.


Pokud je útok z hypotéky + náklady na údržbu + pojištění + vytváření rezervy na nečekané události + daň z nemovitosti nižší než nájemné, tak se hypotéka vyplatí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 10. 2015 15:54 | josef

Jak jste prisel na to, ze kdo si nepujcuje, chova se odpovedne?
Jsou pujcky a pujcky. Hypoteka na bydleni, pokud neni nejaka kaskaderska, neni znakem nezodpovedneho chovani. Je nizko urocena, da se zajistit proti nekterym rizikum a hlavne je to forma vytvareni osobnich aktiv, ktera se Vam muze v budoucnu hodnit (napriklad v duchodu nebudete muset platit nesmyslne vysoky najem). Pokud je urok z hypoetky nizsi nez najemne, tak i pri nepocitani danoveho odpoctu je hypoteka ekonomictejsi nez najemni bydleni.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 10. 2015 14:08 | Radim

U nás na malém městě v naší ulici máme hned několik mama hotelů, ve 2/3 případů je zábavné vidět, jak mladí jelimánci investují do svých tuňáků každou korunu, aby se o víkendu projeli po obci a mimo ní. Kolem domu vůbec nepracují, trávu sekají jejich rodiče. Rodina, rodiče a výchova jsou základ, odtut pochází vzory pro děti, aby měly chuť bydlet ve vlastním a postupně si prací vylepšovat, udržovat a opravovat své bydlení. Ale přeji to těmto rodičům, jak kdo zaseje, tak sklízí...
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 10. 2015 13:54 | yyy

Rada takzvaně hraběcí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 10. 2015 19:46 | xxx

Obavam se, ze se mylite, Ivano. Podpora bydleni odectem uroku znamena jen to, ze ten, kdo si na bydleni nepujcil a rozhodl se nejprve nakumulovat nejake vlastni zdroje a chova se odpovedne (=nepujcuje si), je statem trestan, narozdil od toho, kdo si pujcuje. Spatne je to, ze stat si pres veskere proklamace, jak moc podporuje bydleni, vezme svych 15 nebo 21 % z toho, co za to bydleni utratite a stejne tak je spatne, ze vase superhruba mzda je "na vstupu" zdanena nekde kolem 50 %. Tam hledejme duvod, proc maji mladi (a nejen oni) nedostatek prostredku na cokoli.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 10. 2015 16:24 | RaK

Mí rodiče si byt vybavovali postupně, tak jak se jim podařilo z výplaty ušetřit. Já už se stěhoval do bytu vybaveného nábytkem, byť starším-použitým. Dnešní "děti" se už ovšem chtějí stěhovat do bytu vybaveného novým moderním nábytkem, velkou televizí, ... Tím je nepomlouvám, jen konstatuji vývoj (i když bych si dokázal představit trochu větší míru skromnosti např. při zařizování bytu). Mí rodiče i já jsme byt ovšem dostali přidělený státem, dnes je třeba byt koupit nebo pronajmout za nemalé peníze. A když k tomu připočteme náklady na vybavení bytu, jde o nemalé peníze. Takže se ani nedivím, že by rádi získali nějakou podporu. Na stranu druhou, výše dnešních úroků u hypoték jsou natolik příznivé, že zde fakt stát nemá prostor po podporu. A přestože často čtu, že dnešní stavební spoření už není tak výhodné jako dříve a že snad ani nemá cenu takto spořit, myslím si že právě pro nastartování nového bydlení má stavební spoření smysl. Možná ne jako extra výhodný zdroj úroků apod., ale jako odkládání financí, na které se jen tak jednoduše pro pořízení nějakých blbostí nedosáhne.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 18 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Co platí nájemník, co pronajímatel: Pět rad od dTestu

20. 10. 2015 | Lukáš Zelený | 12 komentářů

Co platí nájemník, co pronajímatel: Pět rad od dTestu

Nájemník bytu potřebuje pronajímatele a pronajímatel potřebuje nájemníka. To ale neznamená, že mezi nimi nemůžou být spory. Můžou. A bývají. Nejčastěji o to, kdo má co v bytě opravovat,... celý článek

Ze života: Svatba kvůli hypotéce? Výmluva vdavekchtivých

26. 8. 2015 | Vladimír Zuzák | 6 komentářů

Ze života: Svatba kvůli hypotéce? Výmluva vdavekchtivých

Touha pořídit si startovací byt přepadne často mladý pár dřív než myšlenky na svatbu. Jaké možnosti má nesezdaný pár při koupi prvního společného bydlení a jaké problémy může vyřešit... celý článek

Mamánek – obětní beránek

18. 4. 2014 | Michal Kašpárek | 11 komentářů

Mamánek – obětní beránek

„Nebezpečný signál společenského úpadku“ nejsou mladí lidé žijící s rodiči, ale znásilňování statistik v Echu 24 a České televizi.

Levné účty (nejen) pro studenty a mladé

10. 10. 2012 | Ondřej Tůma | 5 komentářů

Levné účty (nejen) pro studenty a mladé

Minulý týden jsme srovnali studentské bankovní účty. Ovšem student, který by se při výběru účtu omezil jen na ty, které jsou opatřeny visačkou „pro studenty“ nebo „pro mladé“, by u... celý článek

Studentský život. Poradíme, jak ušetřit

3. 10. 2011 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

Studentský život. Poradíme, jak ušetřit

Brány vysokých škol se otevírají, studenti vycházejí vstříc novému semestru. Protřelí mazáci už vědí své. Nováčci jsou plni očekávání. Zajímá vás, jak napěchované peněženky budete potřebovat?... celý článek

Partners Financial Services