Viktor Orbán se zasloužil o humanitární samosprávu

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 11. 9. 2015 | 30 komentářů
Zkušenosti a kontakty ze spontánní pomoci uprchlíkům v Budapešti a v Röszke se ještě můžou hodit.
Viktor Orbán se zasloužil o humanitární samosprávu

Chování Maďarska a Česka k lidem, kteří bez víza nebo i bez pasu překračují jejich hranice, je hanebné. Z nezbytného a snad nikým nezpochybňovaného hlídání Schengenského prostoru a identifikování příchozích se stala záminka ke zbytečnému ponižování tisíců lidských bytostí. Státy, které se s patosem „vracely do Evropy“, popírají princip, kterým se poválečný Západ lišil od tyranií: ochranu lidské důstojnosti vždy a za všech okolností. Ať už jde o našince, cizince, bezúhonné, zločince, nikdy nikoho nenechat bivakovat v hovnech.

Přesně to se stalo v Budapešti na nádraží Keleti, kde policie několik dní držela na malém prostoru tisíce uprchlíků bez adekvátního hygienického zázemí. Orbánův režim si tím spolu s komplikováním humanitární pomoci a vypouštěním dezinformací o vlacích do Rakouska vyrobil fotogenickou krizi, kterou obratně využil k prosazení zákonů dále omezujících soukromí. České instituce sekundují psaním čísel na zápěstí, zabavováním telefonů nebo tím, že rodiny, které si všechno své nesou v pár igelitkách, nutí platit za pobyty v táborech deseti-, nebo i statisícové částky.

Ale nefňukejme, slavme: nejdůležitější událost minulého týdne je totiž pozitivní. Ukázalo se, kolik lidí dokáže ze dne na den vyrazit důstojnost jiných chránit. Jen pro představu: pražská Klinika vypravila jen do středy 25 dodávek plných oblečení, spacáků a hygienických potřeb, víc než deset aut s pomocí pro uprchlíky zatím vyrazilo i z Brna.

Hádky kvůli názorům se odkládají, práce nepočká

První skvělá věc na té vlně solidarity je, že všichni dobrovolníci, o kterých vím nezprostředkovaně, jeli na Budapešti a do Röszke na maďarsko-srbské hranici ve svém volném čase, svými vlastními vozy, za své vlastní „slušnou prací vydělané“ peníze, o víkendech nebo dovolené. To není útok na zavedené charitativní organizace, které by zvládly situaci řešit efektivněji a méně chaoticky než nekooperovaní nadšenci. To je hlavně ťafka všem zastáncům nulového slitování, kteří tak rádi mluví za všechny „obyčejné lidi“. Pomáhal jsem s tříděním na brněnských sběrných místech a oblečení, spacáky a potraviny do nich nosili právě ti vaši obyčejní. Strašidlo rozvracečských neomarxistů, žijících z dotačních penězovodů musíte hledat jinde. (Já vím, nemusíte, od toho je to strašidlo.)

Druhý důvod k radosti: při té pomoci se podařilo překonat stranické zákopy. Katolík a tatík, který se živí ještě daleko normálnější prací než Petr Hampl, nabídl svoje ruce i rodinné auto squatterům z Kliniky. Lidovec zdrženlivý k výstavbě mešit čekal o půlnoci na brněnském nádraží s vodou a jídlem pro putující muslimské rodiny. Třídící kolegové se dělili o zkušenosti s dárci, kteří říkali, že mají z přísunu uprchlíků strach – ale ten jim nezabránil přinést oblečení a jídlo. Když jsem minulý týden vyčítal v recenzi na FinmaguCestám k emancipaci Pavla Barši, že je v nich málo příkladů občanského jednání, při kterém lidi překračují svoje identity a teprve tím se stávají svobodnými a rovnými, netušil jsem, že následující dny nabídnou tolik materiálu.

Třetí dobrá zpráva je, že tomu vzedmutí nezabránily ani zprávy o fyzickém napadání dobrovolníků neonacisty v Maďarsku, ani nevstřícné zákony. Soukromé osoby nemůžou pořádat finanční sbírku. Přes hranice lze převážet léky jen pro osobní potřebu. A co je nejnešťastnější: přinejmenším obvinění z trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice riskuje i ten, kdo uprchlíky bezúplatně vozí vnitrozemím. Nejpitomější proto, že největší nebezpečí jim hrozí od převaděčů.

Anketa

Změnili uprchlíci váš život?

Co se v Röszke naučíš, doma jako když najdeš

Konkrétní způsoby, jakými se můžete do humanitární samosprávy sami zapojit, najdete na pomocuprchlikum.cz.

Legie facebookových diskutérů vás budou zrazovat, že si uprchlíci pomoci neváží. Podle zpráv přímo z Maďarska jsou za ni vděční, i když se den ode dne mění informace o tom, čeho je na místě málo a čeho příliš. Zdá se, že ve středu se Röszke prozatím nasytilo tábornického vybavení a chybí především dobře organizovaní dobrovolníci a informace. Z desítek hodin natočeného materiálu se podařilo vystřihnout krátký šot zachycující kopání do proviantu, ale ojedinělé případy napadení zdravotníků rychlé záchranné služby taky nepoužijete jako argument pro zrušení sanitek s tím, že si jich lidi neváží.

Taky uslyšíte, že pomoc v důsledku pohřbívá naši civilizaci. Naopak, civilizaci pohřbívají ti, kteří odrazují ostatní od poskytování dek a teplého oblečení prochladlým. Dobrovolnická pomoc v Maďarsku nemá šanci jakkoliv znatelně ovlivnit počty uprchlíků v Evropě a všichni, kterým se jí dostane, budou muset projít azylovým řízením.

Argument, že je lépe pomáhat našim bezdomovcům, zní podezřele často na to, jak málo lidí se o ně zajímalo před přeostřením na uprchlíky. Jedna a druhá pomoc se přitom nijak nevylučují. Naopak je možné, že humanitární samospráva bude s přihlédnutím k tomu, jak se střední Evropa vybarvuje do hněda, stále potřebnější. Zkušenosti a kontakty ze spontánní pomoci v Budapešti a Röszke se hodí i pro práci pod českými mosty. Děkujeme, pane Orbáne.

Na úvodní fotce dětské botky přichystané pro děti uprchlíků u nádraží Keleti v Budapešti. Fotil Istvan Csak / Shutterstock.com

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-60
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 30 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 9. 2015 7:25, D

Mesiální masáž, ale já věřím tomu, co vidím. A to byli záběry migrantů právě v tom Maďarsku, jak vyhazují celé balíky balené vody do kolejiště a nechtějí ostentativně přijímat ani jiné věci, které jim ti humanitární pracovníci nabízejí. Jeden migrant dokonce naznačuje výmluvným gestem, že by je podřezal. A Orbán, jediný se alespoň snaží postupovat podle zákonů svojí země a EU. Jediný alespoň trochu hlídá schengenský prostor, protože jinak v současné době zřejmě žádné hranice tohoto prostoru již neexistují, když je může překročit kdokoliv bez víza, ale dokonce i bez jakýchkoliv dokladů.

+50
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 9. 2015 14:12, Gabriel Pleska

Petře, nemyslím si, že by článek obsahoval to, co v něm nějakým záhadným způsobem čtete. Ale k vaší otázce: dovolte mi odpovědět po židovsku: A kdo myslíte, že by je měl platit?

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (30 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Nikdy to není buď – anebo

21. 8. 2015 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

Nikdy to není buď – anebo

Teplí versus tradiční rodiny, uprchlíci versus nemocné děti, ženy v šátku versus ženy emancipované: mohli bychom konečně přestat vytvářet falešná dilemata?

Návrhářka Mimi v galaxii Praha

20. 8. 2015 | Petra Dlouhá

Návrhářka Mimi v galaxii Praha

Narodila se v Saigonu. Praha jí připadala jako jiná galaxie. Přiletěla v patnácti. Neuměla jazyk, všichni tu vypadali jako exoti a v šatech místních velikostí plavala. Začala si oblečení... celý článek

Z historického obludária

5. 8. 2015 | Michal Kašpárek | 7 komentářů

Z historického obludária

Jak by vypadaly diskuze v dobách, kdy ještě za všechno nemohl Kalousek.

Očima expertů: Kam emigrovat z Česka?

24. 7. 2015 | Ondřej Tůma | 30 komentářů

Očima expertů: Kam emigrovat z Česka?

Kam byste se vydali, kdybyste museli emigrovat z Česka? A co by se muselo stát, abyste o takovém kroku začali přemýšlet? Zeptali jsme se ekonoma Pavla Kohouta, sociologa Jana Kellera,... celý článek

Maďarů už uteklo za lepším půl milionu. Začne emigrace z Česka?

11. 4. 2013 | Luboš Palata | 14 komentářů

Maďarů už uteklo za lepším půl milionu. Začne emigrace z Česka?

Společenský a ekonomický dopad je obrovský: Jedním z největších a nejméně řešených problémů nových zemí Evropské unie je ekonomická emigrace. „Noví Evropané“ odcházejí za lepším životem... celý článek

Partners Financial Services