Fotovoltaika na střechu? Ekonomicky žádné terno

Touha po nezávislosti se projevuje v různých oblastech lidského života. Jednou z nich je energetická soběstačnost. Stačí si přece třeba instalovat fotovoltaické panely nebo solární kolektory na střechu rodinného domu. Je to ale opravdu tak snadné? A jsou solární panely ekonomické, nebo spíš jen ekologické?
Fotovoltaika na střechu? Ekonomicky žádné terno

Boom solárních elektráren utichl. Jako když utne. Fotovoltaika se – kvůli šťavnatým dotacím – stala skoro sprostým slovem. Řada drobných investorů se možná domnívá, že fotovoltaické panely na střechu rodinného domku už instalovat nejde. Byla by to škoda, protože vlastní výroba elektrické energie je vůbec prvním krokem k energetické nezávislosti.

Zpět k fotovoltaice. Tentokrát už tržně

Rozmach solárních elektráren kulminoval kolem roků 2010 a 2011. Jenže pak se stát trochu lekl vysoké podpory a začal podnikat kroky k omezení rozvoje zelené energie. Evropa ale s obnovitelnými zdroji počítá. A tak se znovu hledají cesty, jak podpořit využívání solární energie. Tentokrát smysluplně, tedy prostřednictvím malých fotovoltaických elektráren.

Ministerstvo průmyslu a obchodu přichystalo v rámci novely energetického zákona zajímavé řešení – totiž zrušení povinnosti vlastnit licenci Energetického regulačního úřadu (ERÚ) pro malé zdroje do desíti kW. Pokud bude návrh schválen a ubude byrokratická zátěž, mohlo by být podle odhadů připojeno kolem tisícovky nových fotovoltaických elektráren ročně. Dodejme, že fotovoltaické panely na střechách rodinných domů zatím tvoří jen 4,5 procenta z celkového instalovaného solárního výkonu v tuzemsku.

Chce to investici?

Chtěli byste být trochu víc nezávislí, ale nemáte na to? Dobře propočítaná půjčka nemusí být zlo: když se nemusíte bát, že ji nebudete moci splatit, a když přinese užitek. Ještě lepší je ale plánovat víc dopředu a mít nějaký základ třeba ve stavebku.

V obou případech ale platí, že kdo si nechá porovnat nabídky, šetří.

Už žádný dotovaný výkup

Změna by měla nastat i v tom, že elektřina vyrobená v solárních elektrárnách nebude vykupována, ale poslouží k napájení spotřebičů v domácnosti. Přebytky budou majitelé moct dodávat do sítě jen se souhlasem distribuční společnosti. Je třeba připomenout, že od minulého roku už stát energii z obnovitelných zdrojů nedotuje. Její prodej by tak byl možný jen za tržní cenu.

Plány jsou to zajímavé. Uvidíme, zda budou naplněny a nenajdou se různé kličky a výhybky, jak to zase trochu ošulit. V mezičase můžete uvažovat třeba nad tím, jestli pro vaši domácnost budou lepší fotovoltaické panely nebo solární kolektory, které nevyrábějí elektřinu, ale sbírají teplo. To lze zužitkovat pro ohřev vody nebo přitápění.

Podobné dilema ale dnes rozhodně nerozlouskneme, respektive nedáme vám jednoznačnou odpověď. Záleží především na tom, k jakému účelu a s jakým cílem investici uskutečňujete. Jedno je ale jisté, je třeba smířit se s tím, že bez dotace se jedná spíš o opatření ekologická než ekonomická (zlaté časy, kdy bylo možné na fotovoltaice vydělat, už jsou prostě pryč).

Anketa

Dali byste si na střechu solární panely?

Fotovoltaika versus solární kolektory

Shrňme si to tedy – solární energii je možné doma využít dvěma způsoby. Teplovodní sluneční kolektory slouží k ohřevu vody a jejich efektivní využití je asi 350 kWh/m² za rok. „Pro běžnou rodinu dostačují čtyři metry čtvereční, maximálně šest metrů čtverečních kolektorů. Měrná cena je orientačně 20 000 korun za metr čtvereční. Minimální cena energie vychází na zhruba tři až čtyři koruny za kWh. Čili opatření je spíše ekologické než ekonomicky výhodné. Většinou totiž pořídíme kWh klasickými zdroji levněji, pokud zrovna neohříváme vodu v sazbě D02d, což ale není obvyklé,“ uvedl energetický specialista Jiří Beranovský ze společnosti EkoWATT.

Pokud místo tepla chcete vyrábět elektřinu, počítejte s tím, že z fotovoltaických panelů získáte asi 140 kWh na metr čtvereční za rok. „Efektivita závisí na tom, kolik kilowatthodin jsme schopni v domácnosti využít. Obvykle se jedná o pět set až tisíc kilowatthodin za rok, protože v době, kdy fotovoltaika vyrábí nejvíce, spotřebováváme v domácnosti minimum elektřiny,“ upozornil odborník s tím, že tento problém lze řešit akumulátory, které mohou elektřinu uchovat aspoň na několik dní.

Měrná cena fotovoltaiky vychází asi na sedm tisíc korun za metr čtvereční a minimální cena energie činí asi čtyři až pět korun za kilowatthodin. „Opatření je tedy srovnatelné s běžnou sazbou pro domácnost D02d. Opět se proto jedná spíše o ekologické než ekonomicky výhodné opatření,“ dodává Beranovský.

Růžová budoucnost slunce

Budoucnost podle odborníků patří zejména fotovoltaice. Už proto, že využití solárních kolektorů je ekonomicky spíše nevýhodné, zatímco u fotovoltaických panelů se očekává pokles cen a v kombinaci s akumulátory může mít fotovoltaika v rodinných domech nezanedbatelný význam. „Fotovoltaika se s akumulací skvěle doplňuje například s domácími spotřebiči, jako jsou pračky, myčky, sušičky,
automatické sekačky na trávu a podobně,“ dodal Beranovský.

Zdá se, že odborníci fotovoltaice věří a opravdu dělají všechno pro to, aby naše domácnosti mohly být v budoucnu soběstačné. Například experti z Ústavu jaderného výzkumu Řež nedávno úspěšně otestovali pilotní systém ukládání energie ze solárních zdrojů do vodíku.

Zjednodušeně řečeno, by to jednou mělo fungovat následovně: fotovoltaické panely vyrobí elektrickou energii, ta se primárně využije pro aktuální potřeby domácnosti. Případný přebytek se ukládá do baterií. Když jsou plně nabity, přebytečný výkon se využije v elektrolyzéru k výrobě vodíku. Vodík se pak skladuje v tlakové nádrži. V období, kdy je okamžitá spotřeba domácnosti vyšší než výkon fotovoltaického systému, je krátkodobě potřeba pokryta z akumulátorů. V případě delšího nedostatku se v palivovém článku zpětně přemění na elektrickou energii vodík.

„Naše měření ukázala, že účinnost přeměny elektřiny na vodík a zpět na elektřinu přesahuje 30 %, což je velmi dobrý výsledek. V současnosti totiž kromě přečerpávacích elektráren není k dispozici žádný jiný systém velkokapacitního skladování energie,“ říká Aleš Doucek, vedoucí oddělení vodíkových technologií ÚJV Řež s tím, že ústav bude pokračovat v dalším testování systému za účelem získání komplexnějších dat o spolehlivosti a životnosti jeho jednotlivých součástí. 

Hlídejte si peníze!

Jak na rodinný rozpočet

Kdo chce vědět, jak a kde má šetřit, musí napřed vědět, kolik a kde utrácí. Ideální je vést si seznamy výdajů a příjmů, plánovat dlouhodobě a s rozmyslem, zkrátka mít propracovaný domácí rozpočet.

Nemáte? Ale to byste měli...

Projděte si starší (ale nestárnoucí) seriál o rodinném rozpočtu, který pro vás připravily Peníze.cz:

Jak domácí finance hlídají „profesionálové od peněz“, ekonomové či bankéři? Ptali jsme se v naší pravidelné anketě Očima expertů.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+108
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 36 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 4. 2015 9:59, jezevec

spíš než jaderné fůze bych se bál zdanění.
máš na střeše fotovoltaiku? zaplať lumpe.
zvláštní daň z příjmu, která převýší přidělenou dotaci.
majetkovou daň z opulentního majetku.
příspěvek do recyklačního fondu na budoucí likvidaci.
neřkuli zákon o ekolikvidaci vysloužilého zařízení, kterému se průmyslové solární parky (vlastněné offshorkami z marshall islands) vyhnou výmazem, ale pro malé domkáře budou likvidační.
a babiš jistě něco vymyslí, protože agrofert fotovoltaiku neprovozuje, a solární byznys zbytečně odčerpává z rozpočtu ekodotace, které by mohly plynout na jeho řepku.
máš zaplacený daně, mlynáři???

Zobrazit celé vlákno

+50
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 7. 2017 20:37, MP

To je naprostý nesmysl. Jste blb. Naučte se počítat.

Zobrazit celé vlákno

-15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (36 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Nová zelená úsporám podporuje fotovoltaiku na střechách

9. 11. 2015 | Jana Poncarová | 3 komentáře

Nová zelená úsporám podporuje fotovoltaiku na střechách

Kolem solárních elektráren se nějakou dobu chodilo po špičkách. Stát osekal podporu a drobným investorům se moc nevyplatilo o fotovoltaických panelech uvažovat. Nová zelená úsporám... celý článek

Jak to bylo a je s fotovoltaikou v Česku

30. 10. 2013 | Michaela Divišová | 24 komentářů

Jak to bylo a je s fotovoltaikou v Česku

Když se řekne podpora obnovitelných zdrojů energie, většině z nás se nejspíš vybaví pojmy jako fotovoltaika, solární boom nebo (a to možná především) zdražování. Fotovoltaika sice není... celý článek

Top ten potrhlých dotací – najděte šílenější!

4. 9. 2013 | Aleš Tůma | 22 komentářů

Top ten potrhlých dotací – najděte šílenější!

Filmoví producenti ve Španělsku skupují vstupenky do kina, protože podle počtu prodaných lístků se určuje státní dotace. Zdá se vám to absurdní? Je to jen malá ochutnávka.

Jak odejít od dodavatele elektřiny nebo plynu

21. 8. 2013 | Michaela Divišová | 7 komentářů

Jak odejít od dodavatele elektřiny nebo plynu

Podepsali jste smlouvu s dodavatelem elektřiny či plynu a teď byste ji chtěli zrušit? Kdy a jak můžete od smlouvy odstoupit, aniž vás za to budou čekat sankce? Přinášíme přehled možností. celý článek

Miliardový solární tunel. Co si o tom myslíte?

7. 2. 2013 | Petra Dlouhá | 22 komentářů

Miliardový solární tunel. Co si o tom myslíte?

Nejvýnosnější byznys od časů kuponové privatizace. Tak se před pár lety mluvilo o solárních elektrárnách. Teď to vypadá taky na stejně velký tunel. Audit Energetického regulačního úřadu... celý článek

Partners Financial Services